Maminky, chcela by som sa spýtať, koľko mäska (množstvo) dávate papať svojim detičkám...konkrétne tak 1,5 - 2 ročným...viem, že mnohé to už asi nevážite, tak aspoň tak odhadom...moja malá bude mať 1,5 roka a momentálne papá tak 30 g mäska (hmotnosť v surovom stave)...tak neviem, či to má dosť alebo či jej mám pomaly už zvyšovať dávku...ďakujem pekne za všetky odpovede
@1martulka neviem kolko mnozstva, ale vychadza to vacsinou tak ze 1/3 jedla maso, 1/3 priloha, 1/3 zelenina. maso u dietata 6xdo tyzdna. zalezi aj na tom, ako sa celkovo stravujete - co naranajky a pod (kvalitna sunka, rybacie pomazanky...) a kolkokrat za den ma "teple" jedlo (ako klasicky obed). tiez co ine je zaradene v jedalnicku (napr dostatok strukovin a pod)
@zitaje vazi to v surovom stave! nedava to jest surove....ved citaj prepanajana
@daniela1983 no neviem, kde si sa docitala, ze by @zitaje tvrdila, ze si mysli, ze martulka jej dava jest surove, iba sa pozastavila nad tym, ze vazi surove 🙂 Ja tiez vazim surove 🙂
@1martulka starsie deti (po roku myslim) podla odporucani, ktore tu mam z gastra niekde zastrcene a neviem najst, by mali zjest cca 50-60g masa na porciu. Maso sa da nahradit aj strukovinami a max. 2x do tyzdna varenym vajickom 🙂
@kikuleenka hahah fakt sorry 😀 😀 😀 😀 som blba... no k veci, aj ja vazim v surovom stave. 😀
@zitaje prepac ja som blbo precitala teba. ospravedlnujem sa 😉 😅
@daniela1983 vsak citam... ale to bude tym, ze ja som stravu svojim detom nikdy nevazila, ani v surovom, ani v uvarenom stave 😉 nemyslim si, ze bude dieta zdravsie alebo menej zdrave od toho, ze zje o 10 alebo 20g masa viac ci menej 😅
@daniela1983 v pohode 😉
@zitaje @daniela1983 ja vazim a aj tak je mi to prd platne, nikdy mi princezna nic dokopy nezje a ja sa teda iba zbytocne amortizujem :DDD
@kikuleenka ja som vazila zo zaujimavosti lebo ked mal 7 mesiacov tak mala take zrave obdobie a jedol premerne 380g zeleniny, takze som to vazila skor pre zaujimavost a z toho soku, teraz uz nevazim
@1martulka nikdy by ma nenapadlo važiť maso dieťaťu. Kolko zje tolko. Ak nechce, nenutim. Nemame maso každý den. Momentalne je vela zeleniny v záhrade, takže cuketa, špenat, kel... prívarky, bud s vajičkom, alebo aj bez. OBčas masko, ked robím aj nám.... Nemyslím, že by v dnešnej dobe mohlo niečo našim deťom chýbať, ak varíme striedmo. Si zober ako žili naše babky, maso mali len v nedelu, aj to sa delilo medzi 8 detí a boli radi, že su radi. A energie mali ajajááááj. Od decka chodili ovce pasť, sily mali viac jak dnešné deti, ktoré maju maso 5x do týždna 😉
@saurian
@kikuleenka
maminky ďakujem pekne za odpovede 🙂 ...vaše jediné boli fakt k veci
no nabrala som jej primerane maso a prilohu a bolo.. kolko zjedla tolko zjedla.. ani by ma nenapadlo to vazit a uz vobec nie sa nad tym trapit.. myslim, ze ziadne normalne smernice na toto neexistuju (tak maximalne v zavodnych jedalnach).. kazde dieta je ine a nieco ine uprednostni a ine mnozstvo vie naraz zjest. Zo zaciatku som sa riadila 6xmaso. 1x bez masa... ale ani to som uz pri vacsej nedodorzovala, lebo malá ma maso hocikde.. aj v polievke, aj v druhom... alebo masova polievka a nemasove druhe. Hlavne nech ma pestru stravu (tym sa da super vyhnut aj vymyslancom, ze toto a hento nechce...a bude jest iba spagety s kecupom napriklad)
@1martulka
@simca06022011 ...ďakujem za odpoveď, ale toto sú všeobecné informácie, ktoré samozrejme ovládam aj ja...ja som to chcela vedieť len tak pre info...a už vôôôôbec sa tým nejdem trápiť...a určite to do nej teraz nebudem tlačiť, ako do nejakej húsky...
@1martulka ja sa nechcem starat do debaty, ale preco ten priklad o babkach nie je relevantny? ved je to fakt, ze kedysi sa maso nejedlo tak casto ako sa odporuca teraz a deti neboli chudokrvne.. ani my ako deti sme nejedli maso tak casto - bolo tak 2x do tyzdna, ci uz u nas, alebo v manzelovej rodine..
ale nechcela som menit temu, len konstatujem.. maso som nevazila ani jednemu mojmu dietatu, ani pred dovrsenim jedneho roka, ani po roku.. do roka som davala 6x v tyzdni, po roku je to mozno raz, dvakrat tyzdenne u syna.. kedze dcera ma este len 9mesiacov, maso dostava castejsie, aj ked uz nie som taka striktna ako pri prvom..
