Chcem, aby sa manžel viac venoval vlastným deťom. Je to veľa?

mykky
28. nov 2013

Ani neviem, kde mám začať. Už nevládzem. Učím v MŠ, kde chodia aj obe moje deti. Mladšiu mám u seba v triede a v poslednom čase je veľmi zlá a nervózna. Zlostí sa pre každú maličkosť, niekedy ani neviem, prečo je zlá. Chápem, upútava moju pozornosť, lebo ešte nevie pochopiť, že v triede ma nemá iba pre seba. Ak je s druhou učiteľkou, čo sa so mnou strieda na smene, tak je ako anjelik. Akonáhle prídu obe domov, znova sa zlostia, hádajú, bijú... No a samozrejme, kto to rieši, kto sa s nimi hrá, kto im vymýšľa aktivity, aby sa nehádali, kúpe, ukladám spať ...? No ja a popri tom treba navariť, upratať, vyprať, žehliť, chystať sa do práce (vymýšľať program do škôlky na vystúpenia, plánovať, písať prípravy, robiť výzdobu a pod.)Poviem vám, nemám pre seba ani pol hodinku. Tak by som potrebovala na chvíľu vypnúť, pokecať s kamoškami (nemám tu ani jednu, všetke moje blízke kamarátky sa odsťahovali niekde ďalej ☹ ). Ani cez víkend nemám možnosť vypadnúť, robím všetko, čo som nestihla cez týždeň. Nedele sú zabité celý deň u svokrovcov-čo ma už tiež nebaví. Manžel je chovateľ, krúti sa hlavne okolo svojich zajacov a sliepok. Toto je jeho hlavná výhovorka, že on sa narobí okolo nich a domu a že ja nič nerobím, len sa viem sťažovať. Nech si robím svoju ženskú prácu a jemu nech dám pokoj. Že je to moja chyba, že som si vybrala také zamestnanie a bla-bla bla. A venovať sa vlastným deťom je ženská robota? On sa s nimi vie akurát trošku poblázniť, potom si už s nimi nevie rady a už je nervózny a oni tiež....Veď aj teraz sme práve po hádke a tak som ho nechala s deťmi a ja som sa zavrela do izby, ale takúto chvíľu pre seba nechcem. Čo mám robiť? Manžel ma ľúbi, viem to. No, ak už chcem nejakú pomoc, hlavne s deťmi... Neviem, naozaj neviem ako na neho.

cawes
28. nov 2013

ahoj urcite to neni jednoducha situacia, moja mamka je ucitelka ZS ona si to nevedela vynachvalit ano bolo to tazke tam 20 deti a doma 2 a z toho ja som bola cert cislo 1.
otec stale prec alebo tiez na dvore v autach ale nestazovala si nikdy.
Teraz k tvojmu problemu vies co urob, ked nabuduce pojde ku sliepkam a zajacom tak sa vymente, das im zrno ty, zajacom mrkvu a potom si vylozis niekde nohy na stol a on nech je cely den s detmi.
ALebo by som mu jeden vecer oznamila ze idem von (masaz, kino aj ked sama) ale isla by som a nechala mu nachystane veci na varenie plus dve deti ktore nejedli a treba ich okupat. Myslim ze by mu potom docvaklo

anjelicek26
28. nov 2013

@mykky - hlavne klidecek. Ako ucitelka v materskej skole by si v ziadnom pripade nemala mat v svojej triede vlastne dieta. Nerobi to dobrotu. Ani pre teba, ani pre ostatne deti v triede. Pokus sa to zmenit. To, ze ked su obe deti doma, ze blbnu, hasteria, jacia, lietaju po dome, no ved to je normal. Netreba sa ich snazit upäto kontrolovat, zabuduj urcity level flegmatizmu, bez toho nebudes v pohode ani ty, ani deti. Nie vzdy musis ako rodic zasiahnut, nie netreba deti okamzite usmernit, chce to trosku polavit zo svojej snahy o dokonalost.

Mas sancu spravit par zmien - predovsetkym u seba - ostatnych sa meni tazko. Rodinne vikendy, vylety, volno, oddych. To k tomu musi patrit. Ak chcu svokrovci s vami travit cas, rovnako mozu vybehnut s vami na ten vylet. A netreba chodit daleko. Mas dozor navyse. A aj manzel chce-nechce bude sa musiet venovat rodine.

Co sa tyka muza a jeho zamestnania, no pravdu u mna unava po praci az tak neobstoji. Mne je jasne, ze je utahany... moj chodi domov o pol osmej... ale proste povenovat sa chvilu detom, kym zapadnu do postielok, to musi byt, ale on to robi sam od seba, lebo chce... pomoze mi spratat kuchynu, povynasa smeti, posklada so mnou pradlo, pokecame, otvorime si vinko... je to velmi fajn... treba sa dostat tam, ze zivot sa nezije, ale uziva. Pomoze to aj vasmu vztahu.

