Ženy su prázdniny, deti doma, poznáte. Robím z domu, tak pol dňa pracujem, deti sa zatiaľ hrajú... Problém je že ako náhle "mám kľud" mne sa s nimi vôbec nechce hrať 🤦 radšej pozerám veci na internete,(samozrejme keď neupratujem, nevarím...) Proste ak mám chvíľu, tak si radšej stikanm, alebo niekomu zavolám. Cez školský rok to tak nevnímam , sú v škole potom robíme úlohy...ale teraz, ako fakt som strašná mater....myslíte že sa to dá nejako zmeniť 🤦 nechcem si to potom vyčítať keď budú staršie
No ako sa to dá zmeniť???je to jednoduché...si doma celé dni tak dvihni zadok a chod s deťmi von na bicykel alebo len na prechádzku kúpalisko na ihrisko proste von do prírody tráviť spolu čas lebo ten telefón a podobne to je fakt na hlavu..... Keď si doma a pracuješ z domu nič z teba deti nemajú a keď nepracujes tiež si radšej na mobile a zas z teba nic nemajú..... Toto musíš zmeniť okamžite podľa mňa lebo toto nie je vôbec ale vôbec dobre
@jaskolka nežiadajú, ako hrajú sa, alebo si zapnú telku, čo som zas není z toho nadšená
Viac sa venovať deťom menej mobilu to je jedine možné riešenie naozaj ver mi
Neviem, ale keď normálne chodíte takto von, zmrzlina, bicykel, prechádzka, tak skutočne nevidím dôvod byť neustále s nimi v zmysle hrať sa, zabávať s nimi a podobne.
Ok, občas si zahrajte teda dáku spoločenskú hru, upecte spolu niečo, choďte cez víkend niekde na výlet, na kúpalisko a podobne, ale reálne neviem si predstaviť, aby nejaký rodič neustále bol s deťmi a hral sa s nimi, vymýšľal im zábavu a podobne.
Vyhradila by som si cez deň striktne čas na seba-koľko investujem do seba pozeraním veci na internete.Napríklad hodinka denne.A ostatok venujem deťom.Veď klikať len tak do sprosta,keď maš doma malé deti-to ťa naozaj baví?A čo ti to dáva?Veď pozriem čo chcem-hotovo,idem za deťmi.Vyrastú ešte viac a ani nevieš ako.Jasné,že aj oni sa chcú asi hrať aj samostatne a treba im dať ten priestor.Ale nevidím dôvod,prečo by ste nemohli miesto telky sa zahrať niečo a potom si znova každý urobí sám program.To blbé klikanie ťa naozaj utešuje?
ahoj, je prirodzene, ze si chces po praci oddychnut. deti v skolskom veku uz nepotrebuju, aby s nimi rodicia travili hodiny denne (neratam vylety, dovolenky, vikendy). uplne staci, ze si tam pre nich v spravnu chvilu, ze ich neodbijes, ked sa chcu rozpravat, ked vnimas ich pocity a riesis viac az vycitis, ze nieco treba riesit. ja by som si na tvojom mieste po praci najprv oddychla a oddychnutejsia si potom sadla k detom, popytala sa ich na den, zahrala si s nimi kratku hru. nemusis to silit a premahat sa hodiny. detom sa rata, ze ich vnimas. oni ti mozno aj cely mesiac den za dnom povedia, ze sa maju ok. mozes mat pocit ze ta uz nepotrebuju alebo ze pre nich robis malo. oboje nie je pravda. pretoze ked daco vyvstane, budu vdaka tym kratkym dennym interakciam vediet, ze ti na nich zalezi a otvoria sa ti a moze sa stat, ze stravite dve hodiny kvalitnym rozhovorom, ktory ich niekde posunie.
Ja mam deti 9r a 4r teraz keď sú doma a ja nie som v práci mame program kúpalisko, zmrzlina, bicykel ihrisko ale okrem toho sa aj zahram s nimi napr hodinku potom si robím svoje zase, domácnosť, varenie potom zase trochu s nimi potom si dám relax ja kniha káva a internet čo je asi hodinka z celého dňa. Medzitým sa aj sami zabavia alebo sa spolu hrajú. Nerobím im program 24/7. Robím aj 14ky v práci vtedy a nimi takmer nie som keď sme spolu snažím sa vynahradiť im to ale nie non stop celý deň
Hraj sa s nimi resp ich nauč hry ktoré napr ty máš rada alebo si pamätáš z detstva. Nemáš také? Alebo im schovaj v dome 10e a nech hľadajú. Hodinu máš pokoj🤣🤣
@lamonita 🤣🤣 alebo skôr sladkostí tie by hľadali
A co s nimi robis doma?su este male na to, aby sa hrali len same, alebo pred TV...tukaj si a mobile vecer.Ved to nemusi byt hranie, ale ina vec nieco upiect, porozpravat, nieco robit spolu...karty, pexeso.Ale verim, ze robit z domu, varit, plus 2 deti ja som vzdy po praci z domu mala potrebu chodit von vela von najradsej prist domov, az vecer bicykel, navstevy, detsky kutik.Dobre je, ze si to uvedomujes uzite si volny cas v septembri si vzdy vycitam, ze sme si mali viac uzivat🙂
Žienky ďakujem za rady, mne príde že som už taká vyhoreta matka, čo sa jej nič nechce. Ako zas starať sa one starám, varím, upratujem všetko.... Ale keď mám ísť ku nim a niečo s nimi robiť tak doma myslím, tak sa mi nechce 🤦 no čo len sa musím prekonať a dačo so sebou robiť 🤦
Choďte von, na výlet, kúpalisko, bicykel, kniznica.. Proste odísť z bytu, uvidíš ze aj ty pookrejes pri pohybe. Aj niekoho stretnete, pokecate deti sa možno pohrajú s kamosmi....
