Manžel nechce ísť na dovolenku

youngmom
18. apr 2016

Sme manzelia 2roky, pozname sa vyse 7rokov. Mame rocnu dcerku. Na svad.ceste sme neboli prave kvoli financiam-lebo sa v tom case riesilo byvanie. Momentalne byvame sami, financne na tom nie sme ani zle ani uzastne. Kasu drzim ja, peniazky viem odlozit. Vsetko nam financne vychadza, stihame vsetko platit, osatujem malu, nic jej nechyba. Nezijeme v luxuse, ale nic nam nechyba. Moj manzel je starsi ja som mladsia, nikdy sme neboli pri mori. Myslim, ze teraz je cas. Peniazky mam nachystane, mame aj nemalu financnu rezervu na horsie casy, ktorej sa nedotykame. Peniaze na dovolenku mam bokom(cca do 1000€) Auto mame na cestovanie, ziadny srot, spolahlive. Chcem ist do Chorvatska autom, dcerka sa uz vie vyhrat, zabavit, rada sa kocikuje, zboznuje vodu, prechadzky na vzduchu. V podstate prekazka je len manzel, ktory odmieta ist na dovolenku. Totizto ja som v druhom stave(4mes.)vsetko bez problemov a vyhovara sa na mna a na dcerku. Nechcem ist na 14-15dni uplne postaci 5-6dni max 7dni. Vytyka mi, ze som narocna a pod.ze nie som spokojna s tym co mam. Vidim na sebe, ze cim som starsia tak mi ta dovolenka chyba, vidiet more, vycestovat, mat spolocny zazitok, kt.by predsa aj nas vztah utuzil, obohatil. Zial neviem ako ho presvedcit, uz sa to snazila aj rodina z mojej strany, kt.bezne dovolenkuju-bez vysledku. Cuduju sa nam, ze sme pri mori este neboli. Citim na sebe, ze ak teraz nepojdeme uz to bude velmi tazke pri dvoch malinkych detoch a financne aj narocnejsie. Co by ste mi poradili? Mam byt naozaj spokojna s tym co mam ako mi vravi manzel? Alebo skusit nan nejake paky? Viete mi nieco poradit? Som z toho dost nestastna, ide leto, tie bazenove vyletiky ma nudia...

sissy27
18. apr 2016

@youngmom neviem, či ti viac chýba dovolenka alebo spoločná dovolenka s manželom... ak to prvé - tak by som išla v pohode sama s dieťaťom, nie na truc, ale jednoducho preto, že chcem ísť, mám na to a nebudem teraz po zvyšok života sedieť doma na zadku, lebo on to tak chce...
ak ide o spoločnú dovolenku s manželom - to netuším, ako sa dá "bezbolestne" riešiť, tak ako ty chceš ísť, tak presne tak on nechce ísť, neviem, či existuje nejaký kompromis, jednoducho sa jeden bude musieť prispôsobiť a je riziko, že nebude spokojný... On má celkovo nejaký odpor k cestovaniu a nikdy nikde nebol, alebo už má pocit, že precestoval všetko? A ešte k tomu chorvátsku - nie je náhodou problém v tom, že on to má celé odšoférovať kvôli pár dňom? Mne osobne by sa nechcelo sedieť za volantom 8-10-12hodín kvôli pár dňom... nejakú dovolenku letecky by možno prežil aj on lepšie...

bajana
18. apr 2016

Ja teda more k dovolenke nepotrebujem a v tehotenstve by som k moru ani necestovala. Dlhé cesty autom mi moja gynekologička neodporúčala, navyše tehotenstvo sa môže kedykoľvek skomplikovať, ja som napr.rodila akútnou sekciou v 32.tt. Takže ja súhlasím s manželom. Ak ale veľmi chceš ist, tak páky na neho musíš mať ty, tu ti asi neporadíme. Jedine, čo ma napada je "vyhrážať" sa, že pôjdete aj bez neho, s nejakou kamoskou/rodinou.

alaguema
18. apr 2016

@youngmom sú ľudia - domasedi. Neradi cestujú, nič im to nehovorí. Asi máš doma takého chlapa, neviem, či ste sa dobre poznali pred svadbou, alebo nakoľko ti táto jeho črta vadí... Ako cestovať do Chorvátska v 4. mesiaci s malým dieťaťom je úplne v pohode. Príde mi to iba ako výhovorka. Ja osobne by som s tým spokojná tiež nebola. Ale nemá zmysel nútiť, na to páky neexistujú, človek buď cestuje rá d a chce, alebo nechce a sedí doma na zadku. Vekom sa to nebude zlepšovať, skôr naopak. Mám kamošku, ktorá je svetobeh a muž domased. Cestuje sama. To by som robila aj ja, našťastie mám svetobeha 🙂 Na tvojom mieste by som šla s dcérkou sama, s nejakou kamoškou, alebo so sestrou...

