Prečo sa mi nerozpúšťa cukor v jedle?

lilitela
9. apr 2021

Ahojte, deti si robili domácu nutelu, podľa receptu z knihy. Išiel tam kryštálový cukor (čo som sa divila, ale neriešila, recept je recept). Už to majú hotové, konzistencia je taká normálna, poloriedka, avšak aj po 2 hodinách je tam stále cítiť kryštáliky cukru, nie je to hladké. Dokonca som to aj hodinu zahrievala na 50 stupňov a nepomohlo. Možno sa to cez noc rozpustí, len to nechápem, vie mi to niekto vysvetliť? Ešte som to nezažila. Iné tekutiny do receptu nešli, len olej. Samozrejme deti pindajú, že si to chceli už natierať. Stalo sa vám niečo také a nejaké logické vysvetlenie?

luccija
9. apr 2021

@lilitela bol to hnedý cukor?mne sa viac x stalo, že v recepte bolo vymiešať cukor so žĺtkom a som si všimla, že hnedý sa dlho mixuje pokým bude roztopený.

lindous
9. apr 2021

Logické vysvetlenie je, že cukor je polárna látka t.j. rozpúšťa sa v polárnych rozúšťadlách ako je voda, olej je nepolárny a cukor sa v ňom rozpúšťať nebude 🙂 Nutella bude škrípať pod zubami + majú malú lekciu chémie

lilitela
autor
9. apr 2021

@lindous tak takú lekciu by asi potrebovali aj autori kuchárskej knihy. A prosím ťa čo sú to tie polárne, nepolarne látky?

lilitela
autor
9. apr 2021

A predstáv si aj som to našla v googli som myslela že to nenájde

lilitela
autor
9. apr 2021

@luccija áno, trstinovy

lilitela
autor
9. apr 2021

@lindous takže kým tam nedáme vodu tak budeme čakať zbytočne?

lindous
9. apr 2021

@lilitela no to by asi potrebovali, nie je to prvá chybička, na ktorú by som narazila v kuchárke, ale tak aspoň už budete s deťmi vedieť 🙂 no a trstinový je síce rovnako stále iba sacharóza, ale má väčšie kryštáliky, takže sa horšie rozpúšťajú

No čakať budete asi zbytočne, možno by to išlo mechanicky rozmixovať vo výkonnom stroji, ale neviem 😅 keď tak by som pridala mlieko asi, viem že existuje takýto recept na nutelu s rastlinným mliekom 🙂

lilitela
autor
9. apr 2021

@lindous niečo také, aby sa to hneď nepokazili. Dik