Mama môjho priateľa

okara
1. okt 2014

ahojte mamicky
chcem sa len vyrozpravat a pocut vase nazory
s priatelom sme boli spolu 6 rokov, ja som otehotnela, uz sme mali postaveny domcek, v ktorom sme uz byvali, ,,svokrovci,, sa najprv tesili, malo to byt ich prve vnuca, neskor ked sa dozvedeli, ze sa nebudeme brat, tak to zacali riesit, povedali ze radsej sme sa mali rozist nez som mala ostat tehotna, velmi ma to ranilo, sama som nechcela byt tehotna, bolo to pre mna este skoro to ze som otehotnela, ale nechcela sa som si to dat zobrat, priatela milujem a chcem s nim stravit zvysok zivota, bolo tazke sa s tym zmierit, kazdy telefonat od nich bol len o svadbe, ze sa musime zobrat, stale dookola to iste, ked som uz bola v 6-7 mesiaci, ,,svokra,, sa rozhodla ze sa so mnou o tom porozprava, ze sa im nepaci ze budeme mat dieta bez svadby, ja som jej na to povedala ze uz sa nebudeme brat, ani by som to nezvladala, bola by to pre mna zataz, od skoreho rana do dalsieho rana na nohach, samy stres, ona na to zvladnem, ze to nic nieje, hlavne aby sme boli zobraty, vyzeralo to tak ze aj keby sa mne alebo babatku nieco stane tak to nic :( ked som mala nejake problemy v 8 mesiaci, svadbu prestali riesit, svokra mi cele tehotenstvo hovorila aka som tucna, pritom som bola chuda len brusko som mala, porovnavala moje brusko s tym jej, ze ona ho ma mensie nez ja, takto sa mi vysmievala, ja som jej na to nepovedala nic, ani priatelovi som o tom nepovedala,
ked sa narodila mala vyzerali ze su stastni, ale do jej 2 mesiacov ju videli asi 6 krat,,,svokra,, sa stale vyhovarala ked prisli ako mala vela prace na dome v zahrade ze nemohla prist, strasne ma to vytacalo, a to boli na chalupe len 5km od nas, raz bola len dva domy dalej od nas a aj tak ju neprisla pozriet,ked som jej ju davala na ruky hovorila ako sa ju boji drzat, a len na jednu stranu mi ju davat, na druhej ruke ju neviem drzat, ona vychovala troch synov, takze nechapem ako ze nevie drzat babatko teraz ma uz 3 mesiace zacali za nou chodit niekedy aj dva krat do tyzdna ale to aj na 10 minut, strasne ma sklamala, predtym nez som otehotnela som si s nou velmi dobre rozumela, teraz ju nemozem vystat, mam problem jej davat malu, ked jej ju davam do ruk tak stale na nu pozeram co snou robi, este aj teraz mi hovori ze ju chce len a pravu ruku!!!!!!!!!!!chce ju aj varovat ked idem niekam prec ale ja jej ju nechcem dat, stale sa chce robit zaujimava, rada sa chvali, robi zo seba obet, pritom stale ohovara, takto to necitim len ja ale aj moja svagrova, ja uz fakt nevladzem, neviem ako to mam povedat priatelovi, nechcem ho ranit, mna ohovara ze nechcem aby jej bozkavala ruky, lebo uz si dava rucky do pusinky, tak nechcem aby nieco chytila, nejake bakterie, a ona nedovolila svoje deti nikomu chytit do ruky, neviem preco to nechape, ja viem ze aj ja to prehanam ale aj ona to robila a mna za to obvinuje, je toho strasne vela co robi, neviem ci to robi naschval alebo si to neuvedomuje

ammellia
1. okt 2014

Bud rada, ze ti tam "svokra" nelezie, ked ti lezie na nervy. Ja predpokladam, ze ani moja mama za mnou nepride pocas prvych dvoch mesiacov viac ako 6krat. A dufam, ze ani svokra. 😎
Jednym uchom dnu, druhym von.

