Deti a budúcnosť

15. júl 2021

vzdy som túžila mať deti.
ale čím som staršia, tým viac vnímam okolie ako sa mení, príroda, záplavy, vírus a nevieme aké to bude v budúcnosti.....rozhodla som sa preto ich nemáť. rozišla som sa s mužom môjho života, pretože on ich chcel a ja som byť sebec nechcela. veľmi som sa preto vo vnútri trápila, ale nedávno sme s mamou boli v lese......
neviem, či to vycítila ale povedala mi, že keby bola na mojom mieste, deti nemá pretoze vníma tu ťažobu sveta. Vtedy som sa priznala, že nad tým dlho premýšľam a že ich mať nechcem. Pretože mi príde ľúto dať ich do tohto sveta. Veľmi sa mi uľavilo, že mamka za mnou stojí a nebude mi to nikdy vyčítať 🙂
Týmto príspevkom som chcela povedať, aby sme k sebe boli tolerantní a hlavne v tejto dobe, kedy veľa žien nad tým možno uvažuje 🙂 aby nemalo deti 🙂 a držme palce tým, ktorí ich s láskou vychovávajú 🙂 mimochodom, deti zbožňujem a rok budem učiteľka v MŠ 🙂

nafka0483
15. júl 2021

Super osobny vylev, spoved alebo co, podla mna to patri skor do blogu, lebo neviem o com tu treba diskutovat 🙂
Ci chces uistenie, ze si urobila dobre, alebo co presne. Podla mna sa kazdy rozhoduje sam podla toho po com tuzi a co povazuje za spravne. Niekto sa rozhodne nemat deti, niekto ich velmi chce a nedari sa, niekto chce a ma. je to vylucne na rozhodnuti tych dvoch ludi a akekolvek rozhodnutie je v poriadku, pokial to vyhovuje im dvom.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
medeaa
15. júl 2021

Mam viacero kamaratiek, ktore nechcu mat deti z roznych dovodov a nikdy mi ani len nenapadlo spochybnovat ich rozhodnutie, je to uplne v poriadku deti nemat. Ale osobne si myslim, ze rozhodnutim nemat deti nikto svet nespasi. Prave uvedomeli a ludia, empaticki voci druhym, ekologicky zmyslajuci, by deti vedeli vychovavat a vies k tomu, aby svet posunuli k lepsiemu. Ako sa hovori, deti su buducnost 🚀🍀. Svet je krasne a priserne miesto zaroven. Zem tu nebude vecne, sme len zrnko prachu vo vesmire. Tazoba je subjektivny pocit, alebo skor jeden z miliona dalsich, ktore si clovek moze so zivotom spojit...

janinah
15. júl 2021

Dobre vychované deti zachránia tento svet.Mohla si k tomu prispieť.Vsetko je o uhle pohľadu.Tak ti len želám.aby si to neoľutovala.

sslobodnamama777
15. júl 2021

Mozes si adoptovat alebo zobrat do docasnej starostlivosti deti. Len ci sa s tym priatel zmieri..ak si budes za tym stáť.No dobre vychované deti sú buducnost a zivot.

hailey1
15. júl 2021

Moja babicka hovorievala, ze deti sa aj za vojny rodili a vdaka za nich. Ak by sa Tvoja mama tak rozhodla (neviem, kedy sa narodila, ze videla (citam z prispevku) len ruzovu buducnost), nebola by si tu ani ty. Deti su radost a starost zaroven. Ale rozhodnutie o tom, ci ich mat, je vylucne na kazdom z nas a nikto iny do toho nema co hovorit. Vela stastia.

mareka49
15. júl 2021

S týmto som bojovala aj ja.
Tazoba sveta.
Véd ako môžem do tohto chaosu, neistoty, špinavej zničenej prírody, skaze nej spoločnosti...
Porodiť dieťa a nútiť ho v tom žiť?
Véd co ho čaká za 20 rokov?

