Muž a domácnosť

12. jún 2022

Ten môj muž..
Je prasa. S ničím mi nepomáha. Neviem ako v iných domácnostiach, ale ja som zástanca toho, že všetci pod jednou strechou sme členovania domácnosti. Tým chcem povedať, že nie je hosť. Nechcem sa o neho starať a tolerovať mu to, že na všetko je*e. Pardón za výraz, ale akože fakt už mám nenormálne nervy na to ako nič nechce robiť. Nepohne ani prstom a iba spúšť po ňom ostáva. Nie je schopný anilen obal z keksu dať do koša nehovoriac o všetkom ostatnom. Nerobí manuálne, ma flexibilný pracovný čas, keďže je sám sebe pánom, ale na druhej strane ma ani neživý. So všetkým ideme na polovicu. Takže ústupky z mojej strany nehrozia. Nechcem od neho, aby umýval okna, pral a neviem čo. Úplne by mi stačilo keby si po sebe umyl riad, trafil do záchoda pri močení a za sebou nenechával stopy kadiaľ prejde, raz za týždeň povysával a umyl podlahu. (S tým vysávanim a umývaním to bol jeho nápad kedysi, že to bude jeho forma podieľania sa na chode domácnosti.) Nič viac nechcem. Podľa mňa nič strašne, má to raz-dva. Ale nemá kedy lebo ma tak veľa koníčkov po ktorých sa tvári ako invalid, ktorý vie skrolovať len na instagrame.
Kedysi býval sám, nemal návyky, že by sa o neho niekto staral. Vlastne to nechce ani odo mňa, ale bože… nemôžeme žiť v chlieve. Nechcem sterilnej prostredie, ale bežnú údržbu domácnosti. Kedysi to zvládal robiť a teraz radšej odíde z domu len aby nebol priestor na to urobiť niečo. Podľa neho sa má upratovať iba keď je škaredé počasie. Súhlasím, kebyže tá jeho časť netrvala dokopy 0,5-1 hodinu.
Máme dobrý život, nič nám nechýba, ale pri jeho predstave, ze všetko a každý sa dá kúpiť je to ťažké.

Momentálne som tehotná, nemam najľahší priebeh a napriek tomu nie je žiadnou oporou.

Čo mam urobiť, aby nastala zmena? Ja ho nechcem nútiť, chcem aby ho to samého napadlo.

eebee
12. jún 2022

Zaplatit upratovačku

syslik81
12. jún 2022

porozpravat sa s nim o tom? a ak nie hold z jeho penai zaplatit upratovanie.. pripadne mu daj cennik tvojich sluzieb a sprav to ty ale nie zadarmo

autor
12. jún 2022

@syslik81 S tým nesúhlasím v žiadnom prípade. Mňa si nekúpi. Za žiadnych okolnosti. To by bolo úplne cez kebyže by ma mal platiť ako slúžku a potom by mi diktoval čo mám a ako urobiť.
A tá upratovačka? Bývame v byte, tie dve veci dokáže urobiť aj sám a ani nechcem, aby mi tu chodil niekto cudzí.

viestta
12. jún 2022

Spraviť si dieťa s prasatom lenivý a potom sa sťažovať, že je prasa lenivé... No ja neviem

maranta_leuconeura
12. jún 2022

Urcite mu okolo zadku nebehaj. Prestala by som odkladat po nom, prat jeho veci, prezliekla len svoju perinu, navarila by som porciu len pre seba. Nech si trochu uvedomi, co vsetko robis a nemusis. Chcel by nieco od teba, niekam s tebou ist, mat sex? Nech sa paci, ano, neodmietaj ho, ale povedz, ze az ked bude jeho diel prace hotovy ;)

autor
12. jún 2022

@viestta Poprosím bez týchto reči.
Človek mieni, Pán Boh mení. Neplánovali sme dieťa. No preto, že má také spôsoby sa nechodím o zem, že ho nechcem. Myslím si, že to sú normálne veci ktoré sa v živote dejú a dá sa na nich pracovať.

slovenka753
12. jún 2022

Fuuu no neviem. Neskúšala si sa fakt na všetko vybodnut? Možno by pomohlo ak by bol všade chliev, možno by mu to už začalo tiež vadiť. A inak co tak kúpiť umývačku a na vysavanie robota? Môj aj povysava aj po umýva riad ale tak zle (všetko zacapkane) ze robot a myčka bolo lepšie riešenie.

autor
12. jún 2022

@slovenka753 skúšala som, ale on si to ani nevšimne. Jemu je to naozaj jedno či je alebo nie je upratané. Na jednej strane je to možno oslobodzujúca vlastnosť, ale halóó, žiť slušne sa dá aj bez toho, aby sme boli otrokmi domácnosti.
Momentalne bývame v prenájme, kebyže tu mame viac priestoru, tak by sme kúpili umývačku. A robot sme mali, ale to je riešenie len tak na oko. To urobím aj ja. Stačilo by raz za týždeň dôkladne, poodtahovať, šuchnúť.

