Koľko času trávia starí rodičia s vašimi deťmi?

suz2
12. nov 2015

Ak tu už taká téma je, tak sa ospravedlňujem. chcem sa len opýtať, koľko času s vašimi deťmi trávia starí rodičia, prípadne iní rodinní príslušníci. Ja som už úplne vyčerpaná. So svokrou a celkovo s manželovou stranou rodiny sa viac-menej nestýkame, raz za pol roka sa ozve jeho otec, príde na hodinu, aj to si malého ani nevšimne. svokra o neho záujem nemá. Moja mamina žije s partnerom v inom meste. Chodíme ku nim raz za 2 týždne buď v sobotu, niekedy prespíme aj do nedele. a to je vsetko. Viem, ze maleho lubia, ale niekedy by som privítala, keby mi sním mal kto pomôcť, sme na neho s manželom úplne samy, pričom muž je stále v robote, proste už som unavená....

loginexistuje
12. nov 2015

0,0 minut mam dve deti obaja pracujeme
@suz2

senka111
12. nov 2015

U nas detto syn ma 10 r a este nebol na prazdninach u mojej mamy.Dcera bude mat 3 roky.Tiez navsteva na chvilu a dovi.Svokra je 200km ked prideme tak sa tesi aj slzy ma a po troch dnoch je rada ze odchadzame.Posledne ked chcem ist len s muzom na obed alebo na kavu bez deti tak svokra s nami.Ale uz mi je to jedno.Pomoc co sa tyka strazenie ziadna a hladaj si robotu.Ved ani na pohovor nemozem lebo malu nemam kam dat.

suz2
autor
12. nov 2015

@senka111 to poznam...ja pracu sice mam, teraz od septembra som nastupila nazad po RD, lenze tam sme na zmeny a kedze nemam nikmäoho, kto by pre maleho chodil do skolky a muz je v praci bezne do 18:30 a pracovnu dobu mi nechcu upravit,tak asi budem onedlho bez prace aj ja...

timikaj1
12. nov 2015

U nás podobne, jedni starí rodičia sú rozvedení a druhí majú tiež veľa výhovoriek prečo sa nedá...Tiež nebývajú v tom meste ako my, ani jedni ani druhí( ale nie tak ďaleko), ale už sme si zvykli...Mám dve dcérky 5,5 roka a 9mesiacov, ideme raz za mesiac na návštevu tak na 2-3hod. ...Niekedy mi je to ľúto, kvoli deťom, ale vynucovať niečo nasilu nemá význam ...Teda tiež pomoc 0 bodov..,Ale keď sme u nich tak sa snažia venovať..

moni244
12. nov 2015

Nie tak moc, ako by sme chceli, ale dost casto moji rodicia jazdia na vikendy k nam, k svokre chodime 2 krat do roka na tyzden, v lete ju mala mesiac, moja mama ked moze, berie si dovolenku a tiez na ten tyzden, dva si ju berie, ale vsetci su od nas daleko, moji rodicia 3 hodiny, svokrovci 5,5, v meste mam brata, ale to pomoc ziadna, to je kapitola sama o.sebe a este tu mam sestru, ktora mi sem tam malu postrazi, alebo ide s nami niejam, len tiez ma skolu, robotu, neda sa casto. Ale uz aj to, ze dojde, je plus, lebo krpata sa na nu nalepi a ja mam fajront

alchemilkazltozelena
12. nov 2015

@suz2 preco nema svokra zaujem? ak sa mozem spytat...mamu mam 330 km vzdialenu takze niesme casto spolu, svokrovci by tu boli najradsej non stop ale to ja nechcem...obcas si malu vezmu na par hodin, ja si oddychnem, ale inak som tiez na vsetko sama

timikaj1
12. nov 2015

@suz2 Inak pri dieťati do 15 rokov máme nárok pracovať na skrátený prac. úväzok, mali by vyjsť zamestnávatelia v ústrety , je to dané zo zákona!

dionyzka
12. nov 2015

@suz2 zial, ani svokra ani mamina si nase deti neberu a ani nam nijako nepomahaju. Manzel tiez vela pracuje. Sme unaveni obidvaja, niekedy az zufali, ze nemame chvilu volneho casu.
Obcas to riesime tak, ze ja alebo manzel si vsetky nase deti zoberie a druhy sa snazi doma zrelaxovat alebo niekam ide. Takze nie si v tom sama, u nas tiez nic moc.

