Musí muž kúpiť žene byt?

26. dec 2023

Mám takú otázku.
Mala som byť, ktorý mi kúpili rodiča pred svadbou. Potom sme sa vzali.
Počas manželstva som byť predala. Peniaze sa využili počas viacerých rokov na rôzne bežné veci. (byt sa predal za 50 000€).
Teraz sa chceme rozviesť.
Kamoška mi tvrdí, ze mi manžel bude musieť tu sumu vrátiť, lebo to bol môj byt.
Nie je to blbosť?
Ona ma vraj známu, co bola v rovnakej situácii a tej na 100% muž po rozvode musel kúpiť byt.
Týmto mi argumentuje.
Viete mi prosím dat bližšie informácie?
Ďakujem

denkatn
26. dec 2023

na co ste minuli peniaze? ak ste minuli aj na teba pocas manzelstva, tak preco by ti mal kupovat? tie peniaze sa pocas manzelstva stali spolocne. ak nieco si kupil, co si chce odniest len on, to by ti mohol preplatit. (napr. ak z tych peniazi kupil auto, motorku...chatu na jeho meno a pod.)

pribinak
26. dec 2023

Kamoska Ti povedala peknú blbosť.

Toto by chcelo poradu s právnikom

anjelicek26
26. dec 2023

Ty si ten byt dobrovolne predala, co s tym ma tvoj muz?Ziaden byt ti kupovat nebude. Ak si tu sumu vyuzila na kupu novej nehnutelnosti a mas potvrdenie o vklade,mozno sa da nieco ciastocne riesit.. Ale aj na to pravnika...

h2
26. dec 2023

Peniaze ste utratili spolu, ako on, tak aj ty. Nedala si ich do jeho bytu, ani do ničoho, čo zostane len jemu. Čiže ak by ti mal on niečo vrátiť, tak polovicu tej sumy. Určite nie kúpiť ti byt, aký si mala predtým, hlavne keď jeho trhová cena medzitým poriadne stúpla.

mimikas
26. dec 2023

Pravne ma pravdu, byt si kupila pred manzelstvom teda zisk je bezpodielove vlastnictvo. A teda tie peniaze realne patria tebe. Ale otazla je ako dokazes vydokladovat ich pouzitie. Ak ste za ne nadobudli nehnutelnost tak tu tu cast odpocitaju a nasledne sa zvysok rozdeli. Kamoska to teraz riesi, ale zas az tak uplne to dokazat nie je az take jednoduche.

ukulela
26. dec 2023

Byt ti kupit nemusi. Otazne su peniaze. Ak si ich vrazila do jeho bytu, mal by ti ich vratit, no musela by si to dokladovat. Byvali ste v jeho nehnutelnosti, ci ste kupovali spolocnu? Ak to prve, tahas za kratky koniec. Bolo chybou predat byt. Zial.

marsmykkok
27. dec 2023

Toto nie je na debatu na MK, zájdi za právnikom a ten ak sa ťa dopyta na bližšie okolnosti, dôkazy ti poradiť bude vedieť. A potom môžeš aj muža konfrontovať či ti časť nevráti. Ale určite to nebude tak že vtedy si predala byt dajme tomu 2 izbový za 50 000, peniaze ste "prejedli" obrazne a on by bol povinný teraz ti kúpiť podobný 2 izbový byt za 200 000 eur už...

syslik81
27. dec 2023

keby ste z tych penazi kupili byt plus doplatili,alebo kupili nieco hodnotne do bytu vtedy sa ta vec/byt preda odrata tvoja investicia a zvysok sa rozdeli... ale kedze si peniaze v podstate prehajdakala na bezne veci kt sa uz nedaju spenazit tak nie nemusi ti nic davat nazad a uz vobec nie kupovat byt

gabika0825
27. dec 2023

Majetok si nadobudla ešte pred svadbou, čiže bol tvoj. To že si ho predala bola iba tvoja osobná vec, keďže bol v tvojom vlastníctve a bol to nadobudnutý dar ešte pred svadbou. Nevidím jediný dôvod prečo by ti mal tvoj ešte teraz manžel, kupovať nejaký byt. 🙄

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ema22270
27. dec 2023

No podla mna bola velka chyba ten byt predavat.a ak sa predal, ze ste peniaze len tak minuli na vselico, ze to uz tazko zdokladujes.

