Dieťa zverené do náhradnej starostlivosti - rodičovský príspevok

3lenka3
11. aug 2020

Dobrý deň do náhradnej osobnej starostlivosti mi zverili neter má čoskoro 2 roky u mňa je od svojich prvých narodenín ale kým sa to všetko súdne vybavilo prešiel rok. Po narodení jej mama poberala materskú a neskôr ten zvýšený rodičovský príspevok ktorý mi odovzdavala. Ja som pracovala ale odkedy je mala u mňa som dobrovoľne nezamestnana čiže rok som dobrovoľne nezamestnana predtým som ale samozrejme pracovala normálne bývame dosť ďaleko od miesta trvalého bydliska a keďže ideme vybaviť všetky príspevky a rodičovský príspevok tak ja vlastne ani neviem ktorý dostanem? Podľa čoho to budú brať do úvahy? Už som počula ze si mam normálne vypýtať materskú a potom rodičovský príspevok. Ja ale netuším kde začať a aké dokumenty si pripraviť zápočtový list z poslednej práce? Zaujíma ma to skôr pretože ideme cestovať 400 km do miesta trvalého pobytu na príslušné úrady. A ďalšia vec ktorá ma zaujíma že súd určil rodičom malej výživné ktoré majú posielať na ups var co v prípade ak neposlu pošle mi to upsvar a budú to od nich vymáhať? Som akási bezradna a neviem ci mi dokážete poradiť ale ďakujem za prečítanie

mogaa
11. aug 2020

@3lenka3 na materskú musíš spĺńať základné podmienky - čiže za posledné 2roky odrobených 270dní a mať aktívne NP alebo byť v ochrannej lehote......čiže ak si dobrovolne nezamestnaná - tak to nespĺňaš.....čo sa týka RP tiež je to stanovené jasne, na zvýšený RP máš nárok ak si poberala na dieťa materský príspevok

mogaa
11. aug 2020

@3lenka3 čo sa týka ostatných náležitostí a otázok ktoré ťa zaujímajú - choď sa informovať na UPSvR v mieste tvojho bydliska, informácie ti musia poskytnúť všade rovnaké....