Nábožensky zmiešané rodiny a sviatky

18. aug 2021

Damy, nez zacnem, prosim, toto nie je tema na zbytocne burlive diskusie. Prisla som si pre radu, lebo fakt v niektorych veciach tapam a zaujima ma, ako to riesia ine rodiny. Nehadajme sa kto ma "pravdu", kto ma"rozum", kto rozmysla tak ci onak. Vsetky mame rovnaky ciel a to vychovat zo svojich deti slusnych ludi.

Som tazky ateista a pochadzam z neveriacej rodiny. Moj manzel naopak pochadza z veriacej rodiny, svokrovci sedia kazdu nedelu v kostole, etc. svagor si zobral veriacu manzelku atd. Moj muz od zaciatku nasho vztahu vie aky mam na nabozenstvo nazor a prakticky od prveho rande vedel akym smerom raz chcem vychovavat svoje deti. Sam s tym suhlasil. On do kostola nechodi, nemodli sa, nepreziva sviatky krestansky. Ci veri v Boha mi nevie povedat, kedze bol tak vychovany nepozna "inu moznost". Viem ze tu padne tato otazka, ano brali sme sa v kostole lebo to bolo jednoduchsie ako vybavit civilny obrad (uplne naozaj), ano podpisovala som dispenz ale pre mna je to zdrap papiera ktory pre mna nema ziadnu zavazujucu ani moralnu hodnotu. Este raz, mazel o tom vie, je s tym ok a stotznuje sa s mojimi nazormi na vychovu. Syn pokrsteny nie je.
Svokrvoci su v tomto tiez super, tiez vedia ake mam nazory, respektujeme sa navzajom (tzn ak sme na sviatky u nich ja respketujem ich zvyky a tradicie, ked naopak tak zase oni nase) doteraz ziadny konflikt neprebehol a chcela by som to takto zachovat aj do buducna.

Blizia sa vsak pomaly druhe Vianoce, Velka noc etc a uprimne poviem mam trochu obavy z priebehu. Minuly rok bol maly, nevnimla prakticky nic, tento rok (a aj tie dalsie) a samozrejme nie len Vianoce ale aj tak celkovo zivot. A tu nastava trochu kamen urazu, ako dospiet k nejakemu kompromisu co sa viery tyka. My s muzom ho k viere nevedieme ani nechceme aby bol k nej vedeny ktorymkolvek clenom rodiny, pokial nedospeje do takeho veku kedy sa sam zacne pytat. A s tym spojene, nechceme aby sa u nas verilo na "Jeziska". S muzom sme sa dohodli na celosvetom kompromise "Santa Claus" (na vyber bolo to alebo zrusit Vianoce uplne). Je to tak pre nas spravne, prosim ak s tym niekto nesuhlasi alebo sa potrebuje vysmievat, fakt toto nie je tema o tom.
Samozrejme u svokovcov ale najma u svagra a jeho syna (o cosi mladsi u nasho) toto proste neprejde u nich maju Jeziska. Problem je ze ani jeden z nas (my vs svagrovci) nechceme z nasich predstav upustit - co je pochopitelne, ale neprijemne pre obe srany. Stretavat sa chceme, mame pekne vztahy, vychadzame spolu dobre len proste v tejto teme sa rozchadzame a nevieme ako sa dohodnut skrze deti, aby neboli zmatene.

Tak by ma zaujimalo, ako to maju poriesene ine rodiny, kde je sa rozhodli proste odstruhnut od jednej (alebo aj oboch) stran a vychovavat deti a zit svoj zivot naopak ? (ci uz ako veriaci alebo naopak ako ateisti?) Viem ze je tu vela neveriacich mam/otcov ktori nechavaju polovicku viest dieta k viere, je to super ak vam to tak vyhovuje, ale chcela by som skor pocut nejaky nazor kto to ma prave naopak.

