Baby postrehli ste, že Sulík chce zmeniť rodičovskú na trvanie 2 rokov? Aký máte na to názor?
tiež by som v tom problém nevidela. Ja som bola doma dva roky potom som musela do práce. Zvládli sme to úplne v pohode.
3r je ozaj luxus,vazim si to.. Kazdemu vsak vyhovuje nieco ine.. moje deti by boli ready do skolky v cca 2.5roku. Ine zas aj ako 4r je skoro..
@lasona že pokiaľ nebudú na to zabezpečené podmienky (jasle v dostatočnom počte), tak rozhodne nie. Pravidelne sú tu témy ako ženy nevedia zabezpečiť starostlivosť o dieťa v období od dovŕšenia 3 rokov po nástup do škôlky, a to sa jedná o pár mesiacov, keďže miesta v škôlkach a jasliach pre mnohé deti proste nie sú. Keď nemajú finančne na stráženie, tak dajú výpoveď v práci? Alebo budú chodiť mesiac do práce aby svoju mzdu odovzdali oper? To nie je riešenie.
Nemám s tým problém, ale chýba tu infraštruktúra + učiteľky v jasliach a MŠ. Ok, skráťme rodičovskú dovolenku, ale čo potom? Kde s tými deťmi obzvlášť v oblastiach, kde je už teraz problém s nedostatočnou kapacitou v škôlkach? Ak to má byť také to typické slovenské riešenie, že síce niečo zrušíme, ale tie následky, ktoré z toho vyplynú už nedoriešime, tak to nech radšej zostane tak ako je.
Kolega bol na Taiwane, ich ekonomika patrí medzi najsilnejšie na svete a povedal že u nás sú matky 3 roky doma s dieťaťom tak sa smiali že si z nich robí srandu
Proste si to ani len nevedeli prestaviť
@lasona v CR je na vyber ako dlho chces rodicovsky prispevok poberat s tym, ze tu ciastku ti vyplatia rovnaku, bud kratsi cas vyssie sumy alebo dlhsi cas nizsie. Podla mna je u nas stale vela ,,dier" v zakonoch a treba ich opravit. Ked nenastupis na matersku 6 tyzdnov pred porodom, vlastne o tie tyzdne prides. Ked sa vratis do prace na skrateny uvazok medzi materskymi, dostanes nizsiu druhu matersku. Nie je mozny subeh materskeho a rodicovskeho na dve rozne deti, nie je mozne dostavat dva rodicovske na dve rozne deti. Materska a rodicovsky pri dvojickach/viac nie su adekvatne navysene. Atd atd. To, ze by sa pridal pruzny cas pocas ktoreho mozes poberat rodicovsky by bolo len dalsie plus
ak zabezpecia adekvatne kapacity v jasliach/skolkach, tak nevidim problem
v tom problém nevidim že 2 roky, len keby jasle a skolky boli lahsie dostupnejšie.
Ja som tiež nastúpila do prace keď mala dcérka 2, lebo som musela. No ja to naopak od iných tu píšucich mamičiek doteraz vnímam negativne. Áno, zvládli sme to, lebo sme museli. Dokonca aj bez nejakých extremnych dram, ale doteraz mi príde ťažko keď na to myslím. Keď si pozerám fotky alebo spomeniem na to aká bola dcérka mala, je mi z toho smutno 🤷🏻♀️Ja to tiež vnímam ako privilégium, že môžeme byt s detmi doma do 3 rokov. A nie všetko čo je na západe musíme mať aj my. Napr ja si myslím, že toto je u nás výhoda. A keď sú mamičke 3 roky dlho, kľudne môže začať pracovať aj skôr, veď v tomto jej nikto nebráni.
