Ahojte prosím viete mi poradiť vo veci výpočtu materskej ? Na internete sa uvádza:" Vypočítate si ju z vašej hrubej mzdy, pričom do úvahy sa ako rozhodujúce obdobie berie ostatných 12 mesiacov vo vašom zamestnaní, ak ste pracovali dlhodobo, alebo 270 dní po dobu 2 rokov ak ste splnili aspoň túto podmienku" .
Moja otázka znie či mám nárok na výpočet materskej a či splňam podmienku keď som zamestnaná oficiálne na TPP až od 7/ 2015 - predtým som bola evidovaná pol roka na úrade práce ( 1.1.- 31.6.2015). Celý rok 2014 aj rok predtým som riadne robila na TPP. Jedná sa mi len o to či mi vzniká nárok na materské keď som mala " polročnú pauzu" a prestriedala sa u 2 zamestnávateľov ? Túto informáciu si neviem nikde potvrdiť tak sa obraciam na vás milé mamičky a na koníka 🙂 . Materskú mám v pláne 20.2.2015
Ďalej sa chcem spýtať či neviete či je pravda že pokiaľ počas doby u zamestnávateľa kedy oznámim tehotenstvo mi môj zamestnávateľ zníži dodatkom mzdu na papieri či si môžem potom (Kedy?) nárokovať na preplatenie rozdielu o ktorý ma zamestnávateľ počas ochranej doby obral ? Vraj na to nárok mám.
za všetky vaše rady ďakujem 🙂
@majusqa77 Ahoj a dakujem za príspevok, no to si myslím aj ja že mám ale neviem či nebude problém že mi nemocenské platili teraz dvaja zamestnávatelia. Čo sa tíka toho dodatku niekde som čítala fakt už neviem kde že pokiaľ mi firma ktorá mi znižovala mzdu na papieri po oznámení o tehotenstve tak aj odôvodní t.j. napr " zamestnanec nemohol nadalej vykonávať funkciu managera preto išiel na nižšiu funkciu s nižším platom" a to odôvodnenie zanesiem úradom vrátia mi rozdiel o ktorý som prišla počas tejto doby až po nástup na materskú dovolenku.
@zolka89 moze ti to doplatit socialne poistovna ak si požiadas o vyrovanvaciu davku. &lekar gynekolog ti da tlacivo podoba sa na to ako na poberanie materskej. ak ho nema musi si ho vypitat na socilake. To podpises a odovzdas u teba v praci. Oni to odoslu a kazdy mesiac budu socialke posielat kolko si zarobila a socialka ti potom doplati rozdiel. Palti to preradení na pracu s nizsim zárobkom z dovodu tehotnosti. Budu porovnavat plat napríklad december 2015 s decembrom 2014 rozdiel preplatia
http://www.socpoist.sk/vyrovnavacia-davka
U nas vo firme to tak funguje roky a vsetko ok alebo sa skus spytat mzdarky a nenechaj sa odbit malo kto o to ziada lebo ludia nevedia o tej moznosti
@kocurikova1 tak o tomto som netusila 🙂 musim dostudovat 🙂
@kocurikova1 Wau super ďakujem za info, potešila si ma, ono to vlastne funguje tak že tlačivo ktoré dostanem či už od gyngoša alebo od sociálky mi v práci len potvrdia a ja ho posielam dalej nie ? Stačí to riešiť v čase keď budem riešiť aj odchod na materskú ? 🙂
@zolka89 gyndos si vypita tlacivo zo sociálky /niektorý ho maju v ambulancii, niektorý nie/ vypíse ti ho ty ho podpises a odovzdas v praci ostane je uz na vasej mzdarke. Je možne ziadat to 3 roky spatne. Aspon tolko mi povedali na socialke a tolko som sa docitala a vyzvedela od mojich kolegin. Na niektorých socialkach najma v mensich mestach s tym nemaju moc skusenosti. Malokto o tejto moznosti vie a ziada si ju tak to riesia tak raz za rok, pripadne na teba pozeraju ako by si bola z marsu, ale treba byt neodbytná a ide to. V ba s tým problém nieje. V NZ najprv nevedeli o com im rozpravam ale potom im svitlo, ze to je to co riesia asi raz za rok. 🙂
Ahojte a ako to je ked som nerobila po materské tak mam narok nato ze i mne zvisia tu materskú... lebo na internete vidim ze by malo od 1 januara zvyšovať materská,a teraz nevim ci i mne...dakujem ta odpovede
A o kolko sa zvyšuje, alebo ako to fung
Ďakujem vám za odpoveď
Ahojte, mám podobnú situáciu. Minulý rok som do júna pracovala na dohodu,od júna mám TPP na dobu určitú, na materskú nastúpim pravdepodobne v máji. Len ma ešte trápi otázka, tých 70 % bude vyrátaných zo mzdy u súčasného zamestnávateľa,alebo ako? Mám v tom teraz celkom zmätok 🙂 ďakujem za objasnenie.
@pjotrush áno, bude sa rátať od júna 2015 do konca mesiaca, ktorý bude predchádzať mesiacu kedy nastúpiš na MD, čiže ak nastúpiš v júni, tak do konca mája.
Ahojte ludkovia.mám taky dotaz. Posledný rok a pol som pracovala u viacerých zamestnávateľov. Od 1.10.2015 som na úrade práce, ale pracujem popritom na dohodu a poberam podporu. Pravdepodobne od 1. Aprila nastupim u môjho zamestnávateľa na TPP, čím by som splnila 90 dní. Môže mi poškodiť, že som teraz u neho zamestnaná na dohodu? Ovplyvní mi to moju materskú?
@svetluska85 ak odhlasis dohodu a prihlasis tpp kde budes mat 90 dni bez pn a ocr bude sa materska pocitat len z tpp
Ahojte žienky, potrebovala by som radu - ako sa mi bude ratat materska?
Na matersku pojdem niekedy na konci 06/2016. V case 02/-05/2015 som bola nezamestnana, evidovana na urade prace a poberala davky v nezamestnanosti. To bola moja jedina nezamestnanecka pauza. Pracujem od r. 2009 nepretrzite. Nove zamestnanie mam prave od 1.6.2015. Za posledne dva roky 270 dni nemocenskeho poistenia splnam, ale moja otazka je, z coho bude ta materska ratana? z prijmu z poslednych 2 rokov a z tohto vyrataju vymeriavaci zaklad na den? alebo len za poslednych 90 dni. Plat mam o nejake drobne upraveny od 1.1.2016. Dakujem velmi pekne za vsetky rady.
podla toho co pises narok vznika-dni mas, nemocenske poistenie tiez. A ta druha cast je kravina - kto ti to ma akoze doplatit? Ved s dodatkom nesuhlas, mzdu ti len tak znizit nemoze..