Chcem sa spýtať, či nemáte niektorá z vás s tým skúsenosť...
Musím ísť na materskú už 6 týždňov pred pôrodom? čo by sa stalo, keby som chcela ísť napr. 4 týždne pred pôrodom?
Ďakujem za info 🙂
pokial viem spravne, tie dva tyzdne ti nezaplatia matersku....lebo je to najneskorsi termin nastupu. Ak budes pracovat v praci,plat za tie tyzdne dostanes....a mozno sa ti to viac oplati... ak budes vladat fyzicky, lebo posledne tyzdne su dost tazke.
nezaplatia Ti MD a este sa TI MD aj skrati o dalsie 4 tyzdne, ak nie viac...uz nepamatam, ale najdes na nete...
@zuzanka0018 Ak nenastúpiš na materskú 6 týždňov pred plánovaným termínom "svojvoľne" (tzn. nie preto, že dieťa sa narodilo mimo predpokladaný termín napríklad na druhý deň po nástupe na MD - čo ty nevieš ovplyvniť), tak máš nárok na materskú dávku od nástupu na MD + 28 týždňov po pôrode. V tvojom prípade, by to bolo 4 týždne pred termínom (ak by sa narodilo presne v termíne) + 28 týždňov potom = 32 týždňov materskej (namiesto 34). Ak by sa ale narodilo napríklad o týždeň neskôr, tak by si dostávala 5 týždňov pred termínom + 28 po = 33 týždňov materskej dávky. Takže si len sama skrátiš vyplácanie materskej. Inak sa nestane nič.
súhlasím s havana frost, že sa ukráti v poberaní materského. Tiež som to takto chápala, ako si to uviedla, havana, a som to tu na koníku, či na porade aj tak vysvetlovala, no potom som to kdesi na stránke soc.poistovne našla trochu inak, že sa poberá 28týž. po pôrode, no najdlhšie 34týž. od vzniku nároku na materské. A oni vznik nároku na materské brali nie odkedy začali fakticky vyplácať, ale od 6týždna pred očakávaným termínom pôrodu v žiadosti o materské, tj. odkedy mal byť najneskorší nástup na MD. Teda v tomto prípade, ak by nástup na md bol o 2týž. neskôr (4týž pred termínom) a poôrod o 1týž. po termíne, tak by si materské poberala 5týž. pred skutočným pôrodom (4týž. pred termínom+1týž. po termíne) + 27týž. po pôrode.
Ale priznávam, toto je taký "náročnejší" výpočet, že určite záleží od pracovníčky, ktorá to ráta, či to spraví, lebo oni často aj jednoduchšie výpočty neovládajú (mám s tým dostatok skúseností).
Ale ako píše havana, inak nie je probém, tiež tak kolegyna nastupovala o 2týž. neskôr, tj. mala kratšie poberanie materského.
Presne tak, skráti sa ti vyplácanie materskej, ja som to tiež chcela. 🙂
ak to chces spravit koli prijmu, dohodni si v praci uzavretie dohody a pracuj na nu a riadne nastup na matersku
ja som pracovala az do dna porodu...ale vybavila som si to u zamestnavatela tak, ze mi vyplatili mzdu za poslednych 6 tyzdnov formou odmeny-- a to ale doplatok do vysky platu..jednorazova odmena....takze som normalne poberala materske ale pracovala som a zarobila som to do vzdy.....ale nemusela som na matersku..ja som koncila robotu prvou kontrakciou...
Takze ano, ako pisu baby predo mnou, da sa to, ale prides o materske...ale da sa to aj tak, aby socialka bola spokojna a tetusky tam nechaosili, ze sa dohodnes v praci a pracovat mozes aj nadalej
Kámoška chodila do práce ešte 2 týždne pred pôrodom. Ale ako ten mesiac mala v práci dohodnuté, to neviem. Skús sa spýtať vašej mzdárky v robote, ako by sa to dalo.