Ako vybaviť rodičovskú dovolenku?

najjulinka
28. jún 2014

Rodičovská dovolenka sa hlási len u zamestnavateľa alebo aj zamestnanec musi nejake papiere riešiť na soc. poistovni?

liz_lemon
28. jún 2014

@najjulinka aj myslis prechod z MD na RD, tak musis si ist do Socialnej poistovne zobrat potvrdenie o tom, ze si poberala materske, a s tym a RL dietata musis ist na UPSVAR, poziadat o rodicovsky prispevok
a v Socialnej poistovni sa mozes prihlasit na dochodkove poistenie

najjulinka
autor
28. jún 2014

@liz_lemon nie prechod.. odchod z prace na RD len... RP a RD su dve veci.. len RD ma zaujima.... RP je nezavisle na RD - to sa dá aj popri praci...

majusqa77
28. jún 2014

@najjulinka mala by si sa prihlasit na socialke na dochodkove, aby sa ti pocital cas straveny na rd

najjulinka
autor
28. jún 2014

@majusqa77 čo k tomu treba?

liz_lemon
28. jún 2014

@najjulinka mne nemusis vysvetlovat, aky je rozdiel medzi RP a RD

najjulinka
autor
28. jún 2014

@liz_lemon ja riešim len RD.. normalne z prace na RD.. .nie prechod,nie RP ani nič....
len čo ake tlačivo a kam ho potvrdiť a čo k tomu treba.. a ešte by ma zaujimala lehota do kolko dni take čosi riešiť.... kedže pred RD budem brať dovču a asi budem aj mimo SR v čase prestupu z prace na RD.... da sa to vopred vybaviť? alebo kolko dni dozadu?

maznacik007
28. jún 2014

@najjulinka normalne zamestnavatelovi papier ze od toho a toho datumu odchadzas na RD ... prikladas RL, rozsudok o zvereni samozrejme pravoplatny, potom to nahlasujes na socialnu poistovnu ... kvoli dochodkovemu a zdravotke nahlasis sa tiez .. k obom potrebujes rovnake doklady ..

tlacivo ti daju na socialnej poistovni .. na to dochodkove tam vyplnis, v zdravotke vyplnas formular oznamenie o zmene ... a vlastne sa ti meni platitel poistneho .. zo zamestnavatela na stat ..

lehoty su myslim standardne do osem dni ... ale da sa ist skor a uviest datum zmeny ..

najjulinka
autor
28. jún 2014

@maznacik007 zamestnavatel je vybavený...
a ostatne no bude sranda... zas povysvetlovať čo a ako a budu mať v tom chaos 😅 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ešte po zbabrani materskej asi budem pýtať od každeho potvrdenie, že chapu od kedy do kedy tu rodičovsku chcem... 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 (s profičatmi sa neda cestovať a dovolenku každy rok nejaku vyčerpam len akože, tak ked je ta možnosť, tak sa hodim na rodičovsku na chvilu... škoda že sa dovolenka normalna neda prenašať donekonečna, kým sa ozaj dá aj vybrať, lebo finančne by to bolo lepšie než rodičovská 🤐 😝 )

majusqa77
28. jún 2014

@najjulinka registracny list a prehlasenie o starostlivosti o dieta. Oboje by ti mohli dat aj na socialke

maznacik007
28. jún 2014

@najjulinka a na koho ju ides cerpat ? na N. a budes to mat klasicku do troch rokov od pravoplatnosti rozsudku alebo uz schvalenu predlzenu?

hej nachystaj si to datumovo ako tam pojdes lebo budu mat v tom gulas .. 😉

najjulinka
autor
28. jún 2014

@maznacik007 na N. zatial normalnu ešte.... predlženu ešte len povybavujem..... to ked pridem s predlženou, tak ešte len vtedy im začne gulaš..... no bude sranda.... 😝 (chcem do buducna využiť tretí odstavec v zakone na predlženu a nie len druhý a neviem či nebudem prvá v SR.... 😅 a ked pridam tie kombinacie že decko prijate, nečerpala som RD od začiatkua tak... no som zvedvaa či to zvladnu... matersku v soc. poistovni dokafrali... to som im ešte vacsi gulaš narobila, lebo som mala dve prace a jednu som skončila a z druhej som nastupoval ana materskua tak proste.... no zbabrali to... a ja som netušila, že to zbabrali až ked mi materska skončila, tak som chcela potvrdenie o ukončeni a datumy nesedeli.... no so mala na mále, ž ema netrafilo - keby v soc. poistovni nechceli spraviť napravu, tak ma to stojí celý mesačny rodičák a pozastavenie zo socialky kým by som rodičak nevratila, čiže celý mesiac bez rodičaku a prachov na 2 deti )