h2
27. dec 2023

@chodec15 To je úplne iná situácia. Ona mala ten byt pred manželstvom. To, čo každý z manželov zarobí počas manželstva, je spoločný majetok. To, že žena často (nie vždy) zarobí menej, je dôsledok toho, že obetuje svoju kariéru pre deti a v neposlednom rade aj pre mužovu kariéru. Ona je tá, čo je väčšinou doma, keď je dieťa choré, ona odmieta nadčasy a služobné cesty, na ktoré muž chodiť môže, lebo o deti sa zatiaľ žena postará. Ona mužovi vytvára podmienky, aby mohol mať ten vyšší príjem. Napríklad keď muž veľa pracuje, aby veľa zarobil, tak žena ho odbremení zase od domácich prác, čo je niečo, čo zase jej nikto nezaplatí.

stanulienkat
27. dec 2023

@h2 prepac, ale opisala si sliepku. Nie kazda zena potrebuje zo seba robit spotrebic. Ked rovnopravnost, tak rovnopravnost. Manzel normalne funguje v domacnosti, dieta je aj jeho, chodi na Ocr......Len zeny sa rady nechavaju vydrziavat v domacnosti a tahat 12 rokov matersku, pocas ktorej ich muz a ich deti zivi. Tu nie je ziadna strana znevyhodnena. Autorka mala pouzit hlavu a byt nepredavat. Zeny su nepoucitelne. Potom vyplakavaju, ze nemaju kam ist.

h2
27. dec 2023

@stanulienkat Opísala som ženy, ktoré veľmi často píšu sem, na modrého koníka. A písala som to, ako reakciu na príspevok, že muži zarábajú viac. No, prečo asi tak zarábajú viac? Lebo žena sa obetuje. Písala som vo všeobecnosti, nie tak, ako to mám napríklad ja, alebo aj ty.

stanulienkat
27. dec 2023

@h2 ano, opisala si zeny z Mk. Ale to je dost uboha vzorka. Kazda sa chce nechat zivit, lebo ved ona porodila. Nikto nezakazuje sa tej zene pracovne realizovat a zarabat. A preco by sa mala obetovat? Lebo jej to vyhovuje.

h2
27. dec 2023

@stanulienkat Tak ešte raz: písala som reakciu na príspevok, že muži zarábajú viac. Prečo zarábajú viac? Sú múdrejší, ako ženy? Šikovnejší? Pracovitejší? Nie, nie sú. Jediné, v čom prevyšujú ženy, je fyzická sila. Až na to, že človek, ktorý si zarába fyzickou silou, väčšinou nejaký závratný plat nemá. Tak prečo ženy zarábajú menej? Lebo sú znevýhodnené kvôli deťom. Ak má žena 2-3, alebo viac detí strávi pekných pár rokov na materskej, potom veľa vymešká z práce kvôli chorobám a celkovo, kvôli starostlivosti o deti. Ja nepíšem o sebe, ani o ženách, ktoré to takto nemajú. Lebo, bohužiaľ, sú ešte stále v menšine. Vzorka žien z modrého koníka odzrkadľuje presne reálny stav spoločnosti. Také ženy, aké sú tu, stretneš všade. Nie je to tak, že existujú šikovné emancipované ženy a potom je tu druhá skupina nesamostatných slepíc z modrého koníka.

0silvia0
27. dec 2023

@stanulienkat ako to myslis, ze kazda sa chce nechat zivit lebo porodila? Myslis zivit pocas materskej a rodicovskej dovolenky?

katka700
27. dec 2023

Autorka poraď sa s právnikom ale obávam sa že nie je zákon podľa ktorého by muž bol povinný kúpiť ti byt. Byt si predala dobrovoľne a ak nevieš dokázať že peniaze si investovala do spoločnej nehnuteľnosti ťahás za kratší koniec.

katka700
27. dec 2023

@stanulienkat Rovnoprávnosť tak ako si predstavovali je*nute feministky druhej generácie neexistuje a nikdy existovať nebude. O malé deti (do 1-2rokov) sa všade vo svete starajú ženy. Keby sa o kojencov starali chlapi tak sme dnes vyhynuty druh. Chlap schopný sa postarať o malé dieťa je výnimka. Takisto sú veci čo zase ženy nezvládnu a ani sa do nich nehrnú. Napríklad keď sa teraz topil sneh, povalalo stromy a z cesty ich odstránovali hasiči. Tí hasiči boli div sa bože muži 😂