petulda333
1. okt 2014

Tak bud rada ze ze nechodi a ze malu nevidela...moja svokra za neterov dolieza stale....a tie poucky och to by ti svagrina pohovorila....ja uz mam tiez pokoj,odstahovali sme sa....nevsimaj si ju a modli sa aby chodila co najmenej....my s priatelom pracujeme na babatku a ona uz vymysla ake meno jevhodne a ze dobre ze byvame blizko a nie ako jej druhy syn ktory byva dalej,lebo tam moze chodit len dvakrat do tyzdna lebo to je daleko a k nam bude chodit stale...no nech sniva....som zato ze si vypocujem rady a ak budem potrebovat pomoc nemam problem poprosit ale rozkazovat a miesat sa do vychovy mi teda nebude...

esterba
1. okt 2014

@okara tak ja (v dobrom) tlieskam za nazov temy. To v prvom rade. Hned v druhom rade musím povedat, ze si myslim, ze v tvojej situacii bola a je svadba viac ako na mieste a hlavne v tvojom zaujme. Ina vec, samozrejme, je to, ze vam dvom do toho nema co kto kecat (vratane priatelovej mamy a mna 😀 ) po tretie, myslim, ze na to, co ti teraz vadi na svokre, sa mozno uz o rok budes pozerat inak. Aspon mne to teda nepripada nejak katastrofalne.

mirkava
1. okt 2014

@okara porozprávaj sa s priateľom, povedz mu to tak ako si to tu napísala, myslím že ťa pochopí a spolu prídete na to ako to svokre povedat...drzim palce

koala7
1. okt 2014

Nerozumiem otazke, chces aby k vam chodila castejsie? ;)

mihula
1. okt 2014

@okara prosim Ta,ty mas kolko rokov?Prečitaj si to po sebe este raz čo za bludy pišeš
-sama som nechcela byt tehotna.A prečo si zostala tehotna?
-od skoreho rana do dalšieho rana na nohach,to si pisala o svadbe,že by si to nezvladla.Si mysliš,že si jedina tehotna,ktora by sa vydavala?
-keby sa mne a babetku niečo stalo,tak to nič.A čo by sa ti malo stat?
-porovnavala moje brusko s tym jej.Sa mi nechce verit čo pišes.
Ale napiš,dovod prečo sa nechces vydavat.Nechce ta chlap,s ktorym mas dieta a postaveny dom,alebo to nechces ty

sense
1. okt 2014

tak teraz som sa fajn pobavila....a suhlasim s takmer vsetkym s @mihula, takze ked nechcem byt tehotna nebudem, tiez budeme mat svadbu a urcite nie od rana, svadba moze byt odbavena aj za 20minut ....a co sa vydaja tyka tak na tom mam nazor svoj....pre mna je to papier a pre ten sa budem teraz vydavat...

a keby moja "svokra" navstivila malu aspon 6x za 2 mesiace tak to by bolo radosti na oboch stranach...

bonaqa2013
1. okt 2014

Svokra navštívila malú 6 krát za 2 mesiace? Tak tá moja videla našu dcéru ktorá sa narodila v júni až keď sme ju mi prišli ukázať v novembri. A to bývame od seba 30 km. vravela som že by aj peši došla, ale hodím rukou a mám pokoj. A ďalšiu dcéru videla ešte neskoršie. Asi keď mala rok.
Ona nám zavolá asi tak 2-3 krát do mesiaca, a na návštevu príde raz za 2 roky. Ja ku svokrovcom 3-4 krát do roka.
moja mama mala tiež problém že mohla vnúčence zobrať len na jednu ruku. Ale každému ako lepšie je - netreba to riešiť.

ukulela
1. okt 2014

@okara no, to ze vas nutili do svadby, to teda nemali.to si uz vtedy mala frajerovi povedat, ze to pocitujes ako natlak - a neprimerany, ze v tom momente je pre teba prednejsie zdravie dietata a pokoj, nie veselka pre 100 hosti, len aby sa svokrovci ukazali, ako si deti dali na poriadok a na aku svadbu na dedine maju ....
na druhej strane, ak ta znervoznuje len 10 minut denne, tak to predychaj a jednym uchom dnu druhym von a basta. a rob si po svojom. frajerovi normalne povedz, ze ta mrzi, ze sa ti pokazil vztah s mamou, ale ze sa nemoze na teba hnevat. ze mas pocit,ze ta mama ohovara a ze ta nerespektuje ako jeho partnerku - a hotovo.

