Baby poraďte mi ja už neviem čo s manželom.
Máme celkom pekný vzťah všetko klape, máme 2 deti. Obaja pracujeme.
Pred 5 rokmi sme sa sťahovali na dedinu postavili sme si dom. Všetko by bolo ideálne lenže manžel si nezvykol. Nemá rád susedov nemá rád ľudí keď sa mu niekto prihovorí. Nesadla mu ani dedina často hovorí že tu bývajú hlupáci klebetnici a každý každého rieši.
Pritom dedina má skoro 10tisic obyvateľov má komplet vybavenosť. Mne aj deťom sa tu páči sme spokojný.
Len manžel ma trápi. Že ku nám susedia vidia do dvora, že dajú cez plot jesť nášmu psovi a kričia naňho že ho chcú pohladkať. Proste sú tu ľudia čo sa chcú porozprávať sú milý zakaždým prihovoria sa a prehodíme si pár viet. Toto sa mu nepáči že to je choré.
Manžel je skôr taký samotár, áno vedela som to. Riešili sme to na začiatku kde si postavíme dom a nemal nič proti. No až keď sme sa nasťahovali zistil aký sú tu ľudia. Alebo niekto mi chce pomôcť keď vidia že vlacim ťažké tašky alebo poradiť s niečím tiež sa mu to neľúbi.
On by bol najradšej keby nikto sa ku nám neprehovoril.
Ale ved teraz v zime kde prichadza do kontaktu so susedmi? Ved je kazdy zalezeny doma.
Byvam na dedine 22 rokov a ked nechcem, tak sa s nikym nestretnem a nesocializujem.
Sťahovanie absolútne nepomôže, kdekoľvek. Ja to vidím skôr na jeho nejakú frustráciu, depresiu. Susedia budú všade, aj inde sa mu môže niekto prihovoriť. Mal by navštíviť odborníka.
A keby ste urobili nejake "kompromisy"? Napr. sieťovina na plot alebo živý plot popri plote, hustý rad ihličňanov... V byte nejaké menej priehľadné rolety/záclony/závesy, aby sa muž mohol "zašiť" a cítil sa "bezpečnejšie"? Alebo s ním, keď bude mať dobrú náladu, pohovor, čo by mu pomohlo?
@0silvia0 Ako to robíš že nikoho nestretavas?
@martul To nechce on si neprizná že by mal problém.
To ze on chce zit ako samotar je jeho vec, ale to ze do toho nuti aj vas je o com? To akym pravom tebe zakazuje sa socializovat? Co to vobec s nim ma ze mu vadi ze sa ty s niekym porozpravas?
Ked sa partner zacne vyhrazat rozvodom, je to podla mna bud velmi trapne, alebo velmi zle. Co akoze by dal do tej ziadosti o rozvod ako dovod? Prilis priatelsky susedia?
@madeincssr Máme obyčajný plot cez čo je vidieť všetko. Manžel by chcel postaviť do záhrady vysoký múr no neviem ako si to predstavuje.
Idem rano o 6tej vyvencit psa, to stretnem jedneho cloveka, potom idem o 7mej do prace, domov z prace o 16tej, potom som doma a vecer idem vyvencit psa, to stretnem 1 cloveka a nejdem cez celu dedinu, ale k polu. Ked idem niekam do obchodu alebo do kina, sadnem do auta a idem prec. Do obchodu v dedine nechodim, cize nemam kedy stretavat ani susedov.
Fúúú, budeš to mať ťažké
@andreatytler To ma zaskočilo keď začal hovoriť o rozvode kvôli tomuto problému. Fakt dom nečakala že zamýšľa o tíme ho vôbec napadlo rozviesť sa.
To ste mali mať poriadne vydiskutované už predtým, ocividne nevedel do coho ide. A je rozdiel dedina a dedina. Ak je zvyknutý na mesto, tak mu aj verím, ze mu celá dedina lezie na nervy. Ja by som sa tam tiež zbláznila, vadili by mi tie zvedavé a doterné reči, každému vidíš do dvora, kazdy každého komentuje a rieši na dedine. Nuž musíte si sadnúť, spísať klady a zápory a dohodnúť sa, čo s vaším životom.
on netrapi teba-on sa trapi...ked ti susedia vidia do dvora-vacsina ludi to nema rada,ani mne by sa to nepacilo...ani vasmu psovi nemaju co davat jest cudzi ludia...ked je dedina, neznamena to, ze musite zit ako komunita, kde sa vsetko zdiela...tak ako sa tebe nepaci jeho postoj,tak si uvedom,ako trpi on, ak je introvert...je toho na neho prilis..preto porozmyslaj nad kompromisom-rozpravanie s ludmi dediny-kolko chces....ale nie, za sa sami pozvu nakoniec k vam domov, alebo budu vkuse cez branku nieco riesit...treba nastavit sukromie-na kom ti zalezi viac-na tych ludoch alebo manzelovi?...aj na dedine sa da mat sukromie a klud,ale zavazi,aj aka je to dedina...ako sa musi citit on, ked mu doma nie je dobre?...dedina nie je pre kazdeho...