stanulienkat
27. dec 2023

@0silvia0 to je v poriadku, že sa nechávajú živiť počas materskej. Ale čo zvyšných 40 rokov ich pracovného života? Každá odchádzať po 15 rokoch manželstva s holou riťou. Prečo? Prečo nemyslia na zadné vrátka? Tie ženy by si na ten byt nikdy nenašetrili ani keby nemali deti a muža. Pretože im je od malička vštepovane, že muž sa postará a preto keď im to nevyjde s jedným mužom, tak si urobia deti s druhým... s tretim mužom. O mňa sa tiež manžel stara, ale ja nie som v takom stave, že keby sa čokoľvek stalo, tak odchádzam s holou riťou a nemám kam ísť, pretože nad tým má uvažovať človek celý život.
A autorka- má byt, ktorý predala. Prečo ho predala? Pretože si myslela, že je Šípková Ruženka a tá láska bude trvať naveky? Veď to je naivita.

pallacinka29
27. dec 2023

preflakat peniaze za byt na bezne veci 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 a chlap ti ma kupit byt? prepac, ale ako mozes byt tak sprosto-naivna?

0silvia0
27. dec 2023

@stanulienkat neviem, paradoxne mam vo svojom okoli celkom usporiadane manzelstva. A tie, ktore su rozvedene normalne v pohode funguju aj same po rozvode. Ziadne kriticke pripady.

stanulienkat
27. dec 2023

@0silvia0 veď aj ja mám usporiadané, dobré a kvalitné manželstvo. Aj vo svojom okolí to vidím, ale proste hlava sa mi a rozum zastavuje nad príspevkami na modrom koníku, čoho sú sú ženy schopné.

0silvia0
27. dec 2023

@stanulienkat tak modry kon je modry kon🤷‍♀️

autor
27. dec 2023

Dievčatá, mne to je viacmenej jasné, ale kamoška ma tak presviedčala, ze mi to nedalo sa nepýtať. Peniaze sa minuli za tie roky na bežné veci, žiadna investícia do bytu. Spoločný účet sme mali. Ja si na ne ani ne nárokujem.

maminkadeticiek
27. dec 2023

Rodicia dcere kupili byt,ona ho predala a peniaze pocas rokov "prejedla".Toto je zamysleniahodne konanie.

zuzana76
27. dec 2023

@stanulienkat presne tak, keby zrušili rôzne dávky a predĺžené materské nedávali ako na bežiacom pase, hneď by bolo vidno, kolko žien ma deti, lebo ich naozaj chce, alebo to považujú za zárobkovú činnosť

0kristina0
27. dec 2023

Ak by ste za tie peniaze spolu kupili inu nehnutelnost, tak ano, manzelovi by prisluchal iba podiel z ciastky, ktorou ste prispeli obaja spolocne. Mali sme taky pripad v rodine. Pokial ide o hnutelne veci, tam by si asi musela dokladovat blokmi, fakturami a danu vec by musel uzivat iba tvoj muz. Napriklad kupa auta, pisane na tvojho muza ale aj to by si musela dokazat za ake peniaze ste to kupovali. Tu by som sa naozaj poradila s pravnikom, ktory sa v tom vyzna.

h2
27. dec 2023

No ale keď to boli len tvoje peniaze, získané predajom len tvojho bytu a minuli ste ich s mužom spoločne, tak podľa mňa máš nárok na polovicu tej sumy. Ja by som to nenechala plávať.

marsmykkok
27. dec 2023

Tak autorka skús to rozvinúť. Dostala si 50 000 za byt. Na aký účet si ich dala? Spoločný účet má len 1 banka, inde je účet písaný na jedného a druhý je disponent, že môže s peniazmi na účte nakladať. Teda tu je prvá otázka na aký účet išli tie peniaze? Na jeho kde si ty bola disponent, na tvoj kde on bol disponent alebo na spoločný (dosť nepravdepodobné) A ostali tam alebo kam sa presunuli? Koľko rokov dozadu si to predala a koľko ste to míňali? Ty si nadalej pracovala a mala príjem? Neostala si náhodou bez práce? Aby nemohol argumentovať, že ty si proste ostala doma cielene aj keby tak nebolo a žila si z tých peňazí. A za tie roky nedostal darom on nejaké peniaze, napríklad rodičia mu nedali alebo neumrela mu babka a neostali po nej peniaze a nerozdelili si ich v rodine? Lebo dar a dedičstvo tiež nepatrí do BSM a teda môže argumentovať že aj on napríklad dostal alebo zdedil 30 000 eur a využila si ich aj ty...