Ahojte. Chcela by som sa len informovať.
Tento mesiac mi končí zmluva a dohodli sme sa so zamestnávateľom že mi ju predĺži na dobu neurčitú a že niekoho budú hľadať za mna od nového mesiaca. Navrhol mi že ked si niekoho zaucim na svoje miesto a odovzdám svoju prácu (predpokladám že tak cca do konca augusta/možno polka septembra) bude to závisieť od toho ako rýchlo niekoho nájdu, tak potom ja dám výpoveď dohodou (lebo oni ma vyhodiť nemôžu).
Chcem sa ale teraz opýtať, ako to bude s materskou. Nástup na MD mám 24.12. Čo s tými mesiacmi kde nebudem zamestnaná? Budem to asi riešiť buď úradom alebo PN este neviem musím pozisťovať čo je najlepšie.
Bude sa mi to rátať do materskej alebo vlastne z akého obdobia rátajú výšku materského? Nepokazim si to tým že nebudem zamestnaná nejaký čas pred nástupom na MD? Naozaj tomu už nerozumiem a každý mi hovorí inak čo sa rozprávam aj v práci a tak. Som prvý krát tehotná a este vôbec neovládam tieto veci.
Odpracovaných 270dni mám určite takze toho sa nebojím len naozaj neviem či sa mi to nejako počíta alebo ako ked neodídem na MD rovno zo zamestnania.
Od kedy trval PP?
@sally001 lenže keď pôjdem na podporu dostanem viac ako na PN nie? 😊
@lilinka88 07/2019 s tým že mi predlžovali zmluvu vždy na rok
Tak by sa materská mala počítať z minulého roka
Píšeš,že ti predlžujú zmluvu na dobu neurčitú,tým pádom načo dávať výpoveď,veď si sama sebe spravíš zle.Daj si Pn do materskej.Ak dáš výpoveď,podpora nemusi byť vždy dobré riešenie,nikdy nevieš čo sa stane aby si sa mala kam vrátiť.Materska sa ti aj tak ráta z minulého roka.A kľudne choď na PN,ja som mala kazde rizikové trhu a pn,výšku materskej to neovplyvní
Ale po materskej a rodicovskej ak nebudes mat robotu tak mozes ist na podporu
A nemyslim ze podpora je viac ako pn🤷♀️
Presne,nie vždy je podpora viac ako pn,dokonca sa mi zdá,že menej,55% z vymeriavacieho? PN je už rok 75,ak sa mýlim,ospravedlnujem sa.Ak chces dobru podporu,resp.maximalnu výšku,po materskej si vyber dovolenku,odpracuj 2-3dni,aj akože,dohodni si to v uctarni,napríklad zarata ti víkend,tým pádom ti vyjde tvoj najvyšší vymeriavací základ a podpora je vtedy okolo tisícky.Po 6mes na podpore požiadas o čerpanie rodičovskej dovolenky.A možno sa budeš chcieť vrátiť..Výpoveď by som pred materskou rozhodne nedávala v dnešnej dobe.Zvlast ak máš na dobu neurčitú,to je mega vyhoda
@kubkovamama ja sa do tej práce nechcem vrátiť nájdem si po materskej niečo nové. A oni mi tu zmluvu ani predĺžiť nechceli ale nestihla by som zaucit toho nového čo príde namiesto mna takze sme sa dohodli tak, že na tu dobu mi zmluvu jedine musia predĺžiť a kým niekoho zaucim potom mám dať ja výpoveď kvôli tomu že oni nemôžu
Tak jasné,ak nechceš to je iné.Len po 3,5r doma možno nenájdes lepšie,ťažko povedať.Iba taký postreh po troch materských.😃ja napríklad som teraz rada,že sa mám kam vrátiť a tiež som si najprv myslela,že určite nie.Koronakriza urobila svoje a tiež aj iné faktory,ale to už má každý svoje preferencie a dôvody.No a k výpočtu presnej dávky nezamestnanosti kľudne skoc na sociálku,mali by ti vedieť orientačne povedať a rozhodneš sa či pn či podpora.Len na podporu potrebuješ min.730 dni nepretržitého nemocenského poistenia.Ja by som skôr zvážila tu pn,bude sa ti chcieť behať hlásiť na úrad práce tehotná a počas týchto opatrení?A preukazovať,že si aktívne hľadáš prácu,čo vieme,že tehotnej asi tazko
@kubkovamama dúfam že s tým budú súhlasiť keď už sme sa dohodli že dám výpoveď ja. Hádam s tým nebudú mat problém že namiesto výpovede pôjdem na PN. A bude to asi iba s vychádzkami však?
