Ahojte, mám 24rokov, predtým som už robila v zahraničí. Chcem si riešiť svoje bývanie ale ty kokos keď vidím ceny nehnuteľnosti v porovnaní s platmi 😂😂😂 tak ma to demotivuje tak,že si poviem,že no nič, ja sa nechcem 30rokov strachovať,že dostanem výpoveď a skončím na ulici (často myslím dosť negatívne 😶) Mám nejaké úspory zo zahraničia+čo robím teraz, no bojím sa vziať si sama hypotéku. Chcela.by som sa vrátiť do zahraničia, tam som mávala v čistom okolo 3500€, a tu mám 850€. A to je fakt veľký rozdiel. Prakticky sa vrátiť môžem, no vracala som sa na Slovensko skrz zdravotné dôvody a následne som si tu našla priateľa, ktorého milujem, a prakticky aj plánujeme spoločnú budúcnosť. No mňa vždy schladia tie ceny nehnuteľnosti, hypotéka, koľko peňazí zaplatím banke v úrokoch 🙈 a preto teraz dosť intenzívne rozmýšľam,že pôjdem aspoň na rok naspäť, a nasporim si nejaké peniaze. Ale zase to by asi znamenalo rozchod. A to nechcem. Priateľ má dobrú robotu, prednedávnom ho aj povýšili, teda mu aj zvýšili plat, takže to silné pochybujem,že by šiel so mnou. Fakt neviem čo mám robiť.
@anjelicek26 Ako ja by som neplánovala ostať v zahraničí nastálo, aj keď som sa v tej krajine a v tom meste cítila veľmi dobre, no chcela by som skôr ostať na Slovensku,predsa je to môj domov. Aspoň to tak cítim.
Avšak platovo by mi to skôr vyhovovalo v zahraničí.
Čo sa priateľa týka, prešla som si dvoma vzťahmi,kde sa ku mne žiaľ muži chovali ako k handre. A terajší priateľ, to je 100 a jedno. Cítim sa s ním bezpečne, dôverujem mu, mám v ňom oporu a podporu, a prvýkrát v živote cítim, že ma fakt niekto miluje, že to aj myslí vážne, a nie sú to len prázdne slová. A keď teda aj plánujeme budúcnosť spolu.
Neviem, prídem si tak, akokeby som bola na nejakom veľmi nepríjemnom rázcestí:/
Chod do zahranicia Ved z 3500 mozes kludne v ramci eu za nim lietat raz za mesiac na vikend a obcas moze letiet on za tebou ked ho povysili. Ked sa tak Strasne milujete ten rok by sa to dalo vydrzat. Inak nechapem aky job to mas ze v zahranici vysoko nad ich minimum a na Svk skor k minimu blizko ? Ze si nevies na Svk lepsi job zohnat.
ja by som išla do zahraničia. Načo tu tvrdnúť za 850 e... Kým nie si viazaná deťmi, rodinou tak to využi... Však tvoj priateľ v prípade rozchodu nie je posledný chlap na Zemi...
Rok v zahranici z teba neurobi zabezpecenu mladu zenu. To by si tam musela byt 10 rokov, aby si nasporila na nehnutelnost, aj to nie celu ciastku. Je to loteria. Zostanete spolu, kupite nehnutelnost, on bude financne zabezpecovat rodinu. Druha moznost je, ze odides, casom sa rozidete, zostanes sama, najdes si lepsieho, najdes si horsieho. Neporadim, skus sa opytat rodicov ako vidia priatela. Vacsina matiek ma 6.zmysel a dokazu muzov odhadnut.
určite choď do zahraničia, už len kvôli jazykom a skúsenostiam.. ver, že tu sa ešte narobíš dosť.. ja som urobila chybu, že som nikdy do zahraničia na dlhšie nešla.. pracujem od nástupu na výšku, teda cca od 19 rokov, onedlho budem mať 32 rokov.. a úprimne ti poviem, že som v jednom kolobehu a čaká ma to ešte ďalších 30 rokov :D a presne, ako píšeš, máme s mužom hypotéku, aj úver na auto a musíme si veľmi dobre rozmyslieť, ako nakladáme s prácou a akú robotu si vyberáme, aby sme všetky záväzky zvládali.. takže užívaj si život.. povinnosti, záväzky a starosti nechaj na neskôr 🙂
@miadi Bývalá suseda z našej dediny sa tam vydala, a s mužom tam majú bar. U nich som robila, a tých zhruba 3500€ s tringeltami, niekedy som mávala viac, záležalo, či je nejaká akcia,koľko ľudí. Ja som tam bola pred koronu, teraz neviem ako to tam je, nepýtala som sa jej ešte.