suz2
autor
12. nov 2015

@timikaj1 no riesila som to so zamestnavatelom aj cez odbory, ale zamestnavatel mi to zamietol z uplne trapnych a nie vaznych prevadzkovych dovodov...odbory su na mojej strane..ale zostane uz asi len sudna cesta...len neviem, ci mam na to nervy...ten tlak je uz teraz neskutocny

suz2
autor
12. nov 2015

@alchemilkazltozelena nuz svokra je tazka povaha...a jej dcera, teda moja svagrina, ma postihnute dietatko a nejak sa nevedia vyrovnat s tym, ze nas Misko je zdravy, aspon myslim, tak na nas stale hladali nejake chyby ...az to reprastlo do hadky a teraz nas uplne odmietaju

alchemilkazltozelena
12. nov 2015

@suz2 aha....uz chapem, mas to veru tazke, snad neprides o pracu, tu je dnes tazke zohnat :-/

gabrielasofia
12. nov 2015

asi tak ako všetky nadomnou.. všetci starí rodičia malú lúbia, ale holt to sú mestské babky a dedkovia, to je uplne inak ako kedysi.. naši rozvedení, otec má svoje koníčky na dôchodku, mamina pracuje.. svokrovci sú už na dôchodku obaja a ak potrebujem, musím sa ja spýtať, sami od seba nič.. a v rovnakom meste.. malá si nejak už odvykla a ani tam moc nechce chodiť, že sa tam nudí, lebo oni si ju ako zoberú, ale aktivity žiadne, nič.. sedia pred telkou.. a potom sa svokra čuduje že čo malá nepríde.. nejak to tých našich mestských rodičov nebaví no... jaj keď to porovnám s mojou babičkou v zástere a ručníku, ktorá sa nevedela dočkať kým každý víkend a každé prázdniny prídeme k nej.. :(

emilia25
12. nov 2015

U nás svokra zije s námi deti su zvyknute na nu babka na nich.tak do obchodu do mests není problem.ale teraz je u ďalšej svsgrinej pri chorom malom.no ale išla tam s tlakom 200 ns sto celá červená muž s nou kolko razy o jednej v nocí sedel na pohotovosti to nikdo proste nevidi este povie mojmu muzovi ze babka sa vyhovára na mňa.nie len proste keby toho malého doviezli k nám som tu aj ja kde jej pomôžem.je vo svojom prostredí kde sa cíti dobre a nie kde je este dedo.a ako svokra hovori deti majú chodit za rodičmi a nie rodičia k ním.

bbroskynka
12. nov 2015

Moja dcérka má 2,5 roka a často chodí k našim. Teraz tam bola 6 dní, lebo sme maľovali. Je to super výpomoc.
Svokrovci sú z iného mesta, k tým chodíme len na návštevu.

janinah
12. nov 2015

No,nedá mi nenapísať...naše babičky a ešte aj moja mama šli do dôchodku po 50 tke,podľa počtu vychovaných detí.Teda mali čas a hlavne energiu sa vnúčatám venovať,pomáhať ich rodičom.Dnešné 50tničky musia v práci makať zarovno s mladšími,podať 100%ný výkon a doma čaká domácnosť príp. záhrada.o zdravotných problémoch nehovoriac....Dať na krk dieťa takejto žene je neohľaduplné resp. čakať od nej ktovie akú pomoc je nereálne.
@suz2 nič v zlom,ale máš len jedno dieťa,máš manžela,máš len 30 rokov,zrejme ani teraz nepracuješ a sťažuješ sa na únavu...čo budeš robiť o 10,20 rokov? Niečo je niekde zle,ale nie je to to,že starí rodičia nepomáhajú....jednoducho treba ubrať z toho,z čoho sa ubrať dá....z návštevy podujatí,z nakupovania,z upratovania,sama musíš vedieť čomu dávaš priveľa energie...manžel tiež nemusí byť v práci donekonečna a do úplného vyčerpania....vy ste rodina,vy si to musíte zorganizovať,aby bol čas aj "žiť"....