alby2014
1. okt 2014

Na uvod, by som ti chcela povedat, ze sa ospravedlnujem,ak moj prispevok vyznie tvrdo, ale v urcitych veciach som stara skola.
1/ Ked si ostala tehotna, psia povinnost tvojho chlapa bola z teba spravit manzelku. Lebo spravit matku s dievcata, nie je problem, ale manzelka to uz je o urcitej vyzve a casto aj vacsej zodpovednosti. Ja som velky zastanca manzelstva ( samozrejme, ze to nezaruci stastie) a nejak nechapem postupnost dnesnej doby v zmysle hypoteka, dieta a mozno svadba. Takze plne chapem tvoju svokru a jej tlak. Keby som ja, alebo moja sestra ostali tehotne a nevydali sa, to co by robila moja mama, to tvoja svokra je oproti tomu nic. A tento tlak, ja chapem a podporujem, dufam, ze podobny tlak robila aj na syna. Ak si sa ty nechcela vydavat, tak fakt nechapem preco.
2/ Svadba mohla byt mala a aj keby bola vacsia rozhodne nemusi byt od rana bieleho, tehotnej neveste by sa odtolerovalo. Generacia nasich mam sa skoro vsetky vydavali tehotne a dokonca sa vravelo, ze ktora nepotrati po redovom, tak uz donosi :D
3/ 6x za 2 mesiace rozhodne nie je malo. Boli u teba skoro kazdy tyzdne. Mozno respektovali tvojerpavo na sestonedelie, zvyknutie si na seba a sbabatkom a sukromie. Co je na tom nenormalne? Je pravom starych rodicov pomahat nie ich povinnostou, neviem, kde sa nabralo, ze sa musia obetovat pri vnucatach, mozno chcu robit na zahrade, mozno cestovat, mozno len tak nerobit nic a vnuca vidiet pre potechu. Ty si rodic a ty sa musis prioritne starat.
4/ Veci, co ta na svokre irituju su z mojho uhla pohladu detaily vyvolane tvojou optikou. Pozri sa na to z jej uhla, naviaze sa na dieta, vy sa rozidet., ved nie ste manzelia, vnuca uz nemusi nikdy vidiet. Mozno ma nejake skryte obavy a strachy. To, ze sa malu bala vziat na ruky je normalne, predpokladam, ze jej synovia maju okolo 30tky a teda na babatka fakt nemusi byt zvyknuta, to, ze bola matka, neznamena, ze automaticku bude hned babicka aj pre nu je to tiez nova rola.

koala7
1. okt 2014

@okara ja stojim na tvojej strane. V NL sa napriklad uz nikto neberie, chapm pary aj ktore sa chcu vziat neskor ked deti uz su vacsie, nie v brusku ani miminka. Je to len vasa osobna vec a svokra sa moze akurat tak poskladat. Aj keby ste sa nevzali nikdy

Ostatne veci, ak ta tak irituje, bud rada ze u vas netravi viac casu a nechce ta vsetko "naucit" , jednym uchom dnu druhym von a robim si podla seba. Vztahy so svokrou sa dietatom vzdy zmenia, nie si v tom jedina ;)

cica869
1. okt 2014

@alby2014 podla mna je to kazdeho osobna vec ci sa vezme alebo nie a neznasam ked rodicia pchaju nos do vsetkeho a hlavne nutia to urcite nie je dobre

