Mám nárok na nedoplatky rodičovského za 6 mesiacov?

dianka318
18. mar 2012

Dobrý deň, mám 17 rokov a 15.septembra sa mi narodila dcéra. Aby som si uplatnila rodičovské práva, tak som si podala žiadosť na súd.Právoplatnosť rozsudku bola 14.3. a deň na to mala moja dcéra pol roka. Keď som si bola vybaviť rodičovský príspevok na úrade sociálnych vecí a rodiny ,tak mi povedali , že ten rodičovský príspevok ,o ktorý som za tých 6 mesiacov prišla, ani nedostanem.Chcem sa opýtať či je niečo také možné , keď ja mám v rozsudku napísané ,že mi schválili rodičovské práva od 15.9. Budem veľmi rada ak mi niekto poradí .Ďakujem

anieli_1
18. mar 2012

@dianka318 podla mna by ti mali spetne vratit penieze neviem ci vsetkych 6 mesiacov ale podla mna mali............ja som mala problem ze mi stale zapatrosili malej rodny list a potom mi poslali mesiace naraz aj ked to bola materska ale podla mna by ti to mali spetne vratit 😉 musis sa tam ist este raz popytat ze mas papier ze si na materskej od vtedy a vtedy proste si musis stat na svojom.......

stastnamamulka
18. mar 2012

myslim,ze tu neplati datum,kedy ti schvalili rodicovske prava ale datum,kedy si podala ziadost o rodicovsky prispevok.ak je datum podania ziadosti starsi ako 6mesiacov od narodenia dcerky,myslim,ze ho uz nedostanes ☹

natyadko
18. mar 2012

dianka318
ahoj aj ja som si chcela dat doplatit rodinne,ale spetne vyplacaju do 6mesiacov. Moja pekne chod na urad aj s papierom zo sudu a but neodbytna !!! Ja som si vybavovala sama za seba aby mi vyplatili sirotske. Na urade prace mi povedala ze ked som navstevovala sukromnu skolu tak nato sa to nevztahuje. Ale nedalo mi to. Vtedy som byvala v ba. Tak som isla tam na socialku lebo tam mi to mali vyplatit. Bola som milo prekvapena ked mi povedali ze nezalezi na tom aka skola to bola 🙂 tak som im priniesla papier z ba do hc na urad ze mi to maju vyplatit. A uz to bola pravda. Na uradoch musis mat hubu a trpezlivost. Ja som to vybavovala rok aj pol a uz som mala chut to vzdat. Takze pekne tam chod a bojuj o rodinne ked ti sud priznal. Ale pozeram ze obdobie kedy ti to sud schvalil a koniec pravoplatnosti je tusim 6m a za to obdobie od priznania si si to mala vybavit. Mala si nato 6m.

dianka318
autor
18. mar 2012

ale ja som to netušila že mi na socialke povedia niečo také že nemám nárok na spätné vrátenie peňazí.Somnou sa ani nechceli rozprávať ani nič mi vybaviť kým som nemala na rozsudku pečiatku ,že je to právoplatné a to už bolo len deň predtým ako mala mať moja dcéra 6mesiacov...Dúfam že sa stým bude dať niečo robiť...ale keď na socialke ma vedia iba obrechať ako psy

anieli_1
18. mar 2012

@natyadko lenze ak som to spravne pochopila tak jej papier o rodicovstve dali az toho 14.3. a do vtedy bez papiera nic nemohla robit.......ale ma na nom napisane ze je rodic od toho septembra takze podla mna by jej to mali schvalit aj ked neviem kolko sa da ci vsetkych 6 mesiacov alebo menej
@dianka318 musis ist pytat sa trvat na svojom nesmies sa ich bat musia ti aspon nieco spetne poslat podla mna

melonik7
18. mar 2012

@dianka318 nedaj sa..ak je to tak ako píšeš, nemala si inú možnosť, musela si čakať na právoplatnosť (tak ako ti aj tvrdili na sociálke). S týmto tam choď argumentovať, určite v takýchto prípadoch (neštandardných) majú možnosť vrátiť spätne peniaze. Zavolaj si prípadne vedúcu a v kľude si to prejdite..ale určite to nevzdaj..logika hovorí, že ti patria..