saxana000
12. jún 2022

Tak neviem..a ine nerobi doma?vie vymalovat?opravit?garnizu zavesit?uvarit?moj muz tiez nevysava neumyva okna ani zachod.nezehli a neobsiva.ale hodit veci z futbalu do pracky prehodit do susicky vybrat zo susicky dokaze.naplnit a vylozit umyvacku tiez..vari lepsie ako ja ide s malou von zahraju sa..opravi omaluje o auto sa mi stara - olej ostrekovace gumy..nezgezovala si ho za nieco ze ma pocit ze ak to aj urobi tak je to nafigu?tak radsej rezignoval a nerobi nic?obal z keksika by som mu strcila do ruky a zachod no koment strcit handru do ruky a mazaj!ked sa mu hnusi handra kup mu do zachoda jednorazove utierky a maly kos .a vysvetlit mu rozdiel medzi zenou a muzom zena ked cika SEDI! a ziadna nechce sediet na ocuranej doske..

autor
12. jún 2022

@saxana000 Vie urobiť všetko. Ale nerobí nič. To je najhoršie, že ja viem, že vie. On vie, že to vie. Ale nie je to na zozname jeho priorít.
O všetkom sme diskutovali, skúšala som rôzne techniky, ale akonáhle vyslovím požiadavku alebo prosbu, tak klapky na uši a trucuje. Všetko berie tak hrozne osobne akoby som mu dala niesť kríž.

luccija
12. jún 2022

Kolko ma tych hobby, lebo pribudne Ti dieta a budes mat nalozene este viac.Asi len ako verklik opakovat a to, co slubil, ze bude vysavat a umyvat nech dodrxi

viestta
12. jún 2022

Iste, dá sa to zmeniť. Ale v prvom rase mu to treba oboznámiť, že je bordelar a ma s tým niečo robiť on sám. A z toho co píšeš ďalej, je jasne, ze on to zmeniť nemieni. Takže čo ti mame poradiť?

liljana
12. jún 2022

To ti taky vyberany exemplar vybrali rodicia, alebo miestny narodny vybor? A kto ta pri nom drzi? Je tolko normalnych muzov, ty si vyberies, to co si si vybrala a teraz ta mame lutovat? Tak od neho odid ...
A nie, vsetci nie su taki. Iba par podobnych ako ten tvoj.

ckocka
12. jún 2022

No tak na tom pracuj, však ti nikto nebráni. Máš na to celý dlhý žiot...

panelacikova
12. jún 2022

absolútne súhlasím s
@viestta že si vedela, autorka, že máš doma lenivé hovado a aj tak si nezabránila počatiu.... teraz budeš mať na krku dieťa a bordelára. gratulujem.
a nie, muži nie sú také lenivé prasatá, ako je ten tvoj. teda niektorí áno, ale väčšina sa podieľa na chode domácnosti. niečo podobné, ako máš ty doma, som opustila pred pár rokmi a to oproti tvojmu nebol až také prasa, bol LEN lenivý. ale močením okolo wc nebol problém, ani s obalmi od keksov apod. akurát sa nepretrhol. a aj tak som to nemohla vystáť. a ty toto toleruješ... nuž, čím skôr sa spamätáš, tým lepšie. on sa zrejme už nezmení. a ak, tak len na chvíľu, aby nehrozil rozvod/rozchod a potom padne opäť do pôvodných koľají. nehovoriac o tom, že takým príkladom pôjde aj decku.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zmrzlinka2021
12. jún 2022

Si tehotna, byvate v prenajme, kasle na domacnost - este taka mensia otazka - je to priatel, ze?

0kristina0
12. jún 2022

Ty ho nechces nutit, chces aby ho to sameho napadlo. Kde zijes zena? Chlapa, ktory nema navyky na upratovanie musis do toho nutit, normalne nakazat, urob toto a toto. Zabudni na to, ze chlap bude robit nieco sam od seba a este ten tvoj duplom nie. Vies ako sa hovori, nememu dietatu ani vlastna matka nerozumie.

janewithane
12. jún 2022

Musíš byť dosledna, neverím ze si nevšimne a nebude mu vadiť keď nebude mať oprate, navarene, žiadny čistý pohár, prázdna chladnička..

viestta
12. jún 2022

@0kristina0 presne. Muž potrebuje presne inštrukcie. Náznaky oni nevedia čítať a žiadny z nich do hlavy nikomu nevidí. Ani svojej vlastnej žene do hlavy nevidia. Preto majú ludia ústa a majú ich používať ak od iných niečo chcú. Platí to aj pre ženy v smere k ich vlastným mužom.