Lenže, je aj cesta a nádej.
Sú ľudia ekologicky zmýšľajúci, čo šíria osvetu, milujú prírodu, ochraňujú ju aj zvieratká.
Učia deti láske k prírode pokore a hodnotám ako láska rodina pomoc podpora.
Žijú skorome a šťastne.
Ty a tvoje deti by ste nimi mohli byť.
Ja som sa stala mamou a hoc ma budúcnosť veľmi tazi, snažím sa vychovať deti, čo zem ne zničia a konzum nenávisť zavist a egoizmus nebude ich heslo

janetinka27
15. júl 2021

mozno sa tvoj pohlad casom zmeni, mozno stretnes niekoho, s kym zatuzis mat rodinu alebo zacnes pocitovat samotu. a mozno nie, kazdy zijeme vlastny zivot, celej ostatnej populacii je nase osobne rozhodnutie lahostajne. mozno tvoji najblizsi to budu niest tazsie, pretoze budu chciet, aby si bola stastna, t.j. mala rodinu. mozno par ludi bude mat trapne komentare, ale taki ludia sa najdu v kazdej situacii.
deti sa rodili stale, aj pocas vojen, aj pandemii, aj v koncentraku, vsade. aj my sme sa narodili do rozbehnuteho sveta a nikto sa nas nepytal, ci je tento svet pre nas dostatocne spravodlivy a dobry. je to zivot a zivot na zemi pokracuje bez ohladu na rozhodnutia jednotlivcov.
ako je to uz spomenute vyssie, prave dobri, empaticki, uvedomeni, dobre vychovani ludia mozu pomoct udrzat dobro a hodnoty v tomto svete. deti mozete vychovavat bez toho, aby ste ich porodili do tohto sveta, napriklad deti, ktore sa sem uz narodili, ale rodicia sa ich vzdali. ale aj vo svojej praci mozes deti vychovavat a robit tak svet lepsim, takze mozno budes mat zivot naplneny aj vdaka cudzim detom alebo nakoniec mozno aj vdaka vlastnym

zooeynka
15. júl 2021

Ak by takto scestne a predposrato uvazovali nasi predkovia, tak by sme tu neboli ani my. Zili v casoch vojen, hladomorov, virusov (spanielska chripka), tureckych najazdov, okupacie Rimanov, doby ladovej....a mali deti. Co ti z toho vychadza? Urob samozrejme ako chces, ale co by sa stalo so svetom keby boli vsetci vystraseni a premyslali ako ty?

malva123
15. júl 2021

Ak by takto ludia premyslali len toť nedavno napr.v 1942 roku v case vojny..Alebo ti ,ktori prezili koncentraky...uz by tu nikto z nas nebol...ani tvoja mama...ani ty..a po zemi by chofila len zver ...tak neviem...

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alana1
15. júl 2021

len skus porozmyslat, s kym by tvoja mama isla na prechadzku do lesa, keby tak uvazovala ako ty? vsetko sa vzdy menilo a aj bude menit...to co je teraz bolo aj pred 100r spanielska chripka napriklad...ale podla toho co pises, si este prilis mlada, ked budes mat 30 -40 zatuzis po babatku...

vikus17489
15. júl 2021

Takto by si nad tym podla mna uvazovat nemala. Vsetko sa dobou meni a ty to proste nemas ako ovplyvnit. Budes sa nad tym trapit, budes odkladat tehotentvo, az mozes prist do bodu, kedy sa uz nebude dat a potom co? Budes si to vycitat, ze si s tym tak dlho cakala?

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
heidy222
15. júl 2021

To je vsetko pekne, ze deti su buducnost atd, ale fakt je, ze zem je preludnena a kazdy novy obyvatel odcerpa dalsie zdroje.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
littlebubble
15. júl 2021

Chcela si deti, vždy si potom túžila takže si myslím, že by si to neskôr ľutovala.To ti píšem ako žena ktorá nikdy po deťoch netúžila a ani nebude.Nie, že by som dieťa nechcela, ale túžbou by som to nenazvala.Skôr prijatím či už materstva alebo bezdetnosti.

