Ahojte prosím poradte už som bezradná. Dlhšiu dobu sa 5 ročná dcera staaaale hada s tatinom, mojim muzom. Je k nemu hnusna, hovorí mu škaredé veci typu chcem aby si zomrel, (to ma zo skolky) pred par mesiacmi mi dokonca povedala aby som si nasla iného muža a jej iného tatika. Nechapem tomu, som z toho smutná. Moj muž sa k nej sorava pekne, snaží sa jej plniť priania, trávi s ňou čas, je pravda že ke vybusny a sem tam jej aj capne keď si zasluzi (s čím ja nesuhlasim ale čo mám robit, ma slabé nervy) zažili ste podobnu situáciu? Znie to ako keby to bol jej nevlastný otec keď to takto čítam ale nie je to nase spolocne prvorodené dieta.
No,dcera urcite nema hranice.
Ako si toto moze dovolit?
Ty musis byt v tomto tvrda a stat na otcovej strane.
Nepovolit.
Bit ju nebi....
Ale ak jej otec uz da po zadku,nevyjadruj sa k tomu pred nou!
Nevycitaj mu toored nou...
Proste musite drzat spolu.
Ak vidi,ze ty ho v jeho autorite nepodporujes,ona skusa,kam az moze zajst.
Preto zakazdym,ked sa k nemu hnusne sprava,nastav zrkadlo.
Bud ju ignoruj,ak za tebou pride
Alebo skus sa v tej chvili spravat ako ona
Zakaz jej nieco,co ma ozaj velmi rada.
Ale najmä jej vysvetli hodnotu cloveka,vyznam lasky a ucty k ludom,k rodicom,rodine...
Ak nema zdravotny problem,potom je len rozmaznana
Ja som mala veľmi podobný problém. Vždy som neznášala otca, mala som chuť na neho stále len vrieskať, potom v puberte sa to zmenilo že mi robil len pohľadom také nervy že som sa hneď musela ísť vyplakať... Nechápem, tiež bol z tých lepších. Ale vyriešiť sa mi to nepodarilo, dodnes mám z neho úzkosť :-(
@v1lma toto je co za nazor?
Asi jej capne ked uz je toho ozaj vela...
Urcite ju nezderie ako hada...to by autorka asi pisala inak...
Urobis z otca obludu preto,ze dieta nevie ,co so sebou..
Moja znama ma dieta s Adhd...
Chodili s nim k psychologovi...
Vies ako to dopadlo?
Psycholog jej dal lieky na upokojenie..
A decko jej skace po hlave dalej...
Fakt super riesenie...
Zdravu zenu pchat tabletkami...
Dnesne deti su ine.
Potrebuju iny pristup.
Nie dom za to,ze ich treba otlkat.
Ale ked dieta v kuse na neho slovne utoci...
Mozno 10x vydrzi,a na 11.raz mu uz vybehne ruka...
Ktovie
Skús sa jej opýtať, či nemá nejaký konkrétny dôvod, alebo čo vlastne cíti, lebo môže sa jej tak prejaviť napr. aj úzkosť
Ty ako reaguješ, keď dcéra rozorava takéto veci?
Za mna drzé dieťa
To si ako môže dovoliť rozprávať take veci. Dieťa je rozmaznané.
@larisa nechapem, mám pocit že skusa hranice, ktoré ale mame jasne nastavene, ku mne si to nikdy nedovolí ale ja paradoxne niesom prisnejsia ako muž. Je to zvlastne, my si myslíme či ju niečo netrápi napr vo škôlke a takto si to vyrbuje. Samozrejme keď s ňou o tom rozprávam, nepovie mi ze niečo nie je v poriadku
Dieťa je drzé a rozmaznané.
@nelly234 vždy keď sa jej spýtam povie že je na tatika nahnevaná lebo krici, lebo je proste prisny (v rámci normy)
A čo jej povieš ty? Ty to nijak ďalej s ňou neriešiš?
@pribinak jasne že riesim, vysvetľujem jej že taketo veci sa nerozprávajú v slušnej spoločnosti, hovorím jej význam takých silných slov, ich dopad na toho komu to povie…
tak v prvom rade je to dieta - nevie este tak spracovat emocie a toto moze byt prejav ako ich ventiluje, nemusi byt automaticky drza, nevychovana, rozmaznana a neviem este aka. ale chapem lepsie je hned hodit dietatu takuto nalepku ako pochopit, ze aj dieta ma svoje emocie a nieco preziva🙄 v skolke vsetko v poriadku? nerobi jej zle nejaky chlapec alebo nepreziva tam nieco? manzelovi vysvetli ze tym ze jej da po zadku nic nevyriesi, maximalne tak este viac zhorsi dcerin hnev voci nemu. po dcere chces aby sa ovladala ale sama pises ze manzel je vybusny. mozno takto len kopiruje jeho spravanie.
