Materská a tehotenské - kombinácia zamestnaní

dkbakelover
18. mar 2022

Ahojte baby 🙂 nevyznám sa v týchto veciach, prešla som si fórum až do minulého roka, ale chcem sa radšej opýtať na konkrétnu situáciu. Som momentálne externou študentkou a rysuje sa mi práca na skrátený úväzok. Ide o to, že chcela by som mať vyššiu materskú, nemusí to byť najvyššia, ale aspoň o niečo vyššia než priemerná mzda.
Je možné aby som sa popri práci zamestnala ešte niekde na dohodu? Potom by sa mi tie 2 zamestnania spočítali dohromady a vyšla by mi lepšia materská?
Takisto sa chcem spýtať, že čo je pre mňa výhodnejšie, že či mám nárok ako externého študentka na tehotenské štipendium. A ak áno, tak je pre mňa lepšie brať tehotenské štipendium alebo sa radšej zamestnať a poriešiť si iba tehotenské? Je tam veľký finančný rozdiel? Viem, že tehotenské štipendium je 200 eur mesačne.
Mám síce aktuálne odpracovaných dosť dní, ale tým, že pôrod by bol až budúci rok, tak to by mi už zas chýbali nejaké dni na uznanie materskej, preto určite chcem pracovať aby som neriskovala 🙂 Len by som si rada v tejto neistej dobe prilepšila materskú, ak sa to dá.
Budem rada, ak mi niektorá z Vás poradí či je možné mať teda aj viac zamestnaní a zvýšiť si tak materskú. Ďakujem za rady vopred ❤️

dori2
18. mar 2022

@dkbakelover si uz tehotna?

zuzkarlikova
18. mar 2022

Na to, aby sa ti príjem započítal do materskej, musíš ho mať 270 dní minimum pred nástupom na MD

petamich
18. mar 2022

este doplnim, ze na tehotenske stipendium mas narok ak si externy student a zaroven nemas narok na standardne tehotenske, kedze ale ty zrejme na tehotenske narok mat budes tym padom nemas narok na stipendium 🙂

dkbakelover
autor
19. mar 2022

@petamich ano som externy student 🙂 len ja chcem popri studiu aj pracovat, ale islo mi skor o tu vysku materskej...ci je mozne mat aj 2 zamestnania subezne aby som si zvysila matersku?

dkbakelover
autor
19. mar 2022

@dori2 zatial este nie 🙂 no chcem sa pripravit lebo viem, ze dost SP robi problemy, ak ti chybaju nejake dni...len mne ide o tu vyssiu matersku, ci mozem mat viac zamestnani, aby som si dovtedy zvysila ten vymeriavaci zaklad