Dostanem materskú, keď si neplatím sociálku?

21. máj 2020

Baby od 1.1.2017 do 15.2.2020 som pracovala na tpp. Momentalne od 18.2.2020 som na zivnost, od januara 2021 budem opat na tpp. Na konci roka by somnchcela otehotnieť. Budem mat tak narok na matersku? Alebo je potrebne az v januari otehotbiet? A co v pripade rizikoveho tehotenstva, ze by som potom skoncila na pn? Pripadne keby nahodou otehotniem skor, ako stihnem byt na tpp? Teraz si socialku neplatin, ale je tam potom moznost nieco doplatit? . Proste ci budem mat na matersku narok a keby by bolo dobre otehotniet aby som sa s tym nemusela trapit? Dufam ze som to moc neskomolila. Dakujem baby za odpovede

zalka
21. máj 2020

Môžeš otehotnieť aj skôr , stačí sa ti zamestnať po otehotnení, najneskôr do cca 10.5.2021 ti musí vzniknúť poistenie, kt. bude trvať do pôrodu.

autor
21. máj 2020

@zalka dakujem velmi pekne. Cize aj keby otehotniem skor a napriklad posledne 2-3 mesiace si zaplatim dobrovolne poistne, tak narok budem mat? A vyrata sa to ako priemer potom aj za predchadzajuce zamestnania?

zalka
21. máj 2020

Nie ak sa poistíš dobrovolne na posledné 2-3 mesiace tak MD je z minima z minimálneho VZ...
ak sa zamestnáš .. tak ak odrobíš menej ako 90 dní bez PN a očr tak tvoja MD je z minimálneho VZ
ak odrobíš viac ako 90 dní tak tvoja MD bude zo skutočného VZ.
V roku 2020 nemáš odrpacované u zamestnávaetľa 90 dní, takže ti toto tvoje posledné zamestnanie nevezmú v úvahu.

autor
21. máj 2020

Dakujem krasne, veľmi mi to pomohlo

zalka
21. máj 2020

rado sa stalo