Ahojte, ako sa vypocitava tehotenske ? Chcela by som vediet aspon pribliznu sumu 🙂 dik
A neviete za aké obdobie riešia vymeriavací základ? Ja som sa od januára vrátila do práce od júla mám zvýšený plat a od septembra by som mala poberať tehotenské 🤔
@kris_tin257 podla toho aky plat ti potvrdia v robotr ako hrubu mzdu. Nie je yo vyslovene obdobir. Je to jedno číslo
@e1i vymeriavací základ sa vždy sleduje za rozhodujúce obdobie, ktorým pre ňu pravdepodobne bude minulý rok. Za podmienky,že minulý rok nemala VZ,lebo mala u zamestnávateľa prerušené poistenie z dôvodu RD, vychádza sa z pravdepodobného VZ, ktorý určí zamestnávateľ (vo väčšine prípadov je to hrubý príjem podľa PZ).
Tabuľku, ktorú dala @lienka.7 je síce z minulého roka,ale veľký rozdiel tam nie je, čiže na zorientovanie v akej cca výške je tehotenské,je to dostačujúce
@e1i bol to tvoj pravdepodobný vymeriavací základ. Môže,ale nemusí to byť hrubý mesačný príjem spred RD. Taký nahlásil tvoj zamestnávateľ. Niektorí zohľadnia aj navýšenie mzdy, iní zase uvedú iba základnú mzdu z PZ bez zohľadnenia napr variabilného zložky...takže toto je veľmi individuálne. Plus nie vždy sa vychádza v PVZ, podstatné je rozhodujúce obdobie pre výpočet.
Netvrdila som,že suma nie je aktuálna,tvrdila som,že tá tabuľka je z minulého roka,ale pre predstavu stačí. Autorka môže mať kľudne maximálny VZ
@e1i pozerala som to na stránke sociálnej poisťovne čo som čítala pochopila som tak že vymeriavaci základ za minulý rok sa berie do úvahy, čo pre mňa nie je nič moc ale tak aj tak nejde o veľký rozdiel 😊
@kris_tin257 odkedy ti trvá PP? Minulý rok si pracovala alebo mala MD/RD?
@lilinka88 PP mám od 2017, minulý rok som bola celý na RD ale vo februári som si čerpala nahromadenú dovolenku, čiže mi budú vyratavat tehotenský príspevok z minulého roka vďaka tejto dovolenke ... Ak mám dobré info a dobre som si to nastudovala teraz 😊
@kris_tin257 áno, pokiaľ.bola čerpania dovolenka, existuje VZ pre výpočet a teda sa bude vychádzať z neho. Tehotenské sa ale navyšuje na minimálne, takže minimálne cca 7€/deň budeš mať
@lilinka88 áno vychádza to na minimálne tehotenské, keďže dovolenka bola ratana z pravdepodobneho základu čo je vlastne len fix a ja mám veľkú časť príjmu prémie. Preto idem na materskú v januári aby sa mi to rátalo z tohto roku tam by som prišla už o dosť 😊
@kris_tin257 6 tt pred termínom máš kedy?
@lilinka88 momentálne to vychádza na 11-15.1. V utorok budem vedieť presne
@kris_tin257 ja len preto,že keď si písala,že preto ideš v januári na materskú. Lebo keby si posúvas dátum na neskôr ako 6 týždňov pred termínom, nárok sa posudzuje aj tak k tomu 6 týždňu
@lilinka88 nie podľa prvého sona vychádzal nástup v rozmedzí 1-15.1 podľa druhého sa to o 4 dní posunulo... Píšem že preto idem v januári na materskú lebo tak sme to plánovali aby to vyšlo kvôli výške materskej 😊 že skôr sme nechceli otehotnieť
@kris_tin257 podla mna ti moze posunúť nastup na MD o par dni, ale nie o pomaly 2 tt. Stále je podla poslednej ms plus potom sa to iba upravi. Ja som mala podla 1.sono TP 15, potom mi upravili na 19.a nakoniec som porodila 2.
Cize tam moc aj tak "nevysachujes" a umelo.to ptetohovat len tak nejde...
Cize kedy mas určený TP?
@kris_tin257 nemozes mat TP od do... musis mat v knižke uvedeny 1 datum. Ten ti potom ešte moze upraviť samozrejme. A od toho sa ti to odvíja.
Bezne o par dni posúvajú nastup na matersku kvoli tomu aby vyšlo zene poberanie materskeho aj rodicaku naraz v jednom mesiaci.