@0silvia0 Psa chodím venčiť ja alebo deti. Do obchodu chodím ja sama. On ani nikam nechodí aby sa s nikým nestretol. Len stačí že ide na dvor a na záhradu a ako on hovorí všetci susedia sú zrazu na dvore a záhrade a hneď sa s ním chcú dať sa do reči.
@stanulienkat Predtým tiež býval na dedine no na malej dedine kde domy boli ďaleko od seba, ľudí ani nevystrcili nos zvnútra a málokoho stretol.
Pises, ze mate relativne pekny vztah. Podla mna ak raz clovek spomenie len tak "rozvod", tak to nie je pekny vztah.
No s povahovymi crtami tvojho muza dopadnes zial asi zle aj zle. To nie je o tom ze je introvert, lebo takto sa nespravaju introverti. Introert nie je sociopat. Vie normalne sa usmiat, pzdravit, byt ludsky a laskavy. Introvert nehlada milion vztahov, staci mu par hlbokych vztahov, nepotrebuje trepat dve-na-tri, ale zasadne neprechovava odpor k ludom.
Moj muz je introvert, ale vzdy je ku kazdemu ludsky, chapavy, dobry.
Co navrhuje teda tvoj manzel?
A vlastne mate nejaky socialny zivot ako par? Mate priatelov? Chodia k tebe kamaratky?
Mne to pripada, ze ma az paranoju. Ved urobte lepsie ploty, plnu branu nech nema pocit, ze na neho kazdy cumi.
@poppy22 Nechodí nikto k nám domov, raz za čas keď dôjdu rodičia ani to nemá rád že sú to cudzí ľudia preňho. On ako keby sa odizoloval že jeho rodina sme len ja a deti a nikoho iného nechce ani vidieť. S rodičmi prestal komunikovať, píšem si s nimi ja. Neviem čo sa to s ním porobilo.
nemá náhodou prácu s ľuďmi? Lebo podobne pocity mávam aj ja, keď som veľmi vyčerpaná uz
Problém nie je v dome, ale v jeho psychike. Tak to bude mať všade. Mal by navštíviť psychológa.
Vždy bol taký?
@zmrzlinka2021 Pozdraviť pozdraví no dá si rýchly krok a ide preč aby ten druhý nestihol sa s ním dať do reči.
Ako pár nechodíme moc nikde. Občas kino prechádzka kde není sú ľudia. Kamarátov on vlastne ani nemá. Ku mne kamarátky raz za čas dôjdu keď manžel není doma alebo keď je doma tak sa stretávame vonku. Nemá rád návštevy u nás. Aj keď dôjdu jeho rodičia tŕpne že na čo došli a kedy konečne odídu.
@0silvia0 Skúsime doriešiť plot a bránu hádam pomôže.
@zobaka Pracuje v auto mobilke.
Dáte si občas s mužom zopár drinkov? Vtedy sa s ním vľúdne porozprávaj, možno sa ti otvorí, v čom je jeho problém...
@thereisabear Nie nebol takýto alebo som si to nevšimla neviem. Predtým sme bývali v meste v bytovke. Po čase mu začali vadiť ľudia a chcel odísť bývať na dedinu aby mal pokoj a kľud. Dlho sme si vyberali vhodnú dedinu kúpili si pozemok a postavili dom.
@madeincssr To nie, on nepije vôbec alkohol.
No kedysi ked sme nemali v zahrade este posadeny zivy plot a videli si do zahrad, nasa suseda mala navstevu a robila navsteve prehliadku zahrady a navsteve ukazovala, co mame kde posadene my. Tak tiez kvoli sukromiu sme posadili zivy plot. Ciastocne ho chapem. Utiekol pred ludmi na dedinu, ale on si myslel, ze bude na samote asi🤷♀️
môže mať nejaku sociálnu fóbiu, alebo z frustrácie sa mu nechce komunikovať s ľuďmi, väčšinou je za tým nejaká pretazenost
Ja som silny extrovert a aj tak z duse nenavidim tieto dedinske debatky a kde kazdy kazdeho pozna. Poznam to ked som u babky pravidelne byvala aj niekolko tyzdnov, uplne chapem tvojho muza ,liezlo mi to na nervy tiez.Chvalabohu ze tak nezijem
@ivik4 Mne to nevadí ja som typ že sa prispôsobím, keď niekto chce porozprávať sa prehodím si s ním pár viet alebo poprajem pekný deň.
Dopisem ešte že poslednú dobu má reči že on to nezvláda že radšej od nás odíde že sa chce rozviesť ale nedokáže ďalej takto žiť.
Keď sa ho opýtam že ozaj chces odísť povie že nie nechce ale nedáva to. Je frustrovaný stále si frfle popod nos že ľudia sú blbý že čo nás nenechajú na pokoji, nech každý sa stará sám o seba a pod. Poraďte čo s týmto..