Ako si mám odpustiť?

dmka
8. okt 2015

Dobry den mamicky...mam taky problem dufam ze ma nebudete odsudzovat....mam 3,5mes.syna velmi sme sa na nho s manzelom tesili skoro rok na trvalo kym sa nam zadarilo tesila som sa ako budem kojit a starat sa o nho. Bohuzial sa nam stalo to, ked mal mesiac dostal zapal obliciek s museli sme byt tyzden v nemocnici. Dovtedy som kojila samozrejme v nemocnici som kojit prestala...vsetko to co sa stalo si davam za vinu ja ze som nieco zanedbala alebo podcenila neviem ci si niekedy odpustim spomienky nato ako nam bolo pred tym ma zabijaju ze som toto dopustila. Staram sa o maleho den i noc nemyslim si ze som zla matka ale aj tak ma nieco vo vnutri zoziera ze som.mu dala taky zly start do zivota. Pomozte mi nejak prosim nepiste mi negativa uz som dost znicena .....chcela by som nam dat druhu sancu ak sa to da nejak znovu zacat a zabudnut bojim sa aby som neskoncila u psychiatra to uz pre nho nebudem mama ziadna. Dakujem za povzbudive reakcie;(

sue
8. okt 2015

@dmka zlatko, ale toto je už asi na psychiatra :( v dobrom - resp. psychológa... veď ty si sa určite o malinkého starala najlepšie ako si vedela, nemáš mať prečo takéto šialené výčitky. Ak ich máš a nevieš to zvládať, netreba sa hanbiť a treba vyhľadať pomoc psychoterapeuta. To nie je žiadna hanba :( Hlavu hore ! Zvládneš to !

sophie32
8. okt 2015

Ja mam takmer trojrocne dvojicky. Tiez sa mi nepodarilo kojit ich....podarilo sa mi mesiac odsavat mlieko a tak ich krmit, ale viac to neslo...nemala som potom uz mlieko....Tiez som velmi chcela. Mala som vela nastudovane, mala som aj laktacnu poradkynu, ktora mi vsak vobec nepomohla...tiez som dlho trpela vycitkami, ale nakoniec som si povedala, ze dost. Mali sme umele mliecko. Hlavne sa tym netrap. Je pravda, ze dojcenie je pre babo nenahraditelne, ale ked sa neda, tak sa neda. Preto nie si horsia matka. Sustred sa na synceka, uzivaj si to a vycitky hod za hlavu 🙂 Teraz Ta syncek najviac potrebuje...a jemu je jedno, ci mu das prsnik alebo flasu...hlavne spokojna a stastna mama tam musi byt🙂

dadulajda
8. okt 2015

Ahoj, myslim ze je to z prispevku dost citit ako sa trapis preto, co sa vam stalo. Neviem ci je to na nieco dobre, otazkou je ako dostal ten zapal obliciek?? nechala si ho cely den a noc holeho a prechladol? to pochybujem...urcite si sa snazila ako si vedela, tak nerozumiem preco si to davas za vinu ty. mam narocne dieta a vela veci nejde ako bezne u deti. a aj ked som sa vzdy snazila robit co bolo v mojich silach, casto to neslo a maly ako mimino revaaal a revaaal cele dni a mesiace. a moja mama mi vzdy povedala vetu. rodicom sa clovek nenarodi. dieta ta nim spravi! je to vsetko nova etapa v zivote a ked si zodpovedna osoba co vyzera ze si 😉 tak sa nemas preco zozierat. priprav sa na to, ze budete mat MOZNO!!! zlomeniny....silne horucky...hnacky......ja neviem..kym deti vyrastu moze sa tolko toho prihodit. nemoze ta zlomit negativny zazitok hned zo zaciatku. pozri sa na maleho teraz. chod k nemu a sama uvidis, ze je spokojny. ze ma dobru mamu ktora neni boh a ze mu dava vsetko co vie!! 😉

lubiduch
8. okt 2015

jeeeejda.....to mas vycitky teraz kvoli kojeniu ci kvoli tym oblickam?

