Ahojte idem sa asi skor vyzalovat lebo zase som o tom v noci premyslala a stale ma to tazi. Ide o to ze moja mama mi robi vycitky sem tam akoby kvoli tomu ze ona je nespokojna so svojim zivotom. Nemala ani nema to lahke ale za vela veci si moze proste sama. Je doma s bratom o ktoreho sa stara ona, otec odisiel nestara sa vobec o nas uz. Brat je dost naladovy hyperaktivny a je na neho sama. Kym som zila s nimi pomahala som jej so vsetkym nemusela ani varit ani upratat poriadne vsetko som spravila. Teraz zijem par rokov inde ale stale s cim mozem jej pomozem. Som od strednej skoly samostatna co sa tyka financii chodila som na brigady atd. Momentalne mam fajn pracu ale je narocnejsia fyzicky a tak trochu aj psychicky dalo by sa povedat. Mame sa nestazujem ani celkovo len obcas jej poviem ked ma nieco stve. A ona mi vzdy na to povie ze ona by rada so mnou menila ze ja si porobim a aspon doma ma klud co ona mat nemoze. Je pravda ze brata aj rozmaznala a teraz si s nim nevie poradit ale ze s nim bude doma je jej rozhodnutie..Ja som to tiez tazko niesla doma nevyspata som chodila do roboty prisla som domov ziadne sukromie oddych psychika narusena a byvala som aj casto chora ako som odisla je to ovela lepsie. Mam ale pocit ze mama mi robi vycitky lebo ona zije takto a ja mam mimo prace klud ale zariadila som si to tak a nemozem za to ze ona to ma tak ale mam skrz to vycitky chapete to? Neviem ci som vadna alebo som fakt taka zla ze som sa na nu vykaslala?
Ty byvas s ňou? Ak áno, odsťahuj sa.
@anjelicek26 nevychovavala nas sama pomahali rodicia a otec nas opustil uz ked sme boli obaja dospeli. A ano robila som takmer vsetko ja vtedy ani brat nebol taky ona pol dna sedela pri pc vtedy ja som jej chcela ulahcit zivot. A jasne ze si moze za vela veci sama to viem ja si lepsie ako ty ale nebudem tu vsetko rozpisovat. Samozrejme za to aky je brat nemoze to je jasne ja ju nesudim ale zerie ma pocit viny lenze ci ja nemam pravo na svpj zivot mam sa vratit k nej a sediet jej pri riti a zase robit vsetko za nu? Neviem..
@pribinak byvam uz sama
brat má nejakú diagnózu, že sa oňho treba starať?
Tak super, potom dokážeš limitovať mamu a jej výčitky.
Brat má akú dgn?
Takze si vyrastala v kompletnej rodine...co robil cely ten cas otec? Jemu nevycitas nezaujem? On varit a upratovat nemohol? Opakujem - pohlad deti na veci je casto skresleny, ovplyvneny vekom a vlastnym uhlom pohladu... zijes sama a kontakt s mamou a to, ako si niektore veci nechas hlboko ist pod kozu - o tom rozhodujes len ty...
Ja súhlasím úplne s @anjelicek26
Si proste osoba ktorej dôveruje, a sťažuje sa tebe lebo vie, že môže, si predsa jej dcéra. Kto iný ju lepšie vypočuje a pochopí ak nie ty.Možno by bolo dobré jej to aj niekedy priznať, proste len povedať "áno mami, máš toho veľa, chápem ťa" a zároveň ju pozitívne nabudiť. A áno ak treba aj pomôcť, myslím, že každý rodič ktorý sa o svoje deti staral, si to od svojich detí zaslúži.
@lucka_ke ano nechcem pisat konkretne..