Tak isto ako potom vysvetlujete detom vieru? Nejak diplomaticky aby ani okrajovo neurazili druhu stranu ale zaroven zachovali to svoje presvedcenie o tom co je pre nich (nas) to "spravne" ? Aby mi raz dieta nenabehlo za babkou a dedom s tym ze "mama povedala ze ste blazni"

Dakujem za konstruktivnu diskusiu bez zbytocneho osocovania a hadok, fakt hladam tipy a inspiraciu ako zabezpecit aby bol aj vlk syty aj ovca cela 🙂

alazala
18. aug 2021

My sme ateisti celá rodina vrátane mojich rodičov. Ale ako deti sme verili na Ježiška čo nosí darčeky a aj moje deti takisto. Ako dieťa som to brala ako rozprávkovú postavu a Ježiška som si predstavovala ako malého anjelika, z obrazu čo mala moja babka. Tak nejak som to vysvetlila aj svojim deťom - z môjho pohľadu je to celkom jedno či Ježiško alebo Santa Klaus. Ježiško je tu v našom kultúrnom kontexte norma, tak by som to na tvojom mieste nejak neriešila - že ako sa tá bytosť čo nosí darčeky volá a ako vyzerá. A deťom som vysvetlila, že sú ľudia, ktorí na také náboženské veci proste veria, lebo im to pomáha v živote - ale pre mňa je to to isté ako rozprávka.

andrejka1974
18. aug 2021

Ja som ateista manzel ma vsetky sviatosti mali sme aj svadbu v kostole deti mam vsetky pokrstene ale nic viac do kostola ne hodime a u nas darceky do minuleho roku nosil jezisko nie je to ze by sme verili ale aj mne ako dietatu vraveli rodicia toto a ja si myslim ze je to uplne jedno ako to budete volat a rodina vam v tomto rozkazovat nemoze a nemozu vas od udcudzovat je to len a len na vas

leuska15leuska15
18. aug 2021

Ahoj chápem to ako to myslíš ale podľa mňa ste si to úplne zbytočne s tým Santa clausom skomplikovali. 99% deti na Slovensku verí na Ježiška, aj keď sú neveriaci. V škôlke ako potom vyznie? 🙂

ruzasipova
18. aug 2021

Sme s muzom neveriaci. Na Slovensku nosi darceky Jezisko, tak som to nechala tak. Ale dcera vie 🙂 , ze by sam predsa nestihol obehnut cely svet za keden vecer, tak niekde chodi Santa Claus. 🙂 A mame vianocny stromcek a lepsiu veceru v ten vecer, lebo to je taky carovny vecer, kedy Jezisko nosi darceky pod stromcek. Dcera ma 6 rokov a doteraz to neriesila, preco je to tak. Lebo je a hotovo. Vsetky deti tak predsa maju. A taktiez Velka noc - hovorim jej o tom ako o slovanskom zvyku na vitanie jari, kedy sa dievcata oblievaju pre krasu a zdravie. Vobec do toho nezapajam krestanstvo, ale ak by niekto chcel, zas to vies primerane veku vysvetlit.
A k viere: Vravela som jej, ze su ludia, ktori veria v nieco nadprirodzene, co nevidime, ale zato to moze existovat - Boh. A preto sa aj krstia atd. A veria, ze on ich nenapadne vedie zivotom. A potom su ludia ako my, co verime vo vlastne schopnosti. Ze jedna aj druha viera je spravna a zalezi len od nas, v co budeme verit.
Zhrnutie: Vianoce a Velku noc oslavujeme, lebo to robia vsetci a nebudem detom kazit radost, mne to nijak neublizi. Len do toho nemontujem vieru a Boha. A ku krestanskej viere pristupujem s ohladuplnostou vo vysvetlovani. Nespochybnujem ju, ale davam na javo svoje stanovisko, preco sa mi to nezda.

ofzuza
18. aug 2021

Deti v tom maju zmatky tak ci tak. V rozpravkach santa, doma jezisko, ine dieta povie, ze darceky davaju rodicia atd. Uz zijeme v multikulti spolocnosti. Vo vasej situacii by som to riesila tak, ze u vas chodi santa, ten by vsetko nestihal, tak k bratrancovi chodi jezisko. Obaja chcu potesit dobrych ludi 🤷‍♀️ ako bude rast, tak viac a viac vysvetlovat rozne kulturne rozdiely. My nemame jeziska vobec, darceky davame my. Deti su s tym ok, rodina neriesi. Jedine co da zabrat je vysvetlovat, aby nekazili radost inym detom, ked veria, ze darceky nosi niekto iny.