Na PN môžeš aj po výpovedi v ochrannej lehote a potom po materskej môžeš ísť ty na podporu a rodičak na tú dobu tuším môžeš prehlásiť na otca dieťaťa, prípadne môže ísť on na materskú,len potom nemôže pracovať
@kubkovamama PN je 55% a dávka v nezamestnanosti tuším 50%. Ale každé vychádza asi z iného rozhodneho obdobia, takže ťažko povedať čo by mala lepšie. A tá Max podpora sa takto dá dosiahnuť po rodičaku, priamo po materskej neviem či by to tiež vyšlo 🤷
Ja už fakt neviem 😔 tak pôjdem na PN a uvidí sa no. Len si neviem predstaviť byt do decembra zavretá doma 😣
Ahoj, akt MD ti to neovolyvni, ale ak by si chcela dalsie babo, tak v pripade, ze das teraz vypoved a nebudes robit, tak nebudes mat narok na dalsiu MD, ani tehotenske. + v pripade vypovede po RD za istych okolnosti a ak sa nezmenia dovtedy podmienky vies ziskat max podporu, len je to nevyhodne pre zamestnavatela, lebo Ti pocas MD bude vznikat narok na dovolenku, kt Ti budu musiet nasledne preplatit (ale ak chcu, aby si zaucila noveho cloveka, tak mozno sa im to oplati takto ako externe skolenia ci pokuty za chyby...)
@sasesoe ahoj. Takze napríklad ja by som do troch rokov otehotnela tak by som nemala znova nárok na materské a tehotenské. Ale ak by som výpoveď nedala tak by som ten nárok mala?
@sasesoe a externe školenia tam nie sú ani nič take ide len o to aby som si odovzdala svoju prácu a nemuseli kolegyne za mna niekoho nového zaucat tým by vlastne mali robotu navyše
Pokiaľ tu dáš výpoveď/ukončiš pracovný pomer a nebudeš mať nový PP, SZČO alebo si nebudeš sama platiť dobrovoľne odvody, tak nebudeš spĺňať podmienku ani na tehotenské,ani materské v ďalších rokoch. Už v podstate na túto prvú materskú pôjdeš po výpovedi z ochrannej lehoty
No dobre a keby som išla na PN počas pracovnej doby a oni mi pracovný pomer nemôžu ukončiť vtedy nárok budem mat?
Pokiaľ ti bude trvať PP a otehotnieť napr počas RD, tak áno, mala by si aj následné nárok na tehotenské aj materskú, pričom pokiaľ by bol druhý pôrod do 3 rokov prvého dieťaťa, druhá materská by bola v minimálne takej výške,ako táto prvá
@lilinka88 Najhoršie na tom je že sme sa dohodli tak, že tu výpoveď dám ja lenže ako som sa teraz dozvedela tak výpoveď nechcem dávať kvôli tomu že získam nárok na ďalšie ak by náhodou. Lenže už začína nový mesiac, zmluvu som mala len do dnes a ukončenie som nepodpísala a zaciatkom budúceho týždňa teraz podpisem zmluvu na dobu neurčitú s tým že budú niekoho hľadať za mna. A teraz mi poviem že výpoveď nedám? Bože ja neviem čo mám robit
Podpis zmluvu a chod na PN. tym padom sa vyhnes davaniu vypovede.
Naco ti davaju zmluvu na neurcito a ty mas dat potom vypoved. Vies mi toto vysvetlit?
Vsak ti nemali dat na neurcito a smitec.
Presne tak. Na to, aby si mala narok na MD musis mat 270 dni NP za posledne 2r + aktivne NP v case nastupu na MD al byt v OL (kt je 8 mesiacov od ukoncenia prace).