lulistek
12. nov 2015

@janinah súhlasím s prvou polovicou. Je pravda ze niektori ludia proste bacnu dieta a oni ziju zivot ako predtym nez deti mali. Mne pomaha moja mamina, mala ma 2,5 roka, obcas tam prespi. mozno doteraz to bolo tak 10x od jej 10mesiacov. Urcite jej ale nechcem nakladat, preto sa vzdy spytam ze ci CHCE byt s malou a ci ma cas a je unavena, beriem na nu ohlad. ja som tiez vycerpana, clovek ma proste niekedy toho dost a potrebuje si aspon na dve hodky vyfuknut, najma ked dieta niekedy cely den vystraja. je to tak s tym dochodkom, moja svokra ma 51 a este bude robit dalsich 10 rokov a viac. Moja mama mala 43 ked sa mala narodila, cize sa to neda porovnavat s tym, ze nas opatrovala moja PRAbabka vitalna

lulistek
12. nov 2015

@suz2 a super tema ;)

katrin21
12. nov 2015

@suz2 co tak najst si nejaku studentku, ktora bude rada, ze ma brigadu na obcasne vyuzitie a ma pekny vztah k detom?
Moja dcera ma 15r a napr. ona by taku brigadu brala a viem, ze by som sa nemusela bat jej dieta nechat, lebo deti minule, u otca ma 2 surodencov, takze aj postarať sa vie a ked budeme mat teraz my babo, bude ona moja jedina pomoc, lebo presne ako pises.... Partnerova mama je vdova, je chora, s nou pocitat nemozeme voooooobec, skor este s nou su starosti.....
Moji rodicia by mi pomohli , keby tu boli, ale su 115km daleko, takze.....
jedine dcera . to bude moja aupair a dost sa na to tesi, snad jej to vydrzi 😀 😀 😀 😀 .
MOzno aj ty mas v okoli mladu babu, ktoru poznas, vidis, ze to s detmi vie , skus sa jej spytat, ci by nechcela taku brogadu, aj dve hodiny obcas pomozu...
Viem, ze kamoska, co ma 3 deti a muza aj cely mesiac prec, rodicov daleko, tak ona mala taku studentku, ked sa jej narodilo tretie babo, aby jej zobrala deti zo skolky, pohrala sa s nimi vonku, aby neboli uplne sami a ona sa mohla venovať len babatku...
a tiez to bolo take dievca od susedov. Za opytanie nic nedas a zrusit to mozes hocikedy. Drzim palce.

valalta
12. nov 2015

Uplny suhlas s janinah. som si dvakrat citala prispevok zakladatelky temy, nakolko som najskor myslela ze ma asi viac deti a potom citam ze je rec o jednom dietati, pritom pise ze kazdy druhy vikend je u mamy. Cize su dvaja na jedno dieta plus kazdy druhy vikend je u mamy. Aka teda este vacsia pomoc je treba?

katrin21
12. nov 2015

@valalta vies co? zalezi od dietata.. ked je kludne, vela spi, alebo proste neplace casto, nevycerpa ta taka, ako ked mas dieta, co vyzaduje vela pozornost, nezahra sa ani sekundu same, uspavat musis a vsetko......
Pri prvom som byvala este u rodicov, takze pomoc denno denne a keby ju nemam, tiez som vycerpana, lebo dcera bola sikovne , ale do 1,5r dost uplakane dieta.... niekedy som padala na hubu psychicky, aj ked som mala pomoct rodicov pri sebe.. takze tak. Nie je to o pocte deti, niekedy je pri viaac detoch lepsie, ako pri jednom ( ak sa zahraju a nebiju 😀) a opacne.
takze podla poctu deti by som nesudila....
Cloveku niekedy chyba taky cas len pre seba, ist si vybavit veci v klude a pod. ked nema kto postrazit...

suz2
autor
12. nov 2015

@janinah prepac, ale mam fakt narocne dieta, nikam nechodim, na ziadne nakupy, max do jednoty s malym na potraviny. pracujem. cela domacnost je na mne.... ale dik za nazor

suz2
autor
12. nov 2015

@janinah a v dnesnej dobe mam pocit, ze v praci kazdy pracuje do umoru a nie z pasiue, ale preto, aby uzivil rodinu. lebo hypoteka, byvanie, poistky. na dovolenke sme neboli asi 5 rokov....ale to je jedno...

suz2
autor
12. nov 2015

@valalta super, mozme sa na tyzden vymenit...co som cakala, podporu? nie, ze sa budu do mna navazat...

suz2
autor
12. nov 2015

@valalta a nie ze kazdy druhy vikend je u mamy. Sme na navsteve, vsetci spolu...

timona
12. nov 2015

@suz2 🙂 tak ho daj do detskeho domova a mas pokoj. sorry ale baby maju pravdu, aku armadu ludi potrebujes na pomoc s jednym zdravim trojrocnym dietatom...

lulistek
12. nov 2015

@katrin21 UPLNY SUHLAS!

