Ahojte, robila som cca 3 roky, potom od februara mam zivnost a platim si len zdravotku. Od januara 2021 budem opat mat normalnu pracovnu zmluvu. V prupade ze otehotniem tesne nato ako mi vznikne pracovny pomer, cize neprejde 90 dni, ale menej a nahodou by som skoncila na pn rovno od potvrdenia tehotenstva (samozrejme nechcem, len clovek nikdy nevie co bude, ze ci nahodou nebude nejaky problem). Tak by som dostala matersku? Viem ze ak odrobim aspon 90 dni tak urcite ano a rataka by sa mi z platu toho, ktory budem mat v tom roku vsak? Ale ak neodrobim 90 dni, budem mat narok? Kedze predtym som robila normalne na znluvu, len teraz par mesiacov mam zivnost
Nie, nie, mas to popletene.
1. podmienkou na narok na materske je aspon 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 rokoch pred porodom.
2. podmienkou je bud aktivne nemocenske poistenie alebo ochranna lehota
Ak si si pocas zivnosti neplatila nemocenske poistenie, tak nemas nazbierane dni. Nebude ti teda stacit zamestnat sa na 90 dni. Tych 90 dni suvisi s vyskou materskej pri zmene zamestnania, ale prve dve podmienky musia byt splnene tak ci tak.
@fokuska ale mala som pracovnú zmluvu od januára 2017 do polky februara 2020. Takže by som mala splnenu podmienku 270 dni za posledne dva roky nie?
@fokuska pripadne ak by som napr otehotnela v januari a skoncila napr od februára pn, tak si to viem nejak spätne doplatit, aby som na matersku mala narok?
ANo, moze byt ze to stihnes, beru sa 2 roky doazdu od datumu porodu, takze ked este ani nie si tehotna, tak je to len teoretizovanie. Ak ti vyjde aspon 270 dni, tak je to ok 🙂 ale nie 90 ako pises.
Spatne si nevies doplatit, to sa neda.
@fokuska a pn sa do tych 270 dni nerata vsak?
Ak je PN pocas trvania NP, tak sa normalne pocita. Cize ak budes zamestnana a na PN, tak NP trva, dni sa rataju. Ak PP skonci, skonci aj NP.
@fokuska dakujem ti velmi za odpovede, ja som v tom stratená.
Uz mam len poslednú otazku. Takze ak z tych 270 dni za posledne dva roky bude polovica dni PN s tym, ze PN bude pocas toho ako bude trvat pracovný pomer, narok na matersku budem mat, chapem to spravne?
Ano, PN s poctom dni nijak nesuvisi. Pocitaju sa dni kedy trva poistenie, cize trva PP = trva poistenie.
@fokuska super, dakujem krasne 🙂
A ospravedlňujem sa za preklepy, pisem v rychlosti na telefone