Od 6.januara som na rodicovskej dovolenke. Danove priznanie za minuly rok mi robila mzdova uctovnicka mojho zamestnavatela. Udajne chybou systemu mi okrem nejakych vratenych penazi z dani poslala aj celu mzdu za jeden mesiac (marec), akoby som ho normalne odrobila. Prisla som na to, ked mi na ucet nabehla prilis vysoka suma, volala som jej, chybu v systeme si opravila a povedala, ze financie vyrovname ked sa vratim do zamestnania (co moze byt aj o dva roky). Neskor mi postou prislo aj danove vyrovnanie a vyplatna paska, ktoru stihla tiez poslat. Mam trvat na tom, ze jej peniaze poslem spaet hned teraz, moze ten kvazi prijem v tomto roku urobit nejaku sarapatu v dalsom danovom priznani alebo na socialke, resp.UPSVAR? Mam od nej pytat nejake potvrdenie, ze peniaze dostala spaet, alebo staci bankovy vypis? Dakujem.
@len_leninek V kazdom pripade urcite by som s nou komunikovala pisomne aby som mala doklad o tom ako sme sa dohodli... keby som bola na tvojom mieste chcela by som to vyriesit co najskor. neostala ti nejaka dovolenka? ze by sa ti ta mesacna mzda zaratala ako vyplatenie dovolenky?
moze to ovplyvnit buduci rok nezdanitelnu cast zakladu dane pokial si ju tvoj muz uplatnuje.
zalezi ake mate vztahy, ale moc by som sa na to nespoliehala lebo pani moze odist a prist na jej miesto niekto iny a ked nebudes mat dokaz o tom ze si mala snahu to riesit tak si mozes narobit problemy
v ociach majitela firmy by to mala byt sprenevera penazi, takze pani uctovnicka je nejaka divna, ked mavne rukou a chce peniaze vratit az po rodicovskej
Pani uctovnicku radsej nekomentujem. A co odvody, ktore z vyplaty za dany mesiac odisli? Alebo to je uz jej starost?
@len_leninek napis list kde popises co sa stalo a poziadas o uvedenie c. uctu, na ktory mas tie neopravnene prijate peniaze poslat, plus presnu sumu. komunikuj vyhradne pisomne a nasledne ak ti c. uctu posle tak jej tie peniaze posli a potvrdenie okopiruj a zase s listom posli - ze dna toho a toho si uhradila taku a taku sumu na toto č. uctu z titulu bezdovodneho obohatenia. nezabudni si vsetky dokumenty odkladat. ak sa pani bude zdrahat ries to cez statutarny organ spolocnosti.
@len_leninek kukam ako puk, nam sa 1x stalo to iste ale bola som ochotna ist zo zamestnanca peniaze vytrieskat osobne a 3 dni som nespala a ona salam parka ze po materskej? ihned by som ich vratila a ziadala by som aby dala do poriadku predmetny mesiac aby si nemala problem so socialkou ze beries aj matersku aj plat
@len_leninek no to ozaj netuším, ako to mohla spraviť. Súhlasím, že riešiť písomne, lebo mzdárky sa striedajú a potom to dohladávanie a opravovanie je hrozné. Neviem si predstaviť, ako to spravila, či len vyplatila alebo že odpracované???? to dala odhlášku do soc.poistovne, že ukončuješ RD, ukončila prerušenie a nanovo ti dala RD + prerušenie? podobne v zdravotke? alebo ju to vôbec netankovalo, len vyplatila niečo??? a čo odvody???Žiadaj to aj preto, že ak by dala, že pracuješ alebo čerpáš dovolenku, tak bola tvoja povinnosť podať odhlášku na soc.poistovni odhlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov do 8dní od ukončneia RD a ak si chcela byť nanovo dôchodkovo poistená štátom, znovu prihlášku najneskôr prvý den čerpania RD. Inak sa môže stať, že celá doba PO tomto "odpracovanom" mesiaci Už NERáTA DO DôCHODKU!!!!! lebo ked si dôch.poistená ako zamestnanec, nemôžeš byť poistená aj štátom, preto treba odhlášku a prihláška sa nedá dať ani 1den spätne!!! tj. komunikuj a potom by som si to overila aj na soc.poistovni, či to mám ok - to dôchodkové poistenie štátom. Teda predpokladám, že si si nástupom na RD dala prihlášku, aby si bola dôch.poistená štátom.
A tiež to má nárok na danový bonus, ako tu už spomínali kočky, nemala by si nárok na 1mesiac čerpania, ak si 1vého v mesiaci "robila" či čerpala dovolenku.