quaxi
18. mar 2012

rodicovsky prispevok by si mala dostat aj spatne, ale to je tych 190E mesacne, takisto pridavky na dieta by ti mali doplatit. Ale narok na prispevok pri narodeni a priplatok k prispevku pri narodeni ti zanikol 6 mesiacov od narodenia (to je tych cca 830E), to uz asi nedostanes. Mozno skus podat tie ziadosti postou, posli to hned zajtra prvou triedou, a do ziadosti vypln datum este 14.3., netusim ci ti to uznaju ale za pokus to stoji (vacsinou rataju datum z posty, alebo kedy to prislo, ale mozno budes mat stastie). Alebo osobne zajdi na pobocku, vysvetli situaciu - ze si to nemala ako stihnut za ten jeden den, ci by ti to nedovolili podat s tym datumom...

dianka318
autor
18. mar 2012

tích 830 € som vybavila toho 14.3. takže už mi ich poslali...ale rodičovský príspevok mi začne platiť vraj až od apríla a tie mesiace pozadu mi nevyplatia.

zalka
18. mar 2012

@dianka318
Zaujímavá téma,
no podľa mňa máš nárok na doplatenie RP , viď

Rodičovský príspevok sa vypláca za celý kalendárny mesiac, a to aj v prípade, ak podmienky nároku boli splnené len za časť mesiaca – mesiac pozadu.
Nárok na rodičovský príspevok za kalendárny mesiac zaniká uplynutím 6 mesiacov od posledného dňa v mesiaci, za ktorý patril.
zdroj : http://www.upsvar-ba.sk/index.php/socialne-veci...

Vypisovala si žiadosť o RP, po narodení dieťaťa?

dianka318
autor
18. mar 2012

ano vypisovala...mne ho aj schválili ale vraj mám nárok iba od právoplatnosti rozsudku

jania023
18. mar 2012

@dianka318 ahoj tak vidis ako som ti vravela vcera ze tu ta nikto nebude osocovat a nadav at ti ze mas abo v 17tich ako tamten hulvat co tam bol 😀

zalka
18. mar 2012

@dianka318
Skús napísať mail na ministerstvo, opíš svoj prípad, prihod rozhodnutie čo Ti dali . Niekedy pracovníci nevedia a konajú zle bohužial.
Odbor stratégie sociálnej ochrany detí a rodiny
riaditeľka odboru : Mgr. Ivana Mrázková
sekretariát : Mgr. Robert Pientka
tel : 02 2046 1063, mail : robert.pientka@employment.gov.sk

dianka318
autor
18. mar 2012

@zalka ďakujem už som tam napísala.
@jania023 áno aj ľutujem že som tam písala

zalka
18. mar 2012

@dianka318
Hádam TI dajú odpoveď , ktorá pomôže. Lebo sa píše
"Nárok nevzniká maloletej matke, ktorá nemá súdom priznané rod. práva a povinnosti." .. ale nepíše sa nikde či po súde alebo od rozhodnutia súdu, alebo od dátumu narodenia dieťaťa. Takže zrejme len na ministerstve budú vedieť poradiť.

dianka318
autor
18. mar 2012

@zalka čítam o rodičovskom príspevku na tej stránke : http://www.upsvar-ba.sk/index.php/socialne-veci... a píše sa tam niečo o 256-tich € pri RP..ale nechápem tomu čo tam napísali...ale čítala som že túto sumu by mal dostávať nezamestnaný rodič...v nemocnici mi sestričky povedali , že si mám vyžiadať aj nejaký príspevok ako slobodná matka..a keď som to vravela na socialke tak mi tá pracovníčka povedala, aby sa tie sestričky starali o injekcie..

cicimon
18. mar 2012

@dianka318 256e sa uz nedava RP, uz je len jednotny 194e

zalka
18. mar 2012

@dianka318
Cca pred dvoma rokmi mali zamestnané mamičky nárok na vyšší RP v tej sume, Teraz to už neplatí viac ako rok.