1. dieta po narodeni je extra nachylne. co sa obliciek tyka kludne sa mohlo stat ze bolo velmi teplo, spotil sa prefuklo ho trosku ked si ho prebalovala a bol zapal. To neovplyvnis, proste sa stalo, klud. Rozpoznala si ze to nie je v poriadku, v nemocnici ho vyliecili, je to v poriadku.
2. kojila si, chcela si kojit, nekojis. Pises ze tvoja chyba ze si v nemocnici prestala. Nepises dovod na ktory sa ta tu dalej budu urcite vsetci pytat a uprimne je to uplne jedno. Stres, malo mlieka alebo hocico ine, proste nekojis. a co? zije? zije...

To len na zhrnutie...teraz k tej psychike. Z tvojho syna vyrastie uplne plnohodnotny jedinec napriek tomu ze pije mliekco z flasky a aj napriek tomu ze stravil za zaciatku zivota par dni v nemocnici 🙂 Myslim ze problem netkvie ani tak v tom ze co hrozne sa stalo (nevidim na tom nic hrozne ze nie je kojeny a ze bol hospitalizovany), ale v tvojej psychike. Tvoje dieta ta potrebuje milujucu, pritomnu a v pohode....je jedno ci mu budes do pusy pchat prso alebo flasu....zasyp ho pusinkami a objatiami a bude to vsetko v poriadku.
ak by tie stavy neprechadzali vyhladaj pomoc psychologa, aby sa ti z toho nevyvinula laktacna psychoza resp poporodna depka....
a posielam srdiecko na zlepsenie nalady 🙂

janaosr
8. okt 2015

Hlavne sa netrapte a neobvinujte nikomu to nepomoze. Ja som sa tiez vinila za to ze sa mi syn narodil v 31 tt co bola blbost. Nedokazala som ho dojcit mlieko som si odsavala aj to len 6 mesiacov. A co!!! Papame UM a sme spokojny. Hodila som to za hlavu a konecne som spokojna a uzivame si jeden druheho.

salamistka
8. okt 2015

fú, výčitiek budeš mať ešte dosť...aj ja mám doteraz, malá mi spadla spolu s bicyklom a buchla si hlávku, bola to moja nepozornosť, hlúpa chyba, ktorú si nikdy neodpustím...nič sa jej nestalo, ale aj tak..ešte zopárkrát odvtedy spadla, ale to už bolo napriek tomu, že okolo nej bdelo zopár dospelých a niekedy sa to nedá ustriehnuť...neskôr som mala výčitky svedomia kôli tomu, že malá plakávala v škôlke, neskôr keď mala problémy v škole, teraz mám niekedy výčitky, že jej neviem zabezpečiť všetko to, čo by som možno mohla, keby som mala viac financií a celý život budem mať výčitky kôli tomu, že som jej nevedela dať súrodenca, ALE zato má milujúcich rodičov, bratrancov, sesternice, starých rodičov, plno zážitkov, veselých a usmievavých dní, je zdravá a šťastná a na tom najviac záleží...s mojim svedomím sa budem pravdepodobne pasovať celý život, ale zato ona nemôžu, nebudem predsa sedieť doma a ľutovať sa, keď môžeme spolu zažívať toľko krásnych chvíl...

santafe
8. okt 2015

tak ja mam uz 10 rocne dieta, ako tyzdnovy dostal zapal obliciek, doteraz si pamatam, ako mi lekarka, ked som sa jej pytala, z coho to ma, ci som ho malo obliekla /narodil sa v januari a ako vieme tak male babatka este nemaju vyvinutu vlastnu termoregulaciu poriadne/, vyslovene povedala, ze to nie je moja chyba, zapal obliciek NIE JE z prechladnutia, sposobuje ho bakteria, bud k nej prisiel porodom alebo nasledne v nemocnici. Naozaj mile inak od tej lekarky, ocenujem, ze jej hned zablikala kontrolka, aby ma ako vystresovanu matku tyzden po porode ukludnila, ze to vobec nie je moja vina.