najjulinka
autor
28. jún 2014

ja aj ked na UPSVaR pridem čosi vybavovať a nie je t uradnička čo pod nu spadam a dakto zastupuje, tak niet človeka čo by mje žiadosti prebral a ktorý by i dal spraven info... pohadzuju si ma v tom momente akokeby som lepru mala... 😝 nikt so mnou nič nekce.... aspon , že ta naš je milá a sice plno veci nevie,a le neprehana ma, všetko mi hned da žiadosti a povie, že pri najhoršom zamietnu, ak sa ja mýlim.... ešte som sa nemýlila... 😀 😝 😀

maznacik007
28. jún 2014

@najjulinka ja mam teraz do konca jula este predlzenu platenu na D. inak ako mne ju schvalili az do januara 2015 ale tak je jasne ze to je len do sest rokov co bude mat v juli ... ale ja som uz nastupila do roboty ..

gapa
28. jún 2014

@najjulinka takže ak dobre rozumiem, ty máš dieťa do 3rokov a "poberáš rodičovský príspevok", tj.
- si teraz v zdravotnej poistovni poistená vlastene dvakrát - aj ako zamestnanec a predpokladám aj vybavila si si prihlásenie ako poberatel rodič.príspoevku. Preto ak pôjdeš na RD, tak zdravotnú poistenovu vybavovať nemusíš, len v zamestnaní ti to ukončia a bude ti trvať poistenie poberatela RP. (ak nemáš prihlásenie ako poberatel RP, tak to samozrejme treba a snád aj spätne) - ak nepoberáš RP, tak to je inak.
- ak máš len tú jednu prácu (nie dve či nejakú dohodu, ktorá pobeží dalej) a ak chceš byť dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a to hned od prvého dna čerpania RD, tak treba NAJNESKôR PRVý DEN čERPANIA RD podať prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rkov + prehlásenie o riadnej starostlivosti o dieťa + kopia RL, lebo ťa nepoistia ani den spätne, najskôr odo dna podania prihlášky!!!! Odporúčam íst osobne a na kopiu prihlášky dať potvrdiť prevzatie soc.poistovnou. Potom odhlášku stačí dať do 8dní od ukončenia čerpania RD.

najjulinka
autor
28. jún 2014

@gapa poberam RD , dieťa ma viac ako 3 roky....
v zdrav. poistovni som bola a v podstate už ani netušim čo a ako som vybavovala, ale vybavovala som ked som riešila matersku a jej ukončenie...

takže čim skor zbehnuť po papier - tlačivo do soc. poistovne a potom vyplnene hned odnesiem ako budem vedieť presny datum... a teda je jedno tlačivo do 6 rokov a jedno nad 6 rokov či ako? čiže v den dovršenia 6 rokov nejak e dalsie tlačivo im doniesť hned v ten den?

najjulinka
autor
28. jún 2014

a ešte ta zdravotka ma zaujala... ak už nepobera človek RP a je na RD, tak čo?

gapa
28. jún 2014

@najjulinka no jednoduchšie by bolo, keby si dala konkrétnejšie údaje. tj. ty nečerpáš RD ale len neplatené volno (lebo RD čerpáš len do 3rokov alebo ak máš dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdr.stavom- čo ty zatial nemáš - aj ked to nebudem rozmazávať, to je vec mzdárky a jej znalosti Zákonníka práce)
Dáš prihlášku ako dieťa do 6rokov, v den dovršenia 6rokov odhlášku a ked budeš mať schválený dlhodobo nepriaznivý zdr.stav, tak môžeš dať aj prihlášku ako osoba starasjúca sa o dieťa 6-18rokov + sa prikladá aj rozhodnutie o nepriazn. zdr. stave, ale myslím v soc.poistovni majú svojich lekárov, ktorí o tom rozhodujú (mi o tom známa hovorila, že idú podla svojich zákonov, podla prílohy Zákona o soc.poistení, myslím č.2) Spätne sa nedá dať prihláška.