Neviem o žiadnom príspevku pre slobodné matky. Môžeš žiadať o "Príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke" na seba po dobu 2 rokov od narodenia od otca dieťaťa okrem výživného pre dieťa.
http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat...

anika11
18. mar 2012

@dianka318 skus si zavolat do BA.ja mam brata,ktory ma postihnutu dcerku a chceli si vybavit prispevok na auto.na nasom urade ich vzdy zrusili,ze im to nik neschvali pokial mala nema 6 rokov.nakoniec zavolali do BA,aby sa informovali,ci je to naozaj tak a cuduj sa svete..tam im povedali,ze v ich pripade by im bol uz prispevok davno schvaleny,keby si dali oficialnu ziadost.a uz sa aj vozia 🙂 Ja to nechapem..niekedy sa tie uradnicky spravaju,ako keby tie peniaze isli z ich vrecka.Drzim palce

anika11
18. mar 2012

@dianka318 este k tomu prispevku pre slobodne matky.Viem o tom,ze ked mamicka dostava matersku zo socialnej poistovne,tak slobodne matky (ale myslim,ze musia zit uplne same-nie s rodicmi alebo tak) maju narok na cosi dlhsiu matersku

dianka318
autor
18. mar 2012

Aj moja sestra sa usiluje už 4 roky o auto , pretože jej synček je ťažko postihnutý.Do teraz ho nosila všade len na rukách či už keď cestovala alebo išla do obchodu ktorý ma 3km od domu.Schválili jej akurát vozíček , ktorý nebol ani celý a na úrade jej povedali , nech si ostatné veci dokúpi.Kde by som mohla nájsť to číslo do BA?hneď by som sa informovala aj ohľadom synovca.

zalka
18. mar 2012

@dianka318
ved predsa na ministerstve. Písala si im mail, máš tam aj číslo. 🙂 ale po telefone ťažko niečo vybavíš. A dieťa asi nechodí do škôlky alebo denného stacionára, ak by chodilo teda by ho vozili tak príspevok na OMV by mali väčšiu šancu dostať.

dianka318
autor
18. mar 2012

Nie nechodí , pretože mojej sestre povedali že taký človek ako je jej syn medzi deti nepatri....

zalka
18. mar 2012

@dianka318
čo je malému? Ved predsa detičky z rôznymi postihnutiami navštevujú rôzne zariadenia. Vidím na ulici mnoho postihnutých detí ako u nás z charity idú na prechádzku. To kto tak povedal tvojej sestre?

anika11
18. mar 2012

@dianka318 mozem sa ti opytat na to cislo,kde konkretne to vybavovala svagrina.Ale zalka ma pravdu,je tam taka podmienka,ze musi chodit do skolky alebo niekde.moja neter chodi do takeho rehabilitacneho centra.to je na tom to nelogicke,ze postihnute dieta ti do ziadnej skolky nezoberu,ale oni uvedu ako podmienku to,ze musi chodit doskolky.Je to cele postavene na hlavu.to presne aj nasim u nas na urade povedali,ze ju mozu nosit na rukach.no nos 20 kg dieta na rukach,este ked nebyvas priamo v meste a vsade sa musis trepat autobusom.

zalka
18. mar 2012

@anika11
Anika, mám kamaráta dospelého a aby mal nárok na auto tak navštevuje školu, aj ked len jazykový kurz. Ako má chodiť od krku dole ochrnutý do práce, proste sa nedá. Ale zabraňuje to zneužívaniu dávok, a aj jemu to pomáha lebo je medzi ľudmi.
Tak ako aj tým detičkám pomáha, ked sú v kolektíve.

anika11
18. mar 2012

to ano,vsak oni su radi,ze je mala medzi detmi.len ked chodis z jednej skolky do druhej a vsade ti povedia,ze oni nemaju na to moznosti a neviem co.proste nechcu dieta,ktore nechodi.ona chodi do tej rehabilitacnej uz dlhsie,ale u nas na urade im povedali,ze to sa nepocita,ze ona by musela chodit do normalnej skolky.preto behali,zhanali a nikde ju nezobrali.preto sa opytali priamo v BA a tam sa cudovali,ze preco by nemalo stacit to rehabilitacne centrum (neviem presne ako sa to vola 🙂) a zrazu sa veci pohli..zrazu sa dalo.no neviem,ale ja by som skor cakala,ze tie zeny,co maju socialnu pracu na urade sa budu snazit pomahat ludom,ktori potrebuju pomoc a nie ich len odbit a niekedy vedia byt naozaj neprijemne

