Čo s psychicky chorým bratom?

18. apr 2022

Ahojte, uz dlshie sa trapim co s mojim bratom. Ma 40 rokov a stale byva u rodicov. Kedysi normalne pracoval a mal priatelku, potom sa rozisli a on sa vratil k rodicom,ze bude chvilu pracovat z domu, kym sa rozhodne co dalej. To bolo pred 10 rokmi, po 5 rokoch mu zrusili poziciu a vobec nepracuje. Kedze ochorel na tazku chorobu, tak je na 100percentom invalidnom a aj ked mi mohol robit s PC,tak nerobi. Od rana do polnoci sedi za PC a riesi vsetky konspiracne teorie toho sveta. No a posledne roky nas tym pravidelne otravuje. Ja byvam v inom meste, mam malu dceru a raz za cas pridem na par dni k rodicom, aby si uzili vnucku. Hned ako prideme zacne brat vyvadzat,ze ho ozarujeme mobilmi. On si sam diagnostikoval,ze mu ublizuje elekt.ziarenie a ze je z toho chory. Takze prvy den a hned pride za mnou s muzom,ze co nam ziari v izbe. Ze je mu zle a preco ho ozarujeme. Wifi v dome nie je, len net cez kabel. Dcera sa nemoze hrat s vysielackami,lebo ziarenie. Gps v aute tiez zle. Bluetooth uz vobec nie.Odkedy bola babatko,tak sme nemohli mat ani elekt.pestunku, lebo aj ta ziari. Ako chory chodi s meracom elekt.ziarenia a panikari kolko mu ukazuje. V noci spi pod nejakou izolacnou foliou, lebo mu bucha srdce z nasich mobilov. Ja si pritom kedy mozem mobil vypnem,ale muz ma pracovny a nemoze si ho vypnut. Kedze ho ozarujeme, tak stale chodi po dome, nemoze spat, bucha dverami, stale sa sprchuje a chodi nam buchat na dvere,ze je mu zle. Podobne sa sprava napr.ked treba ist na Covid test, to je ako streleny. Minule prisla zachranka,lebo dostal epi zachvat/prvykrat/ a on sa s nimi normalne skoro pobil,ze mu nemozu spravit test, lebo mu odoberu DNA. Ockovanie je najvacsi zabijak a ak je niekto ockovany, tak sa nim ani nechce stretnut, lebo potom z toho ochorie. Rodicov,ked mali Covid nechcel ani pustit na PCR test,lebo im tam odoberu DNA ci co...
Moji rodicia sa mu snazia roky dohovarat, neikedy je normalny, potom su dni,kedy umiera a sam do seba sype vsetko mozne. Ma plnu izbu vsetkeho mozneho, od vitaminov, liecivu pyramidu,mineraly, striebra, kyslikovej flase, proste stale sa niecim napchava....Ale doktori su hlupi,nic nevedia, on im neveri ...Mama stale place,ze ona ho z domu nevyhodi,ze je chory a co by s nim bolo. On tiez nechce odist, len kazdeho terorizuje ako ide vojna, ako ockovani umru, ako nas praskuju, ako zidia nas vykoristuju...
Ja uz sa snim vobec nebavim, mama berie antidepresiva, on ale k psych.nepojde. Uz sme mu dohovorili 100 terminov, pytali sa doktorov a nic...Kym nikomu neublizi, tak sa neda nic robit. Teta mu ponukla svoj volny byt,tam nechce ist, ze on je tu doma a susedia maju Wifi.
Ja uz ho nechcem ani vidiet, ale dcera sama u rodicov nechce byt a nemam to srdce im neukazat jedinu vnucku. My byvame v malom byte,tak rodicia tam nechcu byt dlshie ako den.
Neviem ako dalej, hneva ma,ze jemu sa to v hlave zhorsuje, rodicia su nestastni a ja som teraz este tehotna a namiesto kludnej navstevy sa vzdy s nim musim hadat...Manyňzel uz nechce k nasim chodit kvoli bratovi .

pribinak
18. apr 2022

Ťažko radiť keď tvoja mama v podstate nechce situáciu meniť

autor
18. apr 2022

@pribinak ona to berie tak,ze je chudak chory a keby bol niekde sam by sa o neho bala. Su dni,kedy vobec neje, lebo sa posti alebo sa napcha prehanadlami, lebo sa detoxikuje a potom ledva chodi. mama potom place,ze preco ju boh takto tresta a ja uz fakt neviem.kedysi som sa domov tesila, dcera je tam stastna a stale beha po dome/zahrade, ale teraz je to uz ciste psycho.