Nie nie si zla výčitky si nepripúšťa. Ty nemôžeš zato aku máš rodinu. Pomôž ak je to v tvojich silách a ak mama urobila maximum a napriek tomu pomoc potrebuje
@anjelicek26 samozrejme ze vycitam ze sa na nich vykaslal mal iej byt oporou asi to nezvladol. Staral sa predtym aspon aj pomahal. Ale co mu mam ako vycitat ked par rokov neviem o nom nic uplne sa od nas odstrihol. Je fajn ze sa vyzaluje neberiem jej to ale citaj poriadne co pisem ze mi robi vycitky ze ja to mam lepsie ako ona. Tak podla mna to nie je celkom ok. Ona v mojom veku tiez fungovala inak mohla si zariadit veci inak ale nechcela..bohuzial. ja neviem co caka mna ked budem v jej veku ale nenapadlo by ma prenasat svpje trapenie na deti aby mne bolo lahsie a oni sa tym trapili a nemohli samostatne plnohodnotne zit. Neviem sa od toho odputat. Poznam z okolia niekolko zien ktore to tiez nemali lahke v zivote napr jedna konkretne ktora sama bez muza vychovavala od mala dve deti a tie deti nenuti lipnut na nej jeden syn dokonca zije v zahranici a ona ho podporuje. Toto je spravne ale to co robi mama mne mi take nepride. Ona nevie ake to ja mam v praci ona do prace nikdy chodit nemusela otec sa postaral o financie..ja tiez neviem ake to ma ona a mala a chapem ze to je tazke ale tie vycitky by si naozaj odpustit mohla nie? Ja nemozem za to aky zivot si zvolila sama z vacsej miery
@bruneta880 ale ved ja to robim ja neviem ci necitate co pisem? Ja pisem hlavne to ze mama sa so mnou porovnava a mysli si ze moj zivot je ovela lepsie nez jej. A to mi nepride okej
Opakujem zbytocne jej vycitas "zle rozhodnutia s minulosti"... ze si vzala tvojho otca bola teda chyba, ze mala teba bola tiez zivotna chyba? Urcite tam boli aj nejake dobre medzi tym... kazdy clovek je iny, ma inu povahu a aj vnimanie svojich problemov, ja tiez dufam, ze moje deti budu v buducnosti zit niekde blizko a budem ich vidat, inak to moje srdce neprezije 😅
Na co je teraz dobre jej ukazovat prstom - tvoja chyba, ty si sa tak rozhodla, mala si to spravit inak? Ked sa to aj tak zmenit neda?
Nauc sa od toho odputat, pre dobro vsetkych...ked budes mat vlastny zivot - myslim aj muza, deti, mozno niektore veci zacnu byt jasnejsie...
@sense ano ved snazim sa len ma mrzi naozaj to ze ma zrovnava s nou niekedy mam pocit ze mi akoby zavidi. Idem na vylet a aj ju som volala nech idu s bratom ona nechce ale potom ma tiez take divne poznamky ked niekam idem ja. Ze napr ona za mlada ked chcela niekam ist musela si to pri rodicoch odrobit. Ako keby som ja od mala jej nepomahala ci v zahrade ci ked sa chovalo nieco vzdy som bola pri rodicoch a robila aj v domacnosti. Naucila som sa v dost skorom veku varit aby som pomahala ale asi stale malo. Ked som zacala pracovat cast financii a vsetky stravne listky sli na nakupy domov. Aj som prispievala a ja som v praci fungovala na dvoch rozkoch aby som neminala. Proste sebe som ukracovala aby som jej pomohla a stale mi to pride ze to bolo malo vsetko. Ja nechcem seba vykreslovat ako nejaku uzasnu to nie aj ja mam svoje muchy ale tak trapi ma to proste co uz
@anjelicek26 chyby z minulosti sa uz opravit nedaju to je fakt. Ja jej nevycitam nic z tohto co si popisala ved nikto nevie co sa moze stat nikto nema istotu v nicom aj ked je dobre napr..ale niektore veci mohla spravit inak ale to je jedno. Mne ide o to ze aj teraz napr sa stazuje na nieco a ja jej navrhnem niekolko rieseni a ona vsetko neguje a stazuje sa dalej. Nechce nikam ist len doma a potom jasne ze je nespokojna. Tak co ja spravim ked nechce nic zmenit. Kazdy by si mal uvedomit ze bud zmenim nieco a budem sa mat lepsie alebo budem cakat na zazrak a somrat dalej ako vsetko je zle. Je to zbytocne. Pritom by som jej pomohla
Ahoj, ano mami robia vycitky tiez tomu nerozumiem 🤷♀️z jednej casti treba chapat ze oni boli tak vychovavane,nebrat si to prilis osobne. Si na mamu este stale silno maviazana je to normalne,mala by si viac casu venovat sebe fyzicky aj psychicky. Uz si sa odstahovala to je dobre este sa skus emocionalne odputat. Myslim.si ze si pomahala dost,v prvom rade je rodic na vychovu nie surodenec este k tomu su tu aj stari rodicia a kedze mama presedela pri pc pol dna nema pravo na vycitky. Nehovorim.zrusit kontakt ale niektore veci pochopit z ineho uhlu pohladu mozno to neskor naucis aj mamu vela stastia
Napriklad jej mozes spravit termin u psychologa a odviest ju tam... mozno ma roky neliecene depresie, mozno burn out, moznosti je viac ako dost... aspon by mala niekoho dalsieho, kto by ju vypocul.