slovenka753
12. jún 2022

Ešte mi napadlo, že mi mame doma takú tabulu na stene kde mu napíšem ak má niečo urobit. Je to síce ako s deckom 🙈😅, ale ja sa nerozculujem, nemusím mu nič opakovať a keď to má na očiach tak to nakoniec urobi. Napríklad mu tam napíšem úlohy na týždeň; naostrit nože, ísť so psom k veterinárovy atď. Možno by to pomohlo aj vám?

zmrzlinka2021
12. jún 2022

@0kristina0
@viestta
Veru, prisli sme z kostola, takze hned som muzovi nakazala vyvesit pracku (dost malych veci ako slipy, ponozky... to ja neznasam sa s tym hrat) a ja som sla varit.

januska12323
12. jún 2022

On bol celý život bordelar a teraz mu má zrazu napadnúť, že veci patria do koša a záchod sa sám od seba neumyje. Ja neviem či žiješ v nejakom scifi filme alebo čo.

veselo_neveselo
12. jún 2022

Dufsm, ze viete po anglicky. Tu je super clanok presneo tejto problematike - doporucujem precitat obom, a potom o tom spolu diskutovat.
https://www.huffpost.com/entry/she-divorced-me-...

renab
12. jún 2022

Ja neviem, skusit nerozpravat, ze je prasa a ze je lenivy? Opacnu taktiku si vyskusala? Chvalit, zapajat ho, robit to spolu? Ja ked nieco robim a chcem, aby mi muz alebo syn pomohli, tak ich volam sposobom: mladenci, potrebujem vasu pomoc.... neviem si rady.... potrebujem vase svaly... chyba mi muzska logika... a potom zas chvalim, aki su sikovni. Vo vela pripadov ich napr. zavolam posunut skrinku a potom im mimiochodom strcim handru do ruky, aby tam umyli a uz funguju...

mamamasama
12. jún 2022

@zmrzlinka2021 u nás rovnako... Poviem,urobí,bez hundrania. Proste člen domácnosti.

diamond007
12. jún 2022

Zbytočne hádky a stresy pre teba.
Nerieš, ak chces pomoc, nech si nájde upratovačku. Ak TY nechceš aby ti niekto iní upratoval, tvoja chýba a upratuj sama tým pádom.
Počkaj na dieta, hneď preorientujes svoj poriadok na neporiadok. Možno mu len o Tom stále hovoria ale keď to spravíš zaňho, efekt nulový. A asi ešte nie je neporiadok na to preňho, aby s tým niečo robil. Každý to má nastavené inak.
Nič nerob týždeň a uvidíš či mu to nebude vadiť.

diamond007
12. jún 2022

A ešte, existuje robotický vysávač čo ti povysáva/ poumýva. Raz za mesiac vieš ty spraviť väčšie upratovanie, inak bežny deň stačí robot. Na riadoch sa dohodnú nech to nenechá na stole ale dá do dresu a potom to všetko naraz nahadzete do mycky. Prať peries ty. Obal z keksu nekomentujem, nevieme ako často to robí, či po každom kekse to nechá na stole namiesto toho aby to dal do koša? To je moc ale dá sa to zmeniť, začni s ním a debatuj ohľadom MALYCH ZMIEN. Najskôr nech rieši prádlo na zemi keď sa vyzlečie a obal z keksu. Je to NAVYK, z toho sa musí stať zvyk a rutina. Nerobí to naschvál že ha, upraces to ty. Skôr nemá ten návyk to robiť podľa mna

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eva233
12. jún 2022

Mne nejde do hlavy, že keď ste sa spoznali, začali spolu bývať tak bol tiež taky bordelar a lenivec? Ak áno keď ti to vadi teraz asi ti to vadilo aj pred tým, takže prečo si sa s ním dávala dokopy ak ti to tak vadí?.... Príde dieťa, nebudeš mať toľko času na upratovanie a ak ti s ničím nepomôže a ty budeš ešte hormonálne rozbitá bude to tatal psychicky naprd pre teba.... A presne to čo tu bolo niekoľkokrát napísané.... Nečakaj, že chlapovi dopne.... Teda ono partneri si navzájom nevedia čítať myšlienky takže pekne by som si ho posadila všetko mu povedala, že jednoducho bud sa zapojí a zmení svoje správanie alebo odchádzaš.... Akože ak by môj chlap bol až takýto bordelar a v ničom nepomáhal a nič doma neurobil zbalila by som sa a šla preč.... Žiadna podpora, opora nič... A ak ti nepomáha teraz pravdepodobne nebude ani keď príde dieťa.... Takže jednoznačne sa porozprávať dat mu šancu na zmenu, ale ak v takýchto základných veciach neviete fungovať tak načo potom byt v takom vzťahu?