tykat
18. aug 2021

U nás sme to zaviedli velmi liberalne, doma Santa claus, u svokrovcov a u našich jezisko a niekde inde si dávajú ľudia navzájom. Nic zložité, deti to brali uplne v pohode. Ak babka povedala ze nechal jezisko tak jezisko, ak prababka dala peniažky ze “pod stromček” tak ok, pomaly sme ich učili ze môžu aj same dať/vyrobiť niekomu darcek ako prekvapenie. Netreba hľadať problem tam kde nie je, viera nie je o tom kto dáva na Vianoce darčeky. 🙂
A rozprávali sme sa aj o viere, ako to mame my, ako to maju ini, primerane sme odpovedali na otázky. Švagor je silne veriaci, jeho brat je farár a tiez to maju s manželkou dohodnuté, kompromisy, ona mu nebráni chodiť do kostola a on tam neberie deti.

autor
18. aug 2021

Dakujem baby za komentare. To s tym Santom je u nas najma kvoli mne, mne ani ako decku nikdy nedaval Jezisko ziaden logicky zmysel, proste ja som verila na Santu :D Samozrejme ze o tom nie su sviatky, ale je to teda jedna z tem v ktorej rozchadzame.

Je pravda ze to mozno prezivam viac nez treba, ide mi najma o tie vztahy v rodine aby sme ich zbytocne nenarusili, deti si flexibilne oni sa prisposobia skor ako my dospeli 🙂

shinon258
18. aug 2021

Tak tvoj santa claus je založený na legende o svätom Mikulášovi - katolíckom biskupovi, čiže či bude tvoje dieťa veriť v Ježiška alebo sv. Mikuláša je úplne jedno, keďže obidvaja pochádzajú z kresťanstva. Vianoce sú jednoducho kresťanský sviatok. Myslím, že budete mať jednoduchšie aby akože veril v Ježiška, hlavne v našej kultúre. Ono nie je to o tom, že klameš to dieťa, ale jednoducho vníma inak čaro vianoc. Ja som tiež verila na Ježiška a bolo to krásne. Ja sa viac prikláňam k ateizmu, ale Vianoce aj tak oslavujem, pretože je to pekná tradícia. Dokonca sa aj chodievam pozrieť na Betlehem do Terchovej. Načo to zbytočne nejakým santom komplikovať, keď sú to úzko prepojené osobnosti kresťanstva

ivangeline
18. aug 2021

Ak si myslis,ze su blazni,tak si to bude mysliet aj dieta. Ono aj tak opakuje,co robite vy s manzelom a to mu najviac ostava... Hmm. Ak vy v tom mate jasno. Mate v tom jasno? Dieta v tom bude mat rovnako. Vysvetlite,ze kazdy berie tento sviatok inac...a hotovo. 🙂

danieladeley
18. aug 2021

Ja som katolicka, respektujem kazde nabozenstvo aj ateizmus....velmi sa mi paci ako si napisala, ze cielom pre vsetkych je vychovat slusnych ludi..len krestania na to vyuzivaju urcite pisane pravidla, resp. prikazania....podla akych pravidiel vychovavas ty, ak sa smiem spytat a ak na toto neveris? nechcem rypat, fakt nie, len ma to vzdy zaujimalo...a co sa tyka jeziska alebo santu, riesila by som to presne tak, ze niekde chodi jezisko a niekde santa...k vam santa, k svagrovcom jezisko.....ono deti su z toho uz aj tak domotane, nieco povedia rodicia, nieco v skolke, v telke leti santa so sobmi, niekde na obrazku vidia jaslicky 🙂

gdpr
18. aug 2021

Veľmi mi k téme nesedí nadpis nábožensky zmiešané rodiny? A v téme máš len ateizmus a kresťanstvo - kresťanstvo je náboženstvo ale ateizmus filozofický postoj nie náboženstvo. Moja odpoved k téme je veľmi jednoduchá napriek tomu, že nechcete ovplyvniť dieťa tak ho ovplyvníte dieťa najmä v útlom veku verí rodičom ak rodič povie, že Boh neexistuje ale sú nejaký ľudia ktorí tomu veria tak dieťa si to bude myslieť ak budete dieťa viesť k Bohu tak dieťa si bude myslieť, že to je správne na tému ateizmus vs. náboženstvo sa dá vychovávať dieťa len tak, že mu primerane veku poviete fakty a nech sa samé rozhodne ale dieťa na 99% bude veriť, že váš názor a váš postoj je správny a tým ho ovplyvníte minimálne do puberty kedy sa samé o to začne zaujímať ak vôbec.

