50-ročná svokra chce, aby sme ju s manželom živili

20. dec 2023

Mam pomerne mladu svokru, vo februari bude mat 50. Svokor bol starsi, zomrel pred dvoma rokmi na infakrt. Svokra cely zivot nepracovala, zivil ju svokor, byva v 3izbovom byte. My s manzelom mame rok a pol stare dieta, teraz sme dostavali dom na hypoteku. Oba sme pracovali takmer 10 rokov v zahranici. Svokra pobera ciastocny invalidny asi 250 eur a bohuzial nevychadza s peniazmi. Nemame s manzelom problem jej prispiet na vylohy spojene s bytom alebo nutne vydavky. Robime to uz dva roky a naozaj takto to dalej nejde. Dnes nam prisla domov susicka (kupili sme si na Vianoce), svokra bola prave na navsteve a zacala mat preslov o tom, ze susicka sa viac hodi do bytu ako do domu, lebo v dome je viac miesta na susenie pradla ako v byte. Neviem, asi som jej ju mala odovzdat. Kazda vec, co mame v dome sa hodi vlastne aj jej. Je tu nasackovana pomerne casto a dlho, som tu casto len ja, lebo manzel je v praci. O vnuca nema velmi zaujem, chodi sa len stazovat, co vsetko potrebuje alebo na to, ako dlho uz nebola na dovolenke. Cele dva roky si hovorim, ze chce to cas, ved to raz prejde, teraz ma len blbe obdobie, lebo svokor zomrel. Ale s postupnymi jej recmi som pochopila, ze vlastne ona chce vsetko, to co mame my alebo moji rodicia. O praci neuvazuje, pretoze naposledy pracovala, ked mala 20. Podla nej v ziadnej praci vela nezarobi a keby zacala pracovat, tak jej vezmu invalidny dochodok. Ako jej taktne vysvetlit, ze na vylohy spojene s bytom nemame problem prispiet, nemame problem spravit nakup, ale opravy auta (ktore nepotrebuje, lebo nikam nejazdi), spotrebice (ktore nepotrebuje) a napriklad nove radiatory jej v byte platit nebudeme?

babulkomale
20. dec 2023

Vy mate kolko rokov ked ste uz stihli byt 10 rokov v zahranici?

kate211
20. dec 2023

A svokor ju nezabezpecil? Neplatil za nu socialne odvody, neplatil jej sporenia, poistky? To co robila 30 rokov doma - v 3 izbovom byte? To sa tam starala o dospele deti?

buberova
20. dec 2023

@babulkomale prečo ti to nevychádza že majú okolo 30tky?

autor
20. dec 2023

@kate211 31 mame, do zahranicia sme isli hned po maturite

tamitamitami
20. dec 2023

Treba si sňou sadnúť a tieto veci si poriadne vyjasniť.
Jasne každý by pomohol svojmu rodičovi ale treba si nastaviť hranice pomoci. Ak je schopná pracovať tak nech si nájde prácu aspoň na 4 hodiny (je toho kopec aj na doma).
Ja osobne by som jej kľudne prispela na bývanie (ak vám to rozpočet dovolí) a občas spravila nejaký nákup. Ak dokáže celý deň sedieť u teba tak si dokáže nájsť prácu ktorú bude môcť robiť.

autor
20. dec 2023

@tamitamitami Ona ma vyhovorku, ze keby zacala pracovat, tak jej vezmu ciastocny invalidny dochod a viac by v ziadnej praci nezarobila.

kubkovamama
20. dec 2023

Zas nešťastná nevesta.Mne je to tak ľúto,to je asi fakt slovenska/česká mentalita,že ženy sa trápia a riešia a synkovia akože čo?Toto má rázne riešiť tvoj chlap.A návštevy obmedziť.Trafil by ma šľak mať stále doma svokru(kohokoľvek) a nemať súkromie,robiť si po svojom,v kľude navariť,pohrať sa s deťmi.Manzel nech zasiahne čo najskôr a po lopate

natall113
20. dec 2023

Keď robila naposledy pred 30 rokmi ťažko si nájde prácu, ale určite by ju zobrali do nejakého call centra alebo nejaká pomocná sila, nuž možnosti je kopec.
Čo sa týka prispievania určite by som jej nejakú sumu dala, nakúpila alebo podobne ale spotrebiče a auto nech si hradí sama. Určite si to treba vydiskutovať
A načo míňa ten dôchodok keď jej nestačí?

janinah
20. dec 2023

Takej lenivej osobe taktne nevysvetliš nič. PORozpravaj s mužom a stopnite finančnú pomoc zdravej lenivec osobe.POtom si spočítané o koľko peňazí takto prídete za 10 ci 20 rokov.A aj jej to pekne povedzte,že ich mienite investovať do vzdelania vašich detí.Ona nech si hľadá robotu,aj vy jej s tým radi pomôžete.A ochotne sa o ňu postarané cca o 20 rokov,keď bude už ozaj stará pani s diagnozami.Ja mam 60,pracujem a hanba by ma fackovala sedieť doma na zadku a od deti žobrať.Naopak,dávam vnúčatá,rada a s láskou.Spravaj sa asertivita,kvôli svojim deťom,Ani si neviem predstaviť aké drahé bude vzdelanie trebárs o 15 rokov.