alby2014
1. okt 2014

Ja chapem, ale ja sa viem vzit to predstavy, ze moja krasna 25 rocna dcera ( ktoru este nema, ale na jej tvorbe makame ) napr v buducnosti bude 6 rokov zit s chlapom a nebudu sa chciet brat, ale byt ano, dieta ano a o 10 rokov jej ostanu oci pre plac. Mam kamosky, co chodia spolu s frajerom 11 rokov a neberu sa a ver, ze kazda by chcela...max drzi formu a tocia daco o tom, ze nepotrebuju papier a potom sa rozplacu na cudzich svadbach. 99% zien sa chce vydat a to tam ratam aj lesbicky. :D Ak je ten vztah krasny aj bez papiera, tak ho nejaky papier nepokazi...Byt jeho zena, pred svetom, Bohom, okolim...to hovori, ze ten muz je muzom a ne slaboch, co hlada vyhovorky. Ja preto rozumiem jej svokre, lebo tehotenstvo je fakt dovod na svadbu, fakt. Ved to je mega zavazok. A chapem, ze keby mne moja dcera, abo ja mame povedala, ze som tehotna ..prva otazka je kedy sa beriete...a hovorim, moja mama by mojho muza, keby sa nechcel zenit tak citovo zdeptala a tiez by sa pytala a tiez to chcela riesit ... Je to normalne, u starsich ludi. Nie kazdy je liberal a obcas je to dobre. Ak sa nechces vydavat, tak hold musis zniest, ze svokra z toho, ked je stara skola asi stastna nie je a ma na ten pocit tiez pravo.

xfenix
1. okt 2014

Jednym uchom dnu, druhym von. Ked pride, malu jej daj, musi si vybudovat vztah, odchovala deti, nepokuse ju. Svokry sa niekedy cudne prejavuju ale deti maju rady 🙂 bud rada ked pride a este radsej ked pojde prec 🙂 nerob si z toho tazku hlavu!

alby2014
1. okt 2014

A ak sa nebrali preto, ze on nechcel, alebo jej nabulikal veci tipu, ze ju miluje aj bez papiera a podobne, resp, ze naco No neviem. Ja som svojmu muzovi na prvom rande povedala, ze sa budem chciet vydavat a ze rok chodenia mi staci a nepotrebujem 5 -7 rocne tahacky, resp budovanie hniezda, kde po case pridem na to, ze nic neni moje... aon na to povedal, ze ok, ze aj on si to tak rpedstavuje....a to som vedela, ze mame rovnake pohlady na pre mna zakladnu vec a az tak som sla do vztahu. Ja si dokoncam myslim este jednu extremnu vec, ze to ze dnes bezne mladi spolu ziju, ze ten muz ma full servis, sex, poprate, navarene a este stale moze buchnut dvermi, kedy chce...to vlastne sposobuje, ze naco by sa viazali...

koala7
1. okt 2014

@alby2014 je uplne ine ked to trapi dievca samotne, alebo ked do toho strka nos svokra, je uplne ine ak sa dvaja mladi dohodnu ze sa vezmu, a ak su do zvazku prinuteni dedinskou "hanbou".

Uplne ju chapem ze posledna vec ktoru sa jej chce v tehotenstve riesit je svadba a hostina pre celu familiu, ved co by uz povedala dedina kebyze sa vezmu rychlo na urade hejze. Kazdy ma pravo na vlastny zivot, omyly, aj zivotnu cestu

vavrenka
1. okt 2014

@okara neveim, ci ta to potesi, moja mamina takisto chcela, aby som jej detick davala na jednu ruku!!! ze inak to nevie..hm. tajne ma to rozculvoalo, ale somr ada, ze citam, ez zrejme to nebude len jej vymysel. to s tym bozkavaim ruk- uplne rozumiem. moja svagrinka vecne obstipkavala moju malu a bozkavala ju natvar a telcko!! a hovorila jej - to ej maso, to je telo- raz som to uz nezvaldla a povedala som jej to. narusilo to trochu nas vztah, ale malej dala pokoj. takuebozkavanie iba ruciciek je celkom ok 😀, skus toto predychat, ak to ide.
skoda, ze ste sa s priatelom nevzali, dufam, ze mu jeho mama pucovala zaludok tak ako tebe.
napriek vsetkym emociam, ktore prezivas voci svokre by som ta chcela potesit- zdaleka nemas zlu dvokru alebo najhorsiu. je to naozaj tak. skus vydrzat ten naval negativnych pocitov, postupne si mozes k nej najst cestu v zmysle, ze ta uz nebude tak vytacat, ze ju zacnes tolerovat. Pozri, o vnucku ma zaujem, ale zaroven nou stale myka to, ze nie ste vzati. mozno z tohto rozporu trusi/trusila neprijemne poznamky.. jo- a starsi ludia MILUJU porovnavat so sebou. Samozrejme, ta maldsia yjde z toho neschopnejsie 😀
ja ma super svokru v niecom, ale kolkokrat som pocla ako jednym dychom hovori- sadkaj si moja, nevzladzes, ze? oddychni si.. to ja ked som bola so synom tehotna tehly som musela nosit na stavbe, nikto mi nepomohol, nikto sa nezastal, este v den porodu som musela robit, tak tak..- 😀 to som mala na tacke pravidelne, lebo som fakt posedavala, polihovala mala som velmi tazke tehu so syncekom. alebo, po porode som nevedela schudnut a ona mi s ulubou hovorila- ale mas ruce tie ruky, take poriadne 😀... ma skoro piclo, dokonca svagrina raz na nu vyletela, nech uz mi da pokoj, ze je to nevhodne, ale nepomohlo 😀. teraz sa na tom chechcem, ale aj kvoli inym veciam som ju rorky rozdychavala a aj este budem, hoci ju dokazem akceptovat omnoho viac ako na zaciatku. achce to vnutorne rozhodnutie prijat ju taku aka je. a to je zaciatok. myslim, ez s tvojou svoktou to naozaj ide. naozaj su ine prisery,ktore inak ublizuju svojim nevestam, ver mi...

