Kúpa bytu alebo bývanie u priateľa

30. dec 2022

Ahojte, chcem sa poradiť a opýtať na názor. Rozišla som sa s otcom svojho dieťaťa. Chcem od neho odísť. Teda rozideni sme už 2 roky. Až teraz som našla odvahu (kvôli dieťaťu som zostávala, nevedela sa rozhýbať) sa odsťahovať. Logické by bolo kúpiť si svoj byt. Čo sa aj chystám urobiť. Mám však priateľa a ten ma od toho odhovára, že teraz keď klesajú ceny nehnuteľností, za 2-3r prerobím na tom desiatky tisíc eur. Navrhuje aby som sla bývať k nemu aj s dieťaťom a ten byt si kúpila neskôr. Akože áno, z pohľadu penazi by mi prišlo rozumné s kúpou bytu počkať, avšak tento postup ísť bývať k priateľovi sa mi zdá taký príliš jednoduchý a možno aj odsúdeniahodný, že nedokážem to dať sama a osamostatniť sa. Zaujíma ma váš názor na to.
A druhá vec, chcem riešiť aj zverenie dieťaťa do mojej starostlivosti a prípadne dať aj návrh na výživné. Ma v tomto prípade nejakú dôležitosť, či bývam sama vo svojom alebo prípadne u priatela? Aj keď tá možnosť ísť bývať k nemu sa mi asi moc nepozdáva. Iba ma zaujímajú názory. On mi hovorí, ze možnosť kúpiť si svoje bývanie budem mať vždy, aj keď by som si to rozmyslela a nechcela s ním žiť.

jamimo
30. dec 2022

ak ti to finančne vychádza určite si byt kúp, čo je tvoje, je len tvoje, s frajerom, alebo bez. Ja si myslím, že práve teraz treba byt kúpiť, keď ceny klesajú. Neboj o 2-3 roky nebudú lacnejšie o 10-20 tisíc 🙄 Isto neprerobíš. Mnoho ľudí čo majú väčšiu hotovosť práve teraz kupujú, oplatí sa. A ak by si aj šla bývať k frajerovi, byt môžeš dať do podnájmu, podnájomník ti bude splácať časť úveru a to je super nie? Ak by si sa s frajerom do budúcna rozišla (nikdy nevieš) napr. o 3 roky, ideš do svojho a 3 roky úveru splatené.

autor
30. dec 2022

@jamimo no mne to príde hlavne trápne odísť od jedného chlapa k druhému. Aj keď on má argumenty, že na tom prerobím, a keď ceny klesnú, budem si môcť dovoliť potom kúpiť väčší byt.

mimka1402
30. dec 2022

Určite kúpa a pritom bývať u neho, budeš na tom ty lepšie, mať nejakú istotu, že ak niečo máš sa kam vrátiť, ale zatiaľ sa ti môže byt splácať v podnájme. A áno môžu klesnúť, ale byt a iná nehnuteľnosť je predsa na dlhšie obdobie, teda za to obdobie určite stúpne a určite neprerobiš. 🙂 A proste urob to tak, ako tebe vyhovuje. 😊

jamimo
30. dec 2022

neviem aký vážny a seriózny vzťah máš s novým frajerom, koľko máš rokov...Dôležité je, aby si ty mala svoje istoty v živote. Ak ti to finančne bude vychádzať kúp si ten byt, len stratíš roky. Za 3 roky si povieš ja naivná, už som mohla mať 3 roky splatené. Pýtaš sa aj na vplyv bývania na výšku výživného. Nemalo by to mať vplyv, priateľ a jeho byt je "cudzí" nemá voči tebe a tvojmu ex žiadne právne záväzky. Výška výživného sa určuje s ohľadom na potreby dieťaťa a výšku oficiálneho platu expartnera.

bajka16
30. dec 2022

Baby majú pravdu. Kúp si ten byt. S týmto priateľom si ešte nežila pravdepodobne, takže určite kúp najprv byt. Človeka dokonalo spoznaš, až keď spolu začnete žiť. Nikdy nevieš ako sa to medzi vami vyvinie atď atď.. byt daj do prenájmu a kľudne môžeš u neho bývať. A keby niečo, máš mám ísť. Len predsa máš dieťa. Tam už je iná zodpovednosť.

autor
30. dec 2022

@jamimo no ten pokles o 5-10tis pozorujem len čo sledujem byty počas jedného mesiaca. Takže si myslím, že reálne pôjdu dole aj o tých 20-30 tis. v pohode. No ale čo už, bývať potrebujem.

jamimo
30. dec 2022

myslíte, že až o toľko? Ja mám trošku iný názor. Nevadí. Poraďte sa s niekým=finančný poradca, realitný maklér. Dobrú noc

amelie2017
30. dec 2022

Ak mas peniaze a pracu, ze ti daju hypo, tak kupuj. Nevies, aka bude tvoja situacia o 2-3 roky. Mozno budes mat horsiu pracu, mozno ju mat nebudes, mozno budes mat rocne dieta..nieco sa s priatelom pobabre a zase chces zit 2 roku s niekym, koho nelubis? Byt si mozes kupit, prenajimat ho a byvat u priatela. O par rokov budes skor lutovat, ze si si ten byt nekupila a nie zi si stratila 20 tisic.