elise
18. apr 2016

@youngmom poitstovna ta nepoisti ked prekrocis 25 tyzden tehu. My sme mali ist autom na korziku v juny na 10 dni, zrusili sme to koli tehu, aj ked more by bodlo. Prvy krat ako rodina sme boli 2014 syn mal 8,5 r a dcerka 2,5 roka. Ono sa nemusi nic stat, prestavky po ceste atd ale predsa je tam riziko, aj ked v chorvatsku je celkom slusne zdravotnictvo. Odloz si peniazky na buduci rok a pojdete aj s babom. Ja mam termin porodu 5.9 a riskovat bez poistenia urcite nebudem, na doplacanie porodu v zahranici nemam

elise
18. apr 2016

@alaguema ona je v 4 mediaci teraz tak asi v lete bude vo vyssom mesiaci. Ak by bola v lete vo 4 nieje problem

whitecat666
18. apr 2016

@youngmom no podla mna clovek dovolenku potrebuje (raz do roka je uplne minimum). Uzijete si pekne spolocne chvile a zrelaxujete sa. Deti by mali vidiet svet (nie iba sediet doma).
Ked chcete ist len do Chorvatska, tak tam sa naozaj nema co stat, a aj keby sa nieco stalo tak domov to mate na skok. Urcite by som muza presvedcila na tvojom mieste (kup to a povedz, ze idete).
Preco vlastne nechce ist?

natalym
18. apr 2016

@youngmom A možno sa len bojí. Ak by sa Ti niečo stalo, tak to bude musieť riešiť on a ešte plus dcérku.
Takto si nerozmýšľala?

malabiba
18. apr 2016

@youngmom máš doma v pohode manžela, len sa mu na dovolenku nechce, to je celé....ja mám niečo podobné doma a už x-tý rok idem na dovolenku k moru s deťmi sama...a deti prežijú aj bez mora, zasa nejaký extra zázrak pre malinké deti to nie je...pre niekoho je oddych a relax zostať doma, nie cestovať k moru

sardinka335
18. apr 2016

@youngmom tak to sa ti aj ja čudujem ze si pri mori ešte nebola...kedze hovoriš ze netrete nudzu, more je super. Kazdopadne ja mam takeho otca a to moja mama s nim ani nejde lebo vraj nepojde s niekym na dovolenku ,,,za trest,,. Tvoj muz bude mat asi aj iny problém ako len nechut k dovolenkovaniu kedze ti vyčita aka si naročna...no tak Chorvastko by som povedala je dovolenka skor pre nenaročných mu odkazujem. Kazdopadne je to o komunikácii ake paky na neho chceš? Bud sa prisposobi on alebo ty. Ide o to pre koho to bude ,,väčšia obeť,, ten kompromis. Asi pre neho predpokladam. A v lete budes cca v 7 mesiaci no neviem trmacat sa autom kdesi do Chorvatska. Ako ja osobne som dost akčna ale asi ist tam ,,čím skor,, mozno ku koncu juna? Neviem teda ake tam byva počasie ale horučavy, ,,kotol,, pred sebou a male dieta tak aby si si to aj uzila.

dominika6
18. apr 2016

@youngmom
niektorí chlapi nechcú ísť,lebo sa im nechce šoferovať 15h. tam 15h nazad,neznášajú horúčavy,nepohodlie atd atd,len to nechcú rozoberať a je nefer vyhovávať sa na teba deti..
poviem pravdu že 2r. ročné dieťa si fakt nebude pamätať kde bolo,užívajú si to deti cca 4r.,čiže by som plánovala dovolenku na SK ( 1000 možností) a kedže si tehotná prídu problémy sadneš do auta a si doma...
narodí sa druhé bábo, a dalšie 3r. nepôjdeš k moru,čiže si ušetríš na poriadnu dovolenku a pôjdete všetci 4 letecky bezstarostí

sense
18. apr 2016

Ja som s muzom tiez nebola pri mori spoku dovokenky travime na slovensku. Co sa tyka mora ja by som sla ale ja by som pkavala on skir piznaval a osobne ako tehotna by som nesla tak ci tak

lubiduch
18. apr 2016

Ja kludne cestujem aj sama. Naposledy 1000km s malym vlakom (tiez som tehotna). Manzel ma skor vacsinou problem ze nedostaneme naraz dovcu,on by s nami isiel..kludne aj autom cestujem sama,ale idealne do 500km...potom je maly umrncany, ja unavena...nad 500km je lepsie ak sa striedame v aute. A letecky tiez chodievam s malym aj sama. Je to len na tebe,nemusis byt od muz zavisla, chod s mamou, kamoskou atd...vibec mie ma truc,proste ak muz nema chut dovolenkovat a ty ano tak sa rozdelte. My to tak robime bezne a manzelstvo nam klape bezstarostne 🙂
Resp mame na dovci ine konicky...manzel berie vzdy bike (ja som teraz tehotna,nemozem),tak hladame kompromis ze miesto kde moze muz dobre bikovat a pre mna s malym nejaky bazen, welness,priroda,koniky atd...
Ved sa normalne otvorene porozpravajte o tom kto ma ake predstavy...