RD sa Ti do NP pocita, iba ak pracivny pomer trva.
Samozrejme, da sa to riesit tym, ze si najdes inu pracu al budes platit dobrovolne nemocenske poistenie (co vobec nie je lacne) a pod, ale uz su to dalsie naklady a stresy pre Teba....
Neplati to, ze teraz skonci zmluva, mam 2 deti za sebou, tak automatika i dalsia MD. + samozrejme bez dalsej MD i nizsi RP na dalsie dieta...
Toto by platilo iba ak by zmluva stale trvala, ale i vtedy je potrebne dat pozor na dobre mienene rady tipu vycerpaj si dovolenku medzi MD a RD - neskor mnohe olutovali prave kvoli vyske podpory, ci nizsej MD lebo uz nebola retazova...
Tie skolenia atd som uviedla len ako priklad. Vzdy su nejake naklady so zaucanim noveho zamestnanca - napr tie kolegyne by mali nadcasy (platene?) Al by stihali menej. Atd.. proste vzdy je tam nieco za nieco..
Ak Ti teraz predlzia zmluvu (mozu max 2x spolu na 2r, cize jedine na dobu neurcitu,ze?), tak bolo by od Teba hlupe davat potom vypoved dohodou - to ries az po RD, ak nebudu mat pre Teba miesto... alebo koncis v praci a uzivas tehotenstvo...
este stale by si mozno stihla novu pracu a ak by si tam mala odrobenych viac ako 90 dni bez PN, P,... tak by sa Ti MD pocitala z toho...co niekedy moze byt vyhodne
@lienka.7 PP dohodou zo strany zamestnanca mozes aj pocas PN... a zmluva na dobu urcitu moze byt max na 2r spolu (moze sa max 2x predlzovat). Cize, ak tam robi od 2019, tak teraz jej konci 2r obdobie a oficialne jej uz nemozu dat zmluvu na dobu urcitu, len na neurcitu. Tiez ako tehotnu ju nasledne nemozu prepustit, iba ak by sa rusil zamestnavatel al jeho cast.
Ak chceš jednať fér, tak sa s nimi ešte raz porozprávaj,že si si zisťovala ako to je a pre teba je výhodnejšie PP teraz neukončiť a dohodnúť sa na ukončení až po RD. Teraz si nie som ísť,ale je dosť možné,že sa ti tieto roky počas MD a RD ak ti pracovný pomer trvá, rátajú aj do dôchodku (ale to ozaj neviem,len som to tuším tiež zachytila v nejakej diskusii tu), plus za určitých podmienok budeš mať nárok na retazenu materskú a máš šancu po RD dosiahnuť vysokú podporu. Pre zamestnávateľa sú to však aj náklady, keďže prvých 10 dni PN platí on a tiež ti počas MD vzniká nárok na dovolenku, ktorý ti následne musí zaplatiť.
Alebo môžeš byť za mrchu, podpísať zmluvu na dobu neurčitú, dať sa na PN a ukončenie neriešiť,ak sa sám zamestnávateľ s tým ozve,tak mu povieš,že si si to rozmyslela.
Ja by som len vysvetlila, že zmluvu jej predĺžili preto, lebo podľa zákona nemožno zmluvu predlžovať donekonečna a aby to bolo v súlade s legislatívou, tak dostala zmluvu na neurčito so vzájomnou dohodou, že potom ukončia pracovný pomer dohodou. Zamestnavatelovi plynu náklady zo zamestnanca, ktorý je na MD(nárok na dovolenku, rekreacne poukazy, ak je externá mzdárka, tak si môže uctovat aj 20eur za vedenie takehoto zamestnanca, ktorému posiela prázdnu výplatnú pásku, či platenie odstupného v prípade ukoncenia pomeru atd). Ano, pre ňu by bolo výhodné, aby zostala zamestnaná aj skrz retazovy porod, ale bol by to od nej podraz, že by nedodržala dohodu. A ak je jej šéf hajzel, môže jej robit veľké prieky, že ju k tej výpovedi aj tak dotlačí. Ja by som sa do takehoto boja a stresu v tehotenstve nepúšťala.
Urcite sa daj na pn nemusis tak chodit po uradoch