Dobre som pochopila, že je to len cca 14€/ deň?
Ďakujem krásne za skúsenosti/odpovede! Prosím píšte, iba ak máte skúsenosť. Zaujíma ma číslo, vzorec výpočtu viem, len nie som si istá, či som to správne pochopila 🤨
@mogaa veď ja viem ale tá materská je opäť výsmech všetkým SZČO 🤦
Netrep prosím ťa. Veď platíš odvody, nie? Rovnako ako klasický zamestnanec. Máš to isté, čo ja.
Aky vysmech? Ake si platis odvody, taku mas vysku PN. Rovnako ako zamestnanec
ak platíš z minima - máš aj minimálnu materskú-.....materská sa ráta rovnako či si zamestnanec alebo SZČO, teda z vymeriavacieho základu z ktorého platíš odvody....ak si SZČO a nevznikla ti povinnosť platiť si odvody do SP, môžeš sa prihlásiť ako samoplatca a výšku VZ si určíš ty sama....čím vyšší vymeriavací základ, tým vyššie odvody do SP a z toho sa rátajú všetky dávky....ale rovnaký výpočet je pri zamestnancovi ako pri SZČO.....
Aký výsmech? Neuplatni si paušálne výdavky ale reálne výdavky a plať na odvodoch do SP z reálneho príjmu, nie z toho, ktorý si optimalizuješ paušálnymi výdavkami. Potom dostaneš dávku v adekvátnej výške. Ale umelo si znížiť v daňovom priznaní zisk paušálnymi výdavkami aby si platila nízku daň a nízke odvody a potom nariekať, že máš nízke dávky, to nesvedčí o príliš dobrom myslení.
nie je dôležitý príjem, ale vymeriavací základ z ktorého platíš odvody do SP....