@len_leninek OPRAVA!!!!!!!!!!!
trochu píšem ako tatar 🙂
posledná veta mala byť:
A tiež to má "vplyv" na "odpočet na manželku" .... , ako už spomínali, kočky, manžel by nemal nárok na 1mesiac odpočtu na teba, ak si 1vého v mesiaci "robila" či čerpala dovolenku.
Som akurát čítala o danovom bonuse, tak to sem pletiem 🙂
@tinushka13 Ked sa vrati do tej istej roboty, atk mozu ziadat to spat, ked sa nevrati, tak mozu to riesit sudom, ale pre taku sumu pochybujem, ze by nejaka vacsia firma isla na sud.
@len_leninek Obcas sa take chyby mozu stat, normalne by som ju kontaktovala, vysvetlila o co ide, a ona ti uz vysvetli ako postupovat. Kazdopadne na to dojdu skor ci neskor, predsa sa koncom roka robia rozne reporty, a uvidia presne kde urobili chybu.
@len_leninek čo máš na tej výplatnej páske? aj odvody? a dala to normalne ako odpracované? tak iste potom bude problém s nahlasovaním v soc.poistovni, či už to ona riešila, ale ty napr. aj po pár rokoch môžeš mať problém, lebo oni to opravia aj po x rokoch, no tebe nedovolia to spätne prihlásiť.
Ahoj
ja by som sa vobec netrapila, celu neopravnenu sumu by som vrátila na účetz ktorého to prislo...
@stastnablcha toho by som sa trosku bala, lebo pokial to posielaju z nejakeho mzdoveho uctu si to nemusia ani vsimnut a tazsie sa jej to bude potom v pripade problemov riesit.
Okej, dam to do pisomnej formy, staci emailom alebo radsej v papierovej forme? A budem trvat na tom, aby poslala cislo uctu kam peniaze prevediem. Keby som to riesila ako dovolenku, bol by problem s tym dochodkovym poistenim, to je fakt. Predpokladam, ze ziadnu odhlasku do poistovne neposielala, iba vraj zblbol system a pri mojej osobe jej zmizol nejaky status "rod.dovolenka", tak automaticky vystavila vyplatu, prebehol prevod, vyplatnu pasku...tak som to aspon pochopila.
A opravujem, paska je za februar 2016, su na nej vsetky nalezitosti akoby som normalne odpracovala mesiac, plus je na nej aj dan, ktoru mi vratili. Cize posielat spaet by som mala iba ten rozdiel, celkova ciastka minus vratena dan. Spravne?
@len_leninek daj si presne vycislit od nej aku ciastku jej mas poslat naspat aj na ake cislo uctu.
ak to budes riesit E-mailom tak si tie E-maily hned vytlac a zaloz niekam, aby si to mala aj v papierovej podobe pre pripad, spolu s potvrdenim ze si tie peniaze poslala naspät.
@len_leninek správne, iba ten rozdiel. Daň za minulý rok ti ostane. odvody si musí vysporiadať pani mzdárka.
Dakujem za vsetky rady. Inak tak mi napadlo, ak do dochodkovej poistovne dostali peniaze odvedene za februar zamestnavatelom, nevyradili ma dufam automaticky z platenia doch.poistenia statom?
@len_leninek nie automaticky nie
@monilik toho by som sa nebala.. komunikovali spolu a staci vypis z uctu ze peniaze som poslala a nic ine by ma netrapilo
Tak pani mzdová mi zatiaľ poslala číslo účtu a uviedla, že mám poslať späť celú prijatú sumu (tzn.vrátenú daň aj mesačnú mzdu). Dúfam, že kvôli tomu, aby ľahšie vyrovnala odvody, nie preto, že sa pomýlila. Určite sa jej opýtam kedy a ako mi bude znova poslaná tá vrátená daň za minulý rok. Prevod musím urobiť v banke, v IB je tá suma nad môj nastavený limit.
Odvody vraj vráti - je možné dostať o tom nejaký doklad, či sa mám spoľahnúť iba na jej potvrdenie?
A ešte jedna otázočka, mám od nej pýtať potvrdenie (a aké) o tom, že za ten február to nebol príjem? Myslím kvôli daňovému priznaniu za tento rok.
Ja osobne by som to vrátila hneď. nepochopím, ako môže len tak poslať a žiadať vrátiť potom keď sa vrátiš.. Veď to je hlúposť. ty sa vrátiť predsa nemusíš. ako to potom urobí ona vo výkazoch? radšej vráť. Budeš mať o staroť menej. ale verím, že potešili aspoň na tú chvíľu 😀