Kto podľa vás spravil chybu?

vanda323
17. dec 2021

Dnes sa trápim dievčatá. Napíšem Vám čo sa mi stalo, a poprosím Vás o názor.
Jedna z mojich svagrin momentálne poberá podporu v nezamestnanosti, keďže ju vyhodili z práce. Požičala si od Nás 160 eur. Včera jej bola vyplatená niečo cez 300 e. dostala. Ide o to že už mala pripomienku že akého má brata že idú Vianoce a aj tak ich vzal od nej. Neriešila som. Obiednala som jej koláče v tej istej štrk cukrárni kde mám obiednane aj ja, pod mojím menom, verila som jej. Dnes mi došla oznámiť švagrinna že objednávku mám zrušiť že ona nemá peniaze...ostala som pozerať, na ňu ako neviem nájsť správne prirovnanie ako čo...ako puk možno.
Zavolala som známej do cukrárne, či sa to nedá zrušiť, ona mi veľmi milo vysvetlila že nie, čo chápem. Zavolala som svagrinnej že bohužiaľ objednávka sa zrušiť nedá, moja svokra sa do toho obula lebo sme volali cez Viber, že bohužiaľ švagrinna nemá z čoho zaplatiť. Že JA mám zohnať niekoho kto to zaplatí...akože to som už bola vytočena do nepríčetnosti.Povedala som si Okey tak zaplatím to ja a koláče porozdavam po rodine, nebudem sa rozčuľovať.
Ako by toho ale nebolo málo, poobede prišla švagrinna sa hádať, no hádať, začalo to ako debata a skončilo pri hádke. Že sme sa s manželom zle zachovali, že ona za to nemôže že jej peniaze nevyšli, a že to mal zaplatiť on alebo ja a že ona by nám dala za nich peniaze v Januári. Že to není brat, že ho neznáša, že si myslím že keď máme auta a byť že už máme všetko že som namyslena ja aj on že sa karta môže obrátiť povedala že čo keď prídeme o prácu.
Ostalo mi tak ľúto po jej slovách ale zároveň som si tak povedala že či fakt niesom lakoma? Že idú Vianoce , že asi som to mala nechať tak zaplatiť a ok. Veď nechcem byť zlá ešte niekomu ležať v žalúdku aj na Vianoce. Vo poviete dievčatá?

agacela
17. dec 2021

@vanda323 nie nie si lakomá… vedela že ma zákusky objednané … mala si odkladať ak ich chcela … je vypočítava … nenavidim takéto parazitovanie … ma robiť ak sa chce mat lepšie a nie čakať čo od koho dostane … ja by som jej nedala ani tu krabicu ovoňať keď takéto slova povedala … úplne by som sa s ňou prestala baviť 🙄🙄 akoze niektoré ženy už naozaj nemajú chrbtovú kosť

vanda323
autor
17. dec 2021

@agacela Mám ponaučenie, neveriť už nikomu a to ešte nevieš že manžel každý mesiac požičiava svojej mamke cez 100 eur. To ma už ani nevytaca už dom si zvykla na túto situlaciu.

panelacikova
17. dec 2021

@vanda323 počkaj a vrátili vám tých 300 či nie?

dzulli1980
17. dec 2021

Uvedom si, že nie si charita ... pomôcť odtiaľ, potiaľ OK ... to tak býva, že "pre dobrotu na žobrotu".

sense
17. dec 2021

Nie si lakoma, poučenie so budúcna, nepoziciat peniaze à objednať pre niekoho len ak da peniaze vopred

vanda323
autor
17. dec 2021

@panelacikova Áno. Vrátili. Vždy vrátia len majú pripomienku stále . Napríklad svokra by chcela aby som požičala 100 a ona vráti na dva krát

syslik81
17. dec 2021

ono zalezi ake su vztahy medzi surodencami .. u nas by bolo normalne zapaltit to bratovi al sestre ked vidim ze proste na to nema .. hold stane sa .. no isto je medzi vami viac problemov a vy viete ake a preco to skoncilo hadkou ...

vanda323
autor
17. dec 2021

@dzulli1980 Presne, len mi je smutno že švagrinna toto spravila

panelacikova
17. dec 2021

@vanda323 a koľko stáli tie koláče? alebo teda, koľko budú stáť?

