Ako sa vypočíta materská, keď som teraz na rodičovskej?

he912ak
15. dec 2015

ako sa vypočitava materska, ked mam byť do oktobra na RD???? mala ma 2 roky a 2 mesiace.
Viete mi poradiť???
dakujem

medovka14
15. dec 2015

Myslím, že sa to počíta podľa príjmu, ktorý by mala,keby pracovala, ak je teda zamestnaniu. Ja som bola a RD mi počítali podľa posledného platu.

he912ak
autor
15. dec 2015

to znamena , že jej budu vypočitavať z prijmu pred materskou???
ked ešte bola zamestnana v roku 2013

medovka14
15. dec 2015

Malo by to tak byt, ja som šla na RD v 2005, a zase v 2007 a mala som to pocitane z platu

jana_eyre
15. dec 2015

Ano pocota sa to z platu ktory poberala pred nastupom na prvu matersku..

he912ak
autor
15. dec 2015

nezmenilo sa nič, lebo zakony sa menia
to ZNAMENA že pokial porodi do 3 rokov od narodenia prveho dieťaťa

evittam
15. dec 2015

@he912ak No, tak v prvom rade jej PP musí trvať aj počas RD, ak dostala výpoveď tak na MD nárok mať nebude. A nemusí sa počítať z posledného platu ale bude sa počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý uvedie mzdárka firmy na potvrdenie pre SP - čiže môže to byť aj viac. 😉
@jana_eyre

he912ak
autor
15. dec 2015

dostane tu istu materrsku ako mala ???

he912ak
autor
15. dec 2015

@evittam pracovný pomer trva nadalej, nedostala vypoved, aspon si to myslim

evittam
15. dec 2015

@he912ak Tak môže dostať aj vyššiu materskú ako mala- ako som už napísala záleží od predpokladaného príjmu, ktorý jej potvrdia vo firme-a ten môže byť aj vyšší ako bol ten pôvodný.

he912ak
autor
15. dec 2015

tak je to jednoduche,
dakujem pekne za radu a

salmas
20. dec 2015

@evittam Ahoj, potrebujem poradiť. Rodicovská mi končí v máji a nastúpim do pôvodnej práce. Ak by sa mi podarilo nastúpiť na ďalšiu materskú do konca roka 2016, materská by sa mi mala rátať ako PVZ, teda ako pred nástupom na súcastnú MD. Chcem sa však spýtať, či zam.môže zohľadniť do tohoto predpokladanēho vym.základu mzdu za rok 2016. Určite budem mať nižší plat, lebo nebudem mať ešte odmeny ako pred nástupom na terajšiu materskú dovolenku. Je niekde definované, čo presne je PVZ alebo to záleží od zamestnávateľa akú sumu mi potvrdí? Môže byť aj nižšia?

evittam
21. dec 2015

@salmas Ahoj, tak toto neviem presne, ale skôr si myslím, že ako tvoj VZ sa bude počítať už nová mzda. Skús sa spýtať @zalka. 😉

dena1973
21. dec 2015

@salmas Ide o:
vymeriavací základ, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac,
v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky (t.j. materské, nemocenské, ošetrovné)

Akú výšku PVZ uvedie závisí na zamestnávateľovi...

lucyadel
27. dec 2015

ahojte, ja som sa dostala do takejto situácie: v júni mi končí po 3 rokoch RD a koncom augusta mám termín. Ako mám postupovať? nastúpiť do práce a zároven ísť na PN až do nástupu na MD? ak na to pristúpi zamestnávateľ. Ked nie, ...? inak by som mala z čoho počítanú MD?

dena1973
28. dec 2015

@lucyadel Mozes ist aj na PN resp. do nastupu na materske nastupit do PP ( samozrejme, ak ti to bude dovolovat zdravotny stav). Vypocet materskeho bude z r. 2015.
Ak si cely rok 2015 bola iba na RP ( nepracovala si popri RP u toho zamestnavatela, z ktoreho poistenia si budes uplatnovat materske), tak sa bude pocitat z pravdepodobneho vym. zakladu, ktory ti urci zamestnavatel.