Šľahanie bielkov nad parou

5. jan 2024

Ahojte, chcela by som urobiť prvýkrát laskonky a v každom recepte je uvedené šľahať bielka nad parou. Je to nutné? Bude rozdiel keď ich vyšľahám klasicky v miske? Ako také šľahanie vyzera? Všade na internete je nejaký iný postup, a nechcem to pokaziť. Vďaka 🙂

kengurica
5. jan 2024

Je veľký rozdiel v snehu šľahaným nad parou a na studeno. Nad parou sa bielok v podstate pri slahaní uvarí (denaturácia bielkovín ) a má iné vlastnosti .

lilianka28
5. jan 2024

Nad parou bude zmes pevná, netoztečie sa pri pečení. Keď sú bielka na studeno šľahane, laskonky sa ti môžu roztiect. A aj po upečení budú oveľa náchylnejšie na "rozpadnutie".

autor
5. jan 2024

@lilianka28 cize len dam do hrnca vriet vodu, na to nejaku nerezovu misku ako ked roztapam cokoladu a takto to slaham az kym nemam sneh? 🙂

duunlo
5. jan 2024

Presne tak ako si to popisala, je to jednoduche a sneh budes mat husty jedna radost. Bez toho postupu nad parou podla mna by sa ti asi roztiekli.
Aj si mi narobila chutky na laskonky, pripadne parizske rozky, asi si znova urobim.

lilianka28
5. jan 2024

Áno, tak ako na čokoládu.
Začať šľahať ich môžeš aj bez pary. Potom keď už pôjdu do snehu, daj nad paru a šľahať do tuha. Pridaj si štipku soli do nich hneď na začiatku.

dupinka
5. jan 2024

Ak nechceš miešať nad parou celý čas, tak sa dá urobiť, že nahreješ tie bielky na 75-80°C a tak ich vymiešať. Ale nie je to úplne "ono" ako keď celý proces urobíš nad parou.

aurelia2000
5. jan 2024

Pozri si tento postup, to je lepšie

https://www.youtube.com/watch?v=jD_OsNmkdNU


alebo aj tu

https://www.youtube.com/watch?v=lEaZE_1Ppqw


Mám to overené, je to pohodlnejšie.

duunlo
5. jan 2024

@lilianka28 suhlasim s liliankou, ale pozor na to aby si ich uz nepreslahala, potom uz ich nema zmysel slahat nad parou. Cize zacat, ked uz zacne sneh jemne hustnut, sup ho nad paru. Poliaci tomu hovoria ze sa “zlomi” ked ho preslahas mimo pary.

vikusjk
5. jan 2024

Presne, ako si to napisala. Ja ked robim trubicky (samrole) tak slaham aj 20 min, zmes musi byt leskla, polotuha a cukor uplne rozpusteny. Potom vydrzia aj v trubickach dlhsie.

diewcatqoo
5. jan 2024

Bielka si nachvilu preslahaj normalne, nie nad parou. Az zacnu blednut, hod to nad paru a slahaj dovtedy, kym hmota nezmeni konzistenciu - zacne sa trochu natahovat.

andreatytler
6. jan 2024

Ak budes slahat rucnym slahacom tak si davaj pozor aby si na seba nestiahla ten hrniec s horucou vodou. Mne sa tak stane ze ako udieram do tych bielkov slahacom tak udieram mierne smerom k sebe a tym padom sa mi posuva cey hrniec co je na plyne. Musim si na to davat pozor a posuvat ho spat.