panelacikova
18. apr 2022

strašná situácia. len pre tvoju informáciu, ani netušíš, koľko takto duševne chorých chodí po svete :( a prikláňam sa k prvému názoru, ak to mama nechce riešiť, bohužiaľ.

ukulela
18. apr 2022

Kupit mu garsonku. Niekde v blizkosti. Alebo aspon neda sa v dome pre neho urobit samostatny byt? Na rovinu a tvrdo to komunikovat s rodicmi.

pribinak
18. apr 2022

No nič, buď to mame docvakne alebo to takto bude aj ďalej

Sa čudujem že ty tam chodíš a ťaháš tam aj rodinu. Ešte tomu cvokovi totálne prepne a budete na titulke nového času

autor
18. apr 2022

@ukulela A za co? Moji rodicia ani ja nemame na to peniaze a jemu ako invalidovi nedaju hypoteku. Byvame v radovej zastavbe, takze sa ten dom neda ani prestavat,ze by sam fungoval.

autor
18. apr 2022

@panelacikova mama ho parkrat,ked sa s nim pohadala povedala nech sa pobali a odide. on sa zavrel do svojej izby a nic. Ked bol este ako tak zdravy,tak ho otec pravidelne posielal prec a brat vzdy slzy v ociach,ze preco ho vyhanaju...Ja som ho uz 100krat poslala prec,ze sa moze hanbit,aby mu mama v 40tke trenky prala.Ale on nic, nepojde prec ani za nic...

madeline1
18. apr 2022

Tvoja mama má pravdu, s dospelým človekom ťažko pohne. Je psychicky chorý, treba ho dotiahnuť k psychiatrovi, treba mu pomôcť, nie ho presťahovať. Pokiaľ sa nebude liečiť, ťažko bude schopný normalne fungovať. Treba si uvedomiť, že hoci Vám je nesmierne ťažko, jemu musí byt ešte ťažšie, skúste mu pomôcť.

autor
18. apr 2022

@madeline1 pred 7 rokmi sme ho prvykrat chceli zobrat k psychologovi,odmietol. Ked bol v nemocnici,sme prosili doktorov,nech k nemu niekoho poslu. Ked prisiel nejaky psychiater,tak ho brat poslal prec,ani sa s nim nebavil. Tak ako?

yvanielka
18. apr 2022

Hospitalizácia na psychiatrii, iné nepomôže.

atomiclena
18. apr 2022

Ty už ho nechceš vidieť? Jeho chovanie je odborný príklad psychickej poruchy. Co myslíš, že jeho to baví, tieto jeho pseudoschizoidne a paranoidne predstavy? Verím, že je to ťažké. Jedine, čo treba docieliť je pravidelne branie liekov a návštevy psychiatra, inak to lepšie nebude. Držím prsty.
@pribinak a presne kvôli takýmto názorom, že ty ho nazývas cvokom, a ešte tu trepes sprostosti aj o tom, že niekomu niečo spraví existuje schizma, za to, že je duševne chorý tak to ešte neznamená, že je nebezpečný pre okolie a agresívny. Si vyrad láskavo slovo cvok zo slovníka. Lebo keď tebe ochorie dieťa na schizofréniu alebo niečo podobné a druhy o ňom povie, že je cvok tak ešte len vtedy ta to zabolí.

janinah
18. apr 2022

Vy máte pred sebou väčší problém,rodičia budú starnúť,chorľavieť,kto sa postará o všetkých troch tam? nedal by sa dom predať,vy svoj malý byt predať tiež a kúpiť niečo väčšie pre tvoju rodinu+ rodičia a jemu len garzonku mimo vás? S psych. chorým nepohnete,kým niekomu neublíži,ale jemu teda šibe riadne.Jeho živia konšpirácie z netu,čo takto ten net "pokaziť".