suz2
autor
12. nov 2015

@timona chcela som len vediet, kolko casu travia ostatni stari rodicia s detmi. Nechapem, preco sa potrebujete do mna navazat. Svojho syna milujem najviac na svete, len by som proste bola rada, keby sme mali aspon jednu hodinu s muzom pre seba po 3 rokoch. No boze, priznala som, ze som unavena. Tak ma ukamenujte.
Nie kazde dieta sa vie hrat same, nie kazdy muz chodi domov o 17 hod. To neznamena, ze nechcem svoje dieta alebo ze potrebujem sa ho zbavit a dat babke. Len mam pocit, ze sme malo s nasimi. Asi je to touto dobou. Zijeme prirychlo. A vy , dokonale, ktore vsetko zvladate s usmevom a trojchodovou vecerou, ma ukamenujte.

zita19
12. nov 2015

Mile mamicky, moj pohlad je pohlad z druhej strany. Som mama 2 dospelych deti, ktore maju svoje rodiny, svoje deti. Dcera byva relativne nedaleko od nas, syn v Cechach. Je jasne, ze dcera s vnukom dojde casto, niekedy na par dni. Ked su u nas, tak im rada postrazim maleho, mozu ist z domu. Postrazim ho ked ma poziadaju ak mam tu moznost. Zial synovi pomoct nemozem, mozem ich ist len navstivit na par dni, alebo oni mozu prist na par dni k nam. Cas s vnucatami si uzivam, dufam, ze vnucata si uzivaju aj budu uzivat cas so mnou. Ale!!!! Este stale som zamestnana od coho sa dovija, ze nie som k dispozicii na vypomoc v rezime 24x365, takze vypomoc s vnukom je iba a len na dohode v ramci mojich casovych moznosti. A napriek tomu, ze som matka a babka, stale som clovek, ktory ma svoje zaujmy, svoje potreby, takze ocakavat odo mna, ze nabehnem za operku kedkolvek niekto potrebuje je scestne.
Stari rodicia nemaju vobec ziadnu povinnost pomahat s vychovou svojich vnucat. Mozu, ale nemusia. Ak sa nechcu podielat na strazeni, nikto im to vycitat nemoze. Oni si uz svoju povinnost splnili tym, ze sa starali o svoje deti. Ano, cas s vnucatmi je obohacujuci pre obidve strany, cas s vnucatmi je odbremennenim vlastnych deti od povinnosti. To vsetko su benefity, ktore zivot prinasa, ale nie povinnost. Su to predovsetkym vase deti a v prvom rade VY sa o nich MUSITE postarat. Ak sa stari rodicia rozhodnu, ze im stacia 2 hodinky raz za cas, tak to musite akceptovat a zariadit sa podla svojho. Ked to nezvladate, treba prehodnotit svoje priority a nedolezite veci jednoducho vypustit. To, ze sa popri dietati nedostanete do divadla ci na diskoteku, nie jej ziadna tragedia. Bez toho sa da zit. Ked bez toho zit nemozete, tak si zaplatte opatrovatelku a nestazujte sa, ze nezijete plnohodnotny zivot, lebo vasi rodicia vam s detmi nepomahaju.

sisaka
12. nov 2015

@janinah suhas. Uz zacinam asi patri do kategorie starych, kedze absolutne nechapem, ked ludia potrebuju pomoc svojich rodicov aby zvadli 1-2 deti. Ja som pomoc nikdy nemala ci uz rodicov, ci svokrovcov a ani som o nu nestala, jedine, co ma mrzelo, ze netravili cas s mojim dietatom a tak si nebudovali blizsi vztah. Teraz to uz na dialku nejde vobec ... Syn sa mi narodil v zahranici a teda to uz bolo fakt len na mne, manzel v tom case rozbiehal firmu, bol mimo domu od rana, do vecera a ja 24 hod po porode som mala na starosti nielen novorodenca, ale aj starsie dieta, ktore bolo treba vozit do/zo skoly, na kruzky, zabezpecit chod domacnosti, nakupy varenie .... zvladla som aj bez starych rodicov, aj bez opatrovatelky, upratovacky a neviem kym este. V dnesnej dobe ludia uz fakt nemaju energiu na nic ... este tak sediet pri PC, ci na telefone

zita19
12. nov 2015

@suz2 neurazaj sa. Ak chces ciselny udaj tak: s vnukom v Cechach som za cely jeho cosi malo viac ako rocny zivot stravila 3 dni, aj to som bola u nich na navsteve. S druhym vnukom niekdedy stravim cely tyzden po mojom navrate z roboty, inac sa o neho stara jeho mama, niekedy ho mam na cely vikend sama, niekedy k nim nabehnem na pol dna cez vikend, su mesiace, ked ani nepridu. Vela ci malo?