Maximálna materská - rada

frederika1230
28. feb 2018

Ahojte. Chcela by som vas poprosit o radu, ktora mate skusenost co sa tyka maximalnej materskej. Viete mi povedat ako to aktualne je? Zistovali sme to u viacerich soc.pracovnicok a kazda nam povedala inu verziu.
Podla rady od jednej z nich: dat sa aspon 3 mesiace pred porodom "prizamestnat", uzatvorit zmluvu s dalsim zamestnavatelom na rozdiel tej sumy, ktora mi vlastne chyba. Tak aby suma od jedneho aj druhého zamestnavatela bola 1800 eur v hrubom spolu. Vraj sa to nacitava a staci to k dosiahnutiu maximalnej materskej.

Ina nam povedala vraj oba pracovne pomery musia byt odpracovane 270 dni, inak sa to neda.
Samozrejme, ze v stalej praci mam odpracovane 270 dni.

Mate niektora s tym skusenost? Da sa to aj takto "prizamestnat" aby sa platy nacitali alebo len zrusit pomer u terajsieho zamestnavatela a zamestnat sa len u jedneho s maximalnou moznou mzdou?
Dakujem velmi za odpoveď, moc by ste mi pomohli.

luliu
28. feb 2018

@frederika1230 správna rada bola tej pracovníčky že u oboch 270 dni, to ako sa to dalo v minulosti už nie je mozne

frederika1230
autor
28. feb 2018

@luliu dakujem za odpoved.. neexistuje tam aj ochranna lehota? poradila mi este aby som sa subezne dala zamestnat k obom zamestnavatelom aj ked u druhého uz samozrejme nevide 270 dni, a u prvého potom dala vypoved,vraj budem v ochrannej lehote. o tom neviete nic? a ze mi materska bude plynut potom od oboch zamestnavatelov. dakujem

luliu
28. feb 2018

@evittam
@majusqa77

Kocky neporadite?
Podľa mňa sa už nedá umelo zvyšovať materska

9lf9
28. feb 2018

Aj chces matersku od oboch zamestnavatelov, musis splnat 270 dni ako vravela druha pani. 90 dni bez ocr a pn pre max.matersku by platilo v pripade ukoncenia trvajuceho pp a vtedy by sa materska ratala z noveho pp.ked si zamestnana doplacat sa uz neda.

arthemiis
28. feb 2018

A oplatí sa dávať výpoveď v stálom zamestnaní kvôli pól roku?

frederika1230
autor
28. feb 2018

som zamestnana na dobu urcitu a zmluva mi konci v decembri

9lf9
28. feb 2018

@frederika1230 nepises datum od kedy ti trva pp, kedy mas TP

evittam
28. feb 2018

@frederika1230 Musela by si skončiť aktuálny PP a uzavriet novy PP na minimálne 90dni bez PN a OCR na vyssiu mzdu a potom ti budu MD počítat z toho.

evittam
28. feb 2018

@arthemiis Kvoli akému polroku?

luliu
28. feb 2018

Súbeh sa nedá, bud z jednej alebo z druhej zmluvy

evittam
28. feb 2018

@luliu Da sa aj subeh, ak by splnila podmienky naroku z oboch.😉

mirola
28. feb 2018

no my sme to tiez prave teraz zistovali a mne nam bolo na socialke povedane ze.... ze vymeriavaci zaklad materskej je posledny odpracovany rok.. teda denna mzda za ten rok a z nej 75%..
mne vychadza 95 eur na den, cize taka vysoka materska ani neexistuje.. teraz je maximalka len 1350 tusim :/

luliu
28. feb 2018

@evittam jasne, myslela som v jej prípade 😉

katkakacena
28. feb 2018

ja to viem tiež tak že za predchádzajúci kalendárny rok sa ráta

9lf9
28. feb 2018

@katkakacena ano za predpokladu ze PP stale trva a nedojde k zmene zamestnavatela.

arthemiis
28. feb 2018

@evittam no veď materskú dostáva žena len pól roka a zvyšok len rodičak

fokuska
28. feb 2018

@arthemiis Materska je najmenej 34 tyzdnov., co je pri 30 dnovych mesiacov takmer 8 mesiacov. Kedze na matersku sa nastupuje 6-8 tyzdnov pred terminom porodu, tak vacsinou vychadza poberanie do doby kym ma dieta 6 mesiacov.

evittam
28. feb 2018

@mirola Ano ak pracujes cely rok a v tom istom zamestnani

evittam
28. feb 2018

@arthemiis MD je 34 týždňov