ahoj žienky, chcela by som sa trošku informovať, máte niektorá skúsenosť s tým, že ste dali výpoveď v práci po 3 rokoch a vzápätí ste otehotneli???? ako ste to riešili, mali ste nárok na nejaké peniaze, platil za vás niekto zdravotke, išli ste na úrad, prípadne využili ste možnosť na polročné nezamestnanecké???
Chcela by som odísť zo zamestnania,ktoré je dosť stresujúce a myslím si že aj to môže byť dôvodom prečo sa mi nedarí otehotnieť...len rada by som sa dozvedela odpovede na takéto otázky, rovno sa pýtam na najhoršie riešenia...aby som potom neostala zaskočená ...vopred ďakujem za odpovede 🙂
@liz_lemon no s tou PN som to aj najskôr mala v pláne, len čo keď sa nám nedarí, už je to skoro rok...čo som po kyrete MMT ☹ a odvtedy nič...v práci stále stresy...tak jednoducho môže to byť aj z toho že sa nám nedarí...poznám prípady....kedy fakt dali výpoveď zamestnali sa v novej praci...a davaj ...za chvíľu dve čiarky jak diaľnica..
@katharines v podstate keby náhodou o tú materskú prídem, ešte môžem dostať rodičovský príspevok že?? len ten je o dosť menší ...
@zuzans258 rodicovsky dostanes cca 200 €.
@katharines a materská je 75% z čistej mzdy , že??
@katharines Tyzden po skončení PP ti niečo hradi zamestnavatel? A to mas odkial taku hlupost?
@katharines A načo bude utekat do SP ked jej aj tak neporadia?😁😉
@zuzans258 No,tazko radit kym nie si tehotna. Ja som odisla z práce,nakolko som sa tam ani nechcela vratit a dcérku nevzali do skolky. Tak som si zariadila max.podporu, vybrala podporu a nasla zamestnanie.
Môžeš spraviť aj takto a ak by si otehotnela tak sa snazit zamestnat aby vznikol narok na na MD, ale naozaj vsetko zalezi od toho kedy otehotnies, kolko budes este na RD s prvým dieťatom,atd. Tiez je moznost nedávat vypoved a ist po skončení RD na PN a následne MD.
@evittam info mam zo SP ked som to spatne zistovala. Potom uz nehradia nic, iba ak si zena plati sama bud do matetskej, alebo do vtedy kym si nenajde pracu. Si zamestnankyna SP, ze vies co je a co nie je hlupost? Mozno sa uz nieco zmenilo.
@katharines Nie, nie som zamestnana v SP,nastastie. To,ze ti niečo povie nejaka tetuska na úrade ešte neznamená,ze je to pravda. Tebe dnes skonci PP od zajtra za teba nikto nic neplati kym sa napr.neevidujes ako nezamestnana (vtedy za teba plsti stat ZP a obdobie sa pocita do dôchodku) alebo si nezačnes platit DNP. A uz vôbec nie zamestnavatel. Prečo by ti mal hradiť týždeň poistne a z coho konkrétne ked uz nepoberas žiadnu mzdu?! A nic da nezmenilo čo sa tvojho tvrdenia,ze ti zamestnavatel hradi tyzden po skonceni PP odvody.
@katharines to je hlupost .. pomylila si si to ... zamestanavatel po ukonceni PP NIC do SP neplatí ale bezi ochranna lehota pre zamestnanca na napr. PN, OCR ...
treba radit ak vies inak niekto ak si neoveri mozes ho poriadne zaviest ...
@zuzans258 ja by som skusila najprv ist na PN ... si oddýchnuť ... a ak sa ti nepodarí ostat tehotna do dvoch mesiacov ..tak potom rozviaz PP a teda ostan doma .. vela zenam sa tak podari otehotniet .. ak vypadnu zo stresu ... chod na UPSVAR a poberaj podporu ak otehotnies potom staci ak nastupis do nejakej prace staci aby sa ti obnovilo NP a budes mat narok na materske ... ak v posledných dvoch rokoch budes mat 270 kalendárnych dní platenych NP cize v zamestnani.
@evittam nuz je 7 dnova prihlasovacia povinnost do SP, a ten cas nejako musi byt vykryty. Ale tak, co tetus na SP to ina odpoved. Mozno ze to nehradi zamestnavatel, ako mi povedali, ale stat, no princip je ten isty. Avsak tak ci tak si to treba v SP overit. Zakony sa neustale menia.
@evittam tyl mas dnes riadnu bojovu naladu. 😤
@katharines no len ako odbornicka nema rada ked sa písu nepravdive rady ... to čo píšeš nie je pravda .. a v tomto sa zákon nemenil desaťročia.
@loginexistuje teraz v com? Napisala som, co mi odbornicky povedali v SP a kazdu info si tak ci tak treba overovat.
