Nárok na materskú po návrate zo zahraničia

silvik4
16. feb 2015

Ahojte baby s priatelom robime sezonne v tal. Zo sezony sme prisli v oktobry. Od januara cakame babetko. Chcem sa Vas opytat ci budem na sk mat matersku alebo nejaky prispevok?momentalne som na urade prace a chcem ist poziadat o podporu na sk. Poradte mi ci zena ktora ostane doma sama s miminkom vyzije z tych davok. Dakujem vam

hadassah
16. feb 2015

ku dňu nástupu na materskú musíš byť poistená na nemocenskom poistení 270 dní a mať poistné aj zaplatené. Keďže si na úrade práce, zrejme si neplatíš dobrovoľné poistenie a na materské nárok mať nebudeš. Budeš dostávať len rodičovský príspevok a prídavky na dieťa odo dňa narodenia dieťaťa, čo je momentálne 226,72 Eur a ešte by si mala dostať jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k príspevku čo činí 829,86 Eur.
Ak sa mýlim, prosím opravte ma 🙂

silvik4
autor
16. feb 2015

@hadassah a mozem to dobrovolene poistenie zacat platit teraz?

alenah31
16. feb 2015

@silvik4 ak už tehotná si potom to nemá význam - nestíhaš to časovo, okrem toho je to nemalá suma.

kristinaanna
16. feb 2015

@silvik4 už ti to nevyjde, ☹

havana_frost
16. feb 2015

@silvik4 Muselo by trvať minimálne 270 dní do pôrodu, čo je 9 mesiacov... čo už asi nestihneš.
Ale budeš mať nárok na rodičovský príspevok 203 € mesačne od mesiaca kedy sa dieťa narodí (do 3 rokov); mesačne prídavok na dieťa okolo 23 €, jednorazový príspevok pri narodení 830 €, plus ak vaše mesto poskytuje, tak aj príspevok pri narodení nového občana, býva to tak 80 - 100 € jednorázovo.

@hadassah Ako si odvodila, že kto je evidovaný na úrade práce - nemôže mať dobrovoľné poistenie? Veď práve pre ľudí bez iného soc. poistenia (nezamestnaných) je to určené.

hadassah
16. feb 2015

@havana_frost odvodila som to z toho, ze prave ludia bez prace si to drahe poistenie nemozu dovolit platit a materske z minimalneho vymeriavacieho zakladu je takmer v rovnakej vyske ako rodicak,ktory dostane matka tak ci tak. Zakladatelka temy uz napisala, ze ho neplatila a kedze je uz tehu,tak tych 270 dni asi nestihne. Dietatko sa moze narodit aj skor.

havana_frost
16. feb 2015

@hadassah Ach tak, ty si to myslela z čisto praktického hľadiska. Tak to áno.