cecil36
2. okt 2014

@okara ja trocha od veci, ale strasne dlhu vetu si napisala 😀

80472
2. okt 2014

@alby2014 je to diskutabilné, čo píšeš a veľmi...záleží hlavne od ženy, prečo sa nechce vydať....mne si len tvojimi príspevkami pripomenula mňa, zažila som to isté....pred 10 rokmi ked som neplánovane otehotnela som prišla s malou dušičkou za mamou čo povie, (matka totálne autoritatívny a katolícky typ), nakoľko síce vedela, že niekoho mám, ale neakceptovala ho ani osobne nepoznala, mi povedala jedno...vraj či chcem ostať slobodná matka a ako si to predstavujem, či sa má za mňa hanbiť....tak som jej urobila radosť, zobrali sme sa len preto, že to vlastne ona, ale aj mužovi roidičia chceli (tiež katolíci)....dnes sme samozrekme rozvedení 😀 😀 😀 nikdy sme si nerozumeli, hoci spolu vychádzame ako rodičia pekne....pamätám si ešte presne na moment, ked som kráčala k oltáru a v hlave som rekapitulovala myšlienku či robím dobre, či nie, ale keďže som bola tehotná, povedala som si, že kašlem na to, už je to aj tak jedno, ale presvedčená som o tom nikdy nebola....dnes po rokoch môžem len konštatovať, že nevydala by som sa nikdy...manželstvo je najväčší blud, kto kedy vymyslel, už len z toho pohľadu, aké témy tu pribúdajú každý deň...manželstvo je jedna veľká nuda a časom každý chlap rieši niečo iné, prečo by som ja chlapa mala trpieť vo svojom súkromí...ked od chlapa "niečo chcem", poriešim to, inak by ma byť s chlapom obťažovalo

lzusak
2. okt 2014

Hore pises ze babka za malou nechodi, nizsie ze babka ju chce strazit ale ty jej ju nedas. Hore pises ze malu nechce brat na ruky, nizsie pises ze ju chce nosit ale ty jej ju nedas. Tak kde je pravda?

moncici67
2. okt 2014

@alby2014 asi si naozaj stara skola uz to nie je ako volakedy.to by sa mali brat ked spolu dvaja neziju?ked kazdy byva u rodicov?(nie je to tento pripad) a to kedy sa dvaja ludia vezmu je len a len ich vec. Len som moc nepochopila co chcela autorka povedat 🙂 ci chce aby svokra chodila,alebo nie.tiez som mala super vztah so svokrou a ptm nastal den kedy to skoncilo,a teraz som rada ak ju nevidim a nemusim sa snou stretavat 🙂 kazdopadne drzim palce. A myslim ze by si sa mala porozpravat hlavne s priatelom 🙂

alby2014
2. okt 2014

80472 ..Tak ja som len chcela, aby sa na to pozrela z pohladu svokry a chcela ju pochopit. Ja som tiez rozvedenej rodiny a bolo to hororove manzelstvo ( nie len ze si nerozumeli), tiez sa nasi brali, lebo som bola na ceste. Ale nikdy sme nezavrhovali tuto instituciu, skor sme chapali, ze to bol zly vyber . Ale ak s nim spis, zijes , byvas mate dom a dieta...tak asi to je ten spravny, asi ho lubi a je tam vela zavazkov, tak manzelstvo by fakt nemal byt problem a fakt chapem jej svokru, ze nechape preco sa nevzali..A taktiez nechapem, rpeco by v takej situacii muz sa nemal zachovat ako muz a z matky svojich deti spravit aj svoju manzelku.