tutky
8. okt 2015

Moja najstaršia dostala zapal ked mala mesiac presne na silvestra sme boli v nemocnici,a doteraz sme nezistili ako a prečo,stava sa a ja si tiež myslim že to dostala v nemocnici,teraz ma už 12rokov a zda sa že všetko je ok,chapem že si davaš za vinu ale netrap sa.Bud rada že sa už vyliečil a je zdravunky.A už vobec by som sa netrapila že nekojiš ved si sa snažila

natalym
8. okt 2015

Ja len tak na okraj, jednej dcére som kúpila rollery na tenisky, na druhý deň si zlomila ruku. Druhej dcére som kúpila longbord na druhý deň si zlomila ruku. Mám sa prečo zabiť? Strašne to chceli, chcela som im urobiť radosť tak som im to kúpila. 😢

felycity
8. okt 2015

myslím, že to veľmi prežívaš, možno je to tým, že ste troška dlhšie čakali, každá mamina chce pre svoje dieťa len to najlepšie, ale isté veci v živote neovplyvníš, mám pocit, že si si vytvorila svoj vlastný vysnívaný svet a zabudla si, že život nejde vždy tak ľahko... troška postoj a zamysli sa...si šťastná žena,mamina, manželka máš, to čo mnohé z nás nemajú - zdravé dieťa, to, že sa stalo čo sa stalo, môžeš sa niekedy akokoľvek snažiť, neovplyvníš, je tu veľa faktor, proste dieťatko je slabšie, imunita inakšia, genetická predispozícia mnoho , mnoho daľších okolností, je to asi tak ako je možné, že moje dieťa, ktoré inak nikdy kojené nebolo do 3 rokov nemalo antibiotiká a iné malo... proste nie vždy všetko tak ide a ľudské telo nieje stroj naprogramovaný... si dobrá maminka, lebo chceš len to najlepšie pre svoje dieťa, ale len preto, že sa niečo stalo neznamená, že sa musíš obviňovať...prekonali ste to a idete ďalej, snažíš sa ako vládzeš, ale uvedom si, že nemôžeš osobne brať, keď príde prvý soplík, prvé lieky.... proste niekedy neovplyvníš vonkajšie a iné faktory... žiadna psychiatria sa nekoná, usmej sa ideš ďalej a užívaj si všetko s ním.... ja mám chlapčeka, ktorý sa narodil s genetickou poruchou a neviem to zmeniť, ja mám právo sa pýtať prečo som mu dala taký život... nevedela som, ale sme tu a ľúbime sa a všetci si užívame každý okamih života, ja žiaľ toto zmeniť nemôžem ty nemusíš nič meniť, lebo je všetko tak ako má byť. Tak sa usmej a neobviňuj sa, lebo nemáš z čoho!

mamulka211
8. okt 2015

teba trapi, ze si prestala dojcit, je to prirodzeny pocit, lebo dojcenie je silna citova vazba k dietatu, je to pocit, akoby sme stale boli s dietatom v uzkom spojeni, ako sme s nim boli, ked bolo v brusku, cize tebe sa ta vazba pretrhla a citis sa preto skleslo. Ako matka si stale rovnaka, ci ho dojcis, ci nie, ja mam 4 deti a pri prvom som tiez, kvoli neznalosti , prestala dojcit ked mal mesiac a pol, tiez som bola smutna z toho, pri druhom sa mi tiez dlho dojcit nepodarilo, az pri tretom, je to aj o skusenosti, cize nezufaj. tvoja naruc a tvoje dotyky su pre maleho tym najlepsim a aj ked ho uz nemozes kojit, stale ta bude velmi potrebovat a budes prenho svaticou, ved uvidis len co trosku vyrastie, aka dolezita prenho budes, ako vzdy bude hladat len teba, pytat sa len na mamu a chybat mu zo vsetkych budes len ty najviac.

hoogy
8. okt 2015

ked sa trapis kvoli chorobe syna, tak to si budes este vela krat vycitat pocas jeho zivota. deti su proste take prechladnu, ochoreju, buchnu sa, zlomia si ruku/nohu. musis sa proti tomu obrnit a nedavat si to za vinu. vacsinou nie je na vine nikto len sa to proste stane 😉
a ked sa trapis kvoli kojeniu. uplne ta chapem tiez som dlho bojovali pri synovi s dojcenim ked ani po 6t poriadne nepriberala vazne som spravila vsetko, skoncili sme na UM. preplakala som cele prve krmenie a este aj teraz sa mi slzi tlacia ked ti to pisem. ale vies co netrap sa. je to len taka teraz psychoza lebo vsetky musia kojit. syn je zdravsi ako ine deti, ma perfektnu imunitu a luuuuubi ma 😀 dcerka zase bola spava a ked som ju budila tak bola taka nervozna,ze nechcela tahat. pri nej som sa na to vykaslala este v nemocnici kedze som bola uz obrnena po synovi.