Áno ľudia robia všetko preto aby sme sa zničili.Tiež som takto niekedy uvažovala, ale beriem to tak, že ja by som svoje dieťa nenechala bez pomoci.Malo by rodinu.Ako ja chapem aj mne príde mať deti sebecké a nepozerať sa na to kam ich privediem.Takže som vlastne rada, že po nich netúžim, ale podľa mňa ty sa budeš trápiť pretoze potláčaš to čo je v tebe prirodzené.

dskjhfdlkdjhl
15. júl 2021

Doba nie je nikdy idealna a veru byvali ovela narocnejsie casy ako je teraz. Ale ak niekto dieta nechce, tak je len dobre, ze ho nema. Deti by mali byt chcene, nie trpene.

minimie
15. júl 2021

Sranda ako ľudia rôzne vnímajú svet. Podľa mňa sa ľuďom hlavne v našom regióne nikdy nežilo tak dobre ako teraz. Možno až príliš dobre. Doba dožitia je vysoká, väčšina chorôb sa dá liečiť, ľudia môžu cestovať, zabávať sa, realizovať sa ako chcú. Aj keď to tak nevyzerá, predsudky tiež nie sú tak veľké ako kedysi, človek môže mať alebo nemať deti, všetkým je to jedno. Môžeš žiť v meste alebo sa odsťahovať na lazy, môžeš si dokonca zmeniť pohlavie ak sa ti to vlastné nepozdáva alebo sa priznať k homosexualite a ľudí čo ťa v tom podporia vždy nájdeš. Môžeš sa hádať, hejtovať alebo podporovať ľudí na internete alebo sa úplne vypnúť a nevšímať si názory ostatných. Dokonca aj celebritou sa staneš oveľa jednoduchšie, stačí nápad na internete a môžeš potom pôsobiť na ľudí. Zmeň nastavenie mysle, toto nie je dobrý dôvod. Nájdi si iný, už aj to že sa bojíš pôrodu a záväzkov je rozumnejší dôvod.

anja27
15. júl 2021

Ja to mam podobne. Uz od cca 13 hovorim ze deti nechcem. Mam 28 a nic sa nemeni. Akurat mi ide na nervy ze okolie stale vrta do toho kedy pojdem na matersku. Nechapem ci zena je brana len ako matka v tejto spolocnosti a ked nou byt nechce je to pre vela ludi divne. Nuz co budu si musiet zvyknut 😉

anja27
15. júl 2021

A nevsimaj si toe podpichvacky zase tie iste otrepane frazy ze to pride s vekom. Nikto nezije zivot za teba a zeny tu nemaju pravo ti vnucovat svoje pocity ci nazory. Mozno ta to obcas zamrzi ked sa pozries na okolie ale zase kolko zien by uz druhy raz do dietata neslo lebo je to falt zodpovednost..a ze dieta vyrastie nemusi zarucit ze nebudu s nim problemy viem o com pisem skrz jedneho z rodiny. Dieta ti obrati zivot naruby a moze sa stat ze svoj zivot uz zit nebudes. Je to krute ale aj to sa stava. A dufam ze ma tu moralistky zas zacnu skolit co to pisem.

katym77
15. júl 2021

Deti budú platiť daň za náš konzum... Nie sme pánmi prírody, sme iba jej súčasť. Čo znamená ako my sa správame k nej, tak nám to vracia. Nauč deti správať sa k prírode ako k súčasti svojho života. Zisti čo konzumujete, odkiaľ je to, takisto zisti odkiaľ pochádza oblečenie, zisti odkiaľ získavaš energiu, zisti akým spôsobom sa dostane z ložiska do nádrže benzín. Nauč sa tým šetriť a neplytvať, hovor tomu každému okolo seba, vo voľbách daj hlas strane, ktorá chce reformy. A potom je šanca niečo zmeniť