janinah
18. apr 2016

Tá cesta nie je žiadna sranda,ísť tehotná a s malým dieťaťom-nešla by som.Vidíš fotky známych z pláže....ok,ale nevidíš zápchy na cestách ,nehody /minulé leto sme videli 4 a kvôli jednej stáli niekolko hodín na dialnici/,horúčavy,hľadanie ubytka / už teraz je odhadujem 90% obsadené/....ja som ako tehotná jedno more zrušila,neľutjem,to sa síce dobre vraví,že teh. nie je choroba,ale ak sa nedajbože niečo v cudzine stane,tak tie zbytočné problémy nikomu neželám.....odpusť si teraz to more,aj na SK máš krásne miesta na dovolenkovanie.

alaguema
18. apr 2016

@elise veď nemusia ísť na vrchol sezóny. Letela som na konci 6. mesiaca, všetko bolo v pohode...Ak žena nemá problémy, tak blízke destinácie zvládne. Netrepala by som sa niekam do trópov, ale Chorvátsko? Veď to je za rohom. Ak by šli s jednou pauzou na prespatie, tak majú cestu v rámci výletu ako poznávaciu. Je to, myslím, naozaj o tej chuti a vôli. Sú ľudia, ktorí sú buď leniví, pohodlní, alebo sa proste boja a sú radšej doma.
@natalym Ale stať sa môže kedykoľvek a čokoľvek. To potom budú sedieť doma ešte ďalších x rokov, lebo on sa bojí...

malabiba
18. apr 2016

@youngmom a si si istá, že jeho by obohatil pobyt pri mori...asi po tom netúži

janinah
18. apr 2016

rodina sa čuduje,že pri mori ešte neboli...no to mi je fakt dôvod....ja tu fandím chlapovi,asi vie čo robí....

youngmom
autor
18. apr 2016

@alaguema Vies co uplne si to vystihla, pretoze ked sa pozriem na jeho rodicov, dovolenky si mozu dovolit, zato maju po 60r.a v zivote okrem Madarska nikde neboli. Ja mam pocit, ze to bude vekom cim je starsi tak je taky domased. Nikam na kavu, obed. Len doma, max.ku rodicom a prejst sa s malou.

@elise Co sa tyka poistovne o tom teda viem, preto by som to naplanovala do toho 26t, cize koncom juna, zaciatkom jula by to aj slo. Znami vravia, ze pocasie je tam ako u nas, to je uz celkom teplucko aj na to kupanie.

@whitecat666 Ma obavy o mna a o dcerku. Ja tehotenstvo znasam uplne v poriadku-nie som rizikova pacientka, vobec nepremyslam nad situaciou, ze by sa mi malo nieco skomplikovat-uz len z toho dovodu, ze pri dcerke bolo bezproblemove tehu. Ale ja ho poznam, to su vyhovorky. Pritom zboznuje vodu, kupanie. Skor si myslim, ze ma obavy z cesty, ci by nezlihal a tak.

elise
18. apr 2016

@alaguema kazdy je iny ja by som po 25 tyzdni tehu neriskovala a aj niektore letecke spolocnosti od urciteho tyzdna tehu nevpustia na palubu. Ak maju dost penazi v pripade komplikacii co mozu byt ale aj nemusia a budu cestovat bez poistenia len s kartickou zakladneho eu preukazu( co nepokryje celkove baklady) tak je to na nich. Nemusi ist o lenivost chlapa ale o opatrnost vzhladom na jej stav

malabiba
18. apr 2016

@youngmom tak prečo ho nútiš, keď nechce, bude to pre neho stres nie oddych...a je kopec ľudí, čo nikdy pri mori neboli, no a?

jasminet
18. apr 2016

ak ma muz problem s jednym dietatom ist na dovolenku, s dvoma nepojde uz vobec. Ja som bola autom cca v 28-29tt na sardinii +2deti. Moj svagor je tiez taky domased, ani na svk nikam, ani do zahranicia, pritom su bezdetni, nechapem... a by som sa zblaznila, musim aspon raz za rok niekam, more je more, ale aj na slovensku je krasne. Kym sa vam mala narodila chodili ste niekam ci ani sami dvaja nie?