@lienka.7 hovorím že TP ešte nemám keďže nemám ešte ani tehotenskú knižku, budem to mať až v utorok a podľa dvoch UTZ čo som mala vychádza 6 týždňov pred pôrodom v termíne 11-15.1 ... Keďže najprv TP vychádzal na 26.2 a potom na 22.2
@kris_tin257 este raz, prepac, mam 2 deti ale ani u jedného mi nestanovoval lekar TP od do. Na prvom Sone mas na fotke jasne napísané EDB cize predpokladaný TP. Zvyšok uz mas iba korekciu, žiadne 2 tt plus minus, chapes? Po 2 utz este nemas tehotensku knižku? Ako to? Vsak sa robia s odstupom 1 mesiaca. Ale zase chapem, ked chces "šachovať" s termínmi... uz jednoduchý vypocet na nete mas kedy mas podla poslednej ms TP a tak to aj je. Tak to stanovuje aj doktor. Nic prevratne, ani spekulativne
@lienka.7 tehotenská knižka sa robí v 12tt, TP nemám ešte určený keďže nie som ešte v 12tt. Keď mi robili prvé sono v 7tt nebudú mi predsa ešte určovať presný TP, zatiaľ je to orientačné, až v utorok mi dávajú tehotenskú knižku a presne mi určia TP. Zatiaľ som mala dve sona v 7tt a 9tt a to je skoro na presný TP, čiže odvijam sa zatiaľ od predbežných odhadov. V 7tt ti predsa žiaden lekár nedá tehotenskú knižku a ani neurci presný TP. Sachovat s termínmi nemusím išli sme viacmenej na istotu. A nie vždy to ide podľa poslednej menštruácie napríklad pri synovi som mala korigovany termín pôrodu pretože ovulácia nastala inokedy a malý mal iné rozmery ako keď to počítali podľa poslednej menštruácie. Čiže ako hovorím nemusím nič sachovat ani špekulovať s termínmi otehotnieť sme plánovali tak aby som na materskú išla až v januári čo vychádza s prehľadom. Hovorí sa tomu inak aj plánované rodičovstvo 😉
@kris_tin257 ked si bola na sone v 7tt a nemala si prazdny vak, tak potom naco sono opat v 9tt??? Normalne sa chodi na sono v 8tt, berie sa krv a o mesiac mas tehu knižku.
Ešte raz, ano TP sa upravujú, ale už na obrázku zo sona uz aj tak mas PREDPOKLADANY TP, chápeme sa? Podla rozmerov plodu v daný okamih. Mne sa tiež mala narodila skôr, ja som presne vedela kedy bol totiž sex 😉 ale TP som mala 19, hoci sa narodila nakoniec uz 2.
Na sona sa na začiatku chodi raz za mesiac, až neskor chodíš potom kazde 3 tt😉
Termin porodu sa vždy stanovuje podla poslednej ms, lebo ovulaciu ti lekar nevie stanoviť. Do knižky ti zapisuje termin poslednej ms, nie ovulácie a na základe toho aj TP. Tak to proste je, môžeš si tu tvrdiť čokoľvek iné. Detto ako s termínmi porpdu na fotke zo sona. Mimochpdom je to súčasť tvojej dokumentácie pre ZP.
A teda ked ste tak dobre plánovali, tak nechápem dovod tvojej otázky. Ale to len tak na okraj 🙈😊
@lienka.7 ach nechce sa mi to zas vysvetľovať, prečítaj si tie moje správy predtým poriadne snáď pochopíš. A to prečo som išla tie dva týždne na utz sa opýtaj môjho lekára ja si kontroly neurčujem. A opakujem sa pri malom som mala korigovany TP podľa veľkosti plodu nie podľa poslednej menštruácie tak nepoucuj ma tu keď viem ako to bolo predtým. A ak si prečítaš ešte raz moje správy pýtala som sa na to ako sa určuje vymeriavací základ pre tehotenské to že som riešila nástup na materskú sa vyvinulo z konverzácie s pani ktorá mi na to odpovedala... Čítaj si prosím poriadne správy predtým ako budeš za múdru 🙈
@kris_tin257 nech sa paci, tu to máš ako sa vyratava, aj podmienky.
TP si musela mat stanovený na začiatku, korigovať ti ho mohli az potom, ako mas veľké sono okolo 20 tt. cize nie teraz, ze ti necha lekar priestor plus minus 2 tt.
Za mudru sa nerobím, len nemám rada keď si tu niekto vymysla 😉 odhliadnuc od toho, ze sa tu vystatujes ako mudro ste plánovali 🤣🤣🤣
@lienka.7 ďakujem za info hore som písala že som si to už naštudovala a pani mi to potvrdila čiže už ten link ktorý som si našla aj sama nepotrebujem 😉 a do budúcna čítaj sa správy čo kto napíše predtým ako mu na to reagujes, pekný večer
TP som mala napevno stanovený až keď som dostala tehotenskú knižku a už vtedy bol korigovany, neviem teda či si lekár keď sa do toho tak vyznas a mňa obviňuješ z klamstva ale bolo to moje tehotenstvo a dobre viem ako som to mala. Teraz ešte pevný TP nemám
@zoja1804 ak mas do cca 1400-1500 hruby prijem tak mas to zakladne 7,nieco na den, okolo 230 e/mes