tamitamitami
20. dec 2023

Tak v tom prípade jej obmedziť pomoc iba na nevyhnutné a rýchlo pochopí že do práce bude musieť začať chodiť.

autor
20. dec 2023

@natall113 Tak plati si sama internet, telefon, jedlo cez tyzden (vikendovy nakup jej robime my), asi nejaku hygienu, odpady si platila sama a sem tam si zaplati benzin (ked ide raz sa mesiac k doktorovi alebo za kamaratkou)

zuzanka.zuzu
20. dec 2023

haha to ma pobavilo že v žiadnej robote by nezarobila viac ako invalidný... to myslí tých 250 eur? 😂

lucia851
20. dec 2023

Invalidný jej nevezmú pracovať môže

autor
20. dec 2023

@lucia851 Zevraj pocula, ze ked zacne pracovat, tak jej ho vezmu.

domkakvet
20. dec 2023

Je to tvoja svokra, ty to nemas co riesit, nie je to tvoja mama.

anjelicek26
20. dec 2023

Toto je strasne zneuzivanie. Je zvyknuta cucat manzela,teraz cuca syna a nevestu.. stopnut vsetko a zacat jej posielat ponuky z uradu prace...

moon321
20. dec 2023

Ja mam tiez polovicn id a robim normalne na tpp.poslite ju do roboty

andreakotesova
20. dec 2023

Ja osobne by som takej osobe vobec neprispievala financne na nic a nerobila jej ani nakupy.

kate211
20. dec 2023

Ja len jednu otazku mam: to ste vy ako rodina (teda hlavne tvoj manzel alebo svokor) s nou nikdy pocas 30tich rokov neriesili? To sa jej nikdy nikto pocas 30tich rokov nespytal, z coho bude zit, ak sa svokrovi nieco stane?

ivuska027
20. dec 2023

Prečo by jej brali dôchodok? Ak m na neho nárok skrz diagnózu, tak je patrí. Vôbec to nemá vplyv na jej príjem z práce. To ju môžeš rovno vyviesť z omylu.
Veď ona má ešte 15 rokov do dôchodku (ak teda si bude platit nejaké odvody do sociálnej poisťovne). V žiadnom prípade jej neplatte vsetky vydavky, to sa nespamäta nikdy 🙈 Nech predá veľký byt a kúpi si menší, aby ho zvládla platiť. A ty jej daj jasne najavo , že všetko, čo ste či domov kúpili a kúpite máte vďaka PRÁCI, že to ste nevysedeli doma na gauči.

konikmodry111
20. dec 2023

Toto je strašná vychcanost z jej strany ako sorry ale najprv využíva svokra a teraz vás bude využívať dokedy ? Až do smrti? Nech jej muž po lopate vysvetlí že o peniaze nepríde a že ma ist pekne do roboty ako každý normálny človek s dvoma zdravými rukami 🤦🏼‍♀️ hnila je jak voš a že nemá hanbu vyciciavat syna a nevestu 🤦🏼‍♀️

stanulienkat
20. dec 2023

Ty si uz pisala. To ste este nic neporiesili?

viestta
20. dec 2023

Svokra si poziadala o vdovsky dochodok?

levandula7
20. dec 2023

stará pijavica 🙈 ako k tomu pristupuje manžel?
obávam sa, že keď 30 rokov nepracovala, tak už nikdy nebude - nemá pracovné návyky a vlastne podľa všetkého ani chuť byť sebestačná a samostatná. skúste jej polopate vysvetliť, ako to je s tým dôchodkom a že pokojne môže pracovať. že keď chce auto a (zbytočne) veľký byt, musí sa sama obracať a zarobiť si, vy máte rodinu a vlastné výdavky. svokre by som odporučila sa zamestnať ako hospodyňa - môže raz-dvakrát do týždňa niekomu vypomôcť v domácnosti (nič iné asi vedieť aj tak nebude, keď od dvadsiatky je len doma), naúčtovať si 12-15€ za hodinku a má pekné prilepšenie k invalidnému.

kubkovamama
20. dec 2023

Tvoj muž čo k tomu povedal? Či on to pokladá za normálne a bude ju dotovať až do smrti?
Popri invalidnom môže pracovať, mala som x kolegýň na invalidnom a normálne ťahali 12tky smeny a nie ľahkú prácu. Niečo jednoduché by isto zvládla.Aj keď po nulových pracovných návykoch ťažko povedať.Pokial ju budete dotovať ona nemá dôvod sa pozbierať.Ona je spokojná a zvyknutá x rokov.A treba to zmeniť

levandula7
20. dec 2023

mimochodom, muž je jedináčik?

kkatka22
20. dec 2023

A podla vas všade ludia zarábajú 300 EUR len či ako ? Ked podla nej nezarobí nikde viac ako 250.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
20. dec 2023

@viestta Ona poberala vdovsky dochod, ale tvrdi nam, ze jej ho po dvoch rokoch poberania (teraz v septembri) zrusili.

autor
20. dec 2023

@levandula7 Muz je jedinacik.