Návšteva vnukov - netradičný recept na koláč/niečo sladké pri bio mamke

gizkaon11
29. máj 2024

dobrý deň mám tu nejaké spolu babičky ktoré by mi vedeli poradiť nejaký dobrý netradičný recept na koláč / niečo sladké zároveň zdravé pre vnukov. totiž mám problém že moja nevesta je dosť hakliva keď dávam deťom tradične sladké koláče. dá sa povedať ze je taka bio mama. ja nechcem vzbudzovať konflikty v rodine preto sa snažím piecť zdravšie veci ale keď že som stara škola nepoznám žiadne novšie bio recepty ... skúšala som už všetko od presnidavok až po musli koláčiky ale to im moc nechuti. dráhe dámy vedeli by ste mi poradiť teda nejaké koláčiky ktoré robíte vy ak mate tiež takúto prehnane starostlivú nevestu ? najlepšie aj keby to bolo bezlepkové. už si neviem radi chcem vnukom spraviť radosť ale už aj syn súhlasí s nevestou asi aby mal pokoj doma. za každý recept budem rada a aj za rady ako riešiť tuto situáciu. ďakujem 🌹

tundra
29. máj 2024

@gizkaon11 tak im nastruhaj mrkvu s jablckom miesto kolaca,ochut trosku medom,pripadne par vlasskych orieskov a vsetci budu spokojny🤗
Mrkvu samozrejme v biokvalite😉

stanislavicenka
29. máj 2024

@gizkaon11 ja ocenujem tvoju snahu, skutocne. A tvoja nevesta robi len dovre. Ci myslis, ze zavislost na cukre a zvysujuce sa percento populacie dospelych ci deti, je v poriadku? A nasledne tie reci, ze to dieta vybeha. No nevybeha. Hned by som sem dala zdielat rozhovor s obezitologuckou, aby tu nevznikla burliva debata o nicom, kedze vsetky vedecke kruhu biju na poplach. Ide o dobry navyk uz v detskom veku. A v clanku aj ohovori o nezmyselnom odmenovani sladkostami, v tomto si pdoavaju ruky so psychologmi.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/710921-r...

Nasla som ho.
Mne sa paci, ze sa snazis.
Ja tiez nemienim vysvetlovat dospelej svokre, preco chceme zit zdravo, ved je dospela, k informqciam sa predsa dostat vie🤷

btus
29. máj 2024

https://www.fitrecepty.sk/ tu niečo nájdeš. Ja ešte zvyknem piect koláče z cukety, z hokaido tekvice

simsalabim
29. máj 2024

@gizkaon11 moje deti stale zboznuju navrstvene piskoty, jogurt a ovocie - napr. jahody, cucoriedky. Piskoty, na to biely jogurt - mozes poprasit vanilkovym cukrom, ale netreba, piskoty su sladke. Na to ovocie a opat jogurt, ovocie, kolko chces vrstiev a ukonci lubovolne - piskoty alebo jogurt ci ovocie.

anjelicek26
29. máj 2024

Ono je to o tom,že tie akože náhrady s cvikle a cukety drvivej väčšine deti proste nechutia a robíš to kvázi zbytocne, ale tak mamka spokojna. Podla mňa jahodove tiramisu nič nepokazí, bezlepkove piskoty s dm (ravita myslim su kukuricne), kvalitné mascarpone,kvalitný jogurt,cerstve jahody, trochu medu (alebo agave sirup,melasa) na osladenie, čerstvé jahody, podľa mňa tomu nebude mať čo vytknúť.

zuzanaete
29. máj 2024

A nestacilo by znizit mnozstvo cukru v kolaci? Ja tak peciem niektore rychle kolace, co sa cesto vylieva na plech. Dam tak 50-60% cukru.

zuzudrnda
29. máj 2024

Myslím,že toto by sa mohlo páčiť aj deťom aj maminam s dôrazom na racionálnejšiu stravu. Ja dávam aj maskarpone a teda úspech veľky 🙂 https://fitshaker.sk/stavnaty-tvarohovo-ananaso...