Ale prosím ťa, nemusíš byť animatorka non-stop. Po práci si v kľude oddýchni, daj si kávu, zrelaxuj a potom sa s nimi chvíľu pohraj alebo vybehnite von na hodinu. Ja mám doma 6 a 11-rocnych a občas sa s nimi pohram, ale zase nie každý deň. Okrem toho musím s malým trénovať logopediu, takže to máme tiež čas spolu.
Vypadnutie von...myslím že aj tebe prospeje nejaký výlet na poobede ako byť stále doma. Keďže z domu aj pracuješ. Myslím že v tvojom prípade by som vyhorela aj ja.
A na mobil je vždy čas aj večer, keď deti zaľahnú do postelí.
Ja som dnes išla do práce na 17.00, dovtedy sme boli s deťmi na výlete od 9.30-16.30 a bolo super. Celý týždeň to tak idem (aj musím) praktizovať, lebo sa manžel musí vyspať po a pred nočnou. Ale robím to veľmi rada a aj deti sú veľmi radi vonku, nie je nič krajšie ako spolu strávený čas.
To je problém aj ten, že ja ako keby som stratila trpezlivosť 🤦 keď niečo odomna chcú mňa to už ako keby otravovalo. Nechcem sa vyhovárať na robotu. Ale cez deň mi možno volá cca 20 ľudí, ktorí odomna niečo chcú a riešim veci okolo nich 🙄🙏 A potom mi napr. vadí že deti prídu ku mne jeden chce nejakú hračku, ktorú mám ísť hľadať, ďalší mikinu ktorú mu mám ísť podať🤦 ja viem že sú to deti moje, že by mi to nemalo vadiť. No mňa to ako keby otravovalo. Potom presne s jednym logopediu s druhým cvičiť cviky. A ja to uz všetko nasilu robím, potom som samozrejme nervózna 🤦 aj vysvetľovať veci má už nebaví 🤦 jeden sa stále vypytuje dokola, odpoviem mu ja neviem či si myslí že si to vymýšľam dokola sa ma to opýta aj 3krat. Ale som koza, ja som rada že ich mám, že sú zdravé ale každý deň riešim taký vnútorný boj sama so sebou, že by som mala byť lepšia mama
Keby sa dali nejaké lieky nato kúpiť, hneď kúpim 🙏🙃 ale aj moja mama bola taká nervózna stále 🙄 a teraz som aj ja taká 🤦
Fakt nemaj vycitky..ja som tiez nebola extra dobra mama, oni stavi hodiny a hodiny lego a mna to jednoducho nebavilo, hral sa s nimi muz. Ja som s nimi zase kreslila, citala, skolske veci, kreativne veci, vysivanie, vylety, bicykle, kupko. Ale zase na kupku sa mi s nimi nechcelo do vody 😂😂, sle zase som s nimi zahrala bedminton.. ja som sa nikdy nepretvarovala a nic nasilu nerobila..aj moja mama taka bola, otec sa nam venoval viac ako ona, ona domacnost, varenie, nakupy, on skor tie hry s nami. Ale mam ju ako mamu rada, ani somsi nikdy nemyslela, ze by nas mala menej rada..
si dobra matka a kazdej sa toto stane
vsetci sme unaveni...z dvoch rokov covidu,slabych socialnych kontaktoch (kazdy sam pre seba),z prace,negat.info a pod...
dolezite je,ze si to uvedomujes a nechces to tak
ja to mam rovnako teraz,tak vymyslam co bavi aj mna alebo co musim urobit (dnes sme napr.presuvali nabytok v izbe a triedili oblecenie co je im male,boli sme spolu,decka spokojne a ja tiez☺️
zajtra ich beriem do planetaria a tak postupne vymyslam aspon trikrat v tyzdni viac casu s nimi a ostatne dni tak ako vladzem a tiez mam za to vycitky
ale dnesna doba nas do nich tak trocha tlaci,lebo je vnucovane,ze detom sa treba stale venovat (podla mna im je to skor na skodu)
No a co, ani ja nerobim vkuse detom animatora. Skolopovinne deti sa uz vedia zabavit same alebo s rovesnikmi. Obcas ich zobrat na vylet ci na kupko to ano, ale doma im program robit netreba. Sem tam ich zapajam do domacich prac - spolu varime, pecieme ci upratujeme. Aj to je spolocne travenie casu. A tiez ich ucim, ze aj rodicia si po praci potrebuju oddychnut ci mat cas len pre seba.