pribinak
17. dec 2021

@vanda323 vieš ako sa hovorí: za dobrotu na žobrotu. Brat by mal sestre slušne ale rázne dohovoriť

vanda323
autor
17. dec 2021

@syslik81 Môj manžel je z 10 súrodencov a vyrastal s babkou. Takže nejaky extra vzťah so súrodencami nemá.
U nás je ten problém že stále od nás niečo chcú. Stále sa na nás spoliehajú. Svokra ide niečo variť a nejde do obchodu ale ku mne po veci. A keď odchádza povie daj mi ešte čaj, prášok na pranie a sto veci pozbiera

vanda323
autor
17. dec 2021

@panelacikova Tak ja mňa obiednane svoje 210 ks za ktoré platim 109 eur.
Za svagrinine musím zaplatiť 75 eur

vanda323
autor
17. dec 2021

@sense Už nikomu nič neverím

vanda323
autor
17. dec 2021

@pribinak Rozprával sa snou, dohováral a ona jemu nič nepovedala ale prišla za mnou keď odišiel do práce

petamich
17. dec 2021

nie ja by som to tiez nezaplatila - podobne "vztahy" mame v rodine a uz som o kopec penazi prisla, lebo som citliva alebo sprosta a vzdy som pozicala a pozicala aj ked zacali nevracat 🤷‍♀️ ty najlepsie vies, ci sa to stava nazvime to bezne alebo teraz raz chuda nemala - okej ak sa to stalo prvykrat mozno by som to este prehodnotila ale inak...

maminkadeticiek
17. dec 2021

Ja ti neviem...asi budem mat iny nazor.Keby predo mnou plati v obchode niekto,komu uvidim ze chyba par eur na zaplatenie nakupu,tak mu tie peniaze dam.Ked bude niekto v nudzi a budem moct pomoct,pomozem.Keby bola v nudzi blizka rodina,tiez pomozem.Pre teba je to len svagrina.Pre muza je to sestra.Keby bola v takej tazkej situacii moja sestra,tak jej tie kolace zaplatim a dam.Lebo je to sestra.Idu navyse Vianoce...A comu ale ze absolutne nerozumiem,ked ste ich uz zaplatili,preco ste ich preboha rozdali len tak po rodine a nedali jej???Rozumiem obom uhlom pohladu,nehovorim ze ste charita ani ze peniaze trhate zo stromu,ale ste ludia,rodina a nejako sa uplne neviem stotoznit s tym ako ste to vyriesili ani ako sestra,ani ako clovek.

pribinak
17. dec 2021

@vanda323 ber to tak, že si poucena do budúcna. Peniaze sú mimoriadne osemetna záležitosť

sense
17. dec 2021

@vanda323 à keď nabudúce svokra po niečo príde, prepáč akurát mi to došlo ale keď už pôjdeš do obchodu dones aj mne

palicka
17. dec 2021

@vanda323 Milá Vanda! Nepoznám Vás osobne, no čítam celkom často Vaše príspevky. Hneď na začiatku chcem povedať, že nie som, nebola som a ani nikdy nebudem rasistom. Nemohla by som s láskou robiť to, čo robím….Vy sa však netajíte tým, že ste Rómka. Iba Vám chcem zložiť poklonu. Myslím, že to nemáte jednoduché kvôli predsudkom v spoločnosti, s čím žiaľ, asi nič neurobíme. Žiaľ, často sú oprávnené, no práve ľudia ako Vy by mohli byt vzorom aj pre deti, ktoré nevyrastali v ideálnych podmienkach, že viesť usporiadaný profesijný či rodinný život nie je priamo úmerný farbe pleti či sociálnemu postaveniu. Ste mi v tomto inšpiráciou!

mamina0078
17. dec 2021

Lakoma urcite nie si ja by som to zaplatila predsa v cukrarni zato nemoze, co urobila svagrina ale nabuduce uz nikdy by som jej nedovolila nic na moje meno objednat po tejto skusenosti.

