Ahojte, chcela by som urobiť prvýkrát laskonky a v každom recepte je uvedené šľahať bielka nad parou. Je to nutné? Bude rozdiel keď ich vyšľahám klasicky v miske? Ako také šľahanie vyzera? Všade na internete je nejaký iný postup, a nechcem to pokaziť. Vďaka 🙂
Nad parou bude zmes pevná, netoztečie sa pri pečení. Keď sú bielka na studeno šľahane, laskonky sa ti môžu roztiect. A aj po upečení budú oveľa náchylnejšie na "rozpadnutie".
@lilianka28 cize len dam do hrnca vriet vodu, na to nejaku nerezovu misku ako ked roztapam cokoladu a takto to slaham az kym nemam sneh? 🙂
Presne tak ako si to popisala, je to jednoduche a sneh budes mat husty jedna radost. Bez toho postupu nad parou podla mna by sa ti asi roztiekli.
Aj si mi narobila chutky na laskonky, pripadne parizske rozky, asi si znova urobim.
Áno, tak ako na čokoládu.
Začať šľahať ich môžeš aj bez pary. Potom keď už pôjdu do snehu, daj nad paru a šľahať do tuha. Pridaj si štipku soli do nich hneď na začiatku.
Ak nechceš miešať nad parou celý čas, tak sa dá urobiť, že nahreješ tie bielky na 75-80°C a tak ich vymiešať. Ale nie je to úplne "ono" ako keď celý proces urobíš nad parou.
Pozri si tento postup, to je lepšie
alebo aj tu
Mám to overené, je to pohodlnejšie.
@lilianka28 suhlasim s liliankou, ale pozor na to aby si ich uz nepreslahala, potom uz ich nema zmysel slahat nad parou. Cize zacat, ked uz zacne sneh jemne hustnut, sup ho nad paru. Poliaci tomu hovoria ze sa “zlomi” ked ho preslahas mimo pary.
Presne, ako si to napisala. Ja ked robim trubicky (samrole) tak slaham aj 20 min, zmes musi byt leskla, polotuha a cukor uplne rozpusteny. Potom vydrzia aj v trubickach dlhsie.
Bielka si nachvilu preslahaj normalne, nie nad parou. Az zacnu blednut, hod to nad paru a slahaj dovtedy, kym hmota nezmeni konzistenciu - zacne sa trochu natahovat.
Ak budes slahat rucnym slahacom tak si davaj pozor aby si na seba nestiahla ten hrniec s horucou vodou. Mne sa tak stane ze ako udieram do tych bielkov slahacom tak udieram mierne smerom k sebe a tym padom sa mi posuva cey hrniec co je na plyne. Musim si na to davat pozor a posuvat ho spat.
Je veľký rozdiel v snehu šľahaným nad parou a na studeno. Nad parou sa bielok v podstate pri slahaní uvarí (denaturácia bielkovín ) a má iné vlastnosti .