Ja si nepamätám, že by sa nejako extra mama so mnou hrala, či niečo také. Áno, občas nejakú spoločenskú hru, a motala som sa pri nej v kuchyni, takže pečenie, varenie spolu a tak.
Ale cielene aby sadla a hrala sa so mnou to vôbec. Proste nebola ten typ, skôr otec ma bral na hojdačky, rozprával mi rôzne príbehy, bral ma na kolotoče.No a potom som si robila program aj sama, hrala som sa v izbe, kreslila si, čítala, neskôr luštila krížovky, pozerala telku. Mama v kuchyni varila, či sadla si a vysivala, hackovala. Nebola pri mne ako animátor
A aj tak to bola úžasná a skvelá mama.
Manžel je kde v tom celom? Nemôže aj on sa venovať deťom? Alebo mama, svokra? Aby si si občas oddýchla.
Inak to varenie, pečenie, upratovanie spoločne je aj u nás a tiež ich to zabaví aj sa naučia niečo. A ja urobím aspoň čo treba.
Nemaj vycitky,ze sa s nimi nehras stale. Zaved si take svoje chvilky s detmi trebars v piatok alebo sobotu vecer sa zahrajte cela rodina spolocenske hry,pozrite si spolu rozpravku. Deti si taketo chvilky s rodicmi pamataju.
Autorke: Ja mam 3deti a keby som mala robiť všetkým program tak sa zbláznim a hlavne nič doma neurobím. Žena maka cely den aby všetko v rodine fachcilo,tak ma predsa právo na oddych aspoň na chvilku( pre každého je to niečo iné,pri čom mentálne
vypne). Musíš myslieť aj na seba,inak vyhoris. Aspoň nejakú krátku chvíľku cez deň si vyhrad. A ak s deťmi chodíte na výlety,ideš s nimi na zmrzku,na bicykel,do kina,do parku, na preliezky,tak sa im predsa venuješ,tak je to správne. Ale nesmies zabúdať ani na seba. Je ťažké si to zmenezovat ale je dobre keď aj deťom povies, že mama teraz potrebuje chvíľu kľud,dat si kavu,nieco precitat a potom sa im bude venovat. Nech sa aj dievčatá a chlapci učia,že mama ma rada aj seba. Nech nemaju obraz o zene,ktora je ako dostihovy kon alebo spotena chudera(jasne,vsetky mame obcas take dni),ktorá doma každému urobí co mu na očiach vidí a na seba pri tom zabúda. Aký to je obraz ženy pre tie male dievcata a chlapcov? Máme ich učiť aj sebaucte. A to nie tým,že na seba budeme zabúdať.
Tak sa vôbec netrap,si dobra matka.
To vobec nebavi kazdu zenu, hrat sa s detmi. To si vobec nevycitaj, velmi sa neda ovplyvnit, co ta bavi. Ja by som si na tvojom mieste spisala (alebo len v hlave zhrnula) zoznam veci, co ta aspon trochu bavia a potom by som rozmyslala, ci by sa do niecoho z toho nedali zapojit aj deti. Budes menej vyhorena, ked to bude aj o tebe. Podla mna ide hlavne o to stravit s nimi vobec nejaky cas, mat sa kedy s nimi rozpravat, nieco ich naucit. Nemusi to byt detska hra.
skus sa kazdy den pol hodiny prejst, len tak sama. vyznieva mi to tak, ze si vycerpana a chyba ti psychohygiena. ani hodiny na mobile nedokazu nahradit inu, prirodzenejsiu cinnost. najlepsie cinnosti su praca s rukami (zahradka, sitie, kreslenie, zveladovanie byvania… nieco co ta bavi a na co si vies ukrojit cas), prechadzka a stretnutie s priatelmi.
A mas od nich niekedy oddych? Manzel chodi s nimi? Alebo babicky nemate? Ja som sa tiez uz citila vyhorena ako ty. Stale s detmi nejake aktivity, ked som si sadla tak vycitky od dcery, ze sa s nimi nehram. 😏 Potom si ich babicka zobrala na par dni a dost mi to pomohlo 🙏
Nepíšeš nič o veku deti, keď chodia už do školy tak to asi nebudú 2-3 ročne batoľatá.
Prečo by si sa s nimi mala silou mocou hrať? Ono vôbec o to stoja? Alebo cielene ta žiadajú, že mami zahraj sa s nami a ty ich odbijes?
Lebo pokiaľ si oni vedia nájsť činnost, tak nechápem prečo si v strese z toho ze im nerobíš animátora.