Dávka v nezamestnanosti po materskej a rodičák na manžela

5esicko
2. máj 2016

Ahojte, nevedeli by ste mi poradit ako postupovat v nasledujucom pripade? :

od 1.1.2012 som bola zamestnana na TPP...19.12.2015 som nastupil na matersku. no ku koncu roka, t.j. 31.12.2015 mi skoncil pracovny pomer u zamestnavatela(teda som u neho pracovala neprerusovane 4roky)...momentalne som na materskej...avsak ked mi skonci toto obdobie, chcela by som poziadat SP o podporu v nezamestnanosti (kedze narok sa da uplatnit do roka od skoncenia PP, to stiham niekedy okolo leta...) a rodicovsky prispevok by sme dali napisat na manzela, aby sme tymto padom mali prijem: podpora, rodicak a muzov plat...tu na MK mi bolo poradene, ze sa to da 🙂 No a moja otazka znie, ako teda presne postupovat po uplynuti materskej, aby sa mi podarilo vybavit co vyssie popisujem? Kde si uplatnit narok na rodicak viem, ale nikdy som nebola na podpore, tak s tymto nemam skusenosti...asi budem musiet riadne dokladovat, ze si hladam pracu vsak? Ja samozrejme ostavam s malou doma a pracu si zatial hladat nechcem, ide len o to, aby som vyuzila davku, ktora mi prinalezi 🙂 podpora sa vyplaca pol roka, ak sa nemylim...po jej skonceni, mozeme zase "prehodit" rodicak na mna? nadalej budem v evidencii uchadzacov o zamestnanie alebo ako to funguje?
Ak sa najde niekto, kto by mi vedel poradit, budem veeelmi vdacna 🙂

katarinka289
2. máj 2016

Da sa to ken v pripade,ze je tvoj manzel zivnostnik.Zivnost a materska sa nevylucuje,no zamestnany na MD nemoze byt

katarinka289
2. máj 2016

...a ano po manzelovej materskej mozes nastupit naspat na rodicovsku ty

5esicko
autor
2. máj 2016

ale na materskej som ja, nie manzel...on normalne pracuje...ale bolo mi povedane, ze rodicak moze poberat aj popri zamestnani..a ja zatial som chcela ist na podporu...lebo keby sa nahlasim na rodicak ja, uz nemam narok na podporu, takto by sme mali o jeden prijem viac... 🙂

tani03
2. máj 2016

@5esicko ano da sa to tak ako to chces, len treba okolo toho vela behat. ty potrebujes doklad zo Soc.poistovne, ze ti skoncila materska. S tym ides na UPSV a poziadas o zaradenie do evidencie uchadzaca o zamestnanie. Vypytaj si aj potrvdenie, ze nepoberas dalej rodicovsky, to bude potrebovat potom muz. Muz musi v Soc.p. ziadat o materske tak ako si aj ty ziadala, plus je dobre si napisat cestne prehlasenie, ze o matersku nema zaujem, ze bude dalej pracovat. Ked mu tuto ziadost o materske zamietnu (lebo stale pracuje), tak s tym papierom pojde na UPSV a tam bude ziadat o pridelenie rodicovskeho. My to teraz riesime tiez, od februara... este len teraz muzovi zamietli matersku, ja uz mesiac poberam nezamestnanecku davku.

katarinka289
2. máj 2016

@5esicko jaaaj ano.Rodicak moze poberat.Ja som si myslela,ze po tvojej materskej nastupi na matersku este manzel na pol roka

5esicko
autor
2. máj 2016

@katarinka289 noo to nie, on ma relativne novu pracu, to by nebol dobry "tah" :D

5esicko
autor
2. máj 2016

@tani03 Dakujem, nevedela som ze az takto..rsp. tu cast stym, ze muzovi musia najskor zamietnut matersku..hmm...

fazula123321
2. máj 2016

@5esicko aj my to práve riešime .....chcú toľko potvrdení a prehlásení až ma hlava z toho bolí....mažel bol akurát na soc. poisťovni musí potvrdiť zamestnávateľ že nebude poberať materskú, plus medzi sebou musíme spísať prehlásenie že mu zverujem dieťa do opatery a potom mu soc. musí vydať papier že nebude poberať materskú a s tým na upsvar.......vymýšľajú samé somariny len aby človeka odradili od toho na čo ma nárok