slnecnica174
18. apr 2016

@youngmom A kedy by si tam chcela ist? V juni more nie je najteplejsie, a ked sa zacnu prazdniny je dost terno tam cestovat, potom uz budes v siedmom mesiaci, no radsej by som si lahla niekde k jazeru a tesila na more na buduci rok😉

bluka2
18. apr 2016

Ja mam opacny nazor ako bajana. Ako tehotna som bola v USA, na Krete, v Taliansku a v 36tt v Londyne. Cestuje sa lahsie s dietatom v bruchu ako s narodenym, aj ked ani to nie je ziadny velky problem. Ale letecky sa mi to zda lepsie nez autom. Za dceru ani za letenku platit nemusite. Uplne ta chapem, chcela by som ist aj ja, novy vzduch, zazitky, by som asi umrela nudou, stale doma.... Sa mi nepaci, ze sa vyhovara na Teba, ty sama vies co zvladnes a co nie... Ja by som isla sama s malou, ak neberie ziadne argumenty a nechce ist. Inak mas poslednu sancu na isty cas cestovat sama: do lietadla ta samu s dvomi malymi detmi nepustia. (Preto mi na teraz staci jedno 😉 )

elise
18. apr 2016

@youngmom koniec juna je pekne pocasie prever v poistovni alianz poisti iba do ukonceneho 25 tyzdna potom nehradi, mala som znamu co sa vracala v 26 tt ale poistili ju podla potvrdenia lekara do ukonceneho 25 tt cize tyzden bola poistena a tyzden nie.

sardinka335
18. apr 2016

No inak ako pekna perspektíva, ze narodí sa ti druhé dieta a aj tak nikam 3 roky nepojdeš...no fitkeles borovy u nas. Praveže treba ist. Do 2 rokov je Infant a neplatite za dieta...my tak ideme na Cyprus s 1 ročnou, bezne takto s deťmi chodia a v pohode.

@youngmom píšeš že ma obavy o teba a potom, že o to aby nezlyhal..a v čom tam akoze ma zlyhat?
Moj muz najazdi take cesty kazdu chvilu, okrem toho mozeme sa vystriedat na dialnici, moze si oddýchnut. A ked tam človek príde, tak uz dovolenkuje a oddychuje....
Proste hlada vyhovorky a to je cele. Budeš doma knedliť cely zivot.

mima4
18. apr 2016

@youngmom
a chces ist k moru, preto ze more milujes a chces ho dopriat aj dietatku, alebo ze ini ludia tam chodia a aj sa vam "cuduju"?

bluka2
18. apr 2016

@sardinka335 Tiez nechapem, preco nechce niekto vyuzit fakt, ze infanti do 2r. maju letenku takmer zadarmo. Ja sa teda na december, ked moja bude mat 2r., vobec netesim.

Ano, vyhovorky, niektorym ludom je lepsie doma na gauci.

elise
18. apr 2016

Inak aj balaton je krasny, take male more.

bluka2
18. apr 2016

@elise To sa mi nezda vobec s tym poistenim. Chce ist do EU, ma karticku poistenca, nepreplatila by jej pripadne ukony normalna slovenska poistovna?

janinah
18. apr 2016

@bluka2 a ľudia,ktorým je lepšie doma sú akože menejcenní? akurát ak si nájdu partnera svetobežníka,tak jeden bude doma a druhý pri mori,aj tak sa dá,nik nikoho neobmedzuje,ale ani nenúti robiť,čo nechce.....

whitecat666
18. apr 2016

@youngmom no to je naozaj zvlastne, ze ani na kavu alebo na obed nechce ist medzi ludi. To je urcite len vyhovorka, ze ma strach o teba kedze nemas ziadne zdravotne problemy (nechces ist predsa na nejaku narocnu poznavacku do Himalaji).
No neviem co by som na tvojom mieste spravila (to ci je domased alebo rad cestuje ste si mali vyriesit pred svadbou).
Bud si to mozes ist uzit sama s malou (vezmi aj nejaku kamosku alebo svoju mamu, ked si tehotna je vzdy lepsie aby bol niekto s tebou), no myslim, ze v tvojom pripade nejde o nejake poznavanie krajiny ale o to, ze s muzom chces travit cas aj inak ako doma a na prechadzke s malou.
A ked tvoj manzel vie, ze ta dovolenka pre teba tolko znamena je od neho fakt dost sproste, ze sa nedokaze premoct a ist. Normalne som nanho nastvana aj za teba. 😠