Ahojte, chcela by som sa spýtať, z čoho by sa mi rátala materska,ak by som buduci rok na ňu nastupila,keďže som síce zamestnankyňa,ale tento rok som buď pn alebo ocr. A taktiež mám prácu,ktorá v prípade tehotenstva neprichádza do úvahy,cize by som znovu bola pn pred nástupom na matersku.
@smochi Ak mas pracu, ktora v tehotenstve neprichadza do uvahy, tak nepotrebujes ist na PN. PN sa dava ked mas na to zdravotny dovod.
Teba bude musiet zamestnavatel preradit na inu pracu, ktoru vykonavat mozes. Ak taku pracu nema, tak mas prekazku, ostavas doma ale plat ti bezi. Urcite je lepsie byt doma s plnym platom a mat volnost ako byt doma na PN, cize s nizsim prijmom a byt obmedzena liecebnym rezimom (ak na to nie je skutocny zdravotny dovod).
@smochi To nie je tvoja starost ako by to riesil - to urcuje zakon.
A tiez "poslat" matky na OCR - nemuseli ist. Ale mozno by ich potom prepustil - musel by tiez dodrzat zakonnik v tomto pripade.
V tehotenstve je dolezite pisomne to oznamit zamestnavatelovi a mat o to dokaz (podpisanie prevzatie, alebo dorucenku) - vtedy ta nemoze prepustit (pokial sa nezrusi cela firma/prevadzka) a ty neprides o prijem.
Ak ta bude nutit ist na PN, tak nemusis. PN indikuje lekar, nie zamestnavatel.
@smochi Ak budeš evidovaná u toho istého zamestnávateľa tak z hrubého zdaniteľneho prijmu za r.2020.