anika11
18. mar 2012

@zalka to ano,vsak oni su radi,ze je mala medzi detmi.len ked chodis z jednej skolky do druhej a vsade ti povedia,ze oni nemaju na to moznosti a neviem co.proste nechcu dieta,ktore nechodi.ona chodi do tej rehabilitacnej uz dlhsie,ale u nas na urade im povedali,ze to sa nepocita,ze ona by musela chodit do normalnej skolky.preto behali,zhanali a nikde ju nezobrali.preto sa opytali priamo v BA a tam sa cudovali,ze preco by nemalo stacit to rehabilitacne centrum (neviem presne ako sa to vola ) a zrazu sa veci pohli..zrazu sa dalo.no neviem,ale ja by som skor cakala,ze tie zeny,co maju socialnu pracu na urade sa budu snazit pomahat ludom,ktori potrebuju pomoc a nie ich len odbit a niekedy vedia byt naozaj neprijemne

zalka
18. mar 2012

@anika11
Dobrá byrokracia, na UP v mieste bydliska si neboli isté, a namiesto toho aby si to overili na centrále, tak odpinkali ľudí. Sila ale toto sa bežne stáva. Preto ak niečo sa mi nepáči, tak treba napísať dotaz mailom na ministerstvá a počkať si na odpoveď.

vierama
18. mar 2012

v prvom rade v kontakte s nasimi uradmi musis vsetko robit jedine pisomne, aj otazky im klad pisomne a ziadaj od nich pisomne odpovede a vysvetlenia - to pre pripad, ze budu informovat , konat ci rozhodovat nespravne, tak aby si mala dokaz. osobne na urad prace urcite nechod.
takze co mas robit - napis im ziadost, ze ziadas o doplatenie rodicovskeho prispevku za mesiace september az februar. dovodom je to, ze rodicovske prava mas priznane uz od septembra (prilozis kopiu rozsudku), ako aj to, ze ziadost o RP si podavala este v septembri, a ta ti bola schvalena (prilozis kopiu rozhodnutia). pockas na ich rozhodnutie o tejto ziadosti. zda sa, ze ide o uradnicky - idiotky, ktore asi ti ziadost zamietnu, ale budes tam mat (urcite idiotske, nezakonne, a diletantske) odovodnenie rozhodnutia. musis do 15 dni od dorucenia tohto rozhodnutia podat odvolanie zaslane tomuto uradu. on toto odvolanie preposle na ustredie prace do blavy, a tam si na to posvietia, tam su pravnici trochu zdatnejsi ako tie idiotske uradnicky na uradoch, takze mali by prvostupnove rozhodnutie zrusit a urad by ti uz potom mal vydat noe rozhodnute, kde ti doplatenie rp prizna. keby vsak ani ustredie nedostalo rozum, ostava ti uz len spisat zalobu na ustredie a podat ju na sud. nebj, narok mas, si v prave, a to z jedineho dovodu - v septembri si este objektivne nemohla mat rozsudok o rod.pravach, (nie je to v ziadnom pripade tvoj problem, ze je tu takato obrovska byrokrcia, ty na nu nemozes doplacat), urad je povinny zobrat NOVE skutocnosti do uvahy a vydat nove rozhodnutie, kde ti prizna RP od septembra. takze este raz -nezabudni do svojej pisomnej ziadosti napisat, ze je tu NOVA skutocnost dolezita pre rozodnutie vo veci - priznane rod. prava od septembra!!! urad sa sakramentsky myli! si v prave. a ta zaloba - ak by to zaslo az tak daleko, tak sa obrat na centrum pravnej pomoci, budes to mat asi gratis.

vierama
19. mar 2012

@dianka318 urad sa myli, ak tvrdi, ze mas narok od pravoplatnosti rozsudku. nie, pravoplatnost s tym nema nic spolocne - narok mas od UCINNOSTI rozsudku, to su dve rozdielne vlastnosti tohto sudneho aktu, ktorym zial uradnicky s prepacenim prd rozumeju, a vyznaju sa do tychto pravnych veci presne ako hus do piva...takze do ziadosti o doplatenie im este jasne, polopatisticky, uved, ze narok na rp ti vznika od ucinnosti rozsudku, nie od pravoplatnosti (ta sa viaze iba na moznost podat odvolanie, na nic ine!), a kedze sud priznal svojmu rozhodnutiu spatnu ucinnost od 15.9., narok ti vznika od 15.9. to by inak mali vediet tie husi, ale kedze nemaju pravne vzdelanie, tak to potom tak vyzera, a este ty by si prisla o peniaze kvoli ich dementnosti! daj vediet, ako to dopadlo 🙂