ukludni sa a uzivaj si dalsie krasne dni so synom. este pridu chvile ked ta bude ovela viac potrebovat. a nie len ako zdroj jedla. a ked dieta krmis z flase tiez si ho drzis na rukach, maznas sa s nim. lubis ho predsa stale tak isto. 😉

adka31
8. okt 2015

Jojoj, ked neprestanes s tym sebaobvinovanim a prepne ti, potom bude chuda dieta. Ved hadam mas rodinu, co ti to vysvetli, podpori ta. Neboj sa, teda ak tu ide o dojcenie, nic sa mu nestane, je vela deti co neboli dojcene a tu su. Keby si velmi chcela a mas este mliecko, zavolaj si laktacnu, mozno s jej pomocou sa da este rozbehnut dojcenie. Ja som to pri dcere total ze nezvladla a dojcena bola len necele 2 mes. Syna dojcim uz 20ty mesiac a vyzera, ze sa este dlho bude. A co teraz? Som zla matka pre dceru? Myslim si, ze nie, skratka to vtedy tak bolo a inac to nebude. Ale ako hovorim, laktacne poradkyne vedia poradit, aj mne tak pro synovi. Drzte sa a bud prosim ta pozitivna. 😃

mondolina
8. okt 2015

je jedno ci sa trapis kvoli dojceniu alebo kvoli zapalu...
ty sa budes trapit stale, taka nestastna povaha....a mozno svojim nezmyslenym trapenim ublizujes svojmu dietatu ovela viac ako si myslis
lebo nema pri sebe usmiatu a veselu a stastnu mamu, vyrovnanu, ktora vie ze problemy boli su a budu
a treba ich riesit
a nie sa nezmyselne dobrovolne! uzierat kvoli niecomu co nezmenis

seahorse27
8. okt 2015

Predpokladam, ze za zapal obliciek nenesies zodpovednost (zadnedbanie starostlivosti a pod.). Taketo male babatka mozu dostat zapal obliciek velmi rychlo - su na to velmi nachylne. Sama poznam zopar vo svojom okoli a viem, ze ich maminy sa o nich super starali - proste stalo sa, infekcia sa dostala krvou do obliciek, pricom zdrojom bola infekcia dychacich ciest. Ak sa teda obvinujes len z toho, ze si prestala kojit, tak potom neviem, ci nemas nejake pozostatky laktacnej depresie, ktora sa mozno vyvija v nieco vaznejsie. Radsej by som kontaktovala odbornika - psychológa. Kolko zien vôbec nekoji a pritom su skvele matky. Ved ty si kojenie neukoncila z vlastnej vole - bola to suhra okolnosti...tvoje vycitky su neadekvatne...

meluela
8. okt 2015

@dmka kojenie je fajn, ale je to len jeden z mnozstva faktorov ktore vplyvaju na vyvin babatka ... ten zaklad dostal dobry, viac nez vela deti v zahranici kde sa takmer vobec nekoji. ked sa inak nedalo, tak to uz nezmenis a je super ze sa vyliecil z infekcie ... dolezitejsie nez kojenie je to co mozes robit teraz ... venovat sa mu, rozpravat mu, spievat, rozpravat basnicky, za chvilu mu zacnes chystat prikmy a mozes si dat extra zalezat na kvalite surovin, dbat na to aby mal dobry zaklad zivotospravy, papal co najpestrejsiu zdravu stravu a pod 😉

katika55
8. okt 2015

Ja som na tom bola podobne, staršiu dcérku som kojila ani nie 10 týždňov, nepriberala, ale bojovali sme, ako sa dalo... jednu noc však dcérka prestala dýchať. Musela som ju oživovať, skončili sme v nemocnici, malá bola na prístrojoch... odsávala som, ale mlieka som mala čoraz menej a menej. Po návrate z nemocnice som sa ešte snažila kojiť ju, ale nepodarilo sa to už. Zvykla si na fľašku a na UM a po tom, čo sme prežili, som bola rada, že je spokojná a že priberá. Vyrástla z nej krásna "slečna", alergie nemá žiadne, je zdravá, aj keď sledovaná... domov mi nosí jednotky. Pri druhej dcérke to bol s kojením tiež "boj", taktiež mi nepriberala, chodila ku mne aj laktačná poradkyňa - zároveň aj detská doktorka, robila som všetko možné, aj nemožné, ona vravela, že už viac sa urobiť nedá. Kojila som a zároveň jej šlo umelé mliečko cez cievku, vydžala som 5,5 mesiaca. Dlhšie sa už naozaj nedalo... taktiež ma to trápilo, poplakala som si. A nie jednu noc... Viem, ako sa cítiš, ale nič si nevyčítaj. Určite si urobila maximum a to, že nekojíš nie je koniec sveta. Dôležité je, aby bol malinký zdravý, aby priberal a ak mu v tom pomôže namiesto materského mlieka to umelé... nič sa nedeje. Netráp sa, nezožieraj sa tým, užívaj si malinkého a všetko, čo k tomu patrí. 😉