Pouvazuj nad detskym psychologom.
A keď hovorí že je prísny robí to napríklad keď na ňu nakričí ,alebo večer keď je unavená,alebo len tak? A pokiaľ to neviete vyriešiť sami, skúste psychológa
Myslim, ze tak v roku 1985 by sa poriesilo vypraskom na zadok. "tak sa ocovi nehovori". Bodka.
Nebolo by to spravne, vychovne, ani nasledovaniahodne, ale... velmi ucinne. 😅
@osky
@autor pekne vysvetlene tak isto postupujeme aj my doma aj ked nie je to pravidelne
Ale keby nasa dcéra raz povedala o manzelovi ze ma zomrieť ma hned pohovor a vysvetlenie ze nesme tak hovoriť raz sme.mali tiez podobnu situáciu ohladom strielania ze ma zastreli atd ale to hhned razom som jej vysvetlila pluus opakovala ze to sa nepatri niikomu hovoriť ano ma to zo škôlky bohužiaľ tiez ma.6r
Ale co sa týka muza su dni ked sa povadia ale ja vtedy nezasahujem nech si to vyriesia sami jedine po hadke idem jej vysvetlit vecii ak treba
A čo takto namiesto dieťaťa najprv vychovať muža? Keď nebude kričať on bude spokojnejšia aj ona.
Sorry ale 5 ročná slečna má tvoje reči v paži. Ona potrebuje pocítiť silu svojich slov. Keď sa jej ocino nepáči nech sa s ním nehrá, nič od neho nevypytuje, …..aby pocítila, že aké to je
Podľa mna sa snaží manipulovať.
A asi by som vás rodičov poslala k detskému psychologovi, Aby ste sa poradili, lebo za mna, slečna vás valcuje
@pribinak z čoho sudis taketo veci? Normálne povedz. Mame otvoreny vzťah s ňou, sme úprimný, naviazani na seba a hovoríme si všetko čo nás trápi. Podľa mna len skusala hranice, že čo sa asi stane keď take niečo povie, ale valcovanim by som to nenazvala
Uf, myslela som, že píšeš o dcérke v puberte a tu sa jedná iba o 5 ročné dieťa? Čo budete potom robiť o takých 10 rokov ? Nie som za to, aby niekto mlátil dieťa, no občas jedna na zadok môže byť účinnejšia ako hodinový rozhovor. Malá slečna musí pochopiť kde sú hranice.
Moja ma síce 4 a chodí s recami, že tatino alebo ja nie sme jej kamoši ale teda toto čo pises su take silne slova, žeby som určite rázne zakročila ja ako matka.
A nie nebranila by som si ju tým, že to vravi lebo ju otec capne...
Ja píšem len svoj názor, že asi až príliš otvorený keď si toto dovolí
Ako často trávia spolu čas? Môže to byť aj tým že naňho skrátka nie je zvyknutá, môj otec napríklad bol stále preč, málokedy sme boli spolu
ak mate pocit, ze sa dej nieco v skolke, tak sa porozprav s ucitelkami, alebo mamickami spoluziakov. Ale reci tvojej dcery by som netolerovala. Otec moze byt prisnejsi a to ju neopravnuje hovorit .....ze chce, aby zomrel...
Mna svihne, tatik ma slabe nervy a je vybusny a dietatu aj capne, "no co uz", ale dieta je rozmaznane? K tomu psychologovi by asi mal ist tatino... dieta len nastavuje zrkadlo, najma pokial takto nerozprava s nikym inym
@v1lma jaj,takže decko si môže dovoliť takto v piatich rokoch rozprávať s otcom a otec má ísť k psychológovi🤪,kvôli capnutiu po zadku...no dobre.
Jasne vam dcera vysvetlila, ze sa na otca hneva, ked na nu krici. Tebe tak nepovie, hoci si malo prisna. Naozaj nevidis riesenie? Ma 5 rokov a pravdepodobne este berie smrt ako nieco docasne, berie to ako trest. Stretla sa uz so smrtou blizkej osoby? Ak nie, tak urcite nechape, ze smrt je konecna. Mozes jej to vysvetlivat kolko chces. Este je mala. Nemozeme od 5 rocneho dietata chciet , aby ovladalo svoje spravanie, ked jej otec svoje spravanie ovladat nedokaze. Ona ma na to este narok vzhladom na nedozrety mozog, ten jeho uz dozrety pravdepodobne je.
Sem tam jej capne. Nech skusi pan manzel vyhladat psychologa a vyriesit svoje vybuchy a uvidis ze vztah sa upravi. Drzim palce.