@lasona dobre ze teraz predlzili aj po 3rokoch led dieta nevzali do skolky a teraz chcu skracovat..no raz tak potok tak kocurkovo
@lasona kwd som bola s najstarsou na rodicaku a vratila som sa v jej 2rockoch do prace o rodicak som prisla. Teraz sa moze brat aj plat aj rodicak to je luxus
Dnes som ničo letmo zachytila v politickej diskusii. No tiež vravel, že by rodič na 2 ročnej RD dostal taký istý obnos peňazí ako za 3 r. na RD.
Ja odkedy som sa stala matkou vravím, že 2 roky je ideálne byť doma. Aj pre dieťa a aj pre rodiča.
Ale pochybujem, že toto niekedy prejde. Museli by sa vybudovať jasle-škôlky a to nie TOP téma pre populistov v politike.
Inak ,,Sulik chce zmenit rodicovsku na trvanie 2 roky" znie v programe SASky takto, menej bulvarne 😉 :
Flexibilná rodičovská dovolenka
Ženy na Slovensku sú podľa OECD najdlhšie na rodičovskej dovolenke, čo má dopad na ich celý nasledujúci pracovný život a budúci dôchodok. Ženy sa navyše po ukončení rodičovskej dovolenky častokrát nevracajú do práce a strácajú pracovné návyky.
Súčasný systém je navyše mimoriadne byrokratický a komplikovaný, jednu životnú situáciu riešime niekoľkými rôznymi dávkami, z ktorých sú niektoré zásluhové a iné solidárne.
Riešenie
Zavedieme flexibilný systém platenej rodičovskej dovolenky. Rodičovskú dávku bude možné vyčerpať za 12 až 36 mesiacov v súbehu so zamestnaním. Striedanie rodičov pri starostlivosti o dieťa budeme motivovať zvýšením dávky.
Nahradíme súčasné dávky podpory v rodičovstve jednou rodičovskou dávkou
Ja by som bola jednoznačne za max.2 ročnú RD, 3 roky mi prídu ako zbytočný luxus na ktorý ako štát nemáme. Do prvého roka dieťaťa by som dala sumu najvyššiu, do dvoch rokov nižšiu a 3 rok by som dala dobrovoľnú bez dostavania sumy, maximálne iba platené odvody...
Ten už toho natrepal 😄aj dôchodky chcel zrušiť či pretiahnuť do bre že nie do smrti ...mesuge.
@lasona v prvom rade na to nemáme na Slovensku podmienky. Štátne jasle takmer neexistujú a tie súkromné obchádzajú systém, nazvú sa Detské centrum-Jasle a nepatria do systému škôl a škôlok a teda v nich nemusia učiť pedagógovia a nedržia sa žiadnych pravidiel.
Takže kým nebude zabezpečená kvalitná starostlivosť o takto malé deti, je zbytočné o tom diskutovat.
Kto sa bude o ne starať? Kde? Kto bude na toto dohliadať?
🤷🏼♀️
@lasona za mna ok a este sa pozriet aj na predlzene rodicaky, kde su zeny akoze doma s detmi, co maju ekzem 🤦🏼♀️ nech tie peniaze idu rodicom, kt maju naozaj chore deti a potrebuju liecbu/opateru a jeden rodic proste pracovat nemoze.
Keď pribudnú zariadenia pre tie deti, som 100% za. Za súčasných podmienok je to absurdné, v mnohých krajoch nie je kde umiestniť 3 ročné deti.
Hm … asi by sa ani nedarili tak casto retazove materske 🤔 samozrejme je treba na to mat aj podmienky … minimalne tolko jasli kolko skolok (a viac)
@maranta_leuconeura super, že si to tu dala. Lebo ostatné príspevky sú JPP.
Vo vacsine sveta su aj 2 roky vela.
V pohode, nase mamy boli na rodicovskej 2 roky a sme tu. A ani jasli nebolo tolko kolko bolo deti, takze niektore ostavali doma a otec sa o rodinu musel postarat. Trojrocnu zaviedol Meciar aby umelo znizil nezamestnanost