Ahojte.
Chcem sa spytat, ci by ste mi nevedeli poradit, alebo ci ste nezazili podobnu situaciu. Mam doma malu dcerku, som na RD, mam na nu este rok narok. Pred nastupom na MD som tri roky pracovala, cize som mala normalny narok na BD a vyssi rodicak.
Chceli by sme pomaly mat druhe babo. Avsak, pocas RD mi vyprsala pracovna zmluva a uz mi ju nepredlzili, moje prac.miesto zaniklo. Stratila som teda zrejme narok na retazovu matersku.
Zaujimalo by ma, ci potrebujem teraz znova odrobit tych 10mesiacov na novy narok, alebo staci tych 90dni mat pracovny pomer pred nastupom na novu MD? Teraz pocas RD za mna nemocenske este plati stat/poistovna?
Mali ste niekto takuto situaciu, ze ste ukoncili prac.pomer pocas RD a potom ste riesili druhe tehu?
Dakujem! 🤗
@tutinka17 Ahoj, prvou podmienkou na čerpanie tehotenského a materskej je aktívne nemocenské poistenie (zamestnanie, dobrovoľné poistenie), druhou podmienkou je aby si mala 270 platené nemocenské poistenie za posledné 2 roky. Čiže ak ti nárok na tehotenské vznikne v januári 2022, tak či od januára 2020 do januára 2022 spĺňas tých 270 dní a či si v tej dobe platíš nemocenské. Ak chces, napíš mi súkromnú spravu, poradím ti ak ešte len plánujete bábo, dá sa tých 270 dní získať....ak nechceš pracovať, tak cez dobrovoľne poistenie.
@tutinka17 ak otehotnies a budes mat datum porodu stanoveny, od tohto datumu 2 roky spatne potrebujes 270 dni NP a zaroven musis mat aktivne NP, pripadne byt v ochrannej lehote.