Dobrý deň chcem sa spýtať som na materskej a plánujeme druhé dieťa a som už nezamestnaná chcela by som sa opytať ako je to s tým žé by som si zaplatila odvodi a mala by som tym padom vyššiu materskú nie len ten prispevok a ako to je s tym že by manžel šiel na matersku za mna a je oslobodení od platenia zdravotnej alebo socialnej ked je živnostník a bol by na materskej
@papillon_noir a čo je NP a DNP :D prepačte ale ja sa fakt tomu nerozumiem :D a manžel si plati všetko len som sa zle vyjadrila že keby bol teda na tej materskej bol by oslobodeny do platenia soc. alebo zdr.???
Nemocenské poistenie a dobrovoľné nemocenské poistenie
@andrea591sociálne odvody počas materskej neplatí a čo sa týka zdravotnej poisťovne počas materskej by bol poistencom štátu. Takže ak teda do sociálky platí odvody aspoň 9 mesiacov,potom môže ísť manžel na materskú. Ako živnostník môže aj naďalej pracovať
@papillon_noir ďakujem pekne
@andrea591 nieje za čo, ešte upozorním že nieje možný súbeh materskej a rodičovskej, takže ak on bude poberať materskú, ty môžeš byť jedine na materskej s druhým dieťaťom alebo zamestnaná prípadne evidovaná na up ako nezamestnaná, alebo ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov ( bez poberania prispevku)
Musíš mať 270 dni NP do nástupu na materskú, tak môžeš sa prihlásiť sko DNP. Čo sa týka manzela- tá istá podmienka -. Musí mať 270 dni NP, a mať aktívne NP a keďže ako živnostník teraz neplatí sociálne odvody nárok na materskú nemá.