Ahojte, som v 7tt, termin porodu 10.1.2022
Od 1.8.2018 do 15.2.2020 som pracovala na zmluvu TPP. Od 15.2.2020 do 18.2.2020 som bola ako samoplatca ZP. Od 18.2.2020 do 30.12.2021 som bola živnostník a hradila som si len zdravotku, socialku nie. Dna 31.12.2020 som bola samoplatca (zle som sa odhlasila). Od 1.1.2021 som opäť zamestnanec avsak viac ako polovicu casu v dobe od januara do marca som bola doma kvoli prekazke na strane zamestnavatela so 100% nahradou mzdy. Potom som uz praxovala normálne. Od 10.5.2021 som na PN a vyzera to tak, ze budem az do materskej. Dostanem tehotenske a matersku? Ak áno, tak matersku v minimalnej výške, alebo sa mi bude ratat z platu? Ak ano z akého? Na matersku by som mala nastupit v polovici novembra
A este ak by niekto nahodou prosim vedel, co z tohtorocnou dovolenkou? Budu mi ju musiet preplatit, alebo ako to bude?
Nie som odbornik, ale kedze mas TP v 2022, cize obdobie je pre teba rok 2021.
Na paske mas vymeriavacie zaklady, z toho si vyrataj 75% a mala by si mat predpokladanu vysku MD. Plus musis mat este 270 odvodov do soc.za posledne 2 roky. Pokial si si platila len odvody do ZP, tam ti tie dni chybaju. Ale zda sa mi, ze pokial si aj na PN, tak sa ti tieto dni zarataju. Cize na MD by si splnat mala podmienky. Na tehotenske podla mna asi nie, lebo tam ti tie dni chybat budu.
Ale mozno ma tu baby opravia 😁
@lienka.7 a tehotenske myslis preco nie?
Lebo tam musis splnit 270 dni poistenia k tomu 13 tt. Pokial ich mas, tak tehotenske dostanes, pokial nie, nemas narok.
Pri materskej to mas sancu este dobehnut. Tie dni myslim.
V kazdom pripade si to podaj a uvidis, co ti odpise SP. Mozno sa ja mylim 🙁
@lienka.7 ale 270 dni za posledné dva roky ci? Cize v 13 tt budem 5.7.2021, takze od 5.7.2019 do 5.7.2021 ze?
Len neviem ci sa tam rata aj odbobie pocas PN a to ked som bola na prekazke v práci zo strany zamestnávateľa
Ano. Pocas PN si poistena normalne (ak ti TPP trva). Sa mi zda, ze tu kocky niekde pisali, ze sa to zapocitava.
A to ze si bola na prekazke je jedno, TPP ti trval.
A ano, 270 dni na tehotenske potrebujes do toho 13 tt. Nesmie ti chybat ani jeden den...
Len tiez sa mi zda, ze ak si PN, ides na MD tych 8 tt, nie 6 tt. Skus pogooglit, fakt som si nie ista.
Pripadne napis normalne otazku do SP.
Ano 270dni za posledne 2 roky, cize podla toho co pises by ti malo vyjst aj tehotenske. Matersku ti budu ratat v pripade, ak si u najnovsieho zamestnavatela odrobila bez PNky aspon 90dni, z platu ktory mas teraz, z mesiacov januar-september.
Tehotenske ak mas mzdu menej ako cca 1440€ v hrubom, dostanes minimalnu davku, t.j. asi 215€ mesacne. Ak mas viac, tak 15% vymeriavacieho zakladu.
Co sa tyka dovolenky, ta ti pocas materskej/rodicovskej neprepadne, minies ju po skonceni, pripadne ak mas zmluvu na dobu urcitu, tak bud si ju das preplatit alebo vyberies (treba sa dohodnut). Myslim ze ti ju isto nepreplatia teraz, maximalne si ju mozes vybrat este pred nastupom na matersku.
Dakujem vam pekne.
@havranka31 prosim ta a do dni sa zapocitava aj ked som bola doma na prekazke zo strany zamestnávateľa? Alebo to musi byt 90 odrobenych dni? A rataju sa dni ktore som bola v praci, alebo vsetky kalendarne sni, cize aj sviatky, aj dovolenka atd atd?
@havranka31 neviem ako zaradit tu prekážku v práci ked sme boli doma 🤷♀️
Rataju sa vsetky kalendarne dni. Tu prekazku nemam skusenost, ale logicky ak ti platil za ten cas odvody do socialnej (kde je zahrnute aj nemocenske poistenie), tak tam budu zaratane normalne aj tieto dni - pozri vyplatnu pasku ak chces istotu.
Ak mi niekto bude vediet poradit, budem mu velmi vdacna