bluka2
18. aug 2021

Dieťa má teda niečo okolo 2 rokov?
Nemyslím, že musíš niečo riešiť. Na a čo, jedni mu povedia tak a druhí tak, riešiť to nebude. Ak sa raz tak o 2-3-4-5 rokov na to spýta, povieš normálne, že každý verí niečomu inému, preto niektorí chodia do kostola, do mešity, synagógy či nikam a majú iné sviatky a proste tak ako to je.

autor
18. aug 2021

@danieladeley ked ti napíšem ze podľa (nášho) zdravého rozumu neurazis sa? 🙂 Nepotrebujeme mat žiadne "vyššie pravidlá", žijeme slušný život s manželom a k nášmu obrazu vychovávame aj deti.

@gdpr nevedela som ako nazvať tému, asi som to trochu skomolila 🥴

@ivangeline nemyslím si ze svokrovci su blázni,su to slušní a dobrí ľudia a skvelí starí rodičia, len ta viera v boha je pre mna bláznovstvo (ale tym nechcem ani rozpútať vášne, ani hádky ani nič, to len pre predstavu ako som to myslela )

@bluka2 ano, asi to riešim skoro a mozno to riešim úplne zbytočne. Len z toho pohľadu my vs manzelova rodina som chcela nejak nastaviť "pravidlá"/hranice alebo ako to nazvať aby sme sa navzájom rešpektovali a respektovali výchovu syna, tento pohľad ma zaujíma,asi som to zle napísala v tom úvodnom príspevku 🙂

maribell
18. aug 2021

My sme s mužom ateisti a celkom sa mi páči posledný odsek od @ruzasipova kde úplne zhrnula náš život...my v sviatkoch nehľadáme žiadny náboženský základ..proste sú to pre nás sviatky, ktoré slávia všetci.. my sme deťom odjakživa hovorili aj hovoríme že na Vianoce sa dostávajú darčeky.. nehovoril sme im o žiadnej konkrétnej postave Ježiška..ale deti s tým aj tak prišli zo školy a škôlky takže na to sa priprav, tomu sa nevyhneš.. 😄

sandri
18. aug 2021

Ahoj, ja som ateistka, muz krestan (kazdu nedelu chodi do kostola). Sice muzovi nijako nebranim, aby viedol deti k viere, ale zaroven mi nie je po voli tvarit sa, ze za vsetko moze nejaka vyssia bytost. Takze sa snazim viest ich k triezvemu uvazovaniu. Co sa tyka Vianoc - detom som vysvetlila, ze v kazdej krajine Jeziska volaju inak - v USA je to Santa Claus, vo Francuzsku Pere Noel a pod. Cize pre deti je uplne ok, ze v rozpravkach pocuju o Santovi a v skolke o Jeziskovi. Ja som v detstve verila na Deda Mraza. Velku Noc sme im nijako specialne nevysvetlovali, beru to ako tradiciu.

sonetta
18. aug 2021

Ja som tiež striiktny ateista. Ex bol veriaci, ale nechodil do kostola. Vieru sme nikdy neriešili. Darčeky nosil Dedomraz.no u terajšieho muža darčeky nosí Ježiško. Tiež je,, veriaci,, no má max prijmanie a tiež neverí v cirkev a do kostola nechodí. Preto v úvodzovkách veriaci, lebo je asi taky veriaci ako ja. Mojej dcére sme to vysvetlili tak, že Dedomraz by nemal šancu stihnúť doniesť toľkým deťom darčeky, tak si s Ježiškom pomáhajú. Neriešila to, aj keď, ako tu bolo spomenuté, v škôlke vacsine deti nosil darčeky Ježiško.
Co sa tyka viery my dvaja s mužom sme sa zhodli. Ale narodila sa nám teraz dcérka a svokra začala akokeby na nás tlačiť s krstom, že sa to patrí a blabla. Naposledy jej rázne muž vysvetlil, že deti krstiť nedáme a nebudeme viesť k viere. Ked bude mať 18r a bude chcieť nech si spraví co bude chcieť. A ja som ešte svokre povedala, že nie som krstena a som taký istý človek ako ti pokrstení a bolo po debate.
Sú to moje deti a budem si ich vychovávať podľa seba a nie ako mi niekto povie.

