Mám nárok na materskú, keď ma prepustili z práce?

mirkafer
13. jan 2014

Dobry vecer chcela by som sa opitat nevie mi niekto poradit ohladom materskej?Pracovala som od 14.5.2O12 do 30.3.2013 potom ma prepustili a od vtedy som na socialke ako uchadzac o zamestnanie nenasla som si pracu ☹ a v oktobry som otehotnela termin pvorodu mam 25.6.2014 a teraz neviem ci mam narok na matersku ci len rodicovsky prispevok.dakujem za odpovede 🙂

luba28
13. jan 2014

mam dojem,ze si v ochrannej lehote,co je tusim 8 mesiacov,cize mas narok na matersku aj ked si na UP

bajana
13. jan 2014

narok na matersku mas, ak si bola zamestnana resp. platila si si poistenie min.270 dni v priebehu 2 rokov pred porodom...tak si to skus vyratat, ci ti to vyjde.....ochranna lehota by platila, ak by si pracovala predtym dlhsie a ak je 8 mesiacov, ako pise luba, tak v nej aj tak nie si....

lubiduch
13. jan 2014

"Nárok na materské si vyžaduje 270 dní nemocenského poistenia dva roky pred pôrodom.
Ďalšou podmienkou je, že poistenie trvá. Jedinou výnimkou je prípad, keď ešte neuplynulo osem mesiacov od jeho zániku.Žene, ktorej zaniklo v čase tehotenstva, plynie ochranná lehota."

ja osobne som si nie ista ci tych 8 mesiaco vsa rata od ukoncenia zamestnania do porodu, co by si nesplnala.
a tych 270 dni sa podla tohoto rata za posledne 2 roky pred porodom, cize ci v case 25.6.2012-25.6.2014 si odpracovala 9 mesiacov, co by si tusim tesne nesplnala.....

ale skus zavolat na socialnu poistovnu, oni ti presne povedia

dena1973
13. jan 2014

@mirkafer Nárok na materské ti nevznikne, lebo si otehotnela až po ukončení pracovného pomeru. Nástup na materské by bol už viac ako 8 mesiacov po ukončení pracovného pomeru (OL pre tehotné je 8 mes. po ukon. PP). Nástup na materské by si musela mať najneskôr v novembri 2013.
@bajana
@luba28

biba93
14. jan 2014

Narok na matersku nemas,mne sa stalo toto presne pred necelymi 2 rokmi a to som robila pred materskou 12 rokov vtedy som si ale nastastie platila to dobrovolne poistenie tak som mala matersku aspon odtial iank od zamestnavatela nic

zalka
14. jan 2014

@mirkafer ak nič neurobíš MD nedostaneš, ale stačí urobiť veľmi málo a MD dostaneš.

Ešte si v termíne od skončenia poistenia ( zamestnania ) ešte neuplynulo 15 mesiacov, takže tebe teraz stačí ak sa prihlásiš na SP na dobrovolné poistenie. Musíš tak urobiť najneskôr deň pred nástupom na MD .. čo bude niekedy začiatkom mája. Teda prihlásiš sa na balík DNP z VZ 402,50 eur .. zaplatíš za 1 deň cca 4,50 eur a ideš na MD. Ak by si bola poistená 2 dni pred PN alebo MD tak zaplatíš 9 eur a tak dalej.

Ak sa prihlásiš trebárs 1.2. na ten balík v SP , a 2.2. môžeš ísť na PN ak máš zdravotné problémy, ... napríklad a potom z PN na MD .. a po MD v posledný deň, pred začatím RD sa z toho balíka poistenia odhlásiš ... PN by si dostala cca 216e za mesiac, MD by si dostala cca 260 e mesačne ... neni to veľa ale je to o 60 eur viac ako RP .. a za 4,50 eur to stojí.

Prihlásiš sa v SP s pomocou http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne-12122013... tu je poučenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne-12122013... a tu vyhlásenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne_rlfo_vyh...