vanda323
autor
17. dec 2021

@petamich No počuj napíšem ti ešte príhodu z pred pár týždňov. Mám známeho pediatra keďže som pracovala ako soc. Pracovník veľa sme si navzájom pomáhali. Vzťah máme veľmi dobrý. Jedna ďalšia švagrinna mi zavolala raz večer že jej dcérka začala.nekontrolovatelne zvracať či snou môžem ísť na pohotovosť ja že ok, vzala som auto šla som. Pri príchode svagrinnu nepustili lebo pohotovosť fungovala v režime OTP. Ja som spĺňala režim P. Tak som šla dnu ja. Na pohotovosti mal služby akurát ten môj pediater. Bola som rada vysvetlila som o čo ide. Prišlo sa na to že dieťa má reflux. Kedze už lekáreň nebola otvorena ten doktor šiel na detské oddelenie poprosiť pre mňa mlieko. Anti refluxne. Dal mi ho stým že má.poprosil aby som svagrinne povedala nech mu do ambulancie prinesie zajtra späť to mliečko že ho vráti na detské. Švagrinna že jasné vráti. Brala som to ako hotovú vec. Večer mi píše doktor že je mu to trápne ale mlieko nik nedoniesol. Volám svagrinnej či zabudla, a ona že nie nezabudla že ona žiadne mlieko nebude kupovať, ja že coooooooo? Vieš čo na to moja svokra? Že je to moja chýba, že načo som brala to mlieko

panelacikova
17. dec 2021

@vanda323 ak máš dosť miesta v mrazáku, urobila by som to tak: koláčiky by som zaplatila. to, čo sme schopní skonzumovať počas sviatkov, by som nechala v chladničke. zvyšok by som dala do mrazáku a môžeš kedykoľvek neskôr vybrať a pochutnať si. ja takto robím bežne, aj pri plnených koláčikoch. suché vydržia aj v chladničke dlho.... švagrinej by som nedala ani holý prd. 75 je dosť peňazí. čakala som, že pôjde max. o 30 eur. ale veď ani vy nekradnete, že? aby ste rozdávali kadekomu. no a čo na toto všetko muž?

vanda323
autor
17. dec 2021

@mamina0078 Samozrejme že to zaplatím. Len mi je to ľúto vieš

panelacikova
17. dec 2021

@maminkadeticiek jedna vec je núdza, druhá zneužívanie...

annm81
17. dec 2021

@vanda323 Nemaj pre to vôbec výčitky. Chcela si pomôcť a aj si pomohla. Zaplať to teraz a rozdaj ako si chcela, nech sa viac s ňou nenaťahuješ a v budúcnosti už nepomáhaj. Resp. pomáhaj ľuďom, čo si tvoju pomoc zaslúžia. Je nemysliteľné, aby som šla vykrikovať niekomu, kto mi požičal peniaze, že ho vlastne nenávidím. Kto si pomoc neváži, nezaslúži si ju.

vanda323
autor
17. dec 2021

@maminkadeticiek Ahoj. Jasné máš pravdu je to rodina, no ide o to že v poslednom čase mám pocit že už nás tak trošku zneužívajú . Ale asi máš pravdu.

vanda323
autor
17. dec 2021

@annm81 Veď to že mne nejde o tie peniaze veď tie sú aj budú, mne ide o ten princíp že stále jej pomôžem., Hocikedy jej len tak dám 5 eur alebo keď sa ešte dalo vezmem ju na kávu a ona mi len tak povie že zákusky nezaplatí anu nehnevaj sa nic

petamich
17. dec 2021

@vanda323 akoze uprimne pre taketo svagrine by som ani prstom nepohla, lebo si to nezasluzia a to ze ty teraz vyzeras s prepacenim ako krava v ociach svojho znameho im je asi jedno - takze asi tak

maminkadeticiek
17. dec 2021

@panelacikova Ok,ale to nam tazko posudit.

vanda323
autor
17. dec 2021

@panelacikova No presne ako píšeš, budem to musieť pomrazit lebo ja sama mám obiednane 210 ks. Ale my sme. Veľká Rómska rodina keď nám prídu želať...vieš tak to sa len tak stratí. A tie svagrinine buď pomrazim alebo rozdam . Mám nutkanie povedať ok tu máš a dáš.mi v Januári ale štve ma spôsob ako sa dnes na mne vyvšila ako keby mi priala niečo zlé