Bývanie 20 ročnej bez rodičov

7. mar 2022

Ahojte
Mám 20 rokov, pracovať som začala minulý rok. Priateľa nemám a momentálne bývam s rodičmi.
Prácu mám tu u nás v dedine a zatiaľ neplánujem meniť. Nezarábam síce veľa ale mne samej to stačí. Zarábam okolo 600-700€ a rozmýšľam, či ísť sama do prenájmu. Tu nenájdem žiadnu garzónku ale v najbližšiom meste (20min) som našla 350€/mes vrátane energií. Teraz mám povinné výdavky len platenie rodičom “nájom” 100-150€ a faktúra na telefón 25€.
Pridalo by sa mi tam cestovanie ale rodičom nájom by opadol takže by sa to vyrovnalo. Samozrejme jedlo , hygiena, stým počítam.
Aký máte nato názor? Zvládla by som to? Alebo využiť , že tam môžem ostať a počkať kým budem mať partnera a sním neskôr do vlastného?

pribinak
7. mar 2022

Môžeš si nájsť ešte iný job, nejakú malú bokovku.

stanulienkat
7. mar 2022

Mozes ist do zdielaneho bytu.

irusa
7. mar 2022

pokiaľ máš s rodičmi dobre vzťahy, tak by som u nich zotrvala a radšej šetrila ako míňala peniaze na nájom.... zvážila by som v budúcnosti radšej kúpu bytu a platiť úver ako mrhať peniazmi na nájom

123kika1234
7. mar 2022

Bývať sama je dobré rozhodnutie, neoľutuješ. 🙂 a najdi si aj nejakú brigádu popri

autor
7. mar 2022

S rodičmi mám dobrý vzťah no mám 12 ročnú sestru, ktorá zdieľa izbu s rodičmi ale už ani to nie je riešenie. Samozrejme dá sa rozdeliť moju izbu so závesom alebo stenou či niečo podobné, no neviem či to nebude zbytočné.

diamond007
7. mar 2022

Áno. Ja som odišla do podnájmu v 18tke a zvládla som a popri Tom robila strednú školu a brigadovala

mirro
7. mar 2022

A rodičia čo nato?

oli18
7. mar 2022

To z mesta by si dochadzala za pracou do dediny, kde teraz s nimi byvas? Ak ano, tak to je hlupost. Jedine, ze by si nasla novu pracu v meste.

irusa
7. mar 2022

no pokiaľ nemáš priateľa, tak kľudne by si mohla ty zdieľať izbu so sestrou

belllinka
7. mar 2022

zostane ti 300 eur na jedlo, telefón, cestovanie, oblecenie + ostatné. Podla mna velmi máličko. Radšej počkaj, kým si nájdeš frajera a potom s ním choď do spoločného podnájmu. Alebo teda nájsť si lepšie platenú prácu.

autor
7. mar 2022

Nájsť si priateľa podľa mňa v dnešnej dobe nie je také ťažké alebo i len známosť s ktorou chcem mať súkromie .
Rodičia povedali, že je to môj život a keď si myslím , že to dám tak kľudne.
Áno, táto práca je veľmi dobrá vzhľadom na výkon/plat. V blízkej dobe ju neplánujem meniť.

diamond007
7. mar 2022

@belllinka máličko? Prekrista dosť...
Pre mladú zienku

belllinka
7. mar 2022

@diamond007 tak áno, keď bude jesť suché rožky nakupovať v sekáči, nedopraje si občas ani kino, kávu alebo plaváreň, tak áno, tých 250-300 eur jej na mesiac možno bude stačiť. Super život pre mladú žienku 🙂

pribinak
7. mar 2022

@diamond007 mladá baba, bez chlapa, deti, má kopec času, môže si nájsť ešte niečo a zarobiť si.

luccija
7. mar 2022

@diamond007 ale za aky efekt?že bude cestovať určite nemá ani šajnu koľko stojí strava..nie nešla by som, ak to nie je urgentne už nič neusetris, výdavky prášok, nedaj Boh budeš potrebovať ísť k zubarovi...plus spolubývajúca budeš sa musieť prispôsobovať.skor rozmýšľaj ako upraviť bývanie predelit izbu

domireb
7. mar 2022

Ja som odišla v 20tke, vtedy som zarobila asi 300€. Bolo to strašne o hubu, koľkokrát som jedla zemiaky na všetky možné spôsoby. Ale nemenila by som. Len tých 600-700€, to ti pôjde všetko na mesačný obrat, na to, aby si bývala sama a všetko sama uhrádzala, je to máličko. Nie je ani riešenie ostať a šetriť, úprimne, čo si odložíš za 2-3 roky? 2-3tis. max, to je dnes nič pri otázke bývania, životného štandardu. Riešenie za mňa - ok, mesto, garzónka, ale určite iná práca. Držím prsty

marsmykkok
7. mar 2022

@diamond007 No dosť nie, ved len stravu máš nejakých 200 eur mesačne. A kde je cestovanie do práce, nejaké oblečenie, občas kaderníčka, nebodaj napríklad bude chcieť kúpiť práčku napríklad z čoho?
A k otázke, no ťažká dilema, lebo kým nájdeš vhodného partnera môže to trvať aj 10 rokov a doma teda ako píšeš miesta veľa nie je a museli by ste sa tlačiť s menšou sestrou. Ja osobne by som si dala nejaký rok-dva, počas ktorého by som hľadala niečo možno aj v dedine alebo v okolí (napríklad že by ti niekto prenajal domček ktorý nevyužíva (a bol by rád, že aspoň nebude chátrať) alebo veľký dom kde sú dve bytové jednotky a jedna sa nevyužíva) za nejakú lepšiu cenu. A odkladala si mesačne aspoň nejaké 3 stovky-ak to nevychádza tak aj za cenu že zoberieš ešte brigádu nejakú.