sisska96
29. máj 2024

Nahradiť cukor medom a hotovo. Netreba byť taká haklivá

janage
29. máj 2024

A nevesta netečie svojim deťom. Véd sa spýtaj priamo jej nech ti pošle nejaký recept a vybavené.
Ak prídu deti na dlhšie nech donesú rodicia suroviny a z tých upečieš a všetci budú spokojní. Deťom bude chutiť ako od mamky, ty im urobíš radosť a nevesta bude mať istotu použitých potravín.
Ak prídu na kratšie prežijú aj bez koláča

ktochytavzite
29. máj 2024

@gizkaon11 A tak preco peciete?Ved bez tych cukrovych kolacov toe deti budu,radsej sa snimi zahrajte hru to bude lepsie ako nejaky kolac,celkovo deti kolace nemusia.Staci ked nakrajate ovocie,oriesky,spravite domaci chlebika a s setmibsa zahrate hru,to bude pre nich urcite vatsi zazitok ako nejaky kolac co nikto neoceni.

thereisabear
29. máj 2024

Je skvelé, že sa snažíš, ale neviem, či sa ti podarí vyhovieť. Skús možno domáce ovocné kože, ak to deťom chutí.

20erika07
29. máj 2024

Ja si myslim ,že najidealnejsie je si vypýtať zopar receptov od nevesty, ktora detom pecie zdravo, potom uz budes mat aky taky prehlad aj o použitých surovinach a z toho môžeš vypekat rozne druhy. Popripade si zazelaj od nevesty knihu zdravych receptov ,ktore ona uzna za vhodné a listuj 🙂

viestta
29. máj 2024

Nechem rypat, ale Gizka vie, ze si si pozicala jej fotku? Nepride ti to tak trosku trapne?

maxalla
29. máj 2024

Autorka, najlepsie urobis, ak sa na toto opytas priamo nevesty a vyziadas si nejake recepty od nej. To urcite oceni aj ona 🙂

beata_k
29. máj 2024

@gizkaon11 Med nedavaj ani omylom. Pokial je taka ta eko bio raw matka, tak podla nej je med tazky alergen, ktory nepatri detom do ust minimalne do 6 rokov. To iste pkati o orechoch.

martinka13
29. máj 2024

Opýtala by som sa nevesty, čo im doma pripravuje. Podľa toho by som sa zaradila

w3ronika77
29. máj 2024

Kúp im ovocie, melon, hrozno, čucoriedky, jahody, maliny, nemusiš piect, tymto deťom urobis urcite vacsiu radosť ako tekvicovym kolačom alebo musli susienkami.

butterflyeffect
29. máj 2024

Robievame doma lebo nam chuti aj ked si na bio raw a podobne nepotrpime… je bez cukru tak radsej sladsie jablka lebo inak sa tam ziada… so slahackou je najchutnejsi, peciem aj na obycajny plech vo vacsej davke, nemusi byt ako torta

w3ronika77
29. máj 2024

A buď štastná, ze tvoja nevesta chce, aby boli tvoji vnuci zdraví, a mala by si to chcieť aj ty... z celeho textu cítiť ako ťa to rozčuluje, že nevesta je "prehnane bio" a ty už nevieš čo upiecť. Verím, že nechcú aby si piekla. Buď naozaj vďačná za snahu nevesty mať zdravú rodinu a deťom sa venuj, čitaj rozpravky, kresli, spievaj, prechádzaj sa s nimi, stavaj stavebnice a keď im dáš ovocie, urobíš najlepšie čo môžeš

janinah
29. máj 2024

Nepiekla by som,chce to čas a suroviny a zrejme aj tak to nebude ocenené.Dones domáce ovocie a zeleninu a vybavene.

ktochytavzite
29. máj 2024

@w3ronika77 Ona ale bude chciet musiet silou,mocou upoect lebo sa to na navstevu patri a predsa co ma co nevesta vymyslat ze bez cuktu,preto uz ma nalepku bio matka.

uglybetty1234
29. máj 2024

Davam miesto jablk cuketu a aj trochu mandlovej muky. Horku cokoladu rozlamem na kusky rovno do cesta. Je lahky, zdravy. Bud umely cukor, alebo med, ci sirup. Dzem nedavam vobec. Moj syn nema rad nic z cukety, ale tu sa zalizuje.
Vajcia davam podla velkosti, obycajne 3.

kitycat
29. máj 2024

Jablkova strudla - cesto, nastruhaj jablka, trochu struhanky ( teda nejakej bezlepkovej) potres vajickom a cau.
To naozaj netreba pocukrovat, jablko je sladke dost

rebekah61
29. máj 2024

https://www.fitnessguru.sk/recept/cokoladovy-ko...

https://www.fitnessguru.sk/recept/vlacne-banano...