Tuto v meste nikto nechcel ako barmanke dať tpp,lebo čo ak príde ďalšia vlna koronu, odvody sú veľké atď.
Tak som sa zamestnala v hoteli na recepcii,tam mi tpp dali.
Nemám VŠ, mám hotelovku, a viem jazyky 🤷
Preto je to taký finančný skok
@deti95060810 ja ho neberiem len ako chlapa. Beriem ho ako človeka,ktorého milujem, chcela by som s ním prežiť zvyšok svojho života. Mňa ale popravde viac tie financie trápia
@kornelies aspoň na nejaký pozemok by som si vedela za ten rok nasporiť, a zvyšok by už človek nejako s odretými ušami tu hypotéku dal. Možno.
Keď som si pozerala cez hypo kalkulačku (už niečím ktorá banka), 150tisic,tak na úrokoch banke zaplatím 30tisic 🙈 veď za to mám zariadenie do domu preboha 😂
@stvura ako, je pravda,že priateľa som sa ani nespýtala,či by do toho zahraničia šiel. No popravde neviem ako by si v tej krajine vybavil prácu, ja som prácu mala po známosti.
Prakticky jedine,že by som sa spýtala tej susedy, u ktorej som robila, či by o niečom nevedela.
Ja sa ale aj bojím,že ak by tá práca bola iba na určitú dobu,alebo,že by nebola dobrá, a prakticky by kvôli zahraničiu opustil na SK pomery fajn prácu, a skončilo by to neúspechom.
Strašne negatívne myslím,však? 😂
@vlcik1 v Luxembursku 😀 mala som ísť najprv do Švajčiarska,no nakoniec som sa rozhodla pre Luxembursko, lebo mi známa ponúkla prácu,tak som išla niekde,kde som niekoho proste poznala.
@7lenka11 hej hej, poriadne prepočítať a zvážiť na čo peniaze minieme. Ja sa aj kúsok bojím,či potom skrz to, aké si tie ceny nehnuteľností, budem vedieť z tohto platu aj odkladať niečo bokom, v prípade nejakej nečakanej udalosti a tak
Podľa mňa si si len zvykla na iný plat a niekde v povedomí sa ho nechceš vzdať. Nemôžeš sa tak zastropovať, áno nehnuteľnosti sú drahé ale dá sa to zvládnuť. Chce to aj kus odhodlania
Vztahy na dialku nefunguju. Zase ked zarobis 850 na SK priatel este viac mate uplne vpohode prijem na hypo a kupili si nehnutelnost aj za viac ako 200.000. Chapem, ze ked si robila za lepsie peniaze v zahranici tuna ti to nevonia a laka ta ist naspat. My zijeme na vychode platy su tu onicom ale mame tu rodiny a to nam je prednejsie. Len keby sme sli do Ba napr manzel by zarabal aj 3 nasobok. Ale nie je vsetko len o peniazoch.
Ja by som išla pracovať do zahraničia, ty tam nejdeš do neznáma. Ak by si mala také isté podmienky ako minulý pracovný pobyt išla by som. S tým, že s partnerom by som si dala vážnu debatu o tom, ako si to napísala vyššie, že on je ten partner pre teba, teraz a aj v budúcnosti. Myslím si, že rozmýšľaš správne, chceš aj ty prispieť do vašej spoločnej budúcnosti.
Muži sú väčšinou svoj život v práci a my ako partnerky im vytvárame také podmienky aby mohli prácu vykonávať, doma alebo v cudzine. Malo by to fungovať aj opačne, a hlavne kým nemáte spoločné záväzky v podobe detí, podnikania a pod.
Určite by som netrvala na podmienke aby išiel so mnou ak by on sám nechcel. Ostala by som vo vzťahu na diaľku (síce tomuto výrazu nerozumiem), je to vzťah ako každý iný vzťah dvoch dospelých ľudí, ktorí vedia pre čo sú na chvíľu odlúčení. Dnes funguje internet, telefóny. Samozrejme, že budete cítiť samotu a budete si chýbať. No ak ste si súdení, tak to vzťah ustojí.