summer23456
30. dec 2022

Súhlasím s babami, kúp si svoj byt, budeš mať takú istotu vlastnú a svoje niečo,keby ste sa rozišli,máš kam odist

miadi
30. dec 2022

Pred covidom dumal Moj muz ze by kupil vacsi dom novostavbu a ja blba ze sa mi paci nas viktoriansky a ten novy nemal verandu ( ale mal kopec inych +) teraz stoji o $200 000 viac .. Podla mna Neni moc sanca ze by si prerobila. Kup si byt byvaj kludne unho byt prenajmes splati sa ti. Kto vie co bude o 2-3r budes u frajera mat ups baby a ziadny byt si nekupis Lebo “ priatel povedal..” tym ze uz mama si mala by si investovat $ do svojho byvania to mas iste. Aj Keby si nejakym zazrakom mala prist o par tisic .

yomiko98
30. dec 2022

Podľa mňa by si mala ísť bývať k novému nabíjakovi má dva tri roky, peniaze zatiaľ investovať do akcií (tie sú teraz lacné) a potom keď akcie vystrelia hore tak ich predať, nového nabíjaka poslať k vode a kúpiť vlastný dom.

yomiko98
30. dec 2022

@jamimo finančný poradca, realitný maklér ti už len poradia odložiť kúpu o pár rokov nakoľko obaja profitujú z toho, že ti niečo predajú

olimuc
30. dec 2022

Kúp si byt, ceny pôjdu možno trochu dole ale úroky hore, idú ti aj roky, o ktore by si mohla mat dlhšiu hypotéku. Ak otehotnies a nedopadne dobre vzťah, tak tiež o bude ťažšie získať ju. Nakoniec k nemu prichádzaš s 1 dieťaťom a odídeš s 2 a viacerými igelitkami. S niekým kto nema nic sa ľahšie manipuluje a ešte píšeš, že kvôli dieťaťu a bývaniu si ostavala atd … prepac ale ak na to máš sa teraz sama zabezpečiť a neurobíš to, tak si koledujes o pruser. Možno je tvoj priateľ nejaký vychcanek a ešte máš € tak ta namota a obere o € (jemu môže byt jedno kde dáš tvoje €) , bývaš u neho tak držať hubu a krok. Dúfam, že to nebude tvoj prípad, ale na tento scenár by som napísala- príklad naivnej a finančne negramotnej zeny, dalo by sa povedať hlupej. Byt sa da vzdy prenajať, predat. Mysli na starobu a mysli hlavou nie …

andrea_82
30. dec 2022

zaujal ma výraz "prerobíš na tom". Veď byt nechceš kúpiť ako investíciu, tak aké "prerobenie"? Prerobím vtedy, ak niečo kúpim a vzápätí predám za lacnejšie. Ty v tom byte chceš bývať dlhodobo. Ak máš peniaze, tak by som si byt kúpila, osamostatnila sa. Nesťahuj sa k priateľovi len preto, že je to výhodné, sťahuj sa až vtedy, ak si budeš na 100% istá, že s ním chceš byť.

jamimo
30. dec 2022

@yomiko98 ja som nikde nepísala že kúpiť o pár rokov. Písala som že teraz kupivať. Finančný poradca ti povie aj to, že byty síce môžu byť lacnejšie, ale narastajú výšky úrokových sadzieb a sprísňujú sa podmienky schválenia úveru. Zlaté časy s výškou úroku okolo 1% sa skončili, na 100% pokrytie financiami od banky môžu ľudia zabudnúť, na kúpu a krytie nehnuteľnosti "z papiera" kým sa bytový dom vybuduje developerom tiež. Realitný maklér môže klienta nasmerovať v podaní informácie o nevhodných lokalitách, územnom pláne mesta alebo obce, lokalitách ktoré nikdy nepoľavia na cene a sú lukratívne vždy (aj z pohĺadu možného budúceho predaja, ak by sa napr. klientka vydala, mala manžela, 2 deti, chcela sa posunúť ďalej) Priemerne inteligentný človek by mal vedieť vyhodnotiť takéto informácie a zároveň si možno zvýšiť finančnú gramotnosť, otvoriť obzory racionálnemu uvažovaniu....

svokrinjazykmonika
30. dec 2022

Určite si kúp byt. Z priateľa sa zo dňa na deň vykľuje hovädo, vyhodí ťa a ostaneš s igelitkou a dieťaťom na ulici.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mpg
30. dec 2022