@yvanielka kým niekomu alebo sebe neublíži,tak sa to nedá realizovať

autor
18. apr 2022

@yvanielka tam som volala a ze jedine pride dobrovolne alebo keby bol agresivny, tak volat policiu a ti ho dovezu. ale on nikomu fyzicky nikdy neublizil.

yvanielka
18. apr 2022

Treba ísť normálne na centrálny príjem, ak začne byť agresívny, odvedie ho policajná eskorta. Otázka je ako ho tam dostať, jedine aspoň 2 silných chlapov s vami keby sa pokúsil ujsť, tu žiaľ iné nepomôže a rodičia sa utrápia. Agresívny môže byť aj verbálne, alebo nech naznačia že sa boja že by si mohol ublížiť, alebo im ublížiť.
Veľmi držím palce, toto sú náročné veci.

lucia851
18. apr 2022

Treba ho dat vyšetriť psychiatrom

autor
18. apr 2022

@janinah rodicia uz maju skoro 70. Preto tam chodim,lebo sa bojim,ze mozno uz nabuduce nebudu obidvaja zivi. Inak by som tam nesla. Ked oni zomru,dom predame a co on spravi s polovicou penazi je mi jedno. 10 rokov som sa snazila ho presvedcit,nech si da pomoct a je to len horsie. A este, ze ma ako tehotnu takto trapi,tak to je pre mna koniec.

autor
18. apr 2022

@lucia851 a ako ho tam dostat?

amonet
18. apr 2022

nuz, tuto sa tazko radi potrebuje psychiatra. pri najblizsej prilezitosti zavolat sanitku a policajtov ze je agresivny odvezu ho na psychiatriu a tam ho poriesia

amonet
18. apr 2022

volat policajtov

autor
18. apr 2022

@yvanielka ked prisla raz zachranka, tak som ich prosila,ze nech napisu,ze treba hospitalizaciu na psychiatrii. oni odmietli,ze nevidia na to dovod.

andreatytler
18. apr 2022

A co s nim bude ked rodicia umru... bude tebe na krku?
Nedalo by sa s nim nejako dohodnut ze mu akoze odizoluju izbu nejakou "super izolaciou" cez ktoru neprenikne ziarenie z vasich mobilov ked ste na navsteve?
Neviem posudit ako je na tom mentalne... ci by prekukol ze je to blud, lebo ta teoria o ziareni z elektroniky nie je blbost... tym sa zaoberaju zdravi ludia... takze ked to on dokaze pochopit ze o co tam ide, neviem ci by neprekukol vas plan.

autor
18. apr 2022

@amonet policajti to nebudu riesit, kym nikoho neohrozuje telesne.

janinah
18. apr 2022

ako predáte dom,ak tam on bude sedieť a jednoducho ho nebude možné vyhodiť? jedine,ak by rodičia už teraz darovali celý dom tebe s vecným bremenom dožitia rodičov....čo urobíte,ak ostane len jeden z rodičov ? to už teraz musíte mať plán

amonet
18. apr 2022

ale budu, ked napadol zachranarov

andreatytler
18. apr 2022

@janinah Ano, ja by som uz teraz zacala robit plan ze co do buducnosti.

autor
18. apr 2022

@andreatytler ale on ma merac ziarenia, jeho len tak neoklames. chodi s tym pristrojom a meria vsetko. takze oklamat ho nejakou izolaciou sa neda. prsote kazdy mobil ziari, este ked si zapnes GPS alebo mobilne data,tak to ziari este viac.

0silvia0
18. apr 2022

Jedine ked bude mat zhorseny stav volat sanitku a dohodnut sa na hospitalizacii.
Ja verim ze rodicom sa tazko riesi psychicky chore dospele dieta nejako radikalne, ale maju svoj vek a cim dalej tym neliecena psych. porucha bude tazsie zvladnutelna

pribinak
18. apr 2022

@atomiclena zlata moja sprostoti trepeš ty

yvanielka
18. apr 2022

Tak ešte jedna možnosť - nech navštívia psychiatra v najbližšej nemocnici rodičia plus ty s nimi a vysvetlíte mu situáciu
Neverím, že by odmietol pomôcť vám s ďalším postupom a prípadnou hospitalizáciou

nadineqq
18. apr 2022

Pobera plny invalidny dochodok. Ake tazke ochorenie mu diagnostikovali? Pises, ze zachranka ani policajti ho nikdy neriesili, lebo agresivny nie je. Ty tam chodis - ako sama pises,predovsetkym preto, lebo sa bojis, ze uz nemusia byt zivi- to akoze obaja prirodzene umru, ci ako to chapat?