@anjelicek26 no a myslis ze by sla? Nemozem ju nutit ked sama nechce alebo nasilim nalozit do auta? Ona nechce ist nikam roky je len doma a na zahrade aspon to ze ma ako zabavku lebo inak neviem. Rada by som ju zobrala kamkolvek aj na dovolenku ci na wellness ale ked nechce. Co spravim. A potom rozprava ze ine zeny ako si ziju uzivaju zivot a ako dopadla ona. Tak neviem no
A nedá sa s mamou priamo porozprávať a opýtať sa,či fakt nechce,aby si sa ty mala lepšie?Či ti nedopraje iný život,ako mala ona? Možno si iba neuvedomuje,ako to na teba vplýva,keď sa sťažuje.
Nemyslím si, že ti robí výčitky, skôr chce poukázať na to, že nemáš také strašné problémy, aké si ich v hlave robíš. Aj ty, aj tvoja mama ste dospelé, aj tvoja mama mala v jednom momente šancu rozhodnúť sa, akým smerom sa bude ďalej uberať jej život a vybrala si. Myslím, že bezohľadu na to, je to tvoja mama, ktorá ťa miluje a nechce, aby si sa trápila, resp. mala taký život ako ona. Osobne na tom nevidím nič zlé.
@sona123321 ahoj dakujem za tvoje slova podpory popisala si to uplne to co citim ako to je. Neviem sa odputat. Mala by som asi na tom zapracovat a mozno tym ze zamakam na sebe budem to aj pre mamu motivacia. Neviem len dufam ze raz sa aj v nej nieco zlomi a povie si tak takto to dalej nejde musim aj ja nieco spravit pre zmenu 🙂 dufam v to
Tak skusit to mozes, to len predpokladas, ze nepojde. Sadni si s nou a povedz, ze ta jej vecna nespokojnost sama zo svojim zivotom nie je v poriadku a treba odbornika... ostat vecne, hlavne v tom, ze jej chces pomoct odrazit sa od dna... podla toho, co pises, tam problem proste je, u nej, ta rezignacia a pritom nespokojnost zo svojim zivotom... sa da riesit..,
Kolko rokov ma tvoja mama? To nikdy nerobila, lebo sa starala o brata? Je chory?
Mas pravo na svoj zivot, riesit svoje zivotne problemy a nie aj problemy inych ludi.. Su zeny s postihnutymi detmi a chodia do prace. Tvoja mama si zvykla nepracovat a ked vas opustil otec, tak hodila starosti na teba. Teraz ta psychicky vydiera, ake to ma ona v zivote "tazke" a ty "lahke", lebo ty "iba" pracujes. Zaujimave je, ako si najviac myslia, ze pracovat a uzivit sa, je lahke ti, ktorych vacsinu zivota zivil niekto iny.
@anjelicek26 pooznam ju uz ale skusit to mozem no uvidime mozno by som si aj ja ,mohla dohodnut nejake sedenie s psychologom a pomohol by mi pochopit niektore veci ked tak nad tym premyslam
@dusankomoj bojim sa ze by jej to ublizilo keby jej to poviem tak narovinu
@monka105 myslis ze to nemusi byt preto ze mne zavidi alebo co? Ze si to fakt len nahovaram ja neviem naozaj mozno to tak je a prehanam a nemala by som sa tym tak zatazovat. Len to nejde zo dna na den
@oli18 ma 50 a nerobila lebo nemusela brat prisiel potom dovtedy mohla pracovat kym nemala nas..vlastne aj potom lebo da sa to ale ona si zvolila takuto cestu
A brat?
Tak si osoba, ktorej sa proste stazuje, ked sa neciti dobre... to je normalne a bezne, netreba si to brat tak k srdcu... neverim, ze doma mama neupratovala a nevarila, ano oni to tie deti vzdy vidia zo svojej perspektivy, je pekne, ze si pomahala, ale toto proste nebude uplne tak pravda... sama na dve deti je vela, kym si sa dostala do veku, kedy si bola samostatna vypiplala aj teba, tak ako teraz pipla brata... sama v spagate medzi pracou a domacnostou... Ci si za to "moze" sama v tejto konstelacii zbytocne argument.
Psychiku si narusas len ty sama... usmej sa, objim mamu, dovol jej sa vystazovat (mozno nema kamosky, kde by sa mohla vykecat s nimi o takychto veciach)... nezi v minulosti, ale pritomnosti...