maslenka47
2. okt 2014

@okara na jednu stranu sa stazujes, ze za vami malo chodi a a ni sa nezastavi, a potom sa stazujes, ze jej dceru davat nechces.... tak o co ti vlastne ide?

A preco tak radikalne odmietate svadbu, ked pises, ze ste pre seba ako stvoreni a lubite sa?

libka1
2. okt 2014

tieto problemy ti tak za 3 roky budu uplne smiesne, niekde si tento svoj prispevok zarchivuj a daj si v mobile do pripomienky aby si si ho 1.10.2017 precitala. uvidis ako sa dobre pobavis 😉 ja som sa uz teraz... mas v tom chaos.

moonlight1210
2. okt 2014

zaujimali by ma tie skutocne problemy, co si nepovedala.
lebo riesit ze dieta chce len "na pravu ruku!!!!!!!!!!!!!!!!!!" je bud spicka ladovca, povestna posledna kvapka alebo tvoje poporodne stavy.

aktualne znies lutostivo, ublizene, ako obet, ale uvadzas dovody, ktore su malicherne.
sice stokrat nic zabilo slona - ale ty sa k tomu este topis v protireceniach ako ti uz pripomenuli vyssie.
hnevas sa, ze nechodia, vadi ti ked pridu.
chces, aby malu drzali na rukach a mali k nej vztah, si nervozna, ked ju drzia na rukach.

hlavne nemlc pred partnerom, ze mas s týmito vecami (vazny) problem. nemému decku ani vlastna mater nerozumie.
nemusis hned spustit kritiku, aka je jeho mama.
staci skor: naozaj nie je dobre, aby malej pusinkovala rucicky teraz, ked je tak mala. nieco moze chytit a budeme zbytocne lietat po nemocnici a brat lieky. a nebude jest, lebo bude chora a v noci budeme stale stokrat hore pri nej, lebo bude umrncana od choroby. a ked bude mat vysoke teploty, moze take male babatko chytit aj selest na srdce, alebo krce a cosi sa mu stane. vsak nech s tym pocka, kym bude vacsia a bude mat silnejsiu imunitu. potom nech ju pusinkuje. to uz bude v pohode.
(alebo tak podobne. - proste neodmietaj svokrine spravanie na plnej ciare, len vysvetli. myslim, ze by mohol pochopit a byt na tvojej strane, bez pocitu, ze mu kritizujes mamu. co synovia dost neradi pocuju. vzdy to radsej nejak zaonac, nie priama kritika.)

jasminet
2. okt 2014

@okara ja som svoje deti z 90% nosila zas na lavej ruke,proste mi to bolo pohodlnejsie a bezpecnejsie. a nevies ci priatelova mama nema nieco s tou lavou rukou, ze nechce... to ze ma 3 deti neznamena, ze vie ako chytit dieta, co s nim, ved ja po 2 rokoch odkedy nemam babatko by som sa bala chytit cudzieho novorodenca, nie to este pripadne prebalit. aspon zo zaciatku....

kepassa
3. okt 2014

Jeemine vsak klud poniektore
Zi a nechaj zit..vsak je kazdeho osobna vec ci sa chce alebo nechce brat...nenapadlo vam,ze sa mozno len nechcela vydavat ako tehotna s bruchom??...tak sa mozno vezmu neskor ked mala podrastie a bude rozkosna druzicka..a mozno vobec.pravny zvazok nezarucuje,ze im to zakonite musi vyjst a budu stastni az do smrti...a ano som vydata ale mam plno a podotykam,starsich znamych,ktori spolu ziju,maju dieta,uver a ziju bez papiera a castokrat vzornejsie ako ti,kt.mali dokonalu svadbu so vsetkym co k tomu "patri"...