maminuska
8. okt 2015

ja mám postihnutú dcéru , narodila sa mi navonok zdravá a tak aj fungovala do 4 -4,5 roka , potom sa prejavila vývojová vada ... milion krát som rozmýšľala čo som urobila zle v tehotenstve, čo som zjedla alebo mala zjesť a nezjedla, či som sa nekupala v príliš horúcej vode, či tá pralinka ktorá mala stopy alkoholu nemohla byt na príčine... nemohla ..mikroskopická chyba ktorá nastala v čase migrácie buniek pri delení ..mnou absolútne neovplyniteľné.

asunticka
8. okt 2015

Ahoj Dmka,
prosím netráp sa, tvoj synček to cíti.. Veľmi ťa miluje a určite ho trápi že sa trápiš aj ty. Všetko je tak ako má byť.. s tým kojením to asi tak malo byť a tvoje trápenie to nevráti späť. Teš sa že je malý zdravý a krásne prospieva 🙂 Držím palce

klementinnka
8. okt 2015

Ahoj, nečítala som všetky odpovede, mne skôr príde, že ty v sebe riešiš svoj problém, pretransformovaný do problému svojho dieťaťa. Prečo sa zaťažuješ niečím čo je už dávno vyriešené. Dieťatko sa vyzdravelo...veď to je super, predstav si, že by to nedopadlo až tak dobre, ver, že kojenie by bola posledná vec, ktorá by ťa zaujímala. Základ si mu dala, a vzťah zblíženia, ktorý zrejme postrádaš sa dá vytvoriť aj inak. Máš na to celý život. Veď v dnešnej dobe sa už nedá ani jednoznačne potvrdiť, že detičky ktoré boli dlhšie kojené sú zdravšie ako tie, ktoré kojené neboli vôbec. Alebo sa mýlim?
Môj syn sa narodil predčasne, nikdy neokúsil ani slzu materinského mlieka, pretože som laktáciu nedostala. A ja som do dnešného dňa naozaj nikdy neoľutovala, že som ho kŕmila iba umelým. Som vďačná niekomu, kto ho pred sto rokmi vymyslel a tak zachránil veľa malinkých životov.
Hlavu hore 🙂

radusiq
8. okt 2015

Hlavu hore, za toto nie si zla matka a myslim ze to racionalne aj vies. Povedz si, ako vyzera taka "zla matka". Pre mna je to taka, ktora pre svoje dieta uvedomelo nerobi to najlepsie, resp. na ukor dietata sa sprava sebecky. Ak by bola si cele tehotenstvo pile fajcila flakala sa a nezdravo stravovala tak, ze je mozne ze to ovplyvnilo maleho imunitu, ak by si ani neskusila kojit lebo ti to nevyhovuje (budem parafrazovat moju byvalu kolegynu, "fuj dat decku prso do ust"), ak by si sa o maleho nestarala s laskou, neudrziavala ho cisteho, syteho a v teple, tak vtedy by tvoje vycitky boli namieste. Inak sa nemas cim trapit - a ak nepomoze, snad skus kazde rano nahodit usmev, a nastartovat den pozitivnym myslenim ako drobatku vynahradis cas straveny v nemocnici, tak aby mu teraz bolo pri tebe super uzasne 🙂
Inak, minuly tyzden som sa zdrzala v praci kvoli hovadine, prisla som po maleho do skolky 10 minut neskor ako zvycajne. A presne 10 minut predtym ako som dosla spadol hlavou na beton. Vies ako som si vycitala ze som ostala?