@katharines ešte raz a pomaly ... pleties viac veci do kopy ..
zamestnanec po skoncení PP:
- ochranná lehota pre uplatnenie si dávok z NP je sedem dni (moze nastupit na PN napr. )
- ak sa clovek do 7 kalendárnych dní po skonceni PP prihlasi na UP tak ho prihlásia od nasledujúceho dna po skonceni PP .. cize ak ti skonci PP 31.1. a prídes na UP 6.2. prihlásia ta do evidencie od 1.2. ak prídes na UP 8.2. tak ta prihlasia od 8.2.
ale opakujem ZIADEN zamestnavatel neplatí do SOC POIST za bývalého zamestnanca ani cent...
@loginexistuje a teda ani stat? Co ak by pp bol ukonceny 31.1 a nastup do novej prace 7.2?
vlastna skusenost: ja som dala vypoved v utorok, v piatok som nedostala menzes a v daksi utorok mi dr. potvrdil tehotenstvo. Bola som na PN kedze som mala rizikove tehotenstvo. PN sa mi pocitala normalne z hrubej mzdy. Neskor mi dr. pisal potvrdenie o tom, ze v case skoncenia prac.pomeru ku dnu tomu a tomu som uz boka tehotna a teda tymto som sa preukazala pri nastupe na matersku a ta sa mi riadne vyplacala. Ta ochranna lehota je tam ale kratka.
@katharines ak sa medzitým neprihlasi na UP tak si zdravotne poistenie uhradi clovek sam .. odvody do sociálnej poistovne nie si povinna platiť.
Uhradis si len tych par dni ... ak nastupis 7.2. tak len alikvotnu cast za dni 1. az 6. februara.
@loginexistuje tak vidis, to mi v SP nepovedali a ani nic nenavrhli ked som bola 1x. Potom uz to neslo. A okrem toho ak si zo SP, tak je katastrofa, ze co pracovnicka, to ina odpoved. Som si myslela, ze ked tam pracuju, tak by nieco vediet mali. Este aj na telefone si pracovnicka niekolkokrat overovala info ked som sa jej pytala, co mi nebolo jasne, lebo sama nevedela. A zakony su tiez pisane strasne, preto si to asi kazda vysvetluje inac.
@loginexistuje a dakujem za vysvetlenie.
@katharines Princíp ani zďaleka nie je ten isty. Vôbec tomu nerozumies ale ides radit. Ano mas 7dni na to aby si sa evidovala ako nezamestnana-vtedy plati stat ZP, obdobie sa ti pocita do dochodku. Ak sa neevidujes ako nezamestnana tak si musíš platit sama ZP, SP nemusis-v tomto pripade sa ti to nepocita do dôchodku.
A nie, nemám bojovú naladu. Len nemam rada zavadzanie. Proste ak niečomu nerozumiem tak nerozdavam zaručene rady.
@zuzkamargit Ochranná lehota pre tehotne je 8mesiacov. Myslim,ze je to dost dlhá doba a nie krátka.
@evittam ano, presnejsie: Skončením pracovného pomeru začína plynúť tehotnej žene osemmesačná ochranná lehota. Nárok na materské vznikne, ak ochranná lehota trvala ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom (34. týždeň tehotenstva) alebo skutočným dňom pôrodu. Cize behom tych 8 mesiacov musis bud nastupit na matersku, alebo porodit a nie otehotniet a to ti velky manipulacny priestor nedava. V podstate to naozaj len chrani pripady ako som bola ja
@zuzans258 presne moj pripad...bola som na RD do 3 rokov dietata..kedze som dcerku nemala kde nechat, nemohla som nastupit do prace a zaroven som chcela dalsie babo..tak som ukoncila pracovny pomer dohodou ale s tym, ze som si este vybrala 5 dni dovolenky a zvysne dni som si dala preplatit...takto mi vznikol narok na max.podporu v nezamestnanosti...co nebolo malo peniazkov...no nesmies cez RD ist ani na brigadu, proste nic....a ak si bola aspon 2 roky zamestnana pred materskou..musis byt samozrejme zaevidovana na UP...dochodkove poistenie nadalej plati za teba stat az do 6 rokov veku dietata alebo kym sa nezamestnas..hoci by to bola len brigada...a na zdravotku musis ist nahlasit ze si na UP
@zuzans258 zdravotne za teba bude platit stat, ale musis byt evidovana na UP
ak mas na rok na podporu, tak ju mozes vyuzit
a co sa tyka tehotenstva, tak ak otehotnies az po skonceni PP, tak nebudes mat narok na materske (pokial sa opatovne nezamestnas, resp. si sama nebudes platit poistne), idealne je otehotniet a az potom ukoncit PP, alebo nic neukoncovat a ist na PN