vroni
18. aug 2021

Mali sme mali identicku situáciu, ja tuhý ateista, muž automaticky veriaci (proste bol tak vychovaný a otázky ku viere nespochybnoval). Výhodou bolo, že aj svokrovci boli takí pragmaticky veriaci ako muž. Súhlasila som s krstom dieťaťa pod podmienkou, že tým jeho náboženská výchova konci. Na vianoce síce muž kreslil krížik na chlieb a prvé roky aj pri vianočnom stole niečo v tom duchu povedal, ale to bolo všetko. Okrem domu všade nosil darčeky Ježiško (aj u mojej ateistickej mamy), len doma rodičia 🤣 Potom po rokoch prišla svadba a pán farár mi urobil obrovskú službu, keď zniesol chlapa pod čiernu zem, ako sa vôbec opovažuje pytat sa na svadbu v kostole. Otriaslo to ním tak veľmi, že si zrazu začal klásť otázky o viere. Svadba nakoniec bola u konkurencie, z chlapa je dnes hlboko presvedčený agnostik a dcéra inklinuje k ateizmu ako ja. Mame prebranu bibliu, kresťanstvo i tradície - teda tie bežné základy (som ateista, nie ignorant), boli sme vo Vatikáne i v Avignone, minule sa vybrala s kamoškou na omšu a napriek tomu sa z nej veriaca nestala (áno, musím sa priznať, že ma to teší) Takže podľa mňa Ježiško neublíži, dieťatu bude i tak najbližšie, čo je doma. V škôlke sa i tak stretne s kresťanskými vysvetleniami, v škole detto, je lepšie pripraviť ho na možnosť, že iní ľudia veria v čosi iné.

lija22
18. aug 2021

trosku sa uvolni. Je uplne fuk, ci darceky donesie Santa, Jezisko, dedo mraz.to dieta si tov hlave samo usporiada. vobec neries ci bude zmatene, ci nie. Ja napr s detmivyberamdarceky dopredu a raz som 5 r dcere povedala, ze vsak to sudarceky odnas od rodicov, ze tosa len tak hovori, ze od jeziska aby sa maledeti tesili bla bla. vzala to vpohode, vsakma dary, to je dolezite.
A veci ohladom viery, ktorebudu mozno starki rozpravat detom tuez ber ako rozsirenie obzoru dietata. ziadny stres

lujza123
18. aug 2021

Deckam ide o atmosféru, stromček a hlavne darceky, aj keby ich má doniesť svätá baba jaga je im to jedno, hlavne ze tam sú.

lilope
18. aug 2021

K tomu tvojmu vyjadreniu ,, len ta viera v boha je pre mna bláznovstvo " ... pre mňa je to zase nepochopiteľný výrok a nekorešponduje s tolerantnosťou akú si si v komentároch želala ty.
Na svete je cca miliarda ateistov, zvyšok sú veriaci ľudia pričom každý uctieva svojho boha a verí v svoje náboženstvo. Podľa tvojho výroku je na svete asi 6 miliárd bláznov. 🤔
To mi pripomína ten vtip ako vodič auta počuje v rádiu varovanie: pozor, na diaľnici jazdí blázon v protismere! a on to komentuje slovami: keby len jeden, ale všetci idú v protismere. 🙂

ninusa221
18. aug 2021

Ako keby to nebolo jedno či Santa claus alebo jezisko..😁 ja som pozerala raz jeziska z okna a isiel bezdomovec s prehodenim vrecom cez rameno v tme myslela som si že je to jezisko.. každé dieta si ho podla mna predstaví inak.. každa učiteľka buď povie Santa alebo ježiško.. a k tym katolíckym rodinám tie su niekedy horšie ako ateisty😊…