gapa
28. jún 2014

@najjulinka,ešte mi napadá, že asi si na tú RD využila tú možnosť, že si pracovala a sa dohodla na čerpaní RD neskôr???? po dovršení 6rokov myslím nie je možnosť byť zdr.poistená štátom, len ak poberáš nejaký ten príspevok, - opatrovatelský (čo je dlhé vybavovanie) alebo ešte jedna možnost, no som zabudla

gapa
28. jún 2014

ak poberáš penažný príspevok na opatrovanie, možno aj osobná asistencia je to druhé

najjulinka
autor
28. jún 2014

@gapa ano .. RD po 6roku.... no dobrý hokej... ak som na Rd nemožem byť nezamestnana a ak opatrovatel bude niekto iný, tak ani opatrovatelske poberať enbudem a bez prijmu si mam platiť zdravotku? ... ono ešte nema 6 ,a e su veci, ktore s nou už sama mam problem. .treba dvoch.... a ja ako matka mam narok na RD a druhý bude opatrovatel..... ale počas RD mi nejde zdravotka? to mi je teda novinka.. všade som čitala, že počas RD ide zdravotka... 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 no budem musieť zas pošpekulovať.... 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄

najjulinka
autor
28. jún 2014

@gapa ale nemože byť aj opatrovatel aj osobný asistent..... 😖 😖 😖 😖 😖 😖 😖 ja som si to chcela vyriešiť tou RD..... kým sa da....

gapa
28. jún 2014

@najjulinka ešte teraz pozerám ten § 3 ods.2 písm. c) tj. u teba ide o zverenie dieťaťa, tak tam to som nejako pozorne nepozerala v Zákonníku práce § 169, tam RD sa poskytuje 3roky od ukončenia md (ak ste prevzali dieťa do 3rokov), najdlhšie do 3rokov, pri dieťati s dlh. neprizatn. stavom ešte inak ... ... to som doteraz bližšie nerozoberala, no v sociálnej poistovni - dôch.poistenie je to to isté a aj v zdravotnej.

gapa
28. jún 2014

@najjulinka v tých asistentoch a opatrovní sa vôbec nevyznám, len čo mi známa hovorila, že je to problém vybaviť a si to baby v jej okoli vybavujú kvôli zdravotnému poisteniu štátom, aby nemuseli isť na úrad práce kvôli tomu. Ale ak maš zaemstnanie, tak by sa dala aj očr zobrať a vtedy si zdr.poistená štátom až do ukončenia očr (aj po ukončení poberania ošetrovného).
Ono tým, že sa teraz umožnilo čerpať RD aj inak ako len do 6rokov dieťaťa (resp. 3och u zdravých detí), tak to je dosť probematické s tým zdr.poistením, tam to mysím nedotiahli (aj ked nie som expert, no som pozerala § 11 ods.7 Zákon o zdr.poistení).

gapa
28. jún 2014

k tej očr, ale treba vedieť, že od 11dna očr ti zamestnávatel prerušuje v soc.poistovni poistenie, tj. mohla by si byť poistená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov ... až od 11dna očr- to tiež neviem, či niekto niekedy urobil, no dá sa)

najjulinka
autor
28. jún 2014

@gapa no vidim, že sa zas zaparí hlava každemu kde pridem.....

ked to je a pri tých zťp na hlavu.. zťp s nahradkarmi maju čudne kombinacie. .jedny prispevky su viazane na dieťa a jedny na človeka čo sa o dieťa stara.... niektore sa navzajom vylučujua ine ide poberať subežne.... no guláš......

no nič.. ked mala dovrši 6 rokov, tak jeden z nas bude opatrovatel a bude chodiť tetám na zdravotku alebo soc. poistovnu prebalovať , kým druhý bude v práci... lebo k tprebalovaniu už teraz občas treba dvoch, tak nech pomožu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝

štát je šikovný.. jednemu da opatrovatelske aby druhemu z toho zaplatil odvody..... 😝 😀 😀 😀 😀 😀 😀

gapa
28. jún 2014

!!!!!! v príspevku o 23,41 malo byť .... do 3rokov) najdlhšie od "6"rokov, pri dieťati s dhod.nepriazn. zdr.stavom sa poskytuje 6rokov od ukončenia md, no najdlhšie do 6rokov - to sa mi akosi nezdá? (pozerám možno staré znenie, čo majú na stránkach MPSVaR)
http://www.employment.gov.sk/sk/praca-zamestnan...

najjulinka
autor
28. jún 2014

keby nebol problem s čiastočnými uvazkami, tak by to bolo naj.. lebo to by sme aj obaja stihali makať v praci... ale najsť čiastočný je dosť naročne.... 😖

gapa
28. jún 2014

@najjulinka nuž keby sa to mohi tety na soc.poistovni :( no to je inde a aj menej komplikované kombinácie robia problémy. Bohužial s tými príspevkami ti nepomôžem, len ak ti teda ide len o prechodný čas, čo som myslela spočiatku, tak sa to dá v práci riešiť tou očr (ak sa teda dá, čo tiež netuším). No vela trpezlivosti a energie s detmi aj tetami. 😉

najjulinka
autor
28. jún 2014

@gapa no je to tak v zakone....

najjulinka
autor
28. jún 2014

@gapa no jasne za toto konkretne tety nemožu...

tak pojdem do parlamentu? dlhá cesta koli prebalovaniu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