Ak je to taký prípad, že máš na kúpu bytu, nebudeš brať hypotéku, tak tam by mohol kúpiť aj hneď teraz. Tam kde nakupujú na hypotéku sa zvýšujú úroky.
Ceny bytov išli trochu dole, možno ešte trochu aj pôjdu, ale ja si myslím, že už nie o veľa.
Keby kúpil byt vo dobrej lokalite, tak je aspoň vyriešené bývanie. Na priateľa sa možno dá teraz spoľahnúť, ale ktovie ako dlho vám to vydrží.
Dobre sa je porozprávať aj s realitnými maklérmi, oni sledujú veci okolo vývoja cien.

zmrzlinka2021
30. dec 2022

@autorka

Ja tak trošku z iného súdku - ak by mi nejaky chlap povedal ze "usetrim desiatky tisic", tak by som od neho ruky dala prec. Ako aj sama pises, je jednoduchsi. Otazne je, ci chces svoj zivot spaja s "hlupakom", hlavne potom co si sa uz raz rozviedla...

A urcite by som si kupila vlastny byt - ked sa raz vydas, tak budes riesit co dalej, nateraz by som sa sustredila na seba a dieta.

ttonicum
30. dec 2022

Urcite kupit byt pre seba a dieta. Treba to brat tak, ze zabezpecit dieta a je prvorade. Deti potrebuju istotu svojho domova.

autor
30. dec 2022

@zmrzlinka2021 ja som písala, že riešenie ísť bývať k nemu je príliš jednoduché, nie on ako osoba.

amonet
30. dec 2022

nuz, byty tak radikalne dole nepojdu max 10%, aktualne su aj uroky dost vysoko a od 1.1 sa trochu sprisnuju pravidla. taktiez zalezi ci mas dostatocny prijem a vobec ti nejaka hypo vyde pri uroku 4-5%

dominikamacakova
30. dec 2022

Byt si kupuješ na zárobok, alebo aby si tam bývala? Nechápem tomu, že "prerobíš"

katka700
30. dec 2022

Nenapísala si, či si po rozvode na tom tak dobre aby si byť kúpila bez hypo alebo či ideš brať hypo.
Každopádne, ak máš peniaze tak ten byt kúp hoc aj jednoizbový aby si mala pre dieťa zázemie ak by to s priateľom nevyšlo. Nechcem maľovať čerta na stenu, ale za tým odhovaranim od kúpy bytu môže byť aj iný dôvod než tvoje dobro 'aby si neprerobila' Aby po niekoľkých mesiacoch spoločného bývania nezačal nátlak nech tahas finančne celú domácnosť však máš z čoho, aby si pomohla naštartovať podnikanie, prispela na auto....
Inak vždy ma pobavia slová neprerobit v súvislosti s kúpou bytu. Bývanie je základná ľudská potreba. Keď ideš do obchodu kúpiť chleba tiež si nepovieš aha stojí až 2 eurá tak počkám kým zlacnie aby som neprerobila.

stanulienkat
30. dec 2022

Rozhodne svoj byt. Avsak nemusi byt hned. Zatial mozes byvat h priatela a medzitym hladat byvanie, resp ho dat nasledne do prenajmu a byvat s priatelom. Inak je mile, ze ludia vedia, ze byty pojdu o niekolko desiatok tisic eur dole s cenou.🙂. Keby sme mali kristalivu gulu.

autor
30. dec 2022

@stanulienkat však svoj byt áno, len riešim či okamžite alebo počkať pár mesiacov a sledovať vývoj cien. Resp.pockat kým sa zjaví byt aký chcem, ja som chcela skôr neprerobeny. Stále sa objavujú ponuky, niektoré sú čiastočne prerobené, niektoré úplne, ten čo bol neprerobeny bol hneď prec, ako som stihla zareagovať, takže je to také. Teraz tam kvasia dva byty (pozerám konkretnu ulicu), ktoré sa míňajú ťažšie, lebo cena je vyššia. Takže aj teraz mám rozdiel v cene 20tis podľa toho, ktorý byt zoberiem.

stanulienkat
30. dec 2022

Ked ta nesuri cas, cakaj. Mas kde byvat. Uvidis ako sa hybu ceny... Par mesiacov hore-dole.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. dec 2022

@elizabet173 no áno, tiež to vnímam ako príliš veľké riziko sa sťahovať k novému mužovi. Aj keď bývať s ex je určite momentálne to najhoršie možné riešenie.

liljana
30. dec 2022

Priatel ma pravdu. Pockat aspon rok, rozbieha sa recesia. Centralne banky potrebuju zrazit prilis vysoku inflaciu, ktora sa premieta aj do cien bytov. Ked este pojdu hypoteky nahor, zvysi sa nezamestnanost, ludia sa zacnu zbavovat investicnych bytov. Pockat jeden rok pri splacani 20-30 rokov nic neznamena. Zatial odkladaj nabok.
Netreba cakat, ze byty zlacneju o 30%, ale 10% pri 200 tis. eur je 20 tis eur.