gagik
8. okt 2015

Inac podla mna ta histericka kampan za dojcenie narobila strasne vela zla. Osobne poznam v mojom okoli niekolko zien vratane mna, co sa im jednoducho podarilo kojit len minimalne, proste to neslo a vdaka tejto pro kojacej kampani nemiesto toho aby sa tesili zo zdravych babetiek, boli uplne na prasky, co mali vycitky svedomia ze nekoja, preplakali koli tomu cele mesiace. Ked si clovek cita nejake clanky o kojeni, tak ma pocit, ze ak nebude kojit, tak je ta najpodradnejsia matka na svete. Nie kazda zena zvladne kojit dieta do 10 rokov. Proste snazila si sa, neslo to a nie si o nic horsia matka ako kojace mamy.

majkapatko
8. okt 2015

Vykasli sa na cele kojenie. Moj syn bol kojeny 13 mesiacov a ma alergii na rozdavanie. Znamej dcera bola kojena iba v porodnici a je zdrava, nema ziadne alergie, rozprava od roka a pol a v skole je jednotkarka. Na to, co je momentalne v mode (a vsetky tie laktacne poradkyne, duly a co ja viem, co este, teda momentalne dost ficia) a daj dietatu, co potrebuje. Cize umele mlieko a stastnu, usmievavu maminu.

maja2039
8. okt 2015

prosim Ta pekne neobvinuj sa nik zato nemoze, zbytocne si ublizujes este si nebodaj nieco privodis to nesmies, drobec Ta potrebuje 🙂

magmolatus
8. okt 2015

Sprav za všetkým tučnú čiaru a viac na to nemysli. Čo bolo bolo. Pri druhom budeš opatrnejšia. Možno to ani nebola tvoja chyba. Každé dieťa je iné.

miskaradko
8. okt 2015

Moja zlata pre toto sa netrap...mne sa mala narodila so silnym zapalom pluc. Mlieko sa mi nezacalo tvorit od stresu tak ho museli dat na sunar. A mala som si to vycitat. Jednoducho to tak muselo byt...Tiez mi to bolo luto. Ale mysli nato,ze ho tu mas ze zije a ci ho kojis ci nie to nieje podstatne. Hlavne ze ho mozes mat vo svojom naruci a starat sa o neho. Mliecko mu vynahradis uz len tym,ze si prave ty jeho mamka,ktora ho kazdy den polaska. Toto su malicherne problemy. Niekto ma doma smrtelne chore dieta a mu nepomoze nijako. Ty mysli nato,ze je zdravy a mas ho pri sebe a vychovas a vypestujes a das mu tolko lasky ze ta bude neskor uz odhanat od seba...😊 si dobra maminka...

babydesire
8. okt 2015

Nerozumiem preco mas vyvitky...ved ochorel a nie tvojou vinou,dolezite je aby vyzdravel...moja kamaratka ma 13 mesacneho syna a uz dvakrat snim bola v nemocnici,velmi lahko dostane infekciu a choroba ma unho dost agresivny priebeh...chodi snim po lekaroch...ved si mu nijak neublizila,preco mad vycitky?

katka1981
8. okt 2015

Ja som musela prestat kojit, kvoli liekom na stitnu zlazu a srdce. Strasne som tym trpela, neskutocne a dlho, lebo je velke kojace haloooo. Ale napriek tomu dcerka bola zdravsia ako kojene deti a aj tu jedna mamicka pisala, ze kojila obe deti 2 roky a ze maju silne alergie. Casom som sa prestala trapit.

d82
11. okt 2015

Ani ja neviem z coho si tak nestastna....chces vam dat druhu sancu...tak si v prvom rade musis uvedomit ze ked si nestastna ty tak to vedome ci nevedome prenasas aj na tvojho synceka. Ja som tiez velmi chcela kojit a kojila som prveho syna mesiac a druheho 3 tyzdne. Nic sa nedeje. Su zdravy....neboj zacnes tuhou stravou a das im to najzdravsie tam..hlavne vela zeleniny. Moj syn 5mesiace tuez dostal zapal oblicky. Tiez lezal v nemocnici a bola som smutna ale povedala som si ze su ovela horsie diagnozi. Zapal mocovych ciest ci uz hornych alebo dolnych je druhou najcastejsou chorobou u deti. Neries ani to. Vynahrad mu to ze sa upokojis a budes pre svojho syna stastna vyrovnana a pokojna namicka. Drzim palceky