@jana_eyre ...tak mne to nepríde relevantné v porovnaní s dnešnou dobou, keď sa napr. dnes kurča odchová za pár mesiacov na dospelého jedinca a vtedy sa kurča chovalo pomaly pol roka..ak nie viac, kým išlo na pekáč...tak tá výživová hodnota a pod. asi nebude taká ako vtedy bola...a aj dnešné lekárske normy hovoria, aby sa mäso dávalo 6x do týždňa ako sama píšeš...tak asi vedia, na základe čoho prišli k takémuto zisteniu tak potom asi má podávanie mäsa tak často už u malých detí nejaký význam...v za čias našich babiek takéto normy ani odporúčania neboli...jednak určite nebol potrebný výskum a mäso bolo luxus...tak preto mi to nepríde relevantné...
@jana_eyre ...toto mi fakt nedalo, ale prepáčte...zo 68?...tak to moje časy určite nie sú...a asi ani Vaše, keďže máte podľa profilu 30r....a to je presne to, čo písem, že výskum za tú dobu pokročil a preto sú normy stanovené teraz tak, ako sú....a mäso sa odporúča často...a preto mi celý príklad s babkami príde nerelevantný
@1martulka syn jedol cca 50-100g.,on rad jedol a rad jedol a je i maso..ale mala..ta len take sprty,ak je to v uvarenom 30g.,je dobre..ale ja to nesilim,mna nutili a jedine ,co dosiahli,ze v 15 som so vymohla,ze maso nebudem jest vobec.
Teraz som trosku jedla len pocas tehu a prvych mesizcov dojcenia,kym presli na svoje masko.skor pre pokoj v rodine ako z vlastneho presvedcenia. Ak ide o bielkoviny,skus avokado,mlete orechy(pokial nema alergiu),dostatok strukovin a mliexnych vyrobkov.
Ak o zelezo,nezbudni na prisun cecka pre lepsie vstrebanie,var aj pseno,je x receptov nan, cviklu
Susene marhule..prosto pestru stravy. Aj v melase je dost zeleza ale neviem,ci uz davas aj sladke,lebo to je vlastne zdrave sladidlo.
A moja ma 28m.
@1martulka neviem aku normalnu odpoved si ocakavala... Ale este by som poznamenala, ze ja osobne radsej zozeniem domace maso, odchovane na dvore, a dam 1-2x tyzdenne take, nez by som mala dat takmer denne z velkochovu, ktoreho vyzivova hodnota je, no, prinajmensom spochybnitelna.
Ale je to kazdeho rozhodnutie, pre mna je dolezitejsia kvalita masa nez kvantita. Zrovna pri mase mi to pride celkom dolezite...
@1martulka no, logicky, ked uz boli v roku 1968, tak normy boli asi uz aj v nasom veku, alebo mam nejaku pokrivenu logiku? myslim, ze na vsetko treba urcit zlaty stred, kde sa stretava vyskum so zdravym sedliackym rozumom..
tak ako pise @zitaje..
v kazdom pripade je to tvoja vychova a tvoja vec, len neviem, preco tvoje prispevky musia byt ladene do utoku na vsetky, ktore ti odpisali nieco viac ako to, kolko presne masa dali svojim detom.. ved tu ta nikto nejde sudit to, ze tvojmu dietatu maso vazis..
@jana_eyre ...moje príspevky nie sú vôbec ladené do útoku, ste sa pýtala, na môj názor, ohľadne relevantnosti...tak som to vysvetlila...a zrazu som útočná...haloooo...veď vy ste začala odbočovať od pôvodne položenej otázky...alebo mi niekto dá posmešný smile k váženiu mäsa a pod., ale aby mi napísal odpoveď k veci, tak to nie...tak fakt neviem, čo je potom útok...
ja maso praticky nedavam vobec a dieta rastie. teraz som mu dala dva krat po niekolkych mesiacoch
@1martulka este doplnim argument, preco maso a preco tak casto - je najvyznamnejsim zdrojom zeleza v hemovej podobe (najlahsie vstrebatelne je proste to zelezo z masa) a teda jeho konzumaciou sa predchadza chudokrvnosti. Cize dieta moze rast, neznamena to vsak, ze nemoze byt chudokrvne - to sa zvycajne zisti az pri krvnom obraze. Samozrejme, je aj vela inych nazorov (napr. MUDr. Bukovsky ani detom maso napr. neodporuca vobec) - ja som sa vsak rozhodla doverovat gastroenterologicke a neonatologicke, u ktorych je Hanka sledovana a drzim sa ich odporucani (t.j. cca 5x tyzdenne maso, ak bezmasite, tak bud strukoviny alebo nieco s vajickom). A pri tomto stravovani ma Hanka zdravotny stav aj krvny obraz tip-top, tak to hadam nebude zla cesta 🙂
@kikuleenka ja teda doplnim svoj prispevok 😉 moj dva a pol rocny syn od konca prveho roka nejedava maso casto, ma ho mozno 2 az 3x do tyzdna, niekedy viac, inokedy menej a chudokrvny nie je.. krvny obraz mu robeny bol /kvoli inej veci/ a ma ho v uplnom poriadku.. naopak, moj synovec, ktory papa maso tak ako "sa ma" chudokrvny je.. obaja maju pestru stravu, ale asi to nebude len o stravovani..
no a v neposlednom rade - moja sestra ktora maso jedava casto je silne anemicka.. ja maso jedavam mozno raz za mesiac a anemicka nie som..
tymto nechcem povedat nikomu aby maso daval menej, je to na kazdom, len konstatujem - aby zas nedoslo k nedorozumeniu..
moja má dni, kedy mäso neje a aj keď ho má, moc jej nešmakuje, jedine pečené kura, to jej chutí, teraz tiež už 2 dni mäso nejedla