5esicko
autor
2. máj 2016

@tani03 a to sa neda bez toho? ze by normalne len na UPSV poziadal o rodicovsky prispevok? s prehlasenim, ze on nebudem ziadat ja alebo tak nejak...

evittam
2. máj 2016

@katarinka289 Píšeš hlúposť - aj zamestnaný manžel,partner môže poberať MD ak splní podmienky nároku, samozrejme nesmie ďalej pracovať na pracovnú zmluvu, z ktorej požiada o MD ale na inú kľudne môže.

katarinka289
2. máj 2016

@evittam nepisala som hlupodt.Treba si precitat poriadne.Autorka uvadzala,ze chce pofporu,manzelov rodicak aj plat...ja som namiesto rodicaku myslela matersku.A v tom pripade by jeho plat nemali...

evittam
2. máj 2016

@katarinka289 Napísala si " Da sa to ken v pripade,ze je tvoj manzel zivnostnik.Zivnost a materska sa nevylucuje,no zamestnany na MD nemoze byt " -a to si dovolím tvrdiť je hlúposť.
Zamestnanec-manžel,partner môže poberať materskú 28 týždňov do max. 3 rokov veku dieťaťa ak spĺňa podmienky nároku na ňu a môže taktiež ďalej pracovať ale samozrejme nie na zmluvu, z ktorej poberá MD. Čiže ak by jej manžel mal nárok na MD a požiadal by o ňu - tak ju dostane a zároveň môže pracovať na inú -novú zmluvu s iným pracovným zaradením- a ak je toto možné tak je to určite výhodnejšie ako rodičovský príspevok - teda ak mal plat pri ktorom by mu MD vyšla väčšia ako RD.

candii
2. máj 2016

Ahoj presne toto idem riesit o mesiac. Na muza treba vsetko prehodit .. SP poziadat o davku a samozrejme budes v evidencii a musis dokladovat ze si hladas zamestnanie a po tomto obdobi si normalne rodicak bez problemov prehodis na seba len sa pytaj na dochodkove poistenie lebo pri rodicaku sa nahlasujes aj na to ale pri davke neviem ako to je a daj mi prosim vediet ako si to vybavila 🙂

katarinka289
2. máj 2016

@evittam ano suhlasim.Ja som myslela v terajsom zamestnani.Moj manzel je zivnostnik a na matersku pojde bez toho,aby musel nieco menit

tani03
2. máj 2016

@5esicko neviem ako u vas v BA, ale v PD s tym mali neuveritelne problemy celkovo... na urade prace ani nevedeli ze sa to da... takze asi tak... skuste opytate sa, aj tak tam musite ist najprv vy aby vam dali vsetky potvrdenia. Takze v Prievidzi to muselo byt takto. Lebo manzel ma narok na materske, a tato davka je uprednostnovana pred rodicovskym prispevkom, tak mi bolo povedane.

makrelka123
3. máj 2016

Ahojte ja to mam podobne,len sa chcem uistit...31.5 mi konci zmluva ktoru som mala na dobu urcitu.. Pochybujem ze mi ju predlzia kedze uz som bola predtym 9 mesiacov pn a teraz na md, ale v velku mam u nich tri roky odrobene....chcem sa spytat..manzel je zamestnany na dobu neurcitu..ja chcem ist na podporu a potom na rd..to sa zrejme da, len som teraz citala vyssie ze manzel moze byt na rd aj pokracovat normalne v praci?a ja by som mohla byt na podpore?nic sa tam nekrati?neviem kes muz by bol aj na rd aj pracoval normalne akko doteraz dakujeeem

makrelka123
3. máj 2016

A este k tomu...md mi konci 12.juna

candii
3. máj 2016

@makrelka123 mne MD konci 13. Juna 😂 .. normalne moze muz poberat RD a pracovat na zmluvu ako doteraz pokial ty budes na podpore

makrelka123
3. máj 2016

No tak to super,len tie papierovacky..uff...ale vsak co...stat nas okrada stale,preco by sme my nemohli vyuzit medzery v zakonoch😁dakujem za odpoved😉

makrelka123
3. máj 2016

@candii a este nevies prosim ta ci mam ist na podporu...ked mi skonci md alebo pp??a som sa sekla v juli mi konci md😁a ako to je s odvodami?mam este zbehnut na sp a zp ked budem vybavovat podporu skonceni pp alebo md?

