Sú podmienky na materskú totožné s tehotenským?

beatrice1111
21. sep 2021

Zdravím, chcem sa spýtať či podmienky na materskú sú totožné s tehotenským alebo tam je niečo navyše. Tehotenský mi schválili, preto sa pytam. Ďakujem

lucka_ke
21. sep 2021

ak máš tehotenský máš aj materské

beatrice1111
autor
21. sep 2021

@lucka_ke ďakujem moc 🙂

fefka
21. sep 2021

@lucka_ke
@beatrice1111
Ja tehotenské mám ale materskú už nie.

Bohužiaľ, veľmi som sa snažila, radila sa, dni poistenia aj všetko mi sedí, ale keďže sa mi mala rátať z DNP ktoré som ukončila 31.5., poistené som zaplatila 10.6. nastal neriešiteľný problém - podľa zákona je potrebné zaplatiť pri ukončení do 8 dní...a teda kvôli 2 dňom som stratila nárok na materskú aj na vyšší rodičovský 😭
Môžem si maximálne zažiadať o minimálny rodičák po pôrode...

fefka
21. sep 2021

Ak máte pre mňa niekto nejakú radu sem s ňou prosím, lebo mne z toho akurát do plaču 😢

lucka_ke
21. sep 2021

@fefka a kedy máš nástup na materskú?

lucka_ke
21. sep 2021

@fefka teraz som pozerala podmienky pre DNP

"- zaplatenie poistného na nemocenské poistenie v správnej sume od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, najviac za obdobie posledných piatich rokov, a to spravidla v lehote do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (výnimkou je, ak dôvod na poskytnutie materského vznikne v kalendárnom mesiaci, v ktorom vzniklo poistenie prvýkrát alebo v ochrannej lehote)"

fefka
21. sep 2021

@lucka_ke nastup na matersku som mala 13.9.2021, predpokladany termin porodu je 26.10.

fefka
21. sep 2021

Papier na matersku mi dala doktorka v piatok 17.9. ale kedze som to nestihla v piatok zaniesla som im to na socialku osobne vcera a dnes mi volala ze mam smolu 😞

lucka_ke
21. sep 2021

@zalka vieš s týmto pomôcť? ozaj je tam tak prísne posudzovaný termín zaplatenia?

fefka
21. sep 2021

@lucka_ke rozmýšľala som či nezaložím aj nové vlákno že by si to možno všimlo viacero žien-odborníčok, ale tak skúsim takto..
Tá 8 mesačná ochranná lehota po skončení nemocenského sa tam nedá asi nijako zakomponovať ??

zalka
21. sep 2021

@lucka_ke áno naozaj je to tak prísne posudzované, a tiež aj to ak je dlžoba ...
totto bol najhorší možný termín zaplatenia poistného ... v omeškaní defaktko posledná platba ... fakt smola ..

ak by bola každá iná platba zaplatená s omeškaním ale posledná presne tak nárok by vznikol ... fakt smola veľká

@fefka nie kvôli omeškanej platbe bohužial

fefka
21. sep 2021

@zalka ďakujem 😢
Ide ma z toho šľak trafiť 😞 Tak som sa snažila, rátala dni, radila sa s úradníčkami....ach
Toto by sa cigáňom isto nestalo...

zalka
21. sep 2021

@fefka no fakt najhorší možný spôsob meškania platby ... tej poslednej ... ja vždy poviem, za máj zaplať v máji ... za jún v júni ... ani ja osobne nevyužívam platby další mesiac, vždy tak ako každému hovorím, za september platba ide v septembri.

barbora753
22. sep 2021

Ahojte, vie mi niekto poradiť prosím ? 2020 som bola zamestnaná a mala odrobene 101dni-platena mi bola minimalka, tento rok zamestnaná od februara 670€ v hrubom, od mája som tento rok zmenila pozíciu na prevadzkara- 2000€ v hrubom. Avšak všetky zamestnania som mala u toho isteho zamestnávateľa, pri zmene pozicie sme nerobili nový prac.pomer ale podpísala som dodatok k zmluve. Od septembra som PN, termín pôrodu január/februar 2022.. Tehotenské mi priznali v minimálnej hodnote, chcem sa opýtať mám nárok nejak žiadať o vyššie tehotenske kedze sa mi navysoval príjem alebo sa to proste počítalo z prijmu 2020? Človek je rád, že dostane vôbec prispevok keďže 270 dní mi vychádza ltt , ja len preto, aby som neukratila o niečo :D .. 🙂

lucka_ke
22. sep 2021

@barbora753 áno z 2020, keby si menila zamestnávateľa a pracovala tam najmenej 90 dní počítali by ti z nového

barbora753
22. sep 2021

@lucka_ke ďakujem za info 🙂 ešte malá otazka, materská by sa mala pocitat z príjmu za rok 2021 od februára ? Alebo to budú spájať aj s tými pár mesiacmi za rok 2020 ? Tam bol pracovný pomer ukončený nasledoval úrad práce a potom som až od februára pracovala.

lucka_ke
22. sep 2021

ak si bola medzitým na úrade práce tak by ti mali materské počítať z obdobia od februára 2021 do konca mesiaca, ktorý predchádza nástup na MD, dúfam, že sa nemýlim

barbora753
22. sep 2021

@lucka_ke tak nejak som si aj ja myslela, len je lepsie sa spýtať. Keďže som už PN tak mi vymeriavací základ asi budu počítať len do septembra..ďakujem za odpovede ;) 🙂