Ahojte, už som tu veľa čítala.. podala som si o príspevok ohľadom celiakie. Ubehli 3 mesiace a neprišlo rozhodnutie. Dnes som sa bola spýtať a posuduk už vrajže je schválený. Hneď som sa spýtala ohľadom predĺženom rodičaku a tvrdila mi, že ak je len celiatička, tak nemá nárok..
No iná pani na úrade, aj tu čítam, že nárok má..
Ako je to vlastne?
podaj
vieš to je tak podla toho čo je napisane v zakonoch máš narok na hromadu veci ale v skutočnosti skoro na nič
všetko je v rukach najskôr uradničky čo spisuje podklady to tam zaleží ako sa jej ulutiš alebo si sypmaticka , to isté dieta a pri jednom ano pri druhej zdrave dieta
a posudkar to je ako kapitola sama o sebe doslova
podaj si uvidíš,
Mozem sa opytat,ci len vysetrujuci (obvodny ) lekar vypisoval papiere,alebo iny ako je alergolo-imunolog,kedze ma to tiez caka v aprili... lebo tie nase uradnicku by som niekedy nakopal do rici za ich neochotu a aroganciu....
@alenamihal správu mi vypisala na gastre, tiež nález z biopsie, to sa dá pediatrovi a pediater už všetko do papierov z úradu práce vypíše. Všetky potrebné papiere treba odniesť na úrad práce a do 90 dní by malo prísť rozhodnutie, čo mne zatiaľ neprišlo a to som dávala v novembri 🙄
Ahojte ,obvodna malej brala krv a vysla jej vyssia celiakia , dnes sme boli teda na gastre brala krv , a mame cakat na vysledky 3-4 tyzdne, chcem sa spytat mala mala 16.2.uz tri roky da sa skusit poziadat este o predlzeny rodicovsky aj ked uz mala tri roky ?
@patriciavanesska áno, dá sa predĺžiť do 6 rokov veku dieťaťa.
@nazu dakujem len to teraz musime asi cakat na vysledky a az potom vybavovat a dufam ze nam to prejde 😉
@patriciavanesska áno treba čakať, po potvrdení budete mať nárok aj na preukaz ztp,príspevok na diétne stravovanie,kúpeľňu liečbu aj nárok na predpis bzl potravín. Nám prešlo všetko na čo mala nárok.
@nazu dakujem pekne za odpoved 😊
@patriciavanesska neni zač 😉
@nazu este sa chcem spytat treba si ten papier ziadat od doktorky z gastra alebo to vyplna obvodna
Podľa mojich skúseností na úrade neakceptujú len výsledky z krvi, potrebná je biopsia(aspoň v dcérkinom prípade), pritom z krvi bolo tiež jednoznačné a má podľa Mashovej stupnice 3C, čo patrí do vysokého stupňa
@ramona7 tak uvidim co budeme mat vo vysledkoch a ci nas poslu na biopsiu, len citam ze tam zas treba nasadit lepok ? Lebo mne dovolili uz teraz nasadit bezlepkovu stravu tak teraz neviem
@patriciavanesska my sme tiež už boli na bezlepkovej 3 týždne, až tak sme boli na biopsiu, výsledky krvi by boli skreslené, no celiatici majú inú štruktúru čriev, biopsia je 100%, tam sa celiakia buď potvrdí alebo vyvráti, tiež určí stupeň celiakie. Dcérka má 2 rôčky a už to máme za sebou
@ramona7 my sme teda biobsiu nemuseli podstupit a schvalili nam predlzeny rodicovsky na 2 roky,
Ahojte, no podala som si začiatkom septembra žiadosť na predĺžený rodičak, včera mi prišiel posudok, citujem " dieťa nemá dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a je jedno akú múku rodič pri varení používa." Odvolať na posudok sa nedá, žiadosť nevedia kde je, aby mi dali rozhodnutie. Nemám slov.
@ramona7 och boze 😔🤦♀️ tie nase urady, ja by som podala znovu, alebo sa odvolat , mozno tam prave bola taka co nemala svoj den , nemam slov , nam aj bez biopsie predlzili rodicak do 5 rokov , tak ze ja som mala odvodene ze starostlivost v domacom prostredi s matkou do 5 rokov
@nazu ahoj, dnes som absolvovala podanie ziadosti a dopredu mi bolo povedane aby som s tym neratala, ze celiakia je malo! ja sa s touto nespravodlivostou nemienim zmierit. som pravnicka a rada by som za mamicky zabojovala. nie je predsa normalne aby urad v trencine rozodola tak a urad v stropkove rozhodol inak. bolo by mozne ze by si mi take rozhodnutie o predlzeni poslala samozrejme s vyciernenymi osobnymi udajmi? ja by som sa takych pokusila zohnat aj na tomto fore viac a poslala by som to na moj urad do Žiliny. Ďakujem veľmi pekne
Nám pred pár rokmi celiakiu schválili. Treba si na Nete pohľadať zoznamy diagnóz pri ktorých je nárok na predĺžený rodičák. Celiakia by tam mala byť. A podať žiadosť znova. O rodičák sa dá spätne požiadať až 6 mesiacov. A tiež sa dá dať žiadosť o príspevok na diétne stravovanie.
@pleja mozem sa spytat ta ziadost o prisprevok na dietne stravovanie sa da vybavit aj pre 4 rocnu dcerku a kde sa to podava dakujem
Áno aj na 4-ročnú dcéru, dávate to na UPSVaR, vyžadujú sa tam príjmy za minulý rok, ebo máte na ňu nárok iba ak zarábate do nejakej sumy. A máte aj nárok na predpis bezlepkových potravín od lekára (množstvo určené na základe veku), tam časť nákladov prepláca poisťovňa. Ale podľa mojich info treba na to biopsiu - aspoň nám bolo treba.
@pleja ano predpisuje nam doktorka recepty, a dakujem
@patriciavanesska písala som to preto, lebo nie každý to vie. Pozrite si kompenzačný príspevok na stravu na upsvar, tam budu presnejšie podmienky. Aj na Ztp mate nárok. Teda dieťa.
@slavomira_ma my sme tiez podavali ziadost a zamietli nam ho, vraj kvoli novele zakona kde je celiakia vynata z diagnoz, na ktore sa vztahuje predlzeny rp. Zda sa mi to velmi nespravodlive
@pleja Dobry den, mozems a spytat najednu vec. Tento mesiac ma syn 3 roky. Operacia nas caka az v maji. mozem podat o predlzenie rodicovskeho prispevka az po tej operacii? dlho cakame na termin operacie a z terajsich vysledkov by nam asi zamietli ziadost, nakolko nema potiaze, hoci ma vrodenu chybu na pipikovi najtazsieho stupna, ale operacia je nutna. ak by nam potom schvalili ten rodicak, doplatia aj spatne prispevok napr. od tohto februara?
dakujem.
Určite máš nárok, aj moja je "len" celiatička a schválili mi platený predĺžený rodičovský príspevok do 6 rokov. Podaj si žiadosť,za to nič nedáš a uvidíš,buď schvália alebo nie.Ono to záleží aj dosť od toho,či posudkový lekár zrovna pri posudzovaní tvojej žiadosti nevstane hore riťou.