Alebo jednoducho domácu jahodovú dreň, nakrájané ovocie, našľahaný tvaroh s ovocím, domáce špaldové piškóty

eternity24
29. máj 2024

Tu je dosť receptov

https://www.bezlepkac.sk/category/bezlepkove-re...

Alebo si zadaj do google heslo bezlepkove koláče recepty a nájde ti ich veľa.

Ja nepeciem bezlepkoco, ale dávam menej cukru tak o polovicu aj do obyčajnej bunlaniny. Do palaciniek nedávam vôbec cukor iba vanilkovy pre chuť.

A ten čokoládový koláč absolútne bez výčitiek som piekla aj ja počas mojich fitness rokov. Bol dobrý.
Každý takyto zdravý recept je špecificky a nie všetky chutia, treba vyskúšať. Určite to neurob tak, ako radia vyššie, že cukor vvrevepte nahradia medom. Med úplne inak reaguje ako cukor a cesto sa to nemusí upiecť, resp musíš vedieť presne koľko medu, tu určite neplatí že 500gcukru = 500g medu.

Ja zvyknem robiť aj úplne jednoduchý dezert teraz v lete kde piskoty navrstvím s dusenymi jablkami resp jablkovou výživou, das na pár hodin do chladničky a pri servírovaný mozes posypať postrúhané kvalitnou coko. Jablka staví odchytiť škoricou alebo vanilkou, cukor vynechať, pretože už piskoty sú sladké. A kúpiš určite aj bezkepkove piskoty.

angel993
29. máj 2024

@gizkaon11 a nenapadlo ti, že syn súhlasí s nevestou preto, lebo si niečo o tom naštudoval a chce aj on vychovávať deti zdravo?

paradajkova
29. máj 2024

Ja by som sa na tvojom mieste opytala nevesty 🙂 . To je vzdy najlepsie, dohodnut sa 🙂

Tiez sme malemu nedavali sladkosti, ani presladene kolace, ked bol malicky. Starka pravidelne robievala bananove lievance. Moj syn ich zboznoval, jedaval ich same, alebo s ovocim.

Inak som malemu este robila mrkvovy kolac, bublaninu s malo cukrom, bananovy chlieb, medovnicky v tvare aut (tiez malo cukru). Popripade este taketo nepecene torticky ked bol krpaty a to boli fakt len biely jogurt, ovocie a piskotky. Alebo pudingove pohare s ovocim.

Len to bezlepkove neviem, lebo bezlepkovo nepeciem. Ale napriklad bananove lievance sa urcite daju aj bezlepkove a piskoty sa tiez daju bezlepkove kupit na nepecene zakusky.

simona92101
29. máj 2024

@gizkaon11 nie som sice ani babka ani bio eko raw matka,ale mam 3 deti s roznymi potravinovymi alergiami,a teda musim davat pozor co zjedia,hlavne na to co dostanu od babiek a navstev-sladkosti v lakavych obaloch.babky sixe povedia vsak len troska cokolady,ale napr.starsej dcere sa po nej zhorsi ekzem,a po veceroch place lebo ju vsetko svrbi,tym padom ani von s kamosmi na slnko ani do bazenu..mladsia zase orechy,soja,kr.bielkovina 😏
Ja robim domace brumiky s rozmackanym bananom bez cukru,k tomu kopec ovocia.da sa to aj ako bananovy chlebik urobit.

1ryba
29. máj 2024

Babky by sa už mohli prebrať do reality a rešpektovať stravovacie návyky moderných rodín. Nerozumiem prečo majú pocit, že do detí treba tlačiť koláče, sladkosti a cukor mysliac si, že deťom tým robia dobre. Pritom samé tie sladkosti nejedia. Mám už dospelé dieťa a už pred skoro 20 rokmi som nesúhlasila s tým, aby mi rodina pchala do decka sladkosti a koláče.

beata_k
29. máj 2024

@1ryba Aj si citala prispevok autorky? Lebo autorka chce vyjst v ustrety neveste a vyhoviet JEJ vychove. Chce RECEPT na zdravy kolac a nie tvoju uvahu o babkach.

Normalne sa mi rozum zastavil nad sikanou aka sa tu na autorku spustila.