evittam
3. máj 2016

@makrelka123 Ak sa nenahneváš tak ti odpoviem - už len logicky sa zamysli - ako môžeš žiadať o podporu v nezamestnanosti počas trvanie pracovného pomeru? 😉 Samozrejme, že až po jeho skončení. Aha, až teraz čítam, že ti končí PP skôr ako MD - no ale aj tak-nemôžeš žiadať podporu skôr ako ti skončí MD - nedá sa poberať tieto dve dávky súčasne. Takže požiadaš až po skončení MD.

makrelka123
3. máj 2016

No ved to som akosi nedomyslela tu otazku az po tvojim odpisani mi cvaklo co som sa pytala😁ale nepochopila som to zamietnutie md manzelovi...preco musi ziadat najprv o md aby mu ho nasledne zamietli ked ide o rd?

9lf9
3. máj 2016

@5esicko ty pojdes do evidencie a po zaradeni si poziadas o podporu na soc. poistovni. Manzel si pojde na upsvar uplatnit narok na RP- bude potrebovat RL dietata, tvoje potvrdenie o materskom, a on spise cestne vyhlasenie, ze bude vykonavat zarobkovu cinnost, zamestnavatela nepoziada o rod dovolenku a do 3r si neuplatni narok na materske, ale pokial si narok na soc poistovni uplatni a vznikne mu tak materska je prednostna davka pred RP a musi ju cerpat. Po dorati podpory sa len vymenite

makrelka123
3. máj 2016

@evittam vyssie som ti pisala len som ta neoznacila,dnes som trocha mimo😁

evittam
3. máj 2016

@makrelka123 Nakoľko ak by mal nárok na MD, tak mu bude vyplácaná MD.

5esicko
autor
4. máj 2016

@9lf9 dakujem, materske poberat manzel nechce, resp. nepojde na matersku dovolenku...tkez staci napisat vyhlasenie ze tuto davku poberat nebude a bude nadalej pracovat a tym padom mu moze byt "priznany" rodicovsky prispevok?

chrumka84
4. máj 2016

@5esicko ja som to tak mala. Postup si uz presne nepamatam, ale muz bol zamestnany normalne, poziadal a potom poberal rodicovsky prispevok. Ja som tym padom mohla podpsiat dohodu o skonceni pracovneho pomeru a zaevidovala som sa na urade prace. Tam som bola pol roka, aj dlhsie trosku, kym som nastupila do noveho zamestnania.
Inak ked uz to vyuzijes, UPSVaR este asi stale poskytuje financie na rekvalifikaciu. Pozri si v googli ziadost REPAS. Ja som si tak dala preplatit kopec IT kurzov a zmenila som tak "karierny smer" 😀.

makrelka123
4. máj 2016

@evittam este taka jedna blba otazka proaim ta...moz muz pracovat normalne osem hodin?nie je to zarobkovo alebo hodinovo obmedzene ked bude na rd?a ako preukazeme ze je o dieta postarane ked nebude v ms ani napr. babka na zivnost?😁dobre ja budem na podpore..ale to by som si akoze..oficialne mala hladat pracu,ci to sa socialka nezaujima kto je pri dietati?nejde mi to akosi do hlavy ze by to bolo az take jednoduche...

chrumka84
4. máj 2016

@makrelka123 ved bezne chodia zeny do prace od 2r dietata a poberaju rodicovsky prispevok. Kde je napisane, ze ked si nezamestnana, nemozes mat pri sebe dieta. Ved je to tvoja vec, kto sa o neho stara.
Predstav si, ze ona ostane na rodicovskej a muz strati pracu, prihlasi sa na urad prace. To je rovnaka situacia.

evittam
4. máj 2016

@makrelka123 Ničím to nie je obmedzené.