Výška rodičovského po narodení druhého dieťaťa

helena220
11. sep 2014

ahojte maminy. Mam 12 mesacnu dcerku,poberam na nu ,,rodicak" 225 eur dokopy,teraz som v 32 tt a nastupujem podla tehotenskej knizky🙂 na MD zo zdravotnych dovodov.Chcem sa spytat ako je to s rodicovskym resp materskou ked som na rodicovskom s prvym dietatom a teraz nastupupujem na matersku s druhym, ci je mozne ziadat nejaky prispvok,resp.ci sa mi zvysi rodicovsky alebo ostane rovnaky 225 eur aj ked budem mat dve deti? neviem ako to je.vdaka

bonaqa2013
11. sep 2014

Rodičovský Ti zanikne a budú Ti vyplácať materský príspevok. Ten by mal byť vyšší. Mne ešte pri vybavovaní papierov na úrade povedali, že nakoĺko mám deti tiež dosť po sebe, budú mi vyplácať ešte aj peniaze navyše do 2 rokov staršej dcéry. Či to ešte platí neviem, u mňa to bolo aktuálne v roku 2010. No a samozrejme rodinné prídavky na deti.

luliu
11. sep 2014

@helena220 rodicovsky prispevok je stale rovnaky - nezalezi na tom ci mas 1 alebo 5 deti. Naviac dostanes este jedny rodinne pridavky cca nieco vyse 20 Eur - tie sa davaju na kazde dieta

luliu
11. sep 2014

@helena220 moja predchadzajuca odpoved plati v pripade ze nemas narok na materske - tu ide o to ci si stale zamestnana. Ak si mas narok na matersku ak nie si dostanes povodny RP + rod. pridavky na 2 deti

euka210
11. sep 2014

ak mas narok na matersku a je vyssia ako rodicak, tak dostanes matersku, no rodicak uz nie. Ak nemas narok na matersku ci je nizky, tak dostanes len jeden rodicak plus potom prispevok pri narodeni.

liebling98
11. sep 2014

@helena220 ak si stale zamestnana, papier o nastupe na MD odnes zamestnavatelovi, ktory ho potvrdi, vyplni vysku Tvojho predpokladaneho prijmu za minuly rok (aby Ti mali z coho matersku pocitat) a posle na Socialnu poistovnu, oni Ti potom poslu rozhodnutie, ze mas narok na materske a zacnu Ti ho vyplacat. Tiez by si mala oznamit UPSVAR, ze nastupujes na MD (najlepsie kopiou papiera od gynekologa), aby Ti zastavili vyplacanie rodicovskeho prispevku na starsiu dceru. Cize prakticky, ak nastupis na MD napr. 15.9., za september este dstanes v oktobri cely rodicak na starsiu dceru (cca 203E), matersku za 16 dni a pridavky na deti na dceru (cca 23E). Za oktober dostanes matersku a pridavky na dceru. Po narodeni dietata mas narok na prispevok a priplatok k prispevku pri narodeni dietata (necelych 830E), pridavky na 2 deti. Prvych 6 tyzdnov zivota babatka mas narok na prispevok na starostlivost na dieta na starsiu dcerku (tusim 41,10E na mesiac - vyplaca sa za cely mesiac, cize ak tych 6 tyzdnov bude cez 3 mesiace - november, december, januar, kazdy mesiac mas na to narok). Ak by tvoja dcerka chodila do jasiel, vyska tohto prispevku je vyssia. Vsetko okrem materskej riesi UPSVAR.

fidorka7
12. sep 2014

@helena220 no ak máš nárok na materské, tak do 6 týždňov od narodeniadtuhého dieťaťa ešte budeš poberať príspevok na starostlivosť o dieťa čo je 41,10 eur mesačne. Vychádza to tak max 3 mesiace. Rodičovský po skončení materského v sume 203,20 eur, prídavky na dve deti 2x23,52 eur.