Ale zmeny - sa zacinaju u seba!

zita19
28. nov 2013

No toto je typicky dedinsky gazda, ktory zaspal v prvej polovici 20. storocia. Tvoj svokor toto robil presne rovnako. Na dedine by sa chlap ani v krcme nemohol ukazat, keby sa prevalilo, ze dieta prebalil. Tam sa jasne delie roboty na muzske a zenske. Mas to tazke, lebo on si este predstavuje, co to je za robota hrajkat sa vely den s 20 detmi. Ked nemas celkom zadubenu svokru tak mozno by mu mohla prehovorit do duse. Alebo niekto iny z pribuzenstva. Na mojho takto fungovala moja krsna. Viem, ze ho par krat poriadne preskolila. On si dodnes mysli, ze o nicom neviem. 🙂 Tiez si myslel, ze pride domov a jeho zena ho bude obskakovat ako obskakovala jeho mama, ktora bola zena v domacnosti, jeho otca. Domyslel si. 😀 😀 😀

katy1979
28. nov 2013

Tak ja mam mestkeho muza a je taky isty ani sliepky nemusime mat. Mladsi ma obdobie vzdoru takze hysaky tu mame casto. Jedine co dokaze kukat na spravy a frflat odtial. Ci vyleti ja potom vyletim na neho. Kocurkovo.

andrejka1974
28. nov 2013

moj muz robi cez tyzden od 5.30 do 18.30 vecer dojde fakt utahany, ja sa staram o chod domacnosti , o deti, momentalne som na rodicovskej dovolenke, rno deti pobudim, malej dam mlieko, musim obliect aj tu najmensiu, strsiu dcerku odviest do skolky, potom rychlo upratat, navarit, nakupit, pobede odviest deti na kruzky, ked treba naucit sa s detmi, teraz mam prostredneho syna doma po tazkom uraze, s nim denne sa ucim, piseme poznamky, treba mu pomahat zo vsetkym , manzel ten mi pomaha hlavne cez vikendy zoberie deti von, ku rodicom,ale cez tyzden toho ma fakt vela, ja deti kupem, ukladam spat , robim vsetko, ale da sa to zvladnut 🙂 🙂 🙂 🙂

lericenkam
29. nov 2013

myslím si, že veľa žien takto žije, to ako je to u vás ťa stojí veľa energie a nervov, ale všetko nakoniec zvládaš, mala by si byť na seba hrdá a tvoj muž by sa mal hanbiť zato, že ti povie, že nič nerobíš, len sa sťažuješ, každú robotu si predsa treba vážiť,mysli na to, že dievčatá rastú a príde čas, keď im už nebudeš musieť robiť program, umývať, ukladať spať ....... treba to len vydržať, lebo sú aj chlapi ako ten tvoj a ešte, na tvojom mieste by som mu dala deti nech ich vezme ku kŕmeniu, pre ne by to mohla byť zábava a hľadala by som spôsob ako mu vysvetliť,, že s deťmi nemá byť preto, že ty si učiteľka v MŠ alebo, že nestíhaš, ale pre to, že sú to aj jeho deti a potrebujú tráviť čas aj s ním, drž sa nie si sama

lujza123
29. nov 2013

No neviem byt tebou by som zacala konat. Pokial je to natolko citliva tema ze sa pri takychto rozhovoroch zacnete vzdy hadat, moc by som to nevytahovala ale zacala v prvom rade robit malicke zmeny. .....
Urcite mu v klude oznam ze chces niekam ist a aj chod. Ziadne take ze az ked deti zaspia, pre zaciatok 1 -2 x do mesiaca si s nimi poradi. Jednoducho sa oblec a chod, ziadne mozem nemozem. Aspon raz za tyzden ho popros nech ich okupe, tiez zo zaciatku ich moze len postrazit vo vani a pohrat sa s nimi...postupne si zvykne, kupanie je zabava (pokial z toho nieje kazdodenny stereotip). Aspon raz za cas nech im povie rozpravku on. To niesu zenske muzske prace, to je starostlivost o deti za ktoru su zodpovedny obidvaja rodicia. Co si slobodna matka ked sa staras len ty?
Skus dcery castejsie posielat s niecim za otcom. Zo zaciatku budu asi vsetci prekvapeny ale pojde to (chodte za tatinom on sa s vami zahra s plastelinou, vezmite knizku tatinko Vam ju precita, obliect ich poslat za tatinkom von k zvieratam) Ano bude najskor frflat ze nemoze pri nich robit, no ty tiez nemozes pri nich napr varit. Navyse ked sa deti naucia ze aj tato sa s nimi zabavi tak budu aj sami za nim viac chodit.....proste pomalicky, postupne...manzel si ani nevsimne ze mu pribudaju povinnosti.

A s tymi domacimi pracami, mne to strasne lezie na nervy, nechce sa mi...mne pomohol taky sukromny audit. Normalne si spisat co vsetko musis robit a potom skrtat, skrtat, zjednodusovat...clovek naozaj v tej domacnosti robi 500 veci uplne zbytocne, navyse, lenze ked to robi stale ani nad tym nerozmysla..
1. nezehli...naco, nehorazna strata casu a prezitok z minuleho storocia ked sa nosili kosele a tesilaky
2. neuveritelna ulava je nakupit kazdemu velke balenie rovnakych ponoziek rovnakej farby...ziadne parovanie 🙂
3.kdesi som citala ze je lepsie upratovat na etapy ako naraz a naozaj to pomaha..jeden den kupelnu, druhy pospratavat veci, treti povysavat. Vyhodit z domu vsetky ozdobne koberceky, decky, sosky z policiek...deckam zaviest na hracky velke krabice kde ich budu skladovat...detom zakaz vynasat hracky z izby (alebo ich naucit vsetko si tam doniest potom spat
manzela naucit vsetko davat na svoje miesto (pripadne mu vyhradit "jeho" kopu a tam to vsetko hadzat
4.varenie...varit vo velkom a mrazit co sa da. Jednu omacku mozte mat jeden den s ryzou, druhy len pridas napr, smotanu a moze byt s cestovinami. V mrazaku ti vydrzi cokolvek co nezahustis mukou a nieje tam smotana..slepacia polievka, bolonska omacka, masova omacka, lazane, rezne, slivkove gule, pirohy...jeden vecer navaris varis, druhy den sa urobi len ina priloha, treti den nieco rozmrazis, stvrty preziju na suchej veceri a varis az piaty

Ako pise anjelicek zivot si treba uzivat, nie sa nahat, stresovat a pretazovat