elanor
18. aug 2021

spravte si tak ako to bude vam vyhovovat. Ked chce Santu, tak majte Santu. A ze u susedov vedla bude chodit Jezisko? No co? Ved svet je velky, jedna carovna bytost by to predsa nestihla. U vas chodi Santa, u babka a dedka a bratranca chodi Jezisko, u Masi chodi Dedo Mraz atd.
Treba sa z toho obkecat, zapojit fantaziu a dieta bude spokojne, a uzije si carovny cas plny ocakavania, splnenych priani a zazrakov.
A pokial ide o velku noc, tak napr. u nas sme zaviedli Velkonocneho zajacika. Maju sice deti aj korbace, okrajovo sme im vysvetlili aj slovenske zvyky, ale nemame ich v plane udrziavat. Cize co sa tyka sibacky u nas 0 bodov. U dedka a babky na oko zamavaju korbacmi, aby sa nepovedalo, lebo prste starsia generacia, hold stara skola. Ale doma si mnamky hladaju po celom baraku, co im v noci poschoval Zajko.
Ta uprimna detska radost je na nezaplatenie.
A budeme ich v tom drzat co najdlsie. I ked otazne ako dlho nam to este vydrzi, bo v septembri nastupuju do skoly, takze je mozne, ze to uz niekto v skole vykeca.

zuzanka.zuzu
18. aug 2021

neplánuj, zariaď sa podľa dieťaťa... muž je z ateistickej/židovskej rodiny a ako malý strašne chcel krstných - tak rodičia povedali, že jeho krstní sú mamina sestra s mužom 😀 (ako malý nevedel, že k tomu treba ten obrad "krstu", proste v škôlke všetci mali krstných, tak aj on 😎) chápeš čo som tým chcela povedať? "ano darčeky sú od ježiška" - jemu tento fakt stačí, nebude to analyzovať 😉

oktoberka
19. aug 2021

Rozmýšľam,či najväčší problém z celej rodiny nemáš ty.
Vieš,pre teba je viera v Boha bláznovstvo. Ale chces ostatných,aby rešpektovali tvoju "nevieru". A rešpektovali tvoj postoj natoľko,aby sa obmedzovali v reči,spôsobe života,prežívani,aby ty si to mala jednoduchšie vo vysvetľovaní dieťaťu,vo svojom živote.
Ale to celkom fér nie je.
Musí byť rešpekt a trošku prispôsobenie sa aj z tvojej strany. A aj o dosť viac vysvetľovaní svojim deťom raz.
Ak s tým,že máš okolo silno veriaci rodinu a oni rešpektujú,že ty skrátka "neveríš",buď rada. Nie je to samozrejmosť.
Ale,musíš sa trošku prispôsobiť aj ty.
Inak s tým "Ježišom a Santa si to komplikujes už úplne.

autor
19. aug 2021

ale ste sa pusitli niektore do mna :D skusim to "blaznovstvo " vysvetlit - ano je to moj nazor, nebudem sa za to ospravedlnovat. Je to moj vnutorny postoj o ktorom vie moj manzel a suhlasi s nim, to je pre mna najpodstatnejsie a s nikym inym tuto temu nepreberam lebo naco. To ale neznamena ze nerespektujem predsa ostatnych. Ako som pisala, ked sme u svokrovcov tak sa prisposbujeme (v hlave si pomyslim ze boze to co za bludy zas splieta) ale nechavam si to pre seba. Nikdy som nikomu do oci nepovedala ze je blazon. Ked ideme do kostola na svadbu/pohreb vo svojej hlave gulam ocami, ale nepostavim sa stredu ulicky a nebudem rkicat "vam musi vsetkym sibat" :D To ze je to pre mna nepochopitelne je uplne v poriadku, presne tak ako je pre veriaceho nepochopitelny ateista - proste pokial nie ste na druhej strane tak toho cloveka nikdy nepochopite. Je to podla mna normlane, kazdy mame nejaky nazor na nieco a netvarme sa ze sme vsetci ku vsetkym temam uplne neutralny 🙂