Ja by som do zahraničia nešla radšej by som na sebe pracovala tu na SVK a našla si tu lepšiu prácu. Hypotéky sú teraz ešte stále ok, zachvilu pôjdu už hore. Ísť do zahraničia je iba únik od problémov, ak sa tam nerozhodnes ostať a žiť natrvalo. Ísť tam na rok dva tri nič nevyrieši
Skus sa ho opytat ci by nesiel aj on. Okrem toho zeby ste spolu viac nasetrili a boli spolu ., by to bola aj prenho dobra skusenost. Ako dlho ste spolu? Ak on zarobi blizko k 3000 tak samozrejme by sa mu neoplatilo ist .
Ak máš možnosť sa vrátiť do tej prace čo si mala aj predtým za podobnych podmienok- tak na rok by som išla, keď ta to tam ťahá a ešte nemate deti, rok je krátka doba, za rok niečo zarobíš a uvidis či to vzťah ustoji, ak by to trvalo dlhšie môže to vzťah ohroziť ale za ten rok ho skôr preskúša a utuží… môj názor
Alebo hladaj lepsi job na Svk kde by si mohla vyuzit znamosti jazyka.
Najskôr sa porozprávajte s priateľom, vysvetli mu situácia a dohodnite sa predsa spolu, aké je pre vás riešenie. Ja som tiež bola s manželom spolu tak, že sme sa videli raz mesačne kým prišiel ku mne nastalo. Takže vydržať sa to určite dá pokiaľ chcú obaja.
@mata0076 vzťahy na diaľku fungujú, pokiaľ sa chce a maju spoločný cieľ. Ja keď som s manželom začínala chodiť v 98 sme sa potom rok nevideli. On Esp ja Eng. Teraz je on v Ch už 10r. Chodí domov kedy sa dá. Sme spolu vyše 20 rokov. Je to ťažké už keď sú deti. Takže ak sa dá radím mladým sa zabezpečiť ako tak, kým nie sú deti.
uprimne po odratanie nakladov si tam fakt tolko za rok nasetris?
Ahoj to akokeby som o sebe čítala. Ja mám 32 rokov. Odisla som prakticky hneď po strednej so Svajcu. Polroka tam polroka doma. Mala som na sk priatela takto sme fungovali 3 roky , poslednýkrát V r. 2015 isiel so mnou no a po čase sme sa rozišli. Zahraničie ke fajn keď si mladá , zarobíš ale hlavne usetris aby si mala lepší start na sk napr. Pri kúpe nehnuteľnosti. Poviem ti len jedno - keby mám 24 a som v tvojej situácii. Idem. Na rok našetrím a idem domov a investujem. Lebo ja som takto chodila hore dole lebo som nevedela že čo a teraz síce žijeme v zahraničí , mame male dieta a staviame na sk dom. Vlastne už je skoro hotový ale posledné 3 roky som totálne nestastna a napriek tomu že mame “všetko” mám pocit že nemáme nič. Hovorím si že som si to mohla “odsrat” keď som bola mladšia a doma už by som si len spokojne žila a nevymýšľala. Moja rada chod, keď príde rodina alebo doeta proste nikd nevieš že čo , nebude už take jednoduché len tak sa zbaliť a ist hocikedy. Ja len čakám na moment kedy vypadnem na Slovensko a budem pri rodine a nie sama ako prst vo svete. Zlata klietka to ja nazývam
Rok v zahraničí je nič, aspon 4 roky šetrenia by ti pomohlo vyriešiť si svoje bývanie.
Ja by som nesla . Uroky
Boli v banke aj budu. A bez uveru byvanie neporiesis. Uarobila si 3500€ áe aj aklady si musea mat vysoke ci,?Premna je laska viac ako prachy. Pokym neotehotnies ubziknut vonku mozes vzdy
Zasa si to neidealizujme. V urcitych lokalitach je pomer plat/nehnutelnost v podobnom pomere, ako na Slovensku, teda pre bezneho smrtelnika na 25-30 rocnu hypoteku... Najprv sa porozpravaj s priatelom, poriadne, o vasej buducnosti. To, ze tu ma dobru pracu neznamena, ze by sa aj on nemohol posunut do zahranicia a mat tam skvelu pracu... treba obcas ukazat moznosti, nad ktorymi clovek ani neuvazuje... A hlavne to, o co prijdes tym, ze odijdes natrvalo.. .zijeme v zahranici 16 rokov, ano sme tu doma, ano dom je nas, ano financne sme na tom dobre. Nase deti tu nemaju tety, strykov, babku, dedka, proste sme tu len my... obcas to fakt chyba.