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
15. júl 2021

vidim, ze sa to rozbehli komentare a za to dakujem 🙂))
ano, vzdala som sa toho vsetkeho pretoze vidim, kam to smeruje a pravdu povediac mam z toho obavy v zmysle, ze privediem na svet zivot a mozno sa nebude mat dobre prave nasim vycinanim.....uz dlho sa o tych problemoch v prirode hovori a ruzovo to teda nevidim 🙂
moja mama to myslela tak, tiez vnima co sa deje, ze skratka by na mojom mieste deti ani nemala prave kvoli tomu....deti milujem, ale nieco vo mne mi to nedovoli......radsej by som sa starala o uz narodene deti alebo teda ako ucitelka, viedla ich k spravnemu zivotu, nez tie svoje, neviem vam to ani vysvetlit, ale skratka nieco vo mne rezonuje, ze bude len horeie...
samopzrejme, boli aj horsie casy, ale dokedy sa aj my budeme mat dobre? teraz si mozem povedat, mam sa uzasne, mam moznosti, mozem cestovat, ale ja sa pytam ze dokedy.....pretoze aj v sucasnej dobe to cestovanie je znacne obmedzene, ja som napr. mala ist do PL na zahranicny pobyt a bohuzial kvoli aktualnej situacii sa zrusil 🙂
samozrejme, toto moze byt len docasne, ale prave na to myslim, ze nechcem mysliet len na seba v zmysle , ze chcem dieta a tak si ho urobim bez ohladu na to, ci o par rokov bude napr. pitna voda 🙂

dkethe
15. júl 2021

Vela civilizovanych ludi zmysla podobne. Preto svet zaplavuju africania a moslimovia so svojou vysokou porodnostou. Stary europsky narod upada, a valcuju nas ine kultury. Asi kolobeh sveta, tak ako europania pred starociami vykynozili/podmanili si ine slabsie kultury.

autor
15. júl 2021

ale to len na okraj, moj prispevok skor smeroval k tomu, ze nie je nic lepsie ako to, ak rodina (otec, mama) prijmu toto rozhodnutie....lebo viem, ze vela ludi to prijat nechce, a prave to ma potesilo a upokojilo 🙂 a chcela som povzbudit aj ine zeny, aj tie, co deti maju, aj tie, ktore nechcu a nemozu mat... aby sme boli k sebe viac milsi v tomto zmysle, lebo fakt je to ulava, najma od vlastnej mamy 🙂

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anja27
15. júl 2021

@hazelgracegus nuz ked to tak citila je to lepsie ako mat deti a nechciet ako uz bolo spomenute. Ja mam tiez rada deti ale nemam tu potrebu. A do takejto doby uz vobec nie. Ked to prode pride ked nie nie. Tiez mi vela kamaratok tvrdi ze to tak mali a ze to pride. To nemoze nikto vediet. Kazdy si moze zvolit cestu po ktorej bude kracat

anja27
15. júl 2021

Ja mam napr dalsi dovod preco dieta nie asi sa niektore zasmejete niektore si povedia ze prehanam ale ja mam naozaj panicky strach z porodu az doslova odpor a z tehotenstva tiez. Desim sa predstavy zeby som sa cela zmenila nic nevladala emocie hore dole zeby mi pri porode nieco strihali a sili atd..to je dalsi dovod u mna napr cize je toho vela. Lenze to vela ludi nedokaze pochopit. A ano nie je nic lepsie ako mat oporu a prijatie v blizkom cloveku ktory ti nic nevycita lebo to vidi inak 🙂 no ja aj tak mam obdiv uz len preto ze zena zvladne porod a vychova dieta. Je to asi ta najvacsia skuska pre zenu

sidicek
15. júl 2021

Ty si hrozne pesimisticka, nemáš depresiu? Ved nikdy sa ľudia nemali lepšie ako v tejto dobe a to nie som orientovaná veľmi materiálne.