Ale nie o tom som chcela. NIe nemam problem ani sama so sebou, ani s ostanymi clenmi rodiny ktori veriaci su. Samozrejme by som chcela aby moje deti boli vychovavane presne tak ako chcem ja, hadam to chce predsa kazdy rodic (a to vo vsetkych smeroch, dam ako priklad take klise ze : "mojim detom nechcem davat sladkosti ale vsokra im da vzdy do ruky keksik ked prideme ku nim" ), ale kedze neexistuje len moje videnie sveta a reality tak sa musime nejako prisposobit. Preto som zalozila tuto temu, lebo ma zujimal pohlad podobne zlozenych rodin a ako tieto temy riesia/neriesa. Niektore ste pochopili, niektore ste nepochpili niektorym som stupla z nejakeho dovodu na otlak . 🙂

Dakujem za prispevky k veci, myslim ze tuto temu mozme z mojej strany uzavriet, majte pekny den 🙂

vroni
19. aug 2021

To chce kľud a nohy v teple. Základ je uvedomiť si, že tvoje dieťa nevychovavas len ty. A s tým, že dieťa bude náboženskými prejavmi občas atakovane, sa musíš zmieriť. Občas ti od zlosti bude tiecť voda zo zubov, ale nezabránis tomu, fakt nie. Dilema Santu/Ježiška bude tvoj úplne najmenší problém. V škôlke sa bude jeziskovat o dušu spasenu, dieťa si nájde kamoša, ktorý je z veriacej rodiny, v škole začne náboženstvo (áno, samozrejme, že tam dieťa nedas. Ale existenciu predmetu nezatajis a obsah tiež určite príde na pretras) Zrušiť Vianoce lebo náboženstvo mi pripadá nápad fanatika, sorry. Nebudem dieťaťu tarat o narodení Ježiša, oslávim (pohanské) Vianoce s (pohanskym) stromčekom a (modernými) darčekmi, užijeme si pokoj, svetielka a atmosféru vrámci rodiny a všetky imaginarne bytosti necháme na pokoji. Veľkonocna oblievacka a sibacka majú s kresťanstvom asi toľko ako menštruácia s atómovú fyzikou. Nič podobné nepraktizujem a ani nemienim vo svojej domácnosti pripustiť. Aj u nás chodí veľkonočný zajac a schováva vajíčka, užívame si volný čas spolu, ideme na výlet, o nejakom kresťanskom význame veľkej noci deti ani netušía (dcéra teda už tuší, ale klepka si po cele a nadšene hľadá vajíčka)
Chcem tým povedať, že treba dávať pozor, aby sa človek nestal práve takým fanatickym ateistom, ako vedia byť fanatici na druhej strane barikády. Pretože to môže naozaj zanechať na dieťati neželané stopy.

autor
19. aug 2021

@vroni ja len ze nikde nepisem že chcem zrušiť Vianoce, ved ja ich sama milujem 🤣 inak ďakujem za pekny a rozumný koment k veci 🙂

ajka0207
19. aug 2021

Ja len chcem vypichnúť taký príklad že švagriná je ortodoxný katolík a jej deti na Ježiška v zmysle nosenia darčekov neveria. Nase deti chceme aby tomu verili (aj keď s katolíckou vierou to nesúvisí) a teda sme im vysvetlili že každý to má na Vianoce tak ako on tomu verí a že veľa veci sa nedeje naozaj ale ľudia majú radi príbehy (vysvetľovala som to na strasidlach, ,že tiež nevieme či naozaj sú ale radi sa na nich hrame). Inak väčšinu zvykov sme deťom podali spôsobom že u nás je to takto a starkí sú ina rodina a majú to zas inak. Že každý si nastaví slávenie sviatkov ako on chce a deti sa prispôsobuju dospelým.

vroni
19. aug 2021

V úvodnom príspevku si písala o zrušení Vianoc. Ospravedlňujem sa, ak som nesprávne pochopila.

autor
19. aug 2021

@vroni nie nie, len pisem ze u nas nebude ziaden Jeziko ako myticka postava, nie ze nebudu Vianoce 🙂

@ajka0207 dakujem, to znie dobre. Neviem preco som mala/mam v hlave zafixovane ze tie sviatky maju byt v rodine "jednotne" . na nejake vysvetlovanie mame este ozaj cas rok-dva, asi to ozaj zbytocne prezivam