Manžel nastupuje s našim dieťaťom na rodičovskú dovolenku, bude poberať materské. Už máme stanovený presný dátum začiatku odkedy nastúpi, zamestnávateľ ho teraz neformálne požiadal, či by mohol ešte jeden týždeň zaskočiť, lebo je treba niečo dorobiť (vyplatené by mu to bolo v odmenách). Manžel si nechce pohnevať zamestnávateľa a chce mu vyhovieť. Ja ale rozmýšľam či to nie je priveľké riziko. Ak by to Socialna poisťovňa zistila, zrejme by mu úplne odňali materskú? A zamestnávateľ by z toho mal tiež problém alebo oni by z toho nemali nič? Bolo by to brané ako práca na čierno, platili by pokutu?
@andreakotesova lebo chlapi majú rodičovskú dovolenku, nie matersku
@andreakotesova normálne.. otec nastupuje na rodičovskú a poberá materskú dávku. Pozri si to v zákonoch, na stránke SP.. ale pýtala som sa na niečo iné
@luliu tak to som veru nevedela, ze to premenovali.
ja by som to absolutne neriesila - ak sa ma o dieta kto postarat...
@majusqa77 ja som ešte doma takže o dieťa by bolo postarané, o to nejde…
a co ma potom SP zistit? ved nastupi na matersku.. ...a ze este nieco vypomoze? je to na jeho dobrej voli predsa... ..nemyslim, ze ZP pride do firmy na kontrolu, ci tam je, alebo nie.... hlavne, nech ma papierovo vsetko v poriadku
Podľa mňa záleží aj akú prácu vykonáva, niečo iné je práca na PC a niečom iné nejaká manuálna práca, kde by mohlo prísť k zraneniu a teda k problemom
@majusqa77 ved za tu pracu bude mat mzdu a zo mzdy odvody a tie koncia v SP. Su tam nejake pravidla ze nemize pracovat na tej istej pozicii u rovnakeho zamestnavatela....niektorym aj koli tomu zamietnu.
@zuzinka888 píše, že mu to vyplatia ako odmeny, nie ako mzdu
ak mu to vyplati formou odmeny a nedostane za to normalny plat, tak asi ani nikde nebudu uvedene odpracovane hodiny
V tomto pripade by mohol nastat len jeden problem, a to, ked manzel dany cas odpracuje a zamestnavatel mu odmeny nevyplati.
Véd nech uzavrie u toho istého zamestnávateľa novú prác.zmluvu na polovičný úväzok, samozrejme musí tam byť iný druh práce, a môže mať legálne príjem aj to zamestnania aj z materskej. Zákon to umožňuje.
@chadkroeger určite mu neumožnia polovičný úväzok a materskú. To už dávno neschvaľuju
@luliu praveže je to možné.
@chadkroeger nie nie je, on sa nemôže plnohodnotne starať o dieťa, keď bude 4h v práci, také niečo už dlho neschvaľuju. Kto sa v tom čase stará o dieťa, za ktoré on dostáva materskú?
@luliu pozri, nebudem sa tu s tebou o tom naťahovať. Ako píšem, je to možné, nakoľko podobný prípad som riešila nedávno a aj dávnejšie predtým. Ak o tom nevieš, zisti si podrobnosti, ak ťa to zaujíma.
@chadkroeger v platnosti od 1.11.2022. Cit.
@andreakotesova no a? Ved ste len potvrdili to čo píšem. Že zákon to umožňuje.
@chadkroeger akceptujú úväzok na pár hodín do mesiaca a nie polovičný ako píšeš ty. To sa už nedá a zamietaju to, ale ty si pôjdeš aj tak svoje, takže škoda reči
@chadkroeger áno, ale najlepšie v inej firme (a na par hodín), nie v tej, z ktorej odchádzal na MD.
@chadkroeger nehadaj sa tu za každú cenu, ženy majú pravdu. Náš známy mal ani nie že polovičný úväzok ale dohodu, bolo to u toho istého zamestnávateľa a pani zo SP mu volala, že buď zruší tu dohodu, alebo mu odnímu materské. Keď je to u toho istého zamestnávateľa to veľmi kontrolujú, tiež nie sú hlúpi a dopne im, že ten človek tam asi zrazu nebude vykonávať inú činnosť.
A vraj teraz od januára to ešte prísnejšie posudzujú a kontrolujú.
Tiez som pocula, ze to teraz prisnejsie sleduju.Asi to stalo dost milionov a uz to mnohi vyuzivali..Ja by som to odmietla a starala sa o dieta.Robota pocka, neni nenahraditelny.
Zdravím, manžel práve skončil materskú dovolenku, tiež ešte pár dní ťahal v práci, aj keď už bol oficiálne a papierovo na materskej. Samozrejme o dieťa bolo postarané. Do práce sa musel po materskej vrátiť, tak musel vyhovieť požiadavkám zamestnávateľa a nejaké veci dotiahnuť. Tiež to mal vyrovnané v odmenách. Sociálka nebola ani raz kontrolovať, či bol doma, ani nemám v okolí skúsenosť, žeby takéto kontroly robievali... Iný problém nevidím v tom, že je na materskej a pár dní potiahne v práci. Skôr teda kontrolujú PNku. Ale určite by som nekombinovala pracovnú zmluvu a MD, viem, že zvyknú zamietať žiadosť (bratovi tak zamietli). Ak môžem ešte jednu radu: Odporúčam nastúpiť na MD počas mesiaca (nie prvého)- v jednom mesiaci vyjde aj materský aj rodičovský príspevok - to isté aj pri ukončení. 🙂
@nieco22 ale SP kontroluje dokumenty, odvody a pod., nechodí kontrolovat po domoch otcov na materskej 😅
@andreakotesova veď som písala, že kontroly nerobia 😅😉. Určite tento tvoj komentár autorke pomohol 👏.
@luliu rozprávaj si co chceš, prax vraví sama za seba, ja som mala takú skúsenosť, niekto iný mohol mať inú.
@nieco22 tak to máme teda rovnakú situáciu ako vy 🙂 nechce to odmietnuť práve kvôli tomu že v práci je spokojný a po tom pol roku sa tam chce vrátiť. Ja skôr mám obavy aby niečo nedokašlali v práci, lebo veď výkazy sa posielajú sociálke, aby sa ekonómka nepomýlila a neposlala zaňho že bol ešte tých pár dní tam.. preto ma zaujímalo či je aj záujme zamestnávateľa dať si na to sakra pozor, alebo by oni nemali z toho žiaden problém, a doplatil by na to len manžel tým, že by mu odňali materské.
Oni by z toho nemali žiaden problém, len manzel
Ako môže ísť na rodičovskú dovolenku a poberať materskú....? 😶