tumira
7. mar 2022

ak mas potrebu ist niekam inam tak chod, popripade este ostan u rodicov a snaz sa si nieco usetrit a uvidis. Nie je hanba ked aj dlhsie budes u rodicov, je to na tvojom pocite.

jasminet
7. mar 2022

@diamond007 píše, že +- to, čo by nedala rodičom na nájom, by dala na cestu do dediny do práce. Takže 350 nájom, 100 cesta, 25 telefón, ešte nejedla, nekúpila drogériu, oblecko, nebola u zubára.

miska0216
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
a_alexandra_a
7. mar 2022

Neuvažovala si nad tým, že by si si doplnila vzdelanie? Možno by ti to otvorilo viacero možností.
Od rodičov by som v danej situácií neodišla. Nevidím zmysel odsťahovať sa z dediny v ktorej pracuješ a naďalej do nej dochádzať. Teraz ti ten príjem možno stačí, ale mysli do budúcna, odkladaj si peniaze, raz keď sa budeš chcieť postaviť na vlastné nohy to bude pre teba neoceniteľné.

sabinka022
7. mar 2022

@autorka Ja by som urcite isla cestou viac zarobit. 600-700€ je ohromne malo,aj ked ty tvrdis,ze si spokojna. Z toho nemozes skoro nic usetrit. Takze hladaj lepsiu pracu v meste a potom sa tam prestahuj.

vso10
7. mar 2022

ja osobne by som hľadala lepšiu prácu v meste a radšej byt na hypotéku. budeš splácať niečo, čo raz bude Tvoje. keď si raz nájdeš manžela, môžete poriešiť spoločné bývanie - spoločnú nehnuteľnosť. ale už budeš mať aspoň niekoľko rokov splatené z bytu, ktorý môžeš predať, splatiť zvyšnú hypotéku a možno Ti niečo aj zvýši, keďže ceny nehnuteľností idú stále hore. tie zvyšné peniaze môžeš investovať do spoločného domu/bytu s manželom. a možno bude taká situácia o XY rokov, že budú nehnuteľnosti tak šialene drahé, že budeš rada, že vôbec máš svoj maličký byt a kúpila si ho v dobe, keď to ešte bolo reálne.
počas nájmu nič neušetríš a budeš žiť od výplaty ku výplate s takým nízkym príjmom a ktovie či budeš niekedy mať vôbec financie na vlastnú nehnuteľnosť.

marsmykkok
7. mar 2022

@vso10 Len aj na hypotéku treba nejakú sumu, nedostane 100 percent. Preto by bolo ideálne rok-dva čo najviac šetriť a potom ak sa nepodarí nájsť partner alebo nájsť lacno nájom ísť do hypotéky. Lebo zase sestra je veľmi malá ešte, ona keby aj že sa rýchlo osamostatní je to ešte 9-10 rokov kým skončí strednú a začne pracovať alebo si založí rodinu alebo pôjde na vysokú daleko od miesta kde bývajú. A zase fér nebude ked sa budú musieť spolu tlačiť toľko rokov, lebo nemá partnera a ľahšie sa jej z platu žije u rodičov.

miska0216
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dzupi898
7. mar 2022

asi by som sa pridala ku kočkám a poradila ti skôr, aby si si našla lepšiu prácu a potom teda bývanie, či už na hypo svoje alebo prenájom, no teraz by to bolo také na tesno, ak by si všetko mala zvládať sama

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
belllinka
7. mar 2022

@miska0216 preto že ty máš 500 usudzuješ, že každý robí za pásom za minimálku?

vso10
7. mar 2022

@marsmykkok nenapísala z akej je oblasti, možno v tej oblasti to je dobrý plat. v tom prípade by som riešila nejaký rekvalifikačný kurz (aby si neskôr našla lepšiu prácu, kľudne aj ďalej ako teraz býva) a následne ešte brigádu popri aktuálnej práci, alebo druhú prácu na polovičný úväzok. nevieme v akých časoch pracuje a čo by pre ňu bolo časovo reálne.
viem, že na hypo potrebuje 20%, avšak je možné niečo financovať s iného úveru - na to by sa musela ísť informovať do banky (viacerých bánk, alebo finančný poradca). nevieme či má niečo našetrené, prípadne či by dokázala ešte niekoľko mesiacov žiť u rodičov a veľmi šetriť, a potom skúsiť hypotéku. o izbu by som sa podelila so sestrou. ja som sa roky delila o izbu s bratom, kým rodičia pristavili k domu ďalšiu. a som tu, máme s bratom pekný vzťah 🙂 v minulosti mali bežne viaceré deti spoločnú izbu, to len posledné roky je moderné, aby malo každé dieťa svoju izbu. i keď je to velice pohodlné a tiež sa mi páčila vlastná izba, ale nie je žiadna tragédia žiť ešte napr rok so sestrou v izbe